06 Ağustos 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • ER ucuslarinda 24 saat dinlendikleri icin kaza yapan hicbir Avrupali havayolu yoktur :-)Abartmayalim olayi lutfen.Pilot kaza yapacak,hostes kazaya sebep olacak falan filan...Butun dert daha fazla gezip eglenme ve harcirah imkaninin ortadan kaldirilmasi.Bunun icin isyan ediyorsaniz yuzde yuz haklisiniz ve destekliyorum ama olayi baska yerlere cekmeyin lutfen.Amerika'ya ucan Avrupali havayollari icerisinde sadece THY 36-48 saat yani 4 kare dinlenme veriyor.Onlar da diger havayollarinin politikalarina donuyor.
  • 1milyar dolari 6000 kabin calisanina böl. Kisi basi 166bin dolar yapiyor yillik .... aylik 14bin dolar yapar. Bir kabin memuru aylik 14bin dolar kazanmiyor cahil. Nerenizden cikariyorsinuz 1milyar dolari....
  • 1milyar dolari 6000 kabin calisanina böl. Kisi basi 166bin dolar yapiyor yillik .... aylik 14bin dolar yapar. Bir kabin memuru aylik 14bin dolar kazanmiyor cahil. Nerenizden cikariyorsinuz 1milyar dolari....
  • birileri insanı durumlardan bahsedecek bunlar yanlıs diyecek fakat dogrudan daha önemli olan bişey var bu dünyada o da para.eğer dogrunuz para getirmiyorsa o dogru değildir.eğer dogruları konusmaktan baska hiçbisey yapılmıyosa o da dogru değildir.ses var herkeste ama görüntü yok...
  • Thy yorgunluktan Kabin ekibinin Crm olayını zayiflatmasini istiyor ve korkarım bir kaza daha listesine eklemek istiyor hem de cok istiyor. Allah çalışanları korusun, Allah'a emanet artık hersey... Yolcu olarak korkuyorum binmeye...
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Ben kaza kirimdan hic bahsetmedim. Benim derdim yapilan kanunsuzluk ve buna canak tutulmasi. Ayrica Kabin ekibinin her hangi bir kaza kirima sebebiyet vermesi tabii ki mumkundur. Ornek olarak Londra'dan Belfast' a giderken 1 numarali motorunda yangin cikan B-737de (Kegworth Air) kabin ekibinin durumu iki numarali motorda yangin var diyerek kokpit ekibine yanlis iletmesi ve kokpit ekibinin yanlis bilgilendirme ve panik sonucu saglam olan 2 numarali motoru durdurmasi sonucu divert esnasinda takatsiz kalan ucagin dusmesi verilebilir. Bu maalesef gerceklesen bir senaryodur henuz gerceklesmemis olan yuzlerce senaryo yazilabilir....
  • Evet arkadasim,olaya bu acidan bakarsaniz sonuna kadar haklisiniz.Kazanilmis haklar yeni sozlesmeye kadar sakli kalmali ve esnetilmemelidir.Ancak bu durumda her sozlesme zamani pazarlik meselesi olacak ve eninde sonunda tirpanlanmaya calisilacaktir.Ancak olaya kaza,kirim vs. gibi afaki ve aglak tavirlarla yaklasirsaniz karsiniza batidaki ornekleri cikiverir.Sirket dinlenme surelerini tirpanlamakla kendi acisindan haklidir,tasarruf edecektir.Calisanlar da kendi acilarindan haklidir,kazanilmis bir hak var ve kaybetmek istemeyeceklerdir,ama kabindeki bir calisanin kaza kirima etkisi yuzde kactir?Onu da takdirlerinize sunuyorum.Selamlarimla
  • Arkadas 36 saat istirahat benim kazanilmis hakkim, sirket de altina imza atmis, yillardir uygulauyor. Simdi hic bir yasal gerekce ve dayanaklari olmadan benim hakkimi elimden almaya calisiyorlar, sevgili yazar da diyorki 36saat dinlensinler ama bari sadece 24 saatine para alsinlar. Ortada imzalanmis bir TIS var. Sivil Havaciligin yonetmeligi bizi baglamz. Sirket TIS e aykiri bir uygulamayi dayatirsa kanunsuzluk yapmis olur. Sn. Yazar bunu bilmiyormu ki bir de bari paradan kesin diye sirkete yol gosteriyor. Biz kole degiliz, maraba degiliz. Belli sozlesmelere gore calisiyoruz, sozlesmemizde olan hakkimizi gaspetmesin diye sirkete yalvaracak miyiz. Ya da onursuzca pazarlik mi yapacagiz, parasini verme ama dinlenmem kalsin diye. Calisanin ezilmesine bu kadar mi sessiz kalacaksiniz? Sonra eylem yapinca da terorist ilan ediliyoruz. Terorist yasal haklari ihlal edenler ve onlara alkos tutanlardir...
  • Asagidaki linkte EASA ve FAA'in duzenlemis oldugu dinlenme sureleri karsilastirmali olarak verilmistir.Burada mangalda kul birakmayan arkadaslar okusun da bilgi sahibi olsun.ER ucan LH,BA,AerLingus,Air France,Swiss,Iberia,Alitalia ekipleri 24 saat dinleniyor ve ertesi gun tekrar ucuyorlar.TK ekipleri de 24 saat dinlensin diye yazmiyorum bunu,sadece bilgi sahibi olun diye yaziyorum.Uluslararasi kurallar TK'nin uyguladigi calisma sartlarinin daha da gerisinde gorunuyor http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201012/cmselect/cmtran/writev/ftl/ftl11.htm

