06 Mart 2009, Cuma 12:06:36

TEKNİK A.Ş İLK KEZ KONUŞTU

Amsterdam kazasının ön raporunun açıklamasından sonra gözler THY Teknik A.Ş’ye çevrildi. İrtifa göstergesi (altimetre) arızalı olduğu belirtilen uçağın teknik bakımında ihmal var mıydı, Boeing’in uyarısı dikkate alınmamış mıydı? Üst düzey bir Teknik A.Ş yetkilisi iddialara tek tek cevap verdi...
  • Eger bu problem ve baskıları birebir yasıyor, kol kırılır yen icinde kalır veya işimden olmayayım mantıgıyla haraket ediyorsanız "kaybedilen ve Allah korusun kaybedilecek insanların" vebalini de taşıyorsunuz demektir. Ben hiç kimsenin boyle davranacagını ümit etmiyorum. Biliyorum kadrolaşma had safhada, ama ne olur en azından basına yansıtın bu olayları, daha fazla insan zarar gormesin.
  • iso istifa etsin
  • teknik te bizzat sahit oldugum olaylar sunlar arkadaslar komponent atelyelerince ama hepsi değil tabiki sokulen parcalar catlak kontrole bile gitmeden gizliden muhur bastırılarak acele montaj yaptırmak,sokum ve montaj suresi toplam 80 adam saat olan komponenti 24 adam saat te bitirtmek, ya sefim bak bunları kontrol edemiyoruz sureler yetersiz dedigimizde onemsiz kontrolleri pas gecelim diye cevap vermek ben muhuru basmam bu işe dediginde işine geliyo sa kapı orda iki savunmana bakar diye cevap gelirse her sey olur . 130 ucagın hat bakımına her ekipte 20-25 hat teknisyeni hizmet veriyo . istiyosan yapma karsılastıgın tek cevap kapı orda işine geliyosa
  • THY da İstanbul dışında çalışan kaç teknisyenin RA arızasına müdahele etme yetkisi vardır? Dış meydanlarda yeterli sayıda B2 teknisyeni mevcutmudur?
  • Giderilen arıza ve doldurulan bakım kartı istatistikleri, verilen öneri sayısı, dolap ve çekmecelerin düzen kontrolları, alet ve takımların envanteri gibi çalışanların performans değerlendirme kriterlerinin yanında ATM lerin etrafında izlenmeler, mazeret izinlerinin hangi gün alındığının takibi, performansa bağlı yıllık izin kullanım takvimi gibi insan zihnini ve bilincini sürekli baskı altında tutan zihniyