03 Temmuz 2023, Pazartesi
Fatih AKDENİZ
Fatih AKDENİZ [email protected]
  • E DEVLET (ARA ) SENDIKA //ISCI SENDIKALARI UYEİIK ISLEMLER BOLUMUNDEN KOLAYCA SENDIKANIZDAN ISTIFA EDEBILIRSINIZ BILGI AMACLIDIR
  • inşallah.
  • Agzi laf yapan tanidigi olan pozisyonunu koruyup yalandan kisa vadeli raporlar karlilik is gelistirme gibi agdali sozlerle calisiyormus gibi yaparak uzun vadede sirketi bekleyen eksik yada is bilmez personelin sirkete verecegi zarari gormezden geliyor. Sirket eger personel planlamalarini hakkaniyetle yapmis olsaydi cok daha iyi bir pozisyonda da olabilirdi.
  • Eger 800 ucaklik bir filoya ulasip saglikli bir ooerasyon yapilmak isteniyorsa simdiden ucus ve yer ekibi sayisinin acilen artirilarak personelin haftada en fazla 45 saat calisacak sekilde planlanmasi saglanip gerekli egitimleri almalari saglanmali. Mudurler baskanlar daha cok siyasetle yonettikleri yonetildikleri icin hic kimse aslinda sirketin basarisini dolayisiyla personelin memnuniyetini degilde kisa vadede kendi yerini saglamlastirmaya calisiyor.
  • Şu pandemide fedakarlik yapip ikramiyeden wazgecmistik ,,imza atmistik,,simdidide para basiyo sirket,,ayni fedakrligi sizde yapin zamli olarak alinmamis ikramiylerimizi werin bi zahmet,,,,
  • Doların euronun 30lara dayandığı yerde %30 mu mutlu edecek insanları ? Herseye her gün zam geliyor. Istanbulda bir ev kirası minimum 10 bin. Aylık bir insanın tek başına geçilmesi gereken para minimum 15 bin. Ve düşünün ki bu insanlar bu paralarla ailelerine çocuklarına bakıyor. Minimum %50 yapılması gerekiyor. Dolar ile kazanan şirketimizin bunu yapacak gücü var çok şükür.
  • Zam kadar doğru düzgün uçuş programları ile de sağlanır...Hersek para değil desek bile zaten thy pandemiden sonra çalışanını erdirecegi kadar ezdirdi...pazar mesailerinden bahsetmiyorum bile...hep bi show
  • Thy iştiraki TFS de haziran ayında verileceği açıklanan çift maaş ikramiye bile verilmedi zam konusunda da en düşük oran açıklanacağından hiç şüphemiz yok sağolsunlar.
  • Memnuniyetsiz kesimi işten çıkarıp geri kalan yüzde doksanlık oranla devam edebilirsiniz o halde. Yüzde on nedir ki? Yüzde doksanla aya bile gidebilirsiniz.
  • Hakkaniyetli olunacaksa eğer verilmesi gereken zaman oranı en az 60%-100% bandında ki pandemiden beri kesilenler geri verilsin ve uçuçu personel yurtdışına başka şirketlere gitmesin. Zaten kokpitin iş yükü inanılmaz. Bir pilot 3 kişilik iş yapıyor ve üstüne bir de yaz sezonu gibi bir kış geçirdiler. Sayın yöneticeler, bu kafayla kaza geliyorum demez, zaten zemini hazırlamışsınız demektir tebrikler. Ne adam akıllı planlama var ne de hakkettikleri maaş. Kokpit ekibinin artık hakkettiği maaşları verin ve bir nebze de olsa kafalarını rahatlatın. Bu işin ederi bu değil.

THY'de merakla beklenen zam

Türkiye'de asgari ücrete Temmuz ayı itibarıyla yüzde 34 oranında zam yapılarak 11 bin 402 Lira'ya yükseltildi. Havacılık sektöründe de gözler haliyle Türk Hava Yolları'na çevrildi.

Yapılacak zam oranının minimum yüzde 30 oranında olması bekleniyor. Ancak bugün Türk Hava Yolları Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, çalışanların memnun olacağı bir zam yapacaklarını duyurdu. THY Personelinin yetkili sendikası Hava İş de geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada yapılacak zamda refah seviyesine vurgu yapmıştı.

