21 Mayıs 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • yorum(4) Arkadaşlar lütfen şapkanızı önünüze koyun ve düşünün.biz neyi tartışıyoruz.askerlerin özlük haklarınımı?yoksa askeri kontrolörlerin lisans olayını mı?yukarıda burada dile bile getirilmemesi gereken bir sürü saçma sapan yorumlara cevap verdim.sivil kontrolör arkadaşlar;inanın olay para değil,sadece itibar.EUROCONTROL'dan bu para alınsa bile bize askerlik çerçevesinde ödenmez.bana lisans verilse bile ben emekli olunca bu işi yapmam.ama yapmak isteyen olursa ve şartları yerine getiriyorsa neden yapmasın,yada yapamasın.problem sadece lisans.kendi kullandığım arabanın dışında,başka bir arabayı verip,al bunuda kullanacaksın diyorsan,bende bu arabayı kullanmak için ehliyet istiyorum dediğimde,ehliyetide vereceksin yada almanın yolunuda göstereceksin.Desteğini esirgemeyen tüm sivil arkadaşlara teşekkür ederim.destek olmayan arkadaşlarda lütfen en azından köstekde olmayın.bu sizin değil bizlerin itibar meselesidir.herkese hayırlı günler,herşey gönlünüzce olsun...
  • yorum(3) airman arkadaşım iyi dinle.alacağım para 45000 tl ikramiye ve 1800 tl maaş.yani senle bir farkımız yok.diğer alacağım paranın devlet ile hiç bir ilgisi yok.yıllarca maaşımın yaklaşık yüzde onunu oyak'a yatırdım.sende maaşının yüzde onunu her hangi bir bireysel emeklilik şirketine yatırmış olsaydın inanki benden az almazdın.etimesgut'ta görev yaptığım sürecede mezun olup gelmiş,türk kuşunda çalışmaya başlamış sivil kontrolör arkadaşlarada abi kardeş ilişkisi çerçevesinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışarak,fırsat buldukçada çalıştırarak çok şeyler öğrettiğimize inanıyorum.şimdi bu arkadaşlar çeşitli kulelerde görevliler.allah yollarını ve bahtlarını açık etsin.
  • yorum(2) dağın başında değil(çoğu yerde lojmanlar tepeye kurulmuştur) aynı paraya şehir merkezinde oturuyorum.lojmanda oturanlarında çoğu ya güvenlik açısından yada çocuğu için oturmaktadır.(park,emniyetli oyun alanı v.s için).orduevlerine gelince,emekli ve çalışan personelin maaşlarından her ay cüzi miktardada olsa para kesildiğini,kamplarda ve orduevlerindeki yiyecek içecek fiyatlarının sanıldığı kadar ucuz olmadığını,dışarıda daha kaliteli ve ucuz tablot türü yiyecek satan yerlerin olduğunu biliyormusunuz.övüpte bitiremediğiniz kamplara 23 yıllık askerlik hayatımda sadece bir kere,o da geçen sene 10 günlüğüne gidebildim.kampta harcadığım para ile inanın erken rezarvasyon ile aynı paraya 5 gün 4 gece tam pansiyon güzel bir otelde sorunsuz tatil yaparsınız.siz hiç hem askerliğin verdiği stresi hem kontrolörlüğün verdiği stresi aynı anda taşıdınızmı?sakın denemeyin taşıyamaz,patlarsınız.bende artık taşıyamıyorum ve 2 ay sonra allahın izniyle emekliye ayrılıyorum.