SHGM: "THY SÖYLÜYOR BİZ YAPIYORUZ"

Amerika'ya yaptığım seyahat sonrası başıma gelenlerden yola çıkarak konuya girmek istiyorum. Okyanus ötesi uçuşlarda saat dilimi değişikliğinden dolayı bünyenizin alışmış olduğu durum bir anda alt üst oluyor. Amerika seyahatim sırasında bir iki gün kendime gelemedim desem yeridir.

Neden bunları söyledim?

Türk Hava Yolları okyanus ötesi uçuşlarda dinlenme süresini 24 saat ile sınırlandırmak istemesi ve bunu SHGM'nin revizyonuna bağlaması kabul edilebilecek bahane değil. THY sekiz saati aşkın uçuşlarda 24 saat dinlenme uygulaması yapmakta ısrarlı ama gözden kaçırdığı noktayı insani düşünce ile irdelemek lazım.

Sekiz saatlik uçuş dediğiniz uçuşları "uçağın yerden teker kesmesi ile başlıyor, uçuş yaptığı yere teker koyması ile sona eriyor" gibi görmek insafsızlık olur.

Bir hostesin ya da bir pilotun o uçuşa gitmek için neler yaptığını nasıl hazırlık yaptığını bilmemek mümkün müdür? Havalimanına en kısa mesafede oturan uçucu bir personelin bile uçuşa gitmek için saatler öncesinden hazırlık yaptığı, havalimanına en az iki saat önceden gelmek zorunda olduğunu bilmeyenimiz var mı? Uçuştan önce yapılan brifingler, hazırlıklar bunların cabası.

Uçuş yaptığı meydanda işler hemen bitiyor mu? Yolcuların uçaktan inmesi, raporlar yazılması ve dinlenme yerine gidilecek mesafe, yeme-içme gibi insani ihtiyaçlar için harcanan zaman ne olacak? Bu insanlar robot değil ki.

THY yöneticilerinden örneğin Emine Lim; bir Singapur-Jakarta uçuşuna katılmasını tavsiye ediyorum. THY Singapur'a uçuyor. Buradan da Jakarta'ya devam ediyor. Singapur uçuşu 8 saat. İnişten sonra bir saate yakın meydanda kalınıp tekrar Jakarta'ya gitmek üzere havalanıyor. İki saatlik bir uçuştan sonra Jakarta'ya ulaşılıyor. Siz hesaplayın. Jakarta trafiği o kadar kötü ki meydandan dinlenilecek otele üç saatte ulaşıyorsunuz. Bütün bunlar dinlenme süresinin içinde. Otelden de üç saat önceden alınıyorsunuz. Yollarda geçen süreler dinlenme süresi içinde. Bunun neresi insani bir düzenleme.

THY'nin, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'ne dinlenme sürelerini 24 saat ile sınırlandıracak bir revize yapması için kendi görüşlerini dikte ettiği iddiaları son açıklama ile örtüşüyor.

TİS görüşmelerinin anlaşmazlıkla sonuçlanması ve TİS'i Yüksek Hakem Kurulu'nun neticelendirmesinden sonra ortaya yeni bir sorun çıktı. Uzun uçuşlardan sonra 24 saat dinlenme süresini zorunlu hale getirecek yönetmelik değişikliği TİS maddelerine aykırı olarak THY'nin kucağında bulduğu yeni bir bebek. Şimdi THY işine geleni uygulamaya kalkacak. Sendika ise TİS'e uyulmasını isteyecek. Peki, hangisi uygulanacak?

