22 Eylül 2010, Çarşamba 09:01:23

"THY'DE BİR KANSERLEŞME TEHLİKESİ VAR SANKİ!"

Sabah Gazetesi'nin entelektüel yazarı Hıncal Uluç, Türk Hava Yolları'ndaki büyümeyi köşesine taşıdı. Uluç, THY'deki büyümeyi kansere benzetti. İşte o yazı...
  • Hıncal yazmış x kişi yazmış önemli değil aslında kimsenin esas niyetini bilemeyiz sadece tahminde bulunabiliriz, fakat bilinen görünen bişey varsa oda evvelden yapılmış atamaların çokta fazla etkili olmadığıdır. Tepe yönetimde dahil Yer İşletmenin ne kadar önemli olduğu hususunda abes olacak ama biraz geri kafalılar. Daha personelin karşısına çıkmayan belki çıkamayan insanları getirmiş bşkn, istasyon müdürü yapmışlar. H.Keskinden beri adet oldu sanki bu. Böyle adamlar rötarı mı çözecek, atamalara biraz daha dikkat...
  • SAW havaalanında,önünde hiçbir trafik yok iken,4 GS(ground speed)ile,normalde 10 dakika taxi yapması gereken bir yolda 20 dk taxi yapan bir THY uçağını gördüğüm zaman(slot yok,hiçbirşey yok)kusura bakma ama angut ben değil,onlar ve senin gibi bu yorumu yazan insanlar oluyor
  • Bu kadar bilinçli insanların bu yorumları yapması beni çok üzüyor.AHL'de ve SAW da ne kadar trafik var biliyor musunuz? en basiti bunu soruyorum size.Otobüsle gidin bu kadar şikayetçiyseniz...
  • Sadece thy de mi gecikme oluyor?O zaman thy suçludur.Diğer şirket uçakları da gecikiyorsa problem meydan ve trafiktedir.Bu kadar basit.Hınçal veya Temel ne alakası var beyler?
  • YAŞARKEN TAHAMÜLÜN YOK..ÖLDÜĞÜN ZAMAN DA AYNI SORUYU SORABİLECEKMİSİN ...ARKADAŞ BU TABUTUN İÇİNDE BENİ KİM SONSUZA DEK TUTUYOR BANA BUNU BİRİSİ AÇIKLASIN DİYE ...SAKIN UNUTMA SADECE ELEŞTİRMEKLE BİR ŞEY ELDE EDİLMİYOR. BİZLERDE YILLARDIR BU İŞİN İÇİNDE SENDEN FAZLA SIKILDIK VE SÖYLEDİK.ŞARTLAR BAZEN BEKLEMEYİ GEREKTİRİYOR..SENİN VE BENZERİ İNSANLAR TAHAMMÜL ETMİYOR VE YARGILIYORSUNUZ İŞTE O ZAMAN OTOBÜSE GİDECEKSİNİZ.DESEM BOZULURSUNUZ...SİZE NE YAPILSA OLMAZ ..HAYIRLI YAŞAM DİLEYİM SİZE YETERLİ OLURMU BİLMEME.
  • (angut yere konmasını bilmeyen bir kuş türü, düşerek konabiliyor) angutun biri yazmış 70 saatin üzerinde mesai alıyorlar ondan oyalıyorlar diye. yaa Allah aşkına şuraya havacılıktan anlamayan cahiller yazmasın yaa. senin bahsettiğin 70 saat uçak kapılar kapandıktan sonra motorlar çalışmaya başlayınca işlemeye başlıyor. kule motor çalıştır dedikten sonra kalkıp kalkmamak kaptanın elinde değil. kule sıra verir sırası gelince uçak kalkar. bu süre 5dakka da olabilir. 1 saattte.
  • hinc al oc al gibi isimleri koyan babanin oglu,dunyanin hicbir havaalaninda trafigi havayollari ayarlamadigi gibi kule de hicbir havayoluna kalkacagi saati dikte edemez.her firma kendisine uygun saati ilgili mercilere bildirir ve malesef herkese uygun olan pick time'larda trafik yogunlugu olur.Baska havayolu ile 3 saat takside bekle de gor ebeni,subyanci hic al
  • Bilmediği konulara katılan da ne demek!!! Adam postacı,kalkmıs gelmiş memleketinde HAREKATÇI olmuş,koca uçağı kaldırmaya çalışıyor.....Buna da katılsana ......Ben de buna katılıyorum da GÜLMEKTEN :))
  • Artık herkes gerçekleri biliyor..görüyorsunuz...daha bu buz dağının görünen yüzü.....
  • bütün bu yazılanlan maalesef bütün THY uçakları için geçerli değil,çünkü THY'nın bazı kaptanları 70 saatin üzerinde ekstra para aldıkları için yarım saat yerde oyalanıyorlar ve bu onların işlerine geliyor

Kanser de büyümedir, bilirsiniz.. İnsanın kendi hücreleri, sonunda onu öldürebilecek bir büyüme hızı ile urlara dönüşürler..