THY'nin yapacağı zammın havacılıktaki diğer şirketlere göre ayrı bir önemi var. Çünkü personel sayısı ve THY bünyesi altındaki iştirak şirketlerinin varlığı bu konuyu ayrı bir yere getiriyor. O nedenle de beklenti oldukça yükseliyor. 

Zam kararı özellikle TGS tarafında son zamanlarda ayrılıyor. Mesela müdüre yapılan zam oranı, şefe yapılan zam oranı ve işçi-memur zamlarının oranı değişiklik gösteriyor. Burada şeflerin isyanını çokça hissediyoruz. Çünkü onlar zam oranlarından dolayı memurla maaşlarının yaklaştığını, Müdürden ise daha da uzaklaştığını düşünüyor. Bu nedenle o kısmı da ayrıca değerlendirmek lazım diye düşünüyorum.

Ancak asıl mesele memur ve özellikle işçilerin maaşarında. Malum; asgari ücrete çalışan sayısı da epey fazla. Kısa bir süre sonra belli olması beklenen zam oranını bu anlamda değerlendirmekte fayda var. Çünkü açıkçası en çok onların durumunu değerlendirmek gerekiyor. 

Eğer asgari ücrete yapılacak zam oranında bir zam olursa yine asgari ücret almaya devam edecekler. Ancak THY'nin artık bu kısmı bir kez daha ele alması gerektiğine inanıyorum. İşçilere yapılacak zammı yüzde 30'larda değil de yüzde 50 ve belki biraz üzerinde tutarsa tadından yenmez. Tüm planlarını yüzde 30'lara göre yapmış olan işçileri böyle bir müjde ile mutluk etmek, aidiyete sık sık vurgu yapılan bu dönemde onları daha da şirkete bağlamaz mı?

Hayatın son derece pahalı olduğu gerçeğini göz önünde bulundurmaktan başka bir çare yok. İstanbul artık dünyanın en pahalı şehirlerinden biri. Madem ücretlendirme şehirlere göre ayrılmıyor, o zaman zam oranını da ona göre ayarlamaktan başka çare yok. 

THY Ahmet Bolat'ın gelmesiyle personelin yüzünü sıklıkla güldürdü. Bunu onların tepkilerinden, mesajlarından rahatlıkla anlıyoruz. Ancak ikramiye ile prim başka maaş çok başka. İşte bu yüzden işçilerin maaşlarını asgari ücretten koparıp artık yukarda tutmak uzun bir süredir jest değil ihtiyaç oldu.

THY de mutlaka bunu düşünüyordur.

Patronuna mail gönderen personelin işten atılması

Geçtiğimiz günlerde bana bir bilgi ve mail ulaştı. Bu bilgi şöyle diyordu; Özel bir şirketin patronuna bayram ikramiyesi talebi içeren bir mail atan  personel işten kovulmuş. Maili talep ettim ve okudum.

Mail biraz sertti açıkçası. Hatta epey sert diyebilirim. Ancak hemen kovmaktansa bir uyarı cezası, bir disiplin cezası verilse daha insaflı olmaz mıydı? Hemen kovma işi neden bizim ilk çözüm yolumuz oluyor bunu anlamlandıramıyorum. 

Ve insanları artık ayırmayın saygıdeğer işverenler. Sen şu fikirdesin, memnuniyetsizsin diyerek aslında bir memnuniyetsizliği dışa vurmuş olmayın. 

THY'de merakla beklenen zam

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

THY ZAMMI KINIYORUZ ~ 10 ay önce
E DEVLET (ARA ) SENDIKA //ISCI SENDIKALARI UYEİIK ISLEMLER BOLUMUNDEN KOLAYCA SENDIKANIZDAN ISTIFA EDEBILIRSINIZ BILGI AMACLIDIR

