08 Aralık 2014, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • Allah razı olsun elleri bize ağzınıza sağlık tur sular olunca yeriz.
  • Yazınız camiada olay oldu. Ellerinize sağlık.
  • Tgs ye alim varmi dostlar..?
  • Saygıdeger makale yazarları thy yer hizmetleri ihalesi hususunda bizleri bilgilendirip degerli yorumlarınızı da katarsanız çok seviniriz. .tşk..
  • Bu tarz kişilerin hak etmedikleri şekilde yükselmeleri beni benden alıyor. Ayrıca bu kişilerin yukselmesi doğal olarak olayın sürekliliğini de sağlıyor. Umarim kusursuz devam eden bu zincir birgün kopar gider.
  • yazınız çok güzel ve de tespitler doğru. heryerde bu insanlar var. ve de tutuluyorlar. uzağa gitmeyin. gunluk gazetelerde istediğiniz kadar örnek var.her gün hemde.bir şeye dokunmamışsınız.bu adamların ( adam demek uygunsa ) ortak özellikleri var. o da yalakalık.tek eksik bu. kaleme sağlık.
  • ELBET BİR GÜN: KISA ÇÖP UZUN ÇÖPTEN HAKKINI ALIR ELBETTE.

AYARIYLA OYNADIĞIN KANTAR BİR GÜN GELİR SENİ DE YANLIŞ TARTAR

SİSTEMİN ADAMI. Sistem adamı evet bu iki kelimeyi duyunca her konuda bilinçli ve belirli bir sistem içerisinde hareket eden bir insan geliyor akla. Kastımız bu değil. Ben Sistemin Adamı diyorum.  Hani bazı insanlar vardır, doğru veya yanlış olsun içinde bulundukları sistemin adamı gibi görünmek için özel gayret sarfederlerken etrafı, kimi nasıl zedelediklerine de hiç dikkat etmezler. Sistem içindeki mevcudiyetlerinin devamlılığını  ve etkinliklerini ancak bu yöntemle sağlayabileceklerini çok iyi bilirler. Onlar için önemli olan yalnız kendileri ve yakın çevreleridir. Konumuz olan  adam, rüzgar hangi yönden eserse  kuvveti arkasından alarak o tarafa yönelen, kimi zaman sistemin ve sistemi yönetenlerin zaafiyetini kullanarak yaşamın hemen hemen her sahnesinde rol alan, oynayan biri. İş yaşamında, politikada, her yerde ve her zaman sahnede olan insanın sistemin işine gelir hale bürünmesi sonucu ortaya çıkan kişiliksiz biri. Konumuz asla kaybedenin yanında olmayan, sistemin kölesi olan ve de  hep kazanan türden yaratıklar. Ve bu türler de maalesef insan formasyonundalar.

İsterseniz bir oyun oynayalım. Etrafınızda bu türlerden varsa bu yazıyı onu düşünerek okuyun. Hele bir bakın. Hareketlerini iyi tartın.Yazıda belirtilenlerin dışında başka ne tür özellikler taşıyorlar? Yazıdaki eksiklikleri bana bildirin. Ortaya daha düzgün ve eksiksiz bir tarif çıkartalım.

PATRON DESEM DEĞİL. AMA EV SAHİBİ GİBİ: Evet; bazı sistemlerde  yerleşik, ev sahibi görünümünde “ sistem adamları” mevcut olup herkes tarafından  çok iyi tanınır, bilinirler. Hareketlerinden tutum ve konuşmalarından bu bilinilirliğin onlar açısından ne büyük bir övünç kaynağı olduğu hemen anlaşılır.  