Aslolan sağlıklı büyümeyi sağlamaktır. Kontrol edilemeyen, dengeyi yitiren büyüme ile kansere dönüşme ve yok olma değil..

Şimdi bunu niye söyledim..

Çünkü, son yıllarda yaptığı ataklarla bu ülkenin gururu haline gelen Türk Hava Yolları'nda bir kanserleşme tehlikesi var sanki..

Hangi gazeteyi açsam, bir köşe yazarı THY'de başına gelenleri anlatıyor.. Zamanında kalkan, adam gibi uçan ve zamanında inen THY uçağını nerdeyse unutur olduk. Bu yaz başından beri ben kaç kez THY'ye bindim. Bu tarifime uygun sefer sayım 1.. Yazı ile bir.. Son İzmir dönüşüm..

Gidişim tam bir olaydı.. Ama yolda, İzmir'de ve dönüşte okuduklarımı görünce, benim başıma gelenlere "Şükür" dedim içimden..

İşte size Şükür..

CİP salonuna uçuşa yarım saat kala girdim. Panoda "15 dakika gecikme" yazıyor. "Helal olsun THY'ye" dedim içimden.. "15 dakika gecikme bile sayılmaz, bizim sözlükte. Onu dahi yazıyorlar.."

İlan edilen saat geldi, geçti. Ne çağrı yapıyorlar, ne uyarıyorlar. Unutulduk resmen. Bir 15 dakika daha geçti. Çağrıldık. Uçağa bindik. Kapılar kapandı.

Oturuyoruz.. Pilot anons yaptı. "20 dakika daha körükteyiz. Özür dileriz.." Sorumlu THY değil, kuleymiş. Öyle dedi. 20 dakika sonra kıpırdadık. Az gittik.

Durduk.. Pilot gene konuştu. Kalkış için bilmem kaçıncı sırada imişiz, 20 dakika sonra kalkarmışız.. Kalktık, ama 35 dakika sonra.. "15 dakika rötarlı" denen 15.00 uçağı, 16.25'te havalandı. Yarım saat CİP salonunda, 55 dakika uçağın içinde bekledik..

Niye?..

Bu bilgisayar çağında, milleti 55 dakika uçağın içinde bekletmenin gerekçesini biri bana açıklayabilir mi?.
Kule'nin kaçta kalkış izni vereceği, sırada kaç uçak olduğu belli değil mi?. Yolcuyu ona göre uçağa almak, trigonetmerik hesaplar mı gerektiriyor?. Ne bekleyeceksek, salonda adam gibi beklesek, o klostrofobik havaya girmesek olmaz mı?.

Şimdi, okuduğum köşe yazıları, bana gelen e- maillere bakıyorum. Yaşadıklarım tesadüf değil. Asıl tesadüf, zamanında kalkan uçak..

Şimdi "Hızlı büyüme, yeni eleman ihtiyacı doğurdu. THY kalitesiz elemanla doldu. Bunların hepsi ondan" diyenlerin sayısı giderek artıyor. Yani bize gurur veren o büyüme, sanki kansere dönüşüyor..

"Gurur veren" deyişim boşuna değil. O tatsız İzmir yolculuğundan evvel, Four Seasons Boğaziçi'nde, sevgili dostum Marcus'la yemek yedik. Mısırlı Marcus Bey, Sultanahmet Four Seasons'ın Genel Müdürü idi. Şimdi Orta Doğu Four Seasonslar genel müdürü.

"Bu yaz işler harika.. Yüzde 95 doluyuz, İstanbul'da" dedi..

"Neye bağlıyorsun" dedim ve hiç aklıma gelmeyen bir cevap aldım..

"En başta Türk Hava Yolları'na.. Onlardaki müthiş gelişme, İstanbul'u turistler, işadamları ve kongreciler için çok cazip hale getirdi.."

Yani güce bakar mısınız?. Sırf THY gelişiyor diye, adeta ahtapotun kolları gibi yayılmaya bakar mısınız?. Oteller kazanıyor.. Restoranlar, eğlence yerleri kazanıyor.

Buralardaki hizmet servisleri, buralara mal veren esnaf, çiçekçilerden, taksicilere yüzbinlerce insan THY'deki gelişmenin faydasını görüyor. Hiç aklınıza gelir miydi, Türkiye'nin kârının sadece THY bütçesinin "Kâr" hanesinde yazanlar değil, bunun onlarca, yüzlerce katı olduğu.. Asıl kârı, bu dolaylı hanelerin sağladığı..

Şimdi nasıl gurur duymaz,, nasıl üzerine titremezsiniz THY'nin..

