14 Şubat 2020, Cuma 12:28:55

Pegasus pilotunun ifadesi ortaya çıktı; 'Kule pas geçin demedi'

İstanbul Sabiha Gökçen Havlimanı’nda meydana gelen kaza ilgili uçağın yardımcı pilotunun ifadeleri ortaya çıktı. Yardımcı pilot ifadesinde ‘Kule bize ‘pas geçin, inmeyin’ talimatı vermedi. Uçağı indirebileceğimizi düşündük’ dedi.
  • AIP'ye göre ikinci dil de TÜRKÇE'dir.
  • Ben de FO'nun iletişim kopukluğu yaşadığını düşünüyorum. Bizim pilotlar da süper ingilizce bilmiyor ama ingilizce kule talimatlarını anlayabiliyor. Türkiye'de istihdam edilecek yabancı pilotların türkçe communication yetkisinin olmasını isterdim.
  • ikide bir yabancı pilot düşmanlığı yapılıyor öyle bir hava yaratılıyorki sanki ülkemizde sırf Türk oldukları için uçamıyorlar sen zaten iyi pilotsan değil Türkiyede Dünyanın her yerinde uçarsın sanki yurd dışında Türk pilotu çalışamıyormuş yüzlerce Türk pilotları var Dünyanın muhtelif hava yollarında uçan sorun Türk yada yabancı sorunu değil kalite sorunu liyakat sorunu
  • Pist sonunda RESA isimli toprak saha olsa uçak oraya saplanıp durabilirdi. Uçak doğrudan çukura düştüğü için bölündü ve insanlar bu yüzden öldü. Resa sahası neden tesis edilmemiş ya da ne amaçla ve kim tarafından iptal edilmiş? Bence bu şartlarda 06 pistini kullanan her trafik risk altında.
  • Saçmasapan yorumlar yazmaktan vazgeçin artık! O uçuş anında neler yaşandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Raporu bekleyin artık...
  • Her ne kadar kaza raporu yayınlanmadan konuşmak doğru olmasa da; uçağın tamamen faal olduğunu ve holdda kritik bir sistem olmadığını, arıza yaşanmadığını varsayarsak, uçağın irtifa-hız geçmişi ve görüntülerden aşikar olan tek şey vardır; bu iniş baştan aşağıya bir missed approach tur. Hiç kimse birbirine top atıp hikaye yazmasın, türlü türlü etken uçağı 1900. metreye getirebilir, bunlar indikten sonra tartışılır, raporlanır vs. instabil oraj bir havada, microburst ihtimalli, ıslak ve yorgun bir pist olduğunu bildiğin evinde 1900. metreye konduysan bu landing artık bir landing olmaktan çıkmıştır , aklı başında her PIC to/ga kararı alır. hatta aklı başında her PM de to/ga kararı aldırtır. Kitap bunu söyler, CRM bunu söyler. Burada bitmiyor, muhtemelen bu kazaya endirekt ikincil etken olarak, APP, TWR, İstanbul FIR, altyapısal koşullar için HEAŞ ve şirket kültürü olarak Pegasus, rapordan nasibini alacaktır. PAROLA İÇİNE SİNMİYORSA TOGA
  • yazık ki ne yazığa cevap yazan bilmiş. senin havacılıktaki yerini mesleğini çok merak ediyorum. çünkü yorumu yazan ben 20 yıllık havacıyım
  • tabi pilotlar mükemmeldir muhteşemdir siz kontrolörleri gömün en iyisi. hatta paçacı şemsi ustayı
  • sen uçuş eğitmeniysen ve bu yorumu yazdıysa bende madonnayım. ve bence ismini yaz senin eğitmenliğin bi sorgulansın
  • Yav kardeşim hiç mi CRM okumadın, kule sıçma derse içinde mi tutacaksın. Kule pas geç dememiş. Su kulesi. Orada da senin benim gibi hata yapabilecek bir insan oturuyor. Sizi kaptan yapan zihniyet yanlış. Ülkede havacılık Eğitimi çok kötü, tüm pilotlar kendi kendine öğrenebilirse bu iş oluyor. Neymiş efendim tecrübe, eski askeri pilotlar çoğu sıfır ingilizce, zavallı sivil çocukları pisikopat yaptılar. Neden mi? adam 60 yaşına gelmiş hala öğretmen cep telefonunu kullanamıyor. &0 yaşından sonra öğretmenlik ve exeminerlik olmamalı. Sayın kaptanlarımız çağın gerisinde. Gözü görmüyor, öğretmenlik için tahamülü kalmamış. Yok kara havacılık, helikopter bir sürü asker emeklisini doldurdular. Birbirleriyle kavga etmekten uçamıyorlar. Kaptan oğulları şimdide kızları. Korkunç bir durum var. Sivil havacılık bu konularda tedbir almalı. Erken kaptan yapmayın, 60 yaş üzeri hocalara yol verin. Gençlere şans tanıyın. Baba oğul uçuşları kontrol edin.