YAŞAMIN HER NOKTASINDA VARLAR: Gazetelerde her gün onlarca örneğini görebilirsiniz sayfalar arasında.Politik yaşamda, iş yaşamında her yerde sıkışacak bir yer bir köşe bulurlar kendilerine. Sıkışırken de kendilerine daha geniş yer açmak için etrafındakileri yaralar, berelerler. Hani bir sandalyeye iki kişiyi oturtmaya kalkarsanız biri kendine yer açmak  için diğerini poposu ile ite ite  yere düşürür ya. İşte o misal. Sıkışırlar, kendilerine köşe bulurlar dediğime bakmayın, inanılmaz büyük yer kaplarlar sistem içinde.

HER YOL ONLARDAN GEÇER: Tıpkı dört yol ağzı gibi görürler kendilerini. Her yol, her şey onlardan geçer. Ve de sistem içerisinde her şey onlarda biter.  Hakikat bu değil ama,sistemin bu türlere bağlı talihsiz işleyişi  diğer insanlara maalesef böyle düşündürür.

Sistem adamı, bir adım öte sistemin adamı olmak kötü bir şey mi? Sisteme bir şeyler katıyorsa hayır. Sistemin yolunu aydınlatıyorsa yine hayır. Sistem onunla  gelişiyorsa bir kez daha hayır. 

Bizdeki sistem adamları kendilerini her konuda, her uygulamada ayrıcalıklı görür ve sistemin kurallarını kendileri uygulamaz. Başka bir deyişle her şeyi kendilerine yontarlar.

KUSURSUZ İTAAT VE BİAD’IN AVANTAJLARI: Tabii  yakın çevreleride bu ayrıcalıktan azami istifade eder. Bundan ötürüde ona kusursuz itaat hatta biad ederler. Geleceğin sistem adamları da işte bu kara görgü ile yetişir. Ve de en kötüsü bu tutumlarından ötürü etrafın müstehzi ve hatta nefret dolu bakışlarınında farkında da değillerdir. Adeta kördürler, Esasen kör olmaları bile hoşgörülebilir. Daha da kötüsü  hiç umursamazlar etrafı.  Zira sistem dediğimiz işlev ve onun başındakiler  nedeni anlaşılmaz ama genetikleri ile oynandığına inandığım bu çirkin organizmalara kalkan olmuşlardır adeta..

TEPEDEKİLER NE YARATTIKLARININ FARKINDALAR MI?: Kural koyucular yaptıklarının farkında mı ?Tabii ki değiller. Onların işleri başlarından aşkın. İşleri büyük, ülke daha büyük, dünya ise daha da büyük. Doğusu  bu köşede, batısı ise öbür tarafta, ta diğer uçta.Onlar bir o uca, bir  diğer  uca, gider gider gelirler. Çalışırlar, didinirler. Bu koşuşma ve uğraş içinde  bu adamların yaptıklarından kural koyucunun haberi nasıl ola ki? Olmaz.. Başkaları onları anlatabilirmi  zannersiniz? Anlatamaz zira çekiniler. Bu arsız otu sulayan ve büyüten ve sistem içinde yeşerten onlar değil mi? Nasıl anlatsınlar ki?

Kural koyucu; tüm gücünü  seferber ederek bu sistem adamlarının  lehine sağladığı koşulların oluşmasına baştan  izin vermese  bunlar bu denli etkin olabilirler miydi sualinin cevabını sistem içindeki herkes net olarak bilir. Dolayısı ile çoğu bu koruyucu kalkanı aşamayacağını anlamıştır artık. Anlatmanın boş çaba olduğunu sonucun ise  lehlerine olmayacağını bilirler. Anlatmazlar. İsteselerde anlatamazlar. Sonuçta yaşamın gerçeği de onları bir köşeye sıkıştırmıştır. Maalesef herkes o hesabı bir şekilde yapmak zorunda.

Evet, herkes devletin başındakiler, kuruluşların başındakiler şunu anlayacaklar bir gün.Sistemin adamları " düzgün " olsalar, sistemin adamları " düzgün hareket etseler " sistem tümü ile daha düzgün çalışacak ve insanlar kendilerini yönetenlere, sisteme daha fazla inanacaklar ve daha fazla güvenecekler. Aslında bu çok şeyi de değiştirecektir.

