29 Ocak 2012, Pazar 09:45:04

'THY TEHLİKELİ SULARDA YÜZÜYOR'

Akşam Gazetesi yazarlarından Tolga Turgut, THY'nin LOT'u alma hamlesini köşesinden değerlendirmiş...
  • sn yorumcu öncelikle thy'nin kar zarar hesabında döviz paritesini etkisini dikkate almanızı rica ederim. TK'nin kayıbının çok büyük bölümü buradan kaynaklanmaktadır. LH kendi pazarı içinde lider güç olup bahsettiğiniz haklardan ziyade hizmet segmantasyonu ve bölgesel özellikleri değiştirerek yelpazede genişliği sağlayabilmiştir.(Girişin kısıtlı olduğu pazalar ile serbest giriş sağlanan pazarlar arasında işletme avantajları özlük hakları nedeniyle kısıtlı pazarlardan yönedir.) TK ise bunun ötesinde yeni pazarlarda yeni ve büyük oyuncu olabilme şansı vardır. Bakmak ve görmek farklı şeyler ama anlaşılan o ki sizin TK ile ilgili bir gocuntunuz bulunmaktadır. Unutmayınız TK su an onu yönetenlerin değil Türkiye'nin markasıdır..
  • THY'DE KAR MI VAR, HANGI KAR ? BIRAKIN GÖZ BOYAMAYI VE BU BOŞ LAFLARI KOMIK OLMAYIN ARTIK. FILOYA GIREN UÇAKLAR UZUN YILLARA YAYILAN TAKSITLERLE LEASING YOLUYLA ALINIYOR PEŞİN ALINMIYOR.THY NIN 12 YILSONU BILANÇOSU DAHA AÇKLANMADI,AÇIKLANDIĞI ZAMANDA ZARAR GELECEK YINE.GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTMEZ.İNSANLAR GERÇEKLERİ GÖRÜYOR.ARTIK GAME OVER OLDU.UYANIN BU RÜYADAN ÇOK GEÇ OLMADAN...
  • ONCELIKLE THY NE BATIYOR,NE ZARAR EDIYOR.AKILLI BIR SEKILDE BUYUMEYE DEVAM EDIYOR.SENE SONUNDA ISE KAR ACIKLANDI.KAC ADET UCAK ALINIYOR VE BU UCAKLARIN FIYATLARI NE?HA BIRAZDA BILANCO INCELERSENIZ,NE DEMEK ISTEDIGIMI ANLARSINIZ.BU ARADA DEVLETIN CEBINDEN TEK KURUS THY NIN CEBINE GIRMEZKEN,DEVLETE KATKILAR HER ANLAMDA SAGLANMAKTADIR.
  • arkadaşım iyi, guzel diyosunda lufthansa bu işleri yaparken zaten kar eden, iyi işleyen altyapıya sahip bir şirket olarak topladı butun bu batık şirketleri. ab uyesi olarak ta istediği ulkeden istediği gibi uçma hakkı vardı ve rahatça uçup, sinerji yaratabildi. thy nin nesi var; bu yıl zarar 500 milyon dolar civarı olur. altyapısı zaten malum, goruyoruz hepimiz halini. ab uyesi değil, istediği yerden uçamıyor haliyle. yani elindeki nakit para, zarar ettiği için surekli azalıyor, altyapısı kendisi için bile yetersiz. nereden batmakta olan bir havayolunu alıp, hangi know how la duzgun hale getirecek. senin goren gozlerin herhalde bu kalemleri goremiyor, sen buyut gozunde tk'yı. ama unutmaki balon patladı mı bi daha uçamaz...
  • ciddi bir teftis olsa,herhalde hicbir yonetici yerinde kalamaz,ama bunu yapabilecek teftis kadrosumu biraktilar.herkes susturuldu,ekmek davasi pesinde,her yaptiklari mutlak dogru,onlardan hesap sorulamaz.