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TEC ~ 10 ay önce
inşallah.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gokhan devami ~ 10 ay önce
Agzi laf yapan tanidigi olan pozisyonunu koruyup yalandan kisa vadeli raporlar karlilik is gelistirme gibi agdali sozlerle calisiyormus gibi yaparak uzun vadede sirketi bekleyen eksik yada is bilmez personelin sirkete verecegi zarari gormezden geliyor. Sirket eger personel planlamalarini hakkaniyetle yapmis olsaydi cok daha iyi bir pozisyonda da olabilirdi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gokhan ~ 10 ay önce
Eger 800 ucaklik bir filoya ulasip saglikli bir ooerasyon yapilmak isteniyorsa simdiden ucus ve yer ekibi sayisinin acilen artirilarak personelin haftada en fazla 45 saat calisacak sekilde planlanmasi saglanip gerekli egitimleri almalari saglanmali. Mudurler baskanlar daha cok siyasetle yonettikleri yonetildikleri icin hic kimse aslinda sirketin basarisini dolayisiyla personelin memnuniyetini degilde kisa vadede kendi yerini saglamlastirmaya calisiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Efsane ~ 10 ay önce
Şu pandemide fedakarlik yapip ikramiyeden wazgecmistik ,,imza atmistik,,simdidide para basiyo sirket,,ayni fedakrligi sizde yapin zamli olarak alinmamis ikramiylerimizi werin bi zahmet,,,,

Yanıtla

Kalan karakter 1000
%30 ????? ~ 10 ay önce
Doların euronun 30lara dayandığı yerde %30 mu mutlu edecek insanları ? Herseye her gün zam geliyor. Istanbulda bir ev kirası minimum 10 bin. Aylık bir insanın tek başına geçilmesi gereken para minimum 15 bin. Ve düşünün ki bu insanlar bu paralarla ailelerine çocuklarına bakıyor. Minimum %50 yapılması gerekiyor. Dolar ile kazanan şirketimizin bunu yapacak gücü var çok şükür.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SEYYANNEN ZAM ~ 10 ay önce
KATMERLİ MAAŞLARINIZA YILDA 4 İKRÂMİYEMİZ ÜZERİNE %30 ZAM BİR HAYLİ AZIMSANACAK DEECEDE, PARDON İŞÇİ ve ÇİFTÇİ EMEKLİSİ NE KADAR ZAM ALDI: TEMEL TÜKETİM SATICILARI TAFEAFINDAN SOYULMADAN AZ ÖNCE.
Menuniyet ~ 10 ay önce
Zam kadar doğru düzgün uçuş programları ile de sağlanır...Hersek para değil desek bile zaten thy pandemiden sonra çalışanını erdirecegi kadar ezdirdi...pazar mesailerinden bahsetmiyorum bile...hep bi show

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cpt ~ 10 ay önce
Türkçe güzel bir lisandır, iyi kullanmak lazım
PANDEMİ ~ 10 ay önce
GİT GEL❗ YATI❗
Cpt cevap, ~ 10 ay önce
Şimdi Türkçe’si bu durumda olan bir kişinin yöneticisisin. Yüzde kaç verirsin buna sen Cpt? Daha ne yazdığı anlaşılmayan birine ver yüzde 5, şükretsin. Yönetim vermezse ben niye vermedi demem. Çünkü istemeyi bilmiyoruz ki. Daha ne anlattığımız belli değil.
İŞTİRAK ~ 10 ay önce
Thy iştiraki TFS de haziran ayında verileceği açıklanan çift maaş ikramiye bile verilmedi zam konusunda da en düşük oran açıklanacağından hiç şüphemiz yok sağolsunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Memnuniyetsiz Kesim ~ 10 ay önce
Memnuniyetsiz kesimi işten çıkarıp geri kalan yüzde doksanlık oranla devam edebilirsiniz o halde. Yüzde on nedir ki? Yüzde doksanla aya bile gidebilirsiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Dahi ~ 10 ay önce
İnanılmaz sen nekadar zekisin, ne mezunusun bilmiyorum ama lütfen harcama kendini hemen derhal ülkenin sana ihtiyacı var kahraman kosss
TK ~ 10 ay önce
Hakkaniyetli olunacaksa eğer verilmesi gereken zaman oranı en az 60%-100% bandında ki pandemiden beri kesilenler geri verilsin ve uçuçu personel yurtdışına başka şirketlere gitmesin. Zaten kokpitin iş yükü inanılmaz. Bir pilot 3 kişilik iş yapıyor ve üstüne bir de yaz sezonu gibi bir kış geçirdiler. Sayın yöneticeler, bu kafayla kaza geliyorum demez, zaten zemini hazırlamışsınız demektir tebrikler. Ne adam akıllı planlama var ne de hakkettikleri maaş. Kokpit ekibinin artık hakkettiği maaşları verin ve bir nebze de olsa kafalarını rahatlatın. Bu işin ederi bu değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000