BİR GÜN ONLARDA ÇÖPE ATILACAKLAR : Ancak bir gün gelir;  bir anda kendilerini  çöpte bulur bu çirkin zihniyetin temsilcisi. Kırıştırılmış ve buruşturulmuş, arkalı önlü kullanılmış bir kağıt parçası gibi. Bu son kaçınılmazdır.Bu genelde geç olur ama illaki olur ve türün her örneğinin  başina bir gün gelir. Üstelik onları kırıştırıp çöpe atacak olan da, sistemin içinde o güne kadar bu zihniyete hayat verenler olacaktır. EVET, O BU GÜNE KADAR SİSTEMDEKİ TÜM KANTARLARIN AYARINI BOZMUŞTUR. HİÇBİR ZAMAN O KANTARIN BİR GÜN KENDİSİNİ DE YANLIŞ TARTACAĞINI DÜŞÜNMEDEN. 

Yanlış adam seçiminin ülke ve kurumlar açısından bedelinin ne denli büyük olduğunu bir gün anlayacak tüm kural koyucular diye düşünürüz hep.

Bizler ses çıkartmadan seyredelim. Tıpkı bu gün yaptığımız gibi. Yine içimizden gülelim. Onlara fark ettirmeden. İçimizden gülelim ki çöpe atılanın yerine gelecek “ sistemin yeni adamının” dikkatini ve gazabını üzerimize çekmeyelim. Biz bu türe zaten alışkınız. Sistem ise onlarsız yapamaz.

Göreceksiniz ki, aynı dekorla, aynı sahnede hatta aynı oyun sahnelenecek. İkinci adam rolünü üstlenen oyuncu değişecek yalnız. Sisten aynı, yalnız adamı değişiyor.

SİSTEMİN KÜÇÜK İNSANLARININ BÜYÜK GÖLGESİ: Bir yerde küçük insanların büyük gölgeleri oluşuyorsa, orada güneş batıyor demektir.( Çin Atasözü ) Hepimiz görmüş, bu  veya benzeri  insanlara rastlamışızdır yaşam yolculuğunda. Hani yere düşen gölgesi kendisinden ve ruhundan büyük olanlara. Şu anda bile, her neredeyseniz kendi etrafınızda dönün bir kere. Bakın dikkatle.  Bu kötü türün bir iki örneği mutlak görüş sahanıza girecektir. Dev gölgeli minnacık bir iki kişiye rastlayacaksınız. Kendini beğenmişlerdir.  Herkesten üstün görürler kendilerini. Genelde “biz” kelimesini kullanmazlar. Kelime dağarcıklarına bu çoğul kelime sığmaz, sığdırmak için kelime haznelerini zorlamayı ise hiç düşünmezler. Varsa yoksa kendileri. Ben yaptım, Ben söyle istiyorum,Ben, ben ve yine ben derken bir anlamda ruhsal dengesizliklerini ortaya koyarlar ellerinde olmadan. Hırsları mevcut müspet özelliklerini örter ve onları görünmez kılar da farkında bile değillerdir.Gölgesi kendisinden çok büyük olan bu tür genelde güneşin batmak üzere olduğu yerlerde görünürler.” Evet bu tür insanlar güneşi doğurur, günü sonlandırır, Ve kararttıkları gün içerisinde yanlız başkalarının yaşadıklarını düşünürler. Kendilerinin de sonlandırdıkları, bu  karanlık  gün içerisinde olduklarını ve de ileride bir gün  yeni günün güneşinin kendileri için doğmayacağını akıllarına getirmezler. Kendileri zaten karanlıktadır.  Ama bunu da görmezler, hissetmezler. Hırs gözleri bir tarafa duygularını da  kör etmiştir. Öyle horozlar vardır ki, öttükleri için güneşin doğduğunu sanırlar ” demiş H. Dunant Kendi etrafınızda dönüp sağa sola bakarken gölgesi kendinden büyük bir örnek mi gördünüz. Kendini horoz zannediyordur mutlak. Bırakın bir kez daha ötsün avazı çıktığı kadar, gırtlağını patlatırcasına. Günü yeniden karartsın. İleride kendisinin de içerisinde yaşayacağı koyu karanlığı hazırlasın. Karanlıktan mutlak korkacaklardır yalnız kalınca.  Kim destek olacak kör yürüyüşlerine? Herhalde sesleri kuvvetliyken, sesleri kesilmemişken günlerini karartıp kör ve karanlık kuyuya ittiği insanlar değil. Yapacağınız tek şey onları şimdilik yalnız bırakmak. Bırakın yalnız, kendi karanlıkları içerisinde yapayalnız tek başına kalsınlar. Karanlıkta görmenin zorluğunu, karanlıkta yürümenin imkânsızlığını dolu dolu yaşasınlar. Yapayalnız ve tek başına.