İstanbul Sabiha Gökçen Havlimanı’nda meydana gelen kaza ilgili uçağın yardımcı pilotunun ifadeleri ortaya çıktı. Yardımcı pilot ifadesinde ‘Kule bize ‘pas geçin, inmeyin’ talimatı vermedi. Uçağı indirebileceğimizi düşündük’ dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda meydana gelen uçak kazasıyla ilgili hastanede ifadesi alınan yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın kuleden inmemeleri yönünde uyarı almadıklarını söylediği öğrenildi.

Sabiha Gökçen Havalimanı'nda 5 Şubat tarihinde pistten çıkarak 3 kişinin ölümüne 180 kişinin de yaralanmasına neden olan uçak kazasına ilişkin olarak İstanbul Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından, "Taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olmak" suçundan başlatılan soruşturma sürüyor.

'Meteorolojik veriler ışığında inebileceğimizi düşündük, kararı kaptan pilotla verdik'

Soruşturma kapsamında dün yardımcı pilot Ferdinant Pondaag'ın tedavi gördüğü hastanede polis tarafından ifadesi alındı.

Pondaag olay günü kulenin kendilerine inemeyeceklerini belirtmediğini, 'pas geçin' talimatı almadıklarını ve bu nedenle kendilerine iletilen mevcut veriler ışığında piste inebileceklerini düşünerek uçağı indirdiklerini söyledi.

Tercüman eşliğinde alınan ifadesinde üzgün olduğunu belirten Pondaag'ın kendilerine ulaştırılan meteorolojik veriler ışığında inebileceklerini düşündükleri için indiklerini söylediği öğrenildi.

İnme kararına neden olan meteorolojik verileri hatırlamadığını kaydeden Pondaag'ın, inme kararını kaptan pilot ile birlikte verdiklerini söylediği kaydedildi.

Birçok soruyu 'Hatırlamıyorum' diyerek yanıtlamadı

Kaptan pilot M.A. ile uçağı piste indirmeye karar verdiklerini, piste indikten sonra uçağın kaydığını ve kaptan pilotun uçağı tutmaya çalıştığını aktaran yardımcı pilot Pondaag'ın, kaza nedeniyle üzgün olduğunu dile getirdiği kaydedildi.

Pondaag'ın kendisine sorulan birçok soruyu hatırlamadığını söyleyerek yanıtlamadığı öğrenildi. 

Pegasus pilotunun ifadesi ortaya çıktı; 'Kule pas geçin demedi'

Yorumlar Tüm Yorumlar (134)