Bana kalırsa SHGM'nin THY güdümlü revizyonu uygulanmamalı. Bu benim şahsi görüşüm. THY kaynaklarından edindiğim bilgiye göre 24 saatlik dinlenme süresi ile uçuş ekibi kazanıldığı ifade ediliyor. Bir nevi uçuş ekiplerinden tasarruf ediliyor. Tıpkı yine okyanus ötesi uçuşlarda iki kaptanla yapılan uçuşlar yerine iki yardımcı kaptan bir kaptan uygulamasında elden edilen bir kaptan tasarrufu gibi. Ve yine THY'nin purser uygulamasına son verip bir kabin amiri uygulaması gibi.

Bu tür uygulamalarla tasarruf edilecekse ve 24 saat uygulamasında ısrar edilecekse THY'yi çok sorunlar bekliyor demek. Sendikal açıdan bir sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Sırtını grev yapılmasını engelleyen yasaya dayayan THY'yi bekleyen en büyük sıkıntı yorgun personelin yapacağı hatalar olacak.  Bundan sonra en çok şikayet alınacak birim kabin hizmetleri olacak. İşten çıkartılan 305 kişinin sorun dumanı henüz tüterken, kabinde yaşanacak olan yeni sorunun karşısında orta yol bulunmasına yönelik öneri getirmeyen Kabin Hizmetleri Başkanı Emine Lim, arkadaşlarının yüzüne nasıl bakıyor açıkçası merak ediyorum.

THY'nin 24 saatlik dinlenme süresinde ısrar etmesinden hem ekip kazancı, hem de dinlenme sürelerinde personele verilecek yatı paralarından tasarruf etme düşüncesine karşılık şöyle bir öneride bulunmak isterim; 

Dinlenme süresi yine 36 saat olsun ama 24 saatten sonraki 12 saat için yatı ücreti ödenmesin.  Hiç olmazsa yorgunluktan yüzü asık kabin memurları ile karşılaşmayız.

Bu önerimle Best Kabin ödülü almak isteyen THY yönetimine de yardımcı olmak istedim. Yoksa ilelebet kabin ödülü alamazsanız. Tabi başka atraksiyonlar yapmak istemezseniz.

Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi'ye bir uyarım var. THY'nin son açıklamasında "SHGM ne dediyse o" şeklinde ibare var. Sektörde ise "THY ne dediyse SHGM onu yapıyor" deniliyor.  Çok daha ötesini söyleyeyim SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi sektör ile arasına mesafe koymuş durumda. Ben söylemiyorum sektör söylüyor.

Benden söylemesi bu gidiş iyi değil.

SHGM: "THY SÖYLÜYOR BİZ YAPIYORUZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (55)