( * ) Başlık Selahattin Yarar beyefendinin sunumundan alınmıştır.  Senelerce önce kısa bir metin olarak kaleme almış olduğum bu yazıyı “ Sistemin Küçük İnsanlarının Büyük Gölgesi“ balıklı yazım ile birleştirerek bu ara sistem adamlarından birinin gazabına uğrayıp işini kaybeden bir arkadaşımızın hatırlatması üzerine redakte etmek sureti ile yeniden sizlere sunuyorum.

AYARIYLA OYNADIĞIN KANTAR BİR GÜN GELİR SENİ DE YANLIŞ TARTAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

Guvenlik ~ 6 yıl önce
Allah razı olsun elleri bize ağzınıza sağlık tur sular olunca yeriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Quattro ~ 9 yıl önce
Yazınız camiada olay oldu. Ellerinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP QUATTRO ~ 9 yıl önce
TEŞEKKÜR EDİYORUM. YAZININ FAZLA TUTTUĞUNU ANLAYAMAMIŞTIM. TERAZİNİN AYARINI BOZANLAR KENDİLERİNİ BİLİYOR DA, O TERAZİYE BİR GÜN KENDİLERİNİN DE KONULACAĞINI VE TARTILACAĞINI DÜŞÜNMÜYORLAR. ÇOĞUNLUĞUN DÜŞÜNDÜĞÜ GİBİ BUNUN İÇİN SIRTLARINI DAYADIKLARI İNSANLARIN VEYA SIK SIK ORTAYA KOYDUKLARI SİYASİ GÖRÜŞÜN ETKİNLİĞİNİ KAYBETMESİ GEREKMİYOR. YİNE DE TERAZİYE DÜZGÜN AYAR YAPABİLECEK İNSANLARIN SÖZ SAHİBİ OLMALARINI DİLEMEK GEREK. TEKRAR TEŞEKKÜRLER.
TGS ~ 9 yıl önce
Tgs ye alim varmi dostlar..?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ~ 9 yıl önce
ŞU ANDA İHALE ORTAMINDALAR. HERHALDE ŞİMDİLİK ALIM YAPMAZLAR.
tgs calısanları ~ 9 yıl önce
Saygıdeger makale yazarları thy yer hizmetleri ihalesi hususunda bizleri bilgilendirip degerli yorumlarınızı da katarsanız çok seviniriz. .tşk..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TGS ÇALI..... ~ 9 yıl önce
İHALEYİ TGS'NİN ALMAMASININ NE DEMEK OLDUĞUNU DÜŞÜNEBİLİYORUM. ŞARTNAMEYİ GÖRMEDİK. DETAY BİŞLGİM YOK. YİNE DE ÜZÜLMEYİN. NORMAL ŞARTLARDA İHALE TGS' DE KALIR. TGS'NİN TEŞKİLATLANAMADIĞI YERLERDE HAVAŞ VARSA ORALARDA HİZMETİ HAVAŞ SÜRDÜRÜR HAVAŞIN BULUNMADIĞI ANADOLU İSTASYONLARINDA İSE ÇELEBİ HİZMETE DEVAM EDER. ŞARTLAR NORMAL OLMAZ İSE.. BANA GÖRE BÖYLE BİR İHTİMAL YOK. ASLINDA ÇALIŞANLAR İÇİN DE HAYIRLISI