  • yorum(1) Ali bey böyle önemli bir konuyu dile getirdiğiniz,bizim sesimiz olmaya çalıştığınız için tüm askeri kontrolörler adına teşekkür ederim.Airman arkadaşım lütfen dikkatlice oku ve gerçekleri kulaktan dolma değil birinci ağızdan öğren.öncelikle bir konuya açıklık getireyim,burada sivil-asker kontrolör tartışması yapmıyoruz.yeri geldiğinde onuda ayrı bir platformda tartışabiliriz.sivil kontrolörlerde bizim arkadaşımız,meslektaşımız.burada askeri kontrolörlerin sorunları dile getirilmiş,lütfen destek olmuyorsanız bile köstekte olmayın. askeri kontrolörlerin %90'ı astsubaydır.operatör değil hava trafik kontrolörüdürler.yok pilotlar subaymış,astsubay nasıl talimat verirmiş diye bir şey yoktur.bizde rütbe değil uçak uçar,rütbe değil insan talimat verir.gelelim özlük hakları dediklerinize.lojmanlar diğer kamu lojmanları gibi ucuz değil piyasa ile hemen hemen eşdeğerdir.bu yüzdende dökülen lojmanda değil,dışarıda oturuyorum.
  • İstanbulda maaşlarının düşük olduğu gerekçesiyle hava kontrol operatörleri iş yavaşlatma eylemi yaptı ve uçuşlar aksadı.Aldıkları maaş 4500 tl .Askeri Hava kontrolörü ise Asker sivil uçuşları yönetiyor,aldığı maaş 1900 tl.Adalet bunun neresinde yuh olsun bu,kör sağır ve dilsiz yöneticilere...
  • askeri üslerde hava trafik hizmeti vern arkadaşlar nöbetlerinizde meydanın lisanslarınız nedeniyle meydanın sivil hava trafiğine kapalı olsuğuna dair bi notam çekin bakalım neler olacak
  • sayın ali hocam askeri kontrollerin sorunlarını dile getirmeniz, biz askeri kont lerini cok memnun etti bizlerin sivil kontlerle ilgili sorunumuz yok.bizim sorunumuz kendi sorunlarımızı dile getirebilmek. Ali bey SESSİZ cogunlugun sesi oldugunuz için teşekkürler
  • Daha önce yazdım operatörler hava trafik kontrol hizmeti verdikleri meydanlarda artık bu hizmeti vermemeli,SHGM-DHMİ ve uçucu şirketler buna itiraz etmeli ve bu hava meydanlarında daha önce yapılan tüm engellemeler kaldırılıp sivil kontrolör atanmalıdır.Alınan eğitim,dil yeterliliği,ayırma ve uygulama farklılıkları olan,birinde (sivil) karşılıklı rotada ayırma yokken,diğerinde 10NM ayırmanın kabul gördüğü uygulamalar bir an önce bitirilmelidir.
  • yorum 5 arkadaşlar olayın aslına gelelim. lütfen konuyu para veya edinilen haklar diye görmeyelim. biz bu hava sahası içinde sivil asker farketmeden "sizler gibi" bütün trafiklere hizmet veriyoruz. gerekler ne ise sağlayarak hakkımız olan lisansı elde etmek istiyoruz. Bu konuda sivil arkadaşları bizlere köstek değil destek olmaya çağırıyoruz. emin olun o eurocontrolden gelen parayı zaten tsk içinde hava trafik kontrolörlerine vermezler...
  • yorum 4 bir çok arkadaş bizim bir elimiz yağda bir elimiz balda gibi konuşuyor. benim 6 yıldır aldığım maaş anca 2500 tl oldu. başkada gelirim yok. yeni başlayan bir sivil kontrolörün şu an maaşı ne kadar bilmiyorum biri yazarsa sevinirim bide 6 yıl çalışmış olanıda yazın lütfen. lojmanlar.. bugün gelin misafir olun hanginiz bir lojmanda oturmak istersiniz bilmiyorumki bir lojmanın bize maliyeti 500 lira civarı ve artacak. bu fiyata dışarıda oturmayı tercih ederim ve de lojmanda değilim zaten. orduevi dir gidiyor. ankaradayım ayda 1 gitmiyorum. ayrıca ucuzda değil bir arkadaşımızın dediği gibi TBMM ile kıyaslanamaz bile ayrıca parasıda bizden kesiliyor. emeklilik konusunda ise biz sizden fazla ikramiye alıyor olabiliriz ancak çalıştığınız yıl sayısını bizden fazla aldığınız miktar ile çarpın herhalde bize yakın yada daha fazla para alıyor olursunuz. kısa keselim arkadaşlarım lütfen olayları birbiri ile karıştırmayalım. OLAY PARA DEĞİL farkına varalım