Yanlıs'a ~ 4 yıl önce
AIP'ye göre ikinci dil de TÜRKÇE'dir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türkçe yeterlilik ~ 4 yıl önce
Ben de FO'nun iletişim kopukluğu yaşadığını düşünüyorum. Bizim pilotlar da süper ingilizce bilmiyor ama ingilizce kule talimatlarını anlayabiliyor. Türkiye'de istihdam edilecek yabancı pilotların türkçe communication yetkisinin olmasını isterdim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kadir ~ 4 yıl önce
ikide bir yabancı pilot düşmanlığı yapılıyor öyle bir hava yaratılıyorki sanki ülkemizde sırf Türk oldukları için uçamıyorlar sen zaten iyi pilotsan değil Türkiyede Dünyanın her yerinde uçarsın sanki yurd dışında Türk pilotu çalışamıyormuş yüzlerce Türk pilotları var Dünyanın muhtelif hava yollarında uçan sorun Türk yada yabancı sorunu değil kalite sorunu liyakat sorunu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
RESA ~ 4 yıl önce
Pist sonunda RESA isimli toprak saha olsa uçak oraya saplanıp durabilirdi. Uçak doğrudan çukura düştüğü için bölündü ve insanlar bu yüzden öldü. Resa sahası neden tesis edilmemiş ya da ne amaçla ve kim tarafından iptal edilmiş? Bence bu şartlarda 06 pistini kullanan her trafik risk altında.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ka ~ 4 yıl önce
Saçmasapan yorumlar yazmaktan vazgeçin artık! O uçuş anında neler yaşandığını biliyor musunuz? Bilmiyorsunuz. Raporu bekleyin artık...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CRM ~ 4 yıl önce
Her ne kadar kaza raporu yayınlanmadan konuşmak doğru olmasa da; uçağın tamamen faal olduğunu ve holdda kritik bir sistem olmadığını, arıza yaşanmadığını varsayarsak, uçağın irtifa-hız geçmişi ve görüntülerden aşikar olan tek şey vardır; bu iniş baştan aşağıya bir missed approach tur. Hiç kimse birbirine top atıp hikaye yazmasın, türlü türlü etken uçağı 1900. metreye getirebilir, bunlar indikten sonra tartışılır, raporlanır vs. instabil oraj bir havada, microburst ihtimalli, ıslak ve yorgun bir pist olduğunu bildiğin evinde 1900. metreye konduysan bu landing artık bir landing olmaktan çıkmıştır , aklı başında her PIC to/ga kararı alır. hatta aklı başında her PM de to/ga kararı aldırtır. Kitap bunu söyler, CRM bunu söyler. Burada bitmiyor, muhtemelen bu kazaya endirekt ikincil etken olarak, APP, TWR, İstanbul FIR, altyapısal koşullar için HEAŞ ve şirket kültürü olarak Pegasus, rapordan nasibini alacaktır. PAROLA İÇİNE SİNMİYORSA TOGA

Yanıtla

Kalan karakter 1000
vay cahiiler vay ~ 4 yıl önce
yazık ki ne yazığa cevap yazan bilmiş. senin havacılıktaki yerini mesleğini çok merak ediyorum. çünkü yorumu yazan ben 20 yıllık havacıyım

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dersler ~ 4 yıl önce
tabi pilotlar mükemmeldir muhteşemdir siz kontrolörleri gömün en iyisi. hatta paçacı şemsi ustayı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atc ~ 4 yıl önce
sen uçuş eğitmeniysen ve bu yorumu yazdıysa bende madonnayım. ve bence ismini yaz senin eğitmenliğin bi sorgulansın

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Türk Pilotu ~ 4 yıl önce
Yav kardeşim hiç mi CRM okumadın, kule sıçma derse içinde mi tutacaksın. Kule pas geç dememiş. Su kulesi. Orada da senin benim gibi hata yapabilecek bir insan oturuyor. Sizi kaptan yapan zihniyet yanlış. Ülkede havacılık Eğitimi çok kötü, tüm pilotlar kendi kendine öğrenebilirse bu iş oluyor. Neymiş efendim tecrübe, eski askeri pilotlar çoğu sıfır ingilizce, zavallı sivil çocukları pisikopat yaptılar. Neden mi? adam 60 yaşına gelmiş hala öğretmen cep telefonunu kullanamıyor. &0 yaşından sonra öğretmenlik ve exeminerlik olmamalı. Sayın kaptanlarımız çağın gerisinde. Gözü görmüyor, öğretmenlik için tahamülü kalmamış. Yok kara havacılık, helikopter bir sürü asker emeklisini doldurdular. Birbirleriyle kavga etmekten uçamıyorlar. Kaptan oğulları şimdide kızları. Korkunç bir durum var. Sivil havacılık bu konularda tedbir almalı. Erken kaptan yapmayın, 60 yaş üzeri hocalara yol verin. Gençlere şans tanıyın. Baba oğul uçuşları kontrol edin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000