  • Yahu bu kadar mu zor su TURKCEyi kullanmak. "ekonomik reseyonla planlarini revize etmek". Bir tek Turkce kelime yok, yok, YOK, YOK.
  • Ediyle Büdü kaldılar başbaşa. Altlarında THY alametine binmişler, gidiyorlar kıyamete. Şirkette krizi anlayacak, analiz edecek, tedbir alacak havacılık sektöründe yeri olan bir Allahın kulu kalmadı. Geçmiş krizleri detaylarıyla bilen ve ders alabilen kim var ki acaba bu şirkette. THY nin kaderi AKP ile aynı. Fazla açıldılar, geriye dönecek mecalleride kalmayacak. O çok bimiş YK üyeleri varya hepsi kaçma planları yapıyor. Ama kendi arenalarında THY YK üyesi olarak bütün imkanları peşkeş çekerken iyiydi. Maalesef THY nin yıkımı ülkeye kalacak, derdini vatandaşa çektirecekler. Allah sonunu hayır etsin. Ben olsam hükümetin yerinde derhal bir teftiş ordusu görevlendirirdim her alanada yeterliliği olan.
  • Krizler birçokşirket için sorun olurken bazı şirketler için de fırsat olabilmektedir.LH 2001 krizi ile beraber su an sayısı 13 olan şirketlerin hisselerini almış ve kendi sadakat programında 28 tarifeli şirket ile bir güç birliği yapmıştır. LH 2001 krizini en iyi kullanan şirket olarak fırsatları değerlendirmiş PAG (Passenger Airline Group) olarak yazıda belitilen görüşün aksine çok başarılı olmuştur. Hali hazırdaki kriz ise TK'nın hamleleri için en uygun zemini oluşturmaktadır. Bunu göremeyen gözler,TK'ı küçümseyenler ve yabancı hayralığı yapanlar olacaktır ama gerçek şu ki THY bu krizi kullanabilecek en iyi şirkettir.
  • parasını senden alıyor derken hıbemı edıyorsun paranı anlamadım sana kımse thy ıle uc demıyor yalvarmıyor ısıne gelmıyorsa ucma arkadasım thy soyle thy boyle ama herkes onunla ucuyor anlamıyorum bu ısı neden kalıtelı hızmet guvenılır meyve veren agac taslanır ıste kar yagıyor ahl kalkıs ıznı vermıyor ucakdakı yolcu bagrıyor thy soyle boyle agzı olan konusuyor
  • Arkadaşlar ben bazı yorumlara katılmıyorum thy, Trt gibi devlet tarafından sübvanse edilen devlet kurumu değil.Bizim paramız demeniz arip zarar edebilirler sonuçta çalışan şirket bu zarar devamlı olursa tabiki iflas ederler.Seneye paraları toplar arab baharı bitti.Tabi başka bahar başlamazsa
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçtiğimiz hafta bir televizyon programında Polonyalı LOT Havayollarını satın almayı düşündüklerini, böylece Avrupa'ya bir havayolu şirketinin Türk usulü nasıl yönetileceğini göstereceklerini beyan etti.
 