ASKERİ KONTROLÖRLERİN GÜNAHI NE?

Hem nalına hem mıhına vurmak buna denir. Havacılığın sadece sivil sektörden ibaret olmadığını askeri personelin sivil sektöre ne kadar hizmet verdiğini anlatmaya çalışacağım. Bu konu ben dahil havacılık yazan herkesin gözünden kaçmış durumda. Lisanssız askeri hava trafik kontrolörlerinden bahsedeceğim.

Son bir ay içinde hava trafik kontrolörlerinin sorunları, istekleri, çözüm önerileri gibi konuları işleyen değişik yazılar yazdım. Aslında DHMİ nezdinde çözülmesi gereken bu sorunlara ilaveten askeri kontrolörlerin de sorunu olduğunu hatta onların yok sayıldığı bir ülkede yaşadığımızı anladım bu yazılarımla.

Çok sayıda askeri kontrolörden mail aldım. Hatta bu uğurda mücadele veren, işini kaybeden, mahkeme mahkeme dolaşan mağdurlarla karşılaştım.

Askeri hava meydanlarının sivil hava araçlarına hizmet verdiğini bilmemize rağmen askeri kontrolörlerin sivil hava araçlarına hizmet verdiğini bilmiyorduk. Ortak kullanılan bu meydanlarda sivil hava araçlarına DHMİ kontrolörlerinin hizmet verdiğini bilirdik.

Oysa işin aslı öyle değil. Bazı meydanlarda hem askeri hem sivil kontrolör olmasına rağmen bazı meydanlarda sadece askeri kontrolörler bulunuyor.

Aklıma takılan soruları hem Genel Kurmay Başkanlığı’na hem de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne sordum. Genel Kurmay Başkanlığı’ndan ne zaman cevap gelir bilmiyorum ama Sivil Havacılık Genel Müdürü Bilal Ekşi hemen cevaplandırdı.

Gelen cevap aynen şöyle;

“Askeri ATCO’ların ICAO Annex 1 ve ESARR 5 hükümlerine uygun olarak lisanslandırılmasına ilişkin bir Yönetmeliğin hazırlanarak, yayınlanmak üzere Milli Savunma Bakanlığına gönderildiği hakkında tarafımıza bilgi ulaşmıştır.
Bu hususun uluslararası kabul görebilecek bir yapıya kavuşturulabilmesi için;
     •        Askeri Personelin Genel Müdürlüğümüz tarafından tesis edilen Lisanslandırma sistemine tabi olmaları,
     •        Askerlerin kendi sistemlerini kurmaları sonrasında Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılacak olan değerlendirme neticesinde karşılıklı tanıma sağlanması,
     •        Sivil Trafiğe açık Havaalanlarında sivil personel görevlendirilmesi, gibi alternatifler üzerinde çalışmalara devam edilmektedir.”

Merak ettiğim aslında şudur. Lisansı olmayan bir kontrolör sivil hava araçlarına nasıl hizmet verir? Askeri kontrolörün sivil hava araçlarına hizmet vermesi sırasında meydana gelecek herhangi bir hizmet kusurunda meydana gelecek kaza kırımda sigorta kapsam dışı bırakabilir mi? Devlet Hava Meydanları İşletmesi sigorta ettirdiği meydanları bu risklerle beraber mi sigorta ettirmektedir?

Edindiğim bilgiler DHMİ askeri kontrolörlere lisans verilmesine karşı. Lisanslandırılmaları haline askeriyeden emekliye ayrılıp DHMİ’ye geçme istekleri olabilir kaygısı taşınıyor. Keza sivil hava trafik kontrolörlerinin de buna karşı olduklarını biliyorum.

Avrupa’daki örneklerine baktığımızda askeri kontrolörlerin sivil lisanları da var. O yüzden askeri kontrolörlerin bu sorununun bir an evvel çözülmesi gerekiyor.

Bana gelen belgeler ışığına paylaşacağım bilgi şudur. Konu SHGM ile Hava Kuvvetleri Komutanlığı arasında gidip geliyor. SHGM mevcut yönetmeliklere ilave olarak emekliye ayrılmış ve 40 yaşı aşmamış askeri kontrolörlere bu imkânı verme yolunda iyi niyetli gibi görülüyor. 65 yaşına kadar bir pilotun uçtuğunu düşünürsek bu yaş sınırının da anlamsız olduğunu görmek mümkün.

Asıl can alıcı nokta ise şurası;
Sivil hava araçlarına hizmet veren askeri kontrolörler neden Eurocontrol tazminatından pay alamıyorlar.

Hezarfen Havaalanı’nda görevli emekli askeri hava trafik kontrolörü SHGM denetimlerinden sonra “Lisansı yok burada görev yapamaz” uyarısı sonucunda işinden oldu. Recep Kımav adındaki bu kontrolör yıllarca askeriyede sivil hava araçlarına hizmet verirken SHGM “Bunların lisansı yok” demiyordu.

Neresinden bakarsanız bakın her yeri dökülüyor. DHMİ askeri kontrolörün lisans almasına karşı çıkmamalı. SHGM bu sorunun bir havacılık sorunu olduğunu düşünerek hareket etmeli. Koca nakliye uçaklarına iniş-kalkış hizmeti veren askeri kontrolörlerin lisanslandırılması gerektiğini düşünüyorum. Aynı zamanda havacılık tazminatını da hak ettikleri bir gerçektir.

