23 Aralık 2012, Pazar 09:08:52

ERCAN HAVALİMANI'NDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

KKTC’nin dünyaya açılan en önemli penceresi Ercan Havalimanı, yeni yılın ilk gününden itibaren, özel şirkete teslim edilecek.
  • ILS mi?! Simdi soruyorum size ucak established olunca ILS gidermi ya. Dandik bi kurulum inanmayin. Cogu pilot yine visual yaklasmayi tercih ediyor. Umarim yeni donemde bu sacma sorunlar giderilir.
  • Bizde özelleştirme maalesef daha iyi hizmet ve toplum çıkarı gözetilerek yapılmıyor. Yapılan imtiyaz devri ve bu sayede kötü yönetilen devlet bütçelerinin deliğini tıkamak. Teknik yeterlilik filan aranmıyor. Taşyapı bugüne kadar hiç bir havalimanı inşaatı veya deneyimi olmayan bir firma. Mali gücü de şüpheli. Biraz daha hassa davranmakta yarar var. Arkadan gelecek elektrik dağıtım ve telekom özelleştirmelerinde umarım KKTC Hükümeti daha hassa olur.

KKTC Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, “Ercan elden gitti, Ercan peşkeş çekildi” diye bir iddianın doğru olmadığını söyledi.

Konuya ilişkin açıklamalar yapan Saner, “Ercan elden gitti diye bir şey söz konusu olamaz, Özelleştirme Yasası’nın 19’uncu Maddesi gereği, işletme hakkı devredilmiştir” dedi.

Saner, Ercan Havalimanı’nın 25 yıllığına işletmesinin devredildiğini belirtti. 25 yıl sonra, ilgili yöneticilerin, havalimanının nasıl yönetileceğine yeniden karar vereceğini dile getirdi.

“Şu an itibarıyla Ercan Havalimanı’nın işletme hakkı devredilmiştir” diyen Saner, dünyada farklı özelleştirme tipleri uygulandığına işaret etti. Doğrudan satılan havaalanları olduğunu da kaydetti.

Saner, Ercan’ı alan şirketin 25 yıllığına burayı işleteceğini ve öngörülen yeni havalimanını yapacağını ifade etti.

Ercan’ın şu anda 22 bin metre karelik bir havalimanı olduğunu ancak yeni yapılacak olanın 152 bin metre kare büyüklüğe ulaşacağını dile getiren Saner, yeni havalimanının çağın gereğine uygun, modern bir havalimanı olacağını anlattı.

Yeni terminal 900 metre Güneyde olacak

KKTC'li Bakan Saner, mevcut piste paralel ikinci bir pist yapılacağını ve yeni terminalin de, şu andaki binanın yaklaşık 900 metre Güneyinde inşa edileceğini söyledi.

Bölgedeki askeri birliğin başka yere taşınması ve arazilerin kamulaştırılması dahil hiç bir sorun kalmadığını kaydeden Saner, 1 Ocak 2013 tarihinden itibaren, şu andaki havalimanının yeni şirkete devredileceğini belirtti.

Saner, yeni işletmecinin, kimlerle, hangi restoran ya da iş yeri sahipleriyle anlaşacağına o işletmenin sahiplerinin karar vereceğine de değindi.

Saner, yeni pistin Doğu istikametinde genişleyeceğini, hava limanı binası ve Akıncılar köyüne, pistin altından geçecek yollarla ulaşılacağını anlattı.

2000 yılında Ercan’ı kullanan yolcu sayısının 700 bin, 2012 yılında ise 3 milyon olduğunu belirten Saner, yeni hava limanını 8 milyon kapasiteye hizmet verebilecek duruma çıkardıklarını dile getirdi.

Ercan’ın 2003’te 1 milyon yolcu kapasitesine göre yeniden hazırlandığını ancak şu andaki 3 milyon yıllık yolcuya hizmet veremez halde olduğunu aktaran Saner, “mevcut apron (uçak park yeri) 400 metredir, yeni apron bin 140 metre olacak. Genişlik 100 metredir şu anda. Yeni apron 170metre olacak. Her tip uçağa açık olacak” dedi.

Saner, “Küçük bir ülkenin küçük bir havaalanı olmak yerine, bölgenin iddialı ve modern bir hava alanını yapacağız” dedi.

“İki yılda biteceğine inanıyorum”

Saner, yeni hava limanının 4 yıllık bitirilme süresi olduğunu ancak bu inşaat süresinin iki yılda tamamlanacağına inandığını da ekledi.

Saner, Sivil Havacılık Dairesi bünyesindeki hava trafik kontrol sisteminin çok iddialı olduğunu da kaydetti.

Güney Kıbrıs’taki Lefco adlı sistemin istenildiği gibi çalışmadığını ancak bizim sistemimizin tüm havacılık unsurlarına en iyi hizmeti verebilecek bir sistem olduğunu aktardı.

Saner, “Kuzey – Güney fark etmiyor. Hava çok risklidir. İnsanlığa hizmet veriyoruz. Her zaman Güneye hizmet vermeye hazırız” dedi.

Aletli İniş Sistemi’nin (ILS) geçtiğimiz ağustos ayında hizmete girdiğini de anlatan Saner, bu sistemin Ercan’ın kalbi durumunda olduğunu söyledi. Saner, kötü hava koşullarında da güvenli inişin artık sağlandığını belirtti.

ERCAN HAVALİMANI'NDA YENİ BİR DÖNEM BAŞLIYOR

Yorumlar

İsim / Rumuz ~ 11 yıl önce
ILS mi?! Simdi soruyorum size ucak established olunca ILS gidermi ya. Dandik bi kurulum inanmayin. Cogu pilot yine visual yaklasmayi tercih ediyor. Umarim yeni donemde bu sacma sorunlar giderilir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ercan ~ 11 yıl önce
Bizde özelleştirme maalesef daha iyi hizmet ve toplum çıkarı gözetilerek yapılmıyor. Yapılan imtiyaz devri ve bu sayede kötü yönetilen devlet bütçelerinin deliğini tıkamak. Teknik yeterlilik filan aranmıyor. Taşyapı bugüne kadar hiç bir havalimanı inşaatı veya deneyimi olmayan bir firma. Mali gücü de şüpheli. Biraz daha hassa davranmakta yarar var. Arkadan gelecek elektrik dağıtım ve telekom özelleştirmelerinde umarım KKTC Hükümeti daha hassa olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000