THY'yi son yıllardaki büyümesinden dolayı takdir etmek gerekiyor. Topçu'nun bu açıklaması bana THY'nin başka havayolları satın alma veya ortaklık yoluyla daha da büyüme planlarıyla Lufthansa'nın  2000-2009 yılları arasındaki stratejilerini izlediklerini düşündürüyor. Zira Lufthansa da karlı bilanço ve nakit akışı tablosuna güvenerek nispeten zayıf durumdaki havayollarına yatırım yaparak büyümeye çalıştı. Ne var ki 2008'de başlayan ekonomik resesyonla planlarını revize etmek durumunda kaldı ve daha önce ortaklık yatırımı yaptıkları havayollarını zarar ederek satmaya başladı. Tıpkı geçen ay ezeli rakipleri British Airways'e sattıkları BMI şirketi gibi. 
 
Lufthansa'da oturmuş bir altyapı, teknoloji, personel yatırımı ve organizasyon kültürü olmasına rağmen satın almalarla ilgili strateji değiştirdiğini gözlerken, THY'nin büyüme hamlelerini organizasyon kültürü içinde henüz hazmetmeden alışık olmadığı bir sahaya atılmasını tehlikeli bulduğumun altını çizmem gerekiyor. THY, son sekiz yılda gerçekleştirdiği başarılı büyümeyi kalıcı kılmak istiyorsa biraz frene basmalı, altyapı yatırımlarına, personel eğitimine, uçuş emniyetine ve kurumsal organizasyon kültürünün yerleşmesine daha da fazla ağırlık vermelidir. 
 
Topçu, bir de Türk usulü yönetim modelini Avrupa'ya göstereceklerini ifade etmiş ki, açıkçası pek anlamadım. Zira havacılık belli uluslararası mevzuatlar çerçevesinde bilimsellik ve rasyonellik içeren yönetim modellerini benimser. Havayolları ve ülke usullerine göre yönetim modeli yoktur.

(Tolga Turgut / AKŞAM)
'THY TEHLİKELİ SULARDA YÜZÜYOR'