ASKERİ KONTROLÖRLERİN GÜNAHI NE?

Yorumlar Tüm Yorumlar (79)

mete ~ 12 yıl önce
yorum(4) Arkadaşlar lütfen şapkanızı önünüze koyun ve düşünün.biz neyi tartışıyoruz.askerlerin özlük haklarınımı?yoksa askeri kontrolörlerin lisans olayını mı?yukarıda burada dile bile getirilmemesi gereken bir sürü saçma sapan yorumlara cevap verdim.sivil kontrolör arkadaşlar;inanın olay para değil,sadece itibar.EUROCONTROL'dan bu para alınsa bile bize askerlik çerçevesinde ödenmez.bana lisans verilse bile ben emekli olunca bu işi yapmam.ama yapmak isteyen olursa ve şartları yerine getiriyorsa neden yapmasın,yada yapamasın.problem sadece lisans.kendi kullandığım arabanın dışında,başka bir arabayı verip,al bunuda kullanacaksın diyorsan,bende bu arabayı kullanmak için ehliyet istiyorum dediğimde,ehliyetide vereceksin yada almanın yolunuda göstereceksin.Desteğini esirgemeyen tüm sivil arkadaşlara teşekkür ederim.destek olmayan arkadaşlarda lütfen en azından köstekde olmayın.bu sizin değil bizlerin itibar meselesidir.herkese hayırlı günler,herşey gönlünüzce olsun...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mete ~ 12 yıl önce
yorum(3) airman arkadaşım iyi dinle.alacağım para 45000 tl ikramiye ve 1800 tl maaş.yani senle bir farkımız yok.diğer alacağım paranın devlet ile hiç bir ilgisi yok.yıllarca maaşımın yaklaşık yüzde onunu oyak'a yatırdım.sende maaşının yüzde onunu her hangi bir bireysel emeklilik şirketine yatırmış olsaydın inanki benden az almazdın.etimesgut'ta görev yaptığım sürecede mezun olup gelmiş,türk kuşunda çalışmaya başlamış sivil kontrolör arkadaşlarada abi kardeş ilişkisi çerçevesinde elimizden geldiğince yardımcı olmaya çalışarak,fırsat buldukçada çalıştırarak çok şeyler öğrettiğimize inanıyorum.şimdi bu arkadaşlar çeşitli kulelerde görevliler.allah yollarını ve bahtlarını açık etsin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mete ~ 12 yıl önce
yorum(2) dağın başında değil(çoğu yerde lojmanlar tepeye kurulmuştur) aynı paraya şehir merkezinde oturuyorum.lojmanda oturanlarında çoğu ya güvenlik açısından yada çocuğu için oturmaktadır.(park,emniyetli oyun alanı v.s için).orduevlerine gelince,emekli ve çalışan personelin maaşlarından her ay cüzi miktardada olsa para kesildiğini,kamplarda ve orduevlerindeki yiyecek içecek fiyatlarının sanıldığı kadar ucuz olmadığını,dışarıda daha kaliteli ve ucuz tablot türü yiyecek satan yerlerin olduğunu biliyormusunuz.övüpte bitiremediğiniz kamplara 23 yıllık askerlik hayatımda sadece bir kere,o da geçen sene 10 günlüğüne gidebildim.kampta harcadığım para ile inanın erken rezarvasyon ile aynı paraya 5 gün 4 gece tam pansiyon güzel bir otelde sorunsuz tatil yaparsınız.siz hiç hem askerliğin verdiği stresi hem kontrolörlüğün verdiği stresi aynı anda taşıdınızmı?sakın denemeyin taşıyamaz,patlarsınız.bende artık taşıyamıyorum ve 2 ay sonra allahın izniyle emekliye ayrılıyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mete ~ 12 yıl önce
yorum(1) Ali bey böyle önemli bir konuyu dile getirdiğiniz,bizim sesimiz olmaya çalıştığınız için tüm askeri kontrolörler adına teşekkür ederim.Airman arkadaşım lütfen dikkatlice oku ve gerçekleri kulaktan dolma değil birinci ağızdan öğren.öncelikle bir konuya açıklık getireyim,burada sivil-asker kontrolör tartışması yapmıyoruz.yeri geldiğinde onuda ayrı bir platformda tartışabiliriz.sivil kontrolörlerde bizim arkadaşımız,meslektaşımız.burada askeri kontrolörlerin sorunları dile getirilmiş,lütfen destek olmuyorsanız bile köstekte olmayın. askeri kontrolörlerin %90'ı astsubaydır.operatör değil hava trafik kontrolörüdürler.yok pilotlar subaymış,astsubay nasıl talimat verirmiş diye bir şey yoktur.bizde rütbe değil uçak uçar,rütbe değil insan talimat verir.gelelim özlük hakları dediklerinize.lojmanlar diğer kamu lojmanları gibi ucuz değil piyasa ile hemen hemen eşdeğerdir.bu yüzdende dökülen lojmanda değil,dışarıda oturuyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
