12 Ağustos 2012, Pazar
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • İnsaat işşinden bahsediyorsunuz..Ali bey DHMI insaat emlak daire baskanı gorevden alindi..AKP zamanında atandı 2 yıl oldu..alındı..niye? şimdi nerde? bunları bir arastırsanız..
  • Ali bey TAV adina yazmaya ne kadar devam edeceksiniz???o kadar sorun varken sektorde...
  • TAV alacagini aldi, Istanbul için 3havalimani mutlaka gereklidir...Böylece daha kaliteli ve daha iyi bir hizmetide yolcular alacaktırö ayrıca unutmayınki havalimanları ülkelerin yüzü gibidir, Istanbulun da daha yeni, daha teknolojik bir havalimanıyla imajı yenilenecektir. ayrıca yeni işe alımlar olacak, sektörde zaten çalışan ama torpillilerden sıra gelmeyen kişilere de imkan saglanacaktır..
  • Bence cope gitmemeli. İkisi arasinda saglam bir ulasim sistemi kurulmali ve AHL sadece thy ve star alliance uyelerinin olmali. Kargo kesinlikle gitmeli.
  • Ben diyorum her zaman. Yeni havalimaninin adini bilemem ama icao kodu LTRE olacak, artik gule gule mi kullaniriz ne yapariz bilemem. İsmini de buna uygun secerler. Ataturk kimin umrunda allahaskina? Yandas takim lehine tum kaynaklar seferber edileceginden vatandasin vergisiyle yapilan seylerin cope gitmesinde ne sakinca var? Simdi diyeceksiniz ki vergiyle yapilmiyor, yap islet bilmemne... Gecelim bunlari. O finansman modellerinin tumunde cekirdekte devlet var, devlet guvencesi var. Buna ancak inanmak osteyen inanir. Bunlarin hepsi show!
  • bu arada londrada 3 tane havalimani yok, 6 tane var. isimleri heathrow, gatwick, stansted, luton, city ve southend. hepsininde dis hatlar terminali var. bide londradaki heathrow ve gatwick havalimanlari ataturk havalimanindan daha kalabalik. havacilikta londra ve istanbulu karsilastirmak cok sacma ve komik olur.
  • ya arkadaş bu havaalanına başka admı bulamadınız isim mi kalmadı memlekette? Sadece Türkçe konuşan, İngilizce bilmeyenlermi kullanacak bu havaalanını da farklı dillerde ne anlama geldiğine bakmadan çaktınız ORGİ ismini. Hadi Turkey yıllar önce cahildik vb. ama ORGİ, hiç mi kafanız çalışmıyor, bir kişide uyarmıyor.
  • ali bey doğru ve güzel yazmışsınız da eğer ahl 3. havalimanına taşınırsa bu alanı yapmanın hiçbir mantığı kalmayacak. ülkemiz sürekli gelişiyor ve 3.hava limanı şimdilik yetecek ama 15 sene sonra o da ahl gibi yetmeyecek hale gelecek. bence saw da ahl de 3. havalimanı da aynı anda çalışmazsa tekrardan şimdiki günlere döneriz...
  • üçüncü havalimanı yapıldıktan sonra eğer ki dediğiniz gibi olur ise tutun ki kilit vuruldu herşey üçüncü alana taşındı sonrasında ülkenin hassas olduğu önemli bir konu olarakta havalimanının isim hakkıda taşınır mı? sonuçta bu manevi açıdan çok büyük bir değer,her ne kadar bu ülkede bazı kesimlerce hazımsızlık yaratsada buda o denli önemli bir konudur
  • öyle yazmissinki 3-5 oyla sanki 20% oy almislar gibi.50% demi acaba 3-5 oy dilenmekle alindi?

ÇÖPE GİDECEK YATIRIMLAR

Önce TAV açısından sormak lazım. TAV'ın bu ihaleyi alamaması halinde çok şey arapsaçına dönecek. TAV'a sözleşmeden kaynaklanan hakları, kendi oluşturduğu ve oluşturacağı gelir kalemlerinden elde edeceği kazanımları kim nasıl karşılayacak? 

İhaleyi TAV'ın aldığını düşünürsek TAV'ın Atatürk Havalimanı'nı işleteceği süre nasıl karşılanacak?

O kadar soru ve sorunlar yumağı oluşacak ki içinden çıkmak kime kısmet olacak onu da zaman gösterecek.

MNG Teknik açısından düşünelim. Milyon dolarlık yatırımlar bir anda atıl hale gelecek. Havalimanı nerede MRO'da orada olmalı değil mi? Peki, MNG Tekniğin haklarını kim koruyacak? DHMİ bu konuda nasıl plan yapıyor? Şirketlere ne gibi güvenceler veriyor? Aynı çapta aynı metrajda yer vaat ediyor mu? Yoksa Atatürk Havalimanı'nda olduğu gibi "herkes başının çaresine baksın" mı diyecek?

Bunun örneğini yaşıyoruz. Atatürk Havalimanı içinde bulunan teknik birimlerin başına gelenleri hepimiz biliyoruz. 18 uçaklık park alanı yaratmak için orada yıllardır yatırım yapan, üstüne üstlük DHMİ'ye binlerce dolar kira ödeyen işletmelere DHMİ'nin çektirdiğini kimse çektirmedi.

Batı apronu diye tabir edilen yerdeki diğer teknik hangarları, genel havacılık şirketlerinin durumunu düşünen var mı acaba?

THY'nin, Onur Air'in yatırımları nasıl taşınacak yeni havalimanına. Bunların bedellerini neden hep sektör çeker?

Devletin şirketlerden kazandığı onca paralara rağmen üçüncü havalimanı yapıldığında "Haydi buyurun buralardan yer kiralayın ve binalarınızı yapın" mı diyecek yoksa "Binaları biz yapıyoruz" mu diyecek?

Yakıta zam gelir havayolu şirketi zarar görür, meydana zam gelir havayolu şirketi zarar görür, deprem, sel, kar, terör her şeyden havayolu şirketi zarar görür. Peki, DHMİ bunları hiç görmez mi?

Hepsini bir kenara bırakalım. DHMİ'nin 100 milyon dolarlık smart projesi ne olacak? Yeni kuleye yeni cihazlar alınacak. Yani havacılık sistemimiz sil baştan yapılacak. Havayolu şirketleri, MRO'lar, genel havacılık herkes üçüncü havalimanına taşınacak.

Bırakın yeni havalimanının yapım maliyetini taşınma maliyetleri ile bile yeni bir havalimanı yapılır.

Şirketler üçüncü havalimanı için DHMİ ile şimdiden masaya oturmalı ve kendi geleceklerine dair yol haritasını şimdiden netleştirmelidir.

Son dakikaya gelindiğinde olacaklar daha çok baş ağrıtacaktır.

Atatürk Havalimanı mı ne olacak? Elbette rant olacak.

Kime nasıl yar olacak, kimler nasıl yaşam alanları oluşturacak, kimler nasıl alış veriş merkezleri oluşturacak ve kimler nasıl bir rüya görüyor hepsi çok yakında belli olacak.

Biz bunları söylerken birileri rahatsız olacak. Ama gerçeklerle şimdiden yüzleşmenin hiçbir şey kaybettirmeyeceğini hepimiz biliyor olmamıza rağmen dillendirmek için cesaretimiz yok galiba. O halde şirketlerimizi cesaretli olmaya davet ediyorum.

ÇÖPE GİDECEK YATIRIMLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

soru ali beye.. ~ 12 yıl önce
İnsaat işşinden bahsediyorsunuz..Ali bey DHMI insaat emlak daire baskanı gorevden alindi..AKP zamanında atandı 2 yıl oldu..alındı..niye? şimdi nerde? bunları bir arastırsanız..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
dhmiengineer ~ 12 yıl önce
Ali bey TAV adina yazmaya ne kadar devam edeceksiniz???o kadar sorun varken sektorde...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fransizlar ~ 12 yıl önce
TAV alacagini aldi, Istanbul için 3havalimani mutlaka gereklidir...Böylece daha kaliteli ve daha iyi bir hizmetide yolcular alacaktırö ayrıca unutmayınki havalimanları ülkelerin yüzü gibidir, Istanbulun da daha yeni, daha teknolojik bir havalimanıyla imajı yenilenecektir. ayrıca yeni işe alımlar olacak, sektörde zaten çalışan ama torpillilerden sıra gelmeyen kişilere de imkan saglanacaktır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Bence cope gitmemeli. İkisi arasinda saglam bir ulasim sistemi kurulmali ve AHL sadece thy ve star alliance uyelerinin olmali. Kargo kesinlikle gitmeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
....isim... ~ 12 yıl önce
Ben diyorum her zaman. Yeni havalimaninin adini bilemem ama icao kodu LTRE olacak, artik gule gule mi kullaniriz ne yapariz bilemem. İsmini de buna uygun secerler. Ataturk kimin umrunda allahaskina? Yandas takim lehine tum kaynaklar seferber edileceginden vatandasin vergisiyle yapilan seylerin cope gitmesinde ne sakinca var? Simdi diyeceksiniz ki vergiyle yapilmiyor, yap islet bilmemne... Gecelim bunlari. O finansman modellerinin tumunde cekirdekte devlet var, devlet guvencesi var. Buna ancak inanmak osteyen inanir. Bunlarin hepsi show!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
bu arada londrada 3 tane havalimani yok, 6 tane var. isimleri heathrow, gatwick, stansted, luton, city ve southend. hepsininde dis hatlar terminali var. bide londradaki heathrow ve gatwick havalimanlari ataturk havalimanindan daha kalabalik. havacilikta londra ve istanbulu karsilastirmak cok sacma ve komik olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ORGİ ~ 12 yıl önce
ya arkadaş bu havaalanına başka admı bulamadınız isim mi kalmadı memlekette? Sadece Türkçe konuşan, İngilizce bilmeyenlermi kullanacak bu havaalanını da farklı dillerde ne anlama geldiğine bakmadan çaktınız ORGİ ismini. Hadi Turkey yıllar önce cahildik vb. ama ORGİ, hiç mi kafanız çalışmıyor, bir kişide uyarmıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yasas ~ 12 yıl önce
ali bey doğru ve güzel yazmışsınız da eğer ahl 3. havalimanına taşınırsa bu alanı yapmanın hiçbir mantığı kalmayacak. ülkemiz sürekli gelişiyor ve 3.hava limanı şimdilik yetecek ama 15 sene sonra o da ahl gibi yetmeyecek hale gelecek. bence saw da ahl de 3. havalimanı da aynı anda çalışmazsa tekrardan şimdiki günlere döneriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
önemli ~ 12 yıl önce
üçüncü havalimanı yapıldıktan sonra eğer ki dediğiniz gibi olur ise tutun ki kilit vuruldu herşey üçüncü alana taşındı sonrasında ülkenin hassas olduğu önemli bir konu olarakta havalimanının isim hakkıda taşınır mı? sonuçta bu manevi açıdan çok büyük bir değer,her ne kadar bu ülkede bazı kesimlerce hazımsızlık yaratsada buda o denli önemli bir konudur

Yanıtla

Kalan karakter 1000
11:24:44 ~ 12 yıl önce
öyle yazmissinki 3-5 oyla sanki 20% oy almislar gibi.50% demi acaba 3-5 oy dilenmekle alindi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000