BU. FARZ EDİN Kİ İHALEYİ ÇELEBİ VEYA HAVAŞ ALDI. KİMİNLE YÜRÜTECEKLER BU İŞİ. KENDİ YER PERSONELİNİN ADET OLARAK YETERLİ OLMADIĞI MALUM.ZORUNLU OLARAK TGS' DEN AYRILAN PERSONELE İŞ VERECEKLERDİR. ÇELEBİNİN VE HAVAŞIN İŞİ DAHA AZ PERSONEL İLE YÜRÜTECEKLERİ MALUM. THY ŞARTNAMEYE HER UÇAĞA KAÇ KİŞİ İLE HİZMET VERİLECEĞİNİ VE TECRÜBELİ / TECRÜBESİZ PERSONEL ADEDİNİ DE İLAVE ETTİYSE HERKES KENDİSİNE BİR YER BULACAKTIR. BU ARADA DİKKATİNİZİ ÇEKMEK İSTEDİĞİM HUSUS APH'A TGS İLE İLGİLİ YAZILAN YORUMLAR. BAKIN HERKES ŞİMDİ İŞİ DÜŞÜNÜR OLDU. İŞ YAŞAMI BÖYLE İŞTE.
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Bu tarz kişilerin hak etmedikleri şekilde yükselmeleri beni benden alıyor. Ayrıca bu kişilerin yukselmesi doğal olarak olayın sürekliliğini de sağlıyor. Umarim kusursuz devam eden bu zincir birgün kopar gider.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ANDROID ~ 9 yıl önce
HERKES KİŞİSEL MENFAATİ AÇISINDAN FAYDALI OLAN ŞEYİN DEVAMINI İSTER. SİSTEMİ GEÇERLİLİĞİNİ GÖRENLER İSE AYNI KULVARA GİRMEKTE FAYDA GÖRÜRLER VE DE BÖYLECE SİSTEMİN DEVAMLILIĞI SAĞLANIR.ZİNCİR SAĞLAMDIR. KENDİLİĞİNDEN KOPMAZ. BUNU KOPARTMAK İÇİN CABA SARF ETMEK GEREKİR DE BUNU DA YAPACAK KİMSE YOK ORTALIKLARDA.
..... ~ 9 yıl önce
yazınız çok güzel ve de tespitler doğru. heryerde bu insanlar var. ve de tutuluyorlar. uzağa gitmeyin. gunluk gazetelerde istediğiniz kadar örnek var.her gün hemde.bir şeye dokunmamışsınız.bu adamların ( adam demek uygunsa ) ortak özellikleri var. o da yalakalık.tek eksik bu. kaleme sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP ........... ~ 9 yıl önce
HAKLISINIZ KARDEŞİM. ORTAK SAYILABİLECEK ÖZELLİKLERDE BİRİ TABİİ Kİ " YALAKA " OLMALARI. GEÇMİŞTE BİR YAZI KALEME ALMIŞTIM. BAŞLIK KRALIN SOYTARISI. ÜMİTLİ DEĞİLDİM AMA ÇOK TUTMUŞTU. YAZIYI BULABİLİRSEM GÜNCELLEŞTİRİP SİZLERE DE SUNMAYI İSTERİM. ESASEN HERKES, HEPİMİZ BU TÜRLERİN NEYE NASIL BAKTIKLARINI, OLAYI HER ZAMAN KİMİN GÖZÜ İLE GÖRDÜKLERİNİ BİLİR. O KADAR FAZLALAR Kİ, DİKKATİ ÇEKMEMELERİ OLASI DEĞİL. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