atamanay ~ 12 yıl önce
İstanbulda maaşlarının düşük olduğu gerekçesiyle hava kontrol operatörleri iş yavaşlatma eylemi yaptı ve uçuşlar aksadı.Aldıkları maaş 4500 tl .Askeri Hava kontrolörü ise Asker sivil uçuşları yönetiyor,aldığı maaş 1900 tl.Adalet bunun neresinde yuh olsun bu,kör sağır ve dilsiz yöneticilere...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
emekli kuleci ~ 12 yıl önce
askeri üslerde hava trafik hizmeti vern arkadaşlar nöbetlerinizde meydanın lisanslarınız nedeniyle meydanın sivil hava trafiğine kapalı olsuğuna dair bi notam çekin bakalım neler olacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mavi kartal ~ 12 yıl önce
sayın ali hocam askeri kontrollerin sorunlarını dile getirmeniz, biz askeri kont lerini cok memnun etti bizlerin sivil kontlerle ilgili sorunumuz yok.bizim sorunumuz kendi sorunlarımızı dile getirebilmek. Ali bey SESSİZ cogunlugun sesi oldugunuz için teşekkürler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kontrolör/Operatör ~ 12 yıl önce
Daha önce yazdım operatörler hava trafik kontrol hizmeti verdikleri meydanlarda artık bu hizmeti vermemeli,SHGM-DHMİ ve uçucu şirketler buna itiraz etmeli ve bu hava meydanlarında daha önce yapılan tüm engellemeler kaldırılıp sivil kontrolör atanmalıdır.Alınan eğitim,dil yeterliliği,ayırma ve uygulama farklılıkları olan,birinde (sivil) karşılıklı rotada ayırma yokken,diğerinde 10NM ayırmanın kabul gördüğü uygulamalar bir an önce bitirilmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
askeri kontrolör 2 ~ 12 yıl önce
yorum 5 arkadaşlar olayın aslına gelelim. lütfen konuyu para veya edinilen haklar diye görmeyelim. biz bu hava sahası içinde sivil asker farketmeden "sizler gibi" bütün trafiklere hizmet veriyoruz. gerekler ne ise sağlayarak hakkımız olan lisansı elde etmek istiyoruz. Bu konuda sivil arkadaşları bizlere köstek değil destek olmaya çağırıyoruz. emin olun o eurocontrolden gelen parayı zaten tsk içinde hava trafik kontrolörlerine vermezler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
asker kontrolör 2 ~ 12 yıl önce
yorum 4 bir çok arkadaş bizim bir elimiz yağda bir elimiz balda gibi konuşuyor. benim 6 yıldır aldığım maaş anca 2500 tl oldu. başkada gelirim yok. yeni başlayan bir sivil kontrolörün şu an maaşı ne kadar bilmiyorum biri yazarsa sevinirim bide 6 yıl çalışmış olanıda yazın lütfen. lojmanlar.. bugün gelin misafir olun hanginiz bir lojmanda oturmak istersiniz bilmiyorumki bir lojmanın bize maliyeti 500 lira civarı ve artacak. bu fiyata dışarıda oturmayı tercih ederim ve de lojmanda değilim zaten. orduevi dir gidiyor. ankaradayım ayda 1 gitmiyorum. ayrıca ucuzda değil bir arkadaşımızın dediği gibi TBMM ile kıyaslanamaz bile ayrıca parasıda bizden kesiliyor. emeklilik konusunda ise biz sizden fazla ikramiye alıyor olabiliriz ancak çalıştığınız yıl sayısını bizden fazla aldığınız miktar ile çarpın herhalde bize yakın yada daha fazla para alıyor olursunuz. kısa keselim arkadaşlarım lütfen olayları birbiri ile karıştırmayalım. OLAY PARA DEĞİL farkına varalım

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000