24 saat ~ 12 yıl önce
ER ucuslarinda 24 saat dinlendikleri icin kaza yapan hicbir Avrupali havayolu yoktur :-)Abartmayalim olayi lutfen.Pilot kaza yapacak,hostes kazaya sebep olacak falan filan...Butun dert daha fazla gezip eglenme ve harcirah imkaninin ortadan kaldirilmasi.Bunun icin isyan ediyorsaniz yuzde yuz haklisiniz ve destekliyorum ama olayi baska yerlere cekmeyin lutfen.Amerika'ya ucan Avrupali havayollari icerisinde sadece THY 36-48 saat yani 4 kare dinlenme veriyor.Onlar da diger havayollarinin politikalarina donuyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1milyar dolar diyen cahil ~ 12 yıl önce
1milyar dolari 6000 kabin calisanina böl. Kisi basi 166bin dolar yapiyor yillik .... aylik 14bin dolar yapar. Bir kabin memuru aylik 14bin dolar kazanmiyor cahil. Nerenizden cikariyorsinuz 1milyar dolari....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1milyar dolar diyen cahil ~ 12 yıl önce
1milyar dolari 6000 kabin calisanina böl. Kisi basi 166bin dolar yapiyor yillik .... aylik 14bin dolar yapar. Bir kabin memuru aylik 14bin dolar kazanmiyor cahil. Nerenizden cikariyorsinuz 1milyar dolari....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dogru eşit değildir para ~ 12 yıl önce
birileri insanı durumlardan bahsedecek bunlar yanlıs diyecek fakat dogrudan daha önemli olan bişey var bu dünyada o da para.eğer dogrunuz para getirmiyorsa o dogru değildir.eğer dogruları konusmaktan baska hiçbisey yapılmıyosa o da dogru değildir.ses var herkeste ama görüntü yok...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Allah'a emanet uçuşlar... ~ 12 yıl önce
Thy yorgunluktan Kabin ekibinin Crm olayını zayiflatmasini istiyor ve korkarım bir kaza daha listesine eklemek istiyor hem de cok istiyor. Allah çalışanları korusun, Allah'a emanet artık hersey... Yolcu olarak korkuyorum binmeye...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olur oyle seyler ~ 12 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kaza kirim ~ 12 yıl önce
Ben kaza kirimdan hic bahsetmedim. Benim derdim yapilan kanunsuzluk ve buna canak tutulmasi. Ayrica Kabin ekibinin her hangi bir kaza kirima sebebiyet vermesi tabii ki mumkundur. Ornek olarak Londra'dan Belfast' a giderken 1 numarali motorunda yangin cikan B-737de (Kegworth Air) kabin ekibinin durumu iki numarali motorda yangin var diyerek kokpit ekibine yanlis iletmesi ve kokpit ekibinin yanlis bilgilendirme ve panik sonucu saglam olan 2 numarali motoru durdurmasi sonucu divert esnasinda takatsiz kalan ucagin dusmesi verilebilir. Bu maalesef gerceklesen bir senaryodur henuz gerceklesmemis olan yuzlerce senaryo yazilabilir....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Evet Canim ~ 12 yıl önce
Evet arkadasim,olaya bu acidan bakarsaniz sonuna kadar haklisiniz.Kazanilmis haklar yeni sozlesmeye kadar sakli kalmali ve esnetilmemelidir.Ancak bu durumda her sozlesme zamani pazarlik meselesi olacak ve eninde sonunda tirpanlanmaya calisilacaktir.Ancak olaya kaza,kirim vs. gibi afaki ve aglak tavirlarla yaklasirsaniz karsiniza batidaki ornekleri cikiverir.Sirket dinlenme surelerini tirpanlamakla kendi acisindan haklidir,tasarruf edecektir.Calisanlar da kendi acilarindan haklidir,kazanilmis bir hak var ve kaybetmek istemeyeceklerdir,ama kabindeki bir calisanin kaza kirima etkisi yuzde kactir?Onu da takdirlerinize sunuyorum.Selamlarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hadi Canim ~ 12 yıl önce
Arkadas 36 saat istirahat benim kazanilmis hakkim, sirket de altina imza atmis, yillardir uygulauyor. Simdi hic bir yasal gerekce ve dayanaklari olmadan benim hakkimi elimden almaya calisiyorlar, sevgili yazar da diyorki 36saat dinlensinler ama bari sadece 24 saatine para alsinlar. Ortada imzalanmis bir TIS var. Sivil Havaciligin yonetmeligi bizi baglamz. Sirket TIS e aykiri bir uygulamayi dayatirsa kanunsuzluk yapmis olur. Sn. Yazar bunu bilmiyormu ki bir de bari paradan kesin diye sirkete yol gosteriyor. Biz kole degiliz, maraba degiliz. Belli sozlesmelere gore calisiyoruz, sozlesmemizde olan hakkimizi gaspetmesin diye sirkete yalvaracak miyiz. Ya da onursuzca pazarlik mi yapacagiz, parasini verme ama dinlenmem kalsin diye. Calisanin ezilmesine bu kadar mi sessiz kalacaksiniz? Sonra eylem yapinca da terorist ilan ediliyoruz. Terorist yasal haklari ihlal edenler ve onlara alkos tutanlardir...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yalan'a dolana,kadina siddete hayir!!!! ~ 12 yıl önce
Asagidaki linkte EASA ve FAA'in duzenlemis oldugu dinlenme sureleri karsilastirmali olarak verilmistir.Burada mangalda kul birakmayan arkadaslar okusun da bilgi sahibi olsun.ER ucan LH,BA,AerLingus,Air France,Swiss,Iberia,Alitalia ekipleri 24 saat dinleniyor ve ertesi gun tekrar ucuyorlar.TK ekipleri de 24 saat dinlensin diye yazmiyorum bunu,sadece bilgi sahibi olun diye yaziyorum.Uluslararasi kurallar TK'nin uyguladigi calisma sartlarinin daha da gerisinde gorunuyor http://www.publications.parliament.uk/pa/cm201012/cmselect/cmtran/writev/ftl/ftl11.htm

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000