TAŞERON ~ 9 yıl önce
ELBET BİR GÜN: KISA ÇÖP UZUN ÇÖPTEN HAKKINI ALIR ELBETTE.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP TAŞERON ~ 9 yıl önce
MUTLAK BU OLACAKTIR AMA, KONUYA BÖYLE YAKLAŞMAK BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ ÜLKEYE KALICI BİR ŞEKİLDE OLARAK YERLEŞTİRİR. BÖYLE BİR KÖTÜ OLUŞUMDA ROL ALMAYI KENDİNİZE / KENDİMİZE YAKIŞTIRMAMIZ GEREK.AKSİ TAKDİRDE UZUN DEDİĞİNİZ, AYIPLADIĞINIZ ÇÖPLERDEN FARKI KALMAZ. ÜMİT HER ŞEYİN DÜZELMESİ. KENDİNİZİ BÖYLE DÜŞÜNMEYE ZORLAMALISINIZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
acaba ~ 9 yıl önce
...yakıştırmamamız gerek mi olmalı idi, sanki bir olumsuzluğun kabul edilip, tasvip eder gibi olmuş.
CVP ACABA ~ 9 yıl önce
DOĞRUSUNU İSTERSENİZ NE DEMEK İSTEDİĞİNİZİ ANLAYAMADIM. DAHA AÇIK İFADE EDERSENİZ CEVAPLAMAYA ÇALIŞIRIM.
selamlar. ~ 9 yıl önce
özür dilerim ben böyle olması gerektiğini düşünmüştüm, taşeron isimli arkadaşa cevap verdiğiniz bölümdeki ifadeleriniz içinde geçen kelime, anlam bütünlüğü olarak, " BÖYLE BİR KÖTÜ OLUŞUMDA ROL ALMAYI KENDİNİZE / KENDİMİZE YAKIŞTIRMAMIZ GEREK.AKSİ TAKDİRDE UZUN DEDİĞİNİZ, AYIPLADIĞINIZ ÇÖPLERDEN FARKI KALMAZ." cümlesi içinde geçen "yakıştırmamız" kelimesinin "yakıştırmamamız" olması gerekir, sanırım.
CVP SELAMLAR ~ 9 yıl önce
ÖZÜRE NE GEREK VAR KARDEŞİM. HAKLISINIZ. YARIN SABAH DÜZELTİLMESİNİ SAĞLAYACAĞIM. DİKKATİNİZ İÇİN TEŞEKKÜR EDİYORUM. SAĞOLUNUZ.
CVP TAŞERON ~ 9 yıl önce
bir arkadaşımızın ikazı üzerine daha önce verdiğim cevap metninde hatayı düzeltiyorum. ltf kusuruma bakmayınız.MUTLAK BU OLACAKTIR AMA, KONUYA BÖYLE YAKLAŞMAK BÖLÜNMÜŞLÜĞÜ ÜLKEYE KALICI BİR ŞEKİLDE OLARAK YERLEŞTİRİR. BÖYLE BİR KÖTÜ OLUŞUMDA ROL ALMAYI KENDİNİZE / KENDİMİZE YAKIŞTIRMAMAMIZ GEREK.AKSİ TAKDİRDE UZUN DEDİĞİNİZ, AYIPLADIĞINIZ ÇÖPLERDEN FARKI KALMAZ. ÜMİT HER ŞEYİN DÜZELMESİ. KENDİNİZİ BÖYLE DÜŞÜNMEYE ZORLAMALISINIZ. TAKİBİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER.
Sayın Özbey, ~ 9 yıl önce
siz de sağ olunuz, selam ve sevgilerimizle.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000