03 Aralık 2009, Perşembe 07:22:07

Havacılık sektörü bu yıl ilk kez artışa geçti...

IATA’nın ‘Hava Trafiği Ekim 2009’ raporuna göre, hem yolcu hem yük taşıma rakamları, 2008 Ekim ayına göre yüzde 0,5 oranında arttı. Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA), hava trafiği sayısında bu yıl ilk defa Ekim ayında geçen seneye göre bir artış gerçekleşti.

Ekim ayında özellikle yük taşımacılığında önemli bir artış kaydedildiğini belirten rapor, bu yılın ilk on ayında geçen yılın ilk on ayına göre yüzde 0,5’lik bir düşüş görünse de, bunun bir toparlanma işareti sayılacağını söylüyor. Zira Eylül ayındaki rakamlar geçen senenin Eylül ayına göre yüzde 5,4 düşmüştü.

Doluluk ve kapasite kullanım oranlarının da küresel kriz öncesi dönemlere yaklaştığını gösteren rapor, bu rakamın Ekim ayında yük taşımacılığında yüzde 54,1 ve yolcu taşımacılığında yüzde 78 olarak gerçekleştiğini belirtiyor.

Rakamları değerlendirirken dikkatli olunması gerektiğini belirten IATA Genel Müdürü Giovanni Bisignani, yüksek çıkan doluluk oranlarının, gerektiğine kapasiteyi düşürmekten geçen iyi bir kapasite yönetimine bağlıyor. Bisignani, “2005 ile 2008 yılları arasındaki büyüme trendini tekrar yakalayabilmemiz için henüz çok mücadele etmemiz gerekir. Kriz,  bizim büyüyemediğimiz iki senemize mal oldu” dedi.

Rapor, genel müdürün ifadesini doğruluyor. IATA üyesi hava taşımacılığı şirketleri, Ekim 2009 kapasitelerini Ekim 2008’e göre ortalama yüzde 3,3 oranında düşürmüş görünüyorlar. Bu düşüş, yük taşımacılığında daha da belirgin: Yüzde 7,4.

Havayolu şirketleri hala ciro ve kâr baskısını yoğun olarak hissediyorlar. Bilet fiyatları bu yılın ortasında bir ölçü artırılmış olsa da, yolcular için uçakla seyahat etmek, geçen seneye göre yüzde 20 daha ucuz.

Havacılık sektörü bu yıl ilk kez artışa geçti...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000