THY yöneticileri son günlerde yoğunlaşan eleştirilerdeki samimiyeti dikkate almalılar ve hızla çözüm aramalılar..

Milletin sıtkı sıyrılmadan!..

Hıncal ULUÇ
SABAH

"THY'DE BİR KANSERLEŞME TEHLİKESİ VAR SANKİ!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (43)

Misafir ~ 14 yıl önce
Hıncal yazmış x kişi yazmış önemli değil aslında kimsenin esas niyetini bilemeyiz sadece tahminde bulunabiliriz, fakat bilinen görünen bişey varsa oda evvelden yapılmış atamaların çokta fazla etkili olmadığıdır. Tepe yönetimde dahil Yer İşletmenin ne kadar önemli olduğu hususunda abes olacak ama biraz geri kafalılar. Daha personelin karşısına çıkmayan belki çıkamayan insanları getirmiş bşkn, istasyon müdürü yapmışlar. H.Keskinden beri adet oldu sanki bu. Böyle adamlar rötarı mı çözecek, atamalara biraz daha dikkat...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
SAW havaalanında,önünde hiçbir trafik yok iken,4 GS(ground speed)ile,normalde 10 dakika taxi yapması gereken bir yolda 20 dk taxi yapan bir THY uçağını gördüğüm zaman(slot yok,hiçbirşey yok)kusura bakma ama angut ben değil,onlar ve senin gibi bu yorumu yazan insanlar oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bu kadar bilinçli insanların bu yorumları yapması beni çok üzüyor.AHL'de ve SAW da ne kadar trafik var biliyor musunuz? en basiti bunu soruyorum size.Otobüsle gidin bu kadar şikayetçiyseniz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Sadece thy de mi gecikme oluyor?O zaman thy suçludur.Diğer şirket uçakları da gecikiyorsa problem meydan ve trafiktedir.Bu kadar basit.Hınçal veya Temel ne alakası var beyler?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
YAŞARKEN TAHAMÜLÜN YOK..ÖLDÜĞÜN ZAMAN DA AYNI SORUYU SORABİLECEKMİSİN ...ARKADAŞ BU TABUTUN İÇİNDE BENİ KİM SONSUZA DEK TUTUYOR BANA BUNU BİRİSİ AÇIKLASIN DİYE ...SAKIN UNUTMA SADECE ELEŞTİRMEKLE BİR ŞEY ELDE EDİLMİYOR. BİZLERDE YILLARDIR BU İŞİN İÇİNDE SENDEN FAZLA SIKILDIK VE SÖYLEDİK.ŞARTLAR BAZEN BEKLEMEYİ GEREKTİRİYOR..SENİN VE BENZERİ İNSANLAR TAHAMMÜL ETMİYOR VE YARGILIYORSUNUZ İŞTE O ZAMAN OTOBÜSE GİDECEKSİNİZ.DESEM BOZULURSUNUZ...SİZE NE YAPILSA OLMAZ ..HAYIRLI YAŞAM DİLEYİM SİZE YETERLİ OLURMU BİLMEME.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
(angut yere konmasını bilmeyen bir kuş türü, düşerek konabiliyor) angutun biri yazmış 70 saatin üzerinde mesai alıyorlar ondan oyalıyorlar diye. yaa Allah aşkına şuraya havacılıktan anlamayan cahiller yazmasın yaa. senin bahsettiğin 70 saat uçak kapılar kapandıktan sonra motorlar çalışmaya başlayınca işlemeye başlıyor. kule motor çalıştır dedikten sonra kalkıp kalkmamak kaptanın elinde değil. kule sıra verir sırası gelince uçak kalkar. bu süre 5dakka da olabilir. 1 saattte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
hinc al oc al gibi isimleri koyan babanin oglu,dunyanin hicbir havaalaninda trafigi havayollari ayarlamadigi gibi kule de hicbir havayoluna kalkacagi saati dikte edemez.her firma kendisine uygun saati ilgili mercilere bildirir ve malesef herkese uygun olan pick time'larda trafik yogunlugu olur.Baska havayolu ile 3 saat takside bekle de gor ebeni,subyanci hic al

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bilmediği konulara katılan da ne demek!!! Adam postacı,kalkmıs gelmiş memleketinde HAREKATÇI olmuş,koca uçağı kaldırmaya çalışıyor.....Buna da katılsana ......Ben de buna katılıyorum da GÜLMEKTEN :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Artık herkes gerçekleri biliyor..görüyorsunuz...daha bu buz dağının görünen yüzü.....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
bütün bu yazılanlan maalesef bütün THY uçakları için geçerli değil,çünkü THY'nın bazı kaptanları 70 saatin üzerinde ekstra para aldıkları için yarım saat yerde oyalanıyorlar ve bu onların işlerine geliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000