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

Misafir ~ 12 yıl önce
sn yorumcu öncelikle thy'nin kar zarar hesabında döviz paritesini etkisini dikkate almanızı rica ederim. TK'nin kayıbının çok büyük bölümü buradan kaynaklanmaktadır. LH kendi pazarı içinde lider güç olup bahsettiğiniz haklardan ziyade hizmet segmantasyonu ve bölgesel özellikleri değiştirerek yelpazede genişliği sağlayabilmiştir.(Girişin kısıtlı olduğu pazalar ile serbest giriş sağlanan pazarlar arasında işletme avantajları özlük hakları nedeniyle kısıtlı pazarlardan yönedir.) TK ise bunun ötesinde yeni pazarlarda yeni ve büyük oyuncu olabilme şansı vardır. Bakmak ve görmek farklı şeyler ama anlaşılan o ki sizin TK ile ilgili bir gocuntunuz bulunmaktadır. Unutmayınız TK su an onu yönetenlerin değil Türkiye'nin markasıdır..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
THY'DE KAR MI VAR, HANGI KAR ? BIRAKIN GÖZ BOYAMAYI VE BU BOŞ LAFLARI KOMIK OLMAYIN ARTIK. FILOYA GIREN UÇAKLAR UZUN YILLARA YAYILAN TAKSITLERLE LEASING YOLUYLA ALINIYOR PEŞİN ALINMIYOR.THY NIN 12 YILSONU BILANÇOSU DAHA AÇKLANMADI,AÇIKLANDIĞI ZAMANDA ZARAR GELECEK YINE.GÖRÜNEN KÖY KILAVUZ İSTMEZ.İNSANLAR GERÇEKLERİ GÖRÜYOR.ARTIK GAME OVER OLDU.UYANIN BU RÜYADAN ÇOK GEÇ OLMADAN...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ONCELIKLE THY NE BATIYOR,NE ZARAR EDIYOR.AKILLI BIR SEKILDE BUYUMEYE DEVAM EDIYOR.SENE SONUNDA ISE KAR ACIKLANDI.KAC ADET UCAK ALINIYOR VE BU UCAKLARIN FIYATLARI NE?HA BIRAZDA BILANCO INCELERSENIZ,NE DEMEK ISTEDIGIMI ANLARSINIZ.BU ARADA DEVLETIN CEBINDEN TEK KURUS THY NIN CEBINE GIRMEZKEN,DEVLETE KATKILAR HER ANLAMDA SAGLANMAKTADIR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
arkadaşım iyi, guzel diyosunda lufthansa bu işleri yaparken zaten kar eden, iyi işleyen altyapıya sahip bir şirket olarak topladı butun bu batık şirketleri. ab uyesi olarak ta istediği ulkeden istediği gibi uçma hakkı vardı ve rahatça uçup, sinerji yaratabildi. thy nin nesi var; bu yıl zarar 500 milyon dolar civarı olur. altyapısı zaten malum, goruyoruz hepimiz halini. ab uyesi değil, istediği yerden uçamıyor haliyle. yani elindeki nakit para, zarar ettiği için surekli azalıyor, altyapısı kendisi için bile yetersiz. nereden batmakta olan bir havayolunu alıp, hangi know how la duzgun hale getirecek. senin goren gozlerin herhalde bu kalemleri goremiyor, sen buyut gozunde tk'yı. ama unutmaki balon patladı mı bi daha uçamaz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
ciddi bir teftis olsa,herhalde hicbir yonetici yerinde kalamaz,ama bunu yapabilecek teftis kadrosumu biraktilar.herkes susturuldu,ekmek davasi pesinde,her yaptiklari mutlak dogru,onlardan hesap sorulamaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Yahu bu kadar mu zor su TURKCEyi kullanmak. "ekonomik reseyonla planlarini revize etmek". Bir tek Turkce kelime yok, yok, YOK, YOK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Ediyle Büdü kaldılar başbaşa. Altlarında THY alametine binmişler, gidiyorlar kıyamete. Şirkette krizi anlayacak, analiz edecek, tedbir alacak havacılık sektöründe yeri olan bir Allahın kulu kalmadı. Geçmiş krizleri detaylarıyla bilen ve ders alabilen kim var ki acaba bu şirkette. THY nin kaderi AKP ile aynı. Fazla açıldılar, geriye dönecek mecalleride kalmayacak. O çok bimiş YK üyeleri varya hepsi kaçma planları yapıyor. Ama kendi arenalarında THY YK üyesi olarak bütün imkanları peşkeş çekerken iyiydi. Maalesef THY nin yıkımı ülkeye kalacak, derdini vatandaşa çektirecekler. Allah sonunu hayır etsin. Ben olsam hükümetin yerinde derhal bir teftiş ordusu görevlendirirdim her alanada yeterliliği olan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Krizler birçokşirket için sorun olurken bazı şirketler için de fırsat olabilmektedir.LH 2001 krizi ile beraber su an sayısı 13 olan şirketlerin hisselerini almış ve kendi sadakat programında 28 tarifeli şirket ile bir güç birliği yapmıştır. LH 2001 krizini en iyi kullanan şirket olarak fırsatları değerlendirmiş PAG (Passenger Airline Group) olarak yazıda belitilen görüşün aksine çok başarılı olmuştur. Hali hazırdaki kriz ise TK'nın hamleleri için en uygun zemini oluşturmaktadır. Bunu göremeyen gözler,TK'ı küçümseyenler ve yabancı hayralığı yapanlar olacaktır ama gerçek şu ki THY bu krizi kullanabilecek en iyi şirkettir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
parasını senden alıyor derken hıbemı edıyorsun paranı anlamadım sana kımse thy ıle uc demıyor yalvarmıyor ısıne gelmıyorsa ucma arkadasım thy soyle thy boyle ama herkes onunla ucuyor anlamıyorum bu ısı neden kalıtelı hızmet guvenılır meyve veren agac taslanır ıste kar yagıyor ahl kalkıs ıznı vermıyor ucakdakı yolcu bagrıyor thy soyle boyle agzı olan konusuyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Arkadaşlar ben bazı yorumlara katılmıyorum thy, Trt gibi devlet tarafından sübvanse edilen devlet kurumu değil.Bizim paramız demeniz arip zarar edebilirler sonuçta çalışan şirket bu zarar devamlı olursa tabiki iflas ederler.Seneye paraları toplar arab baharı bitti.Tabi başka bahar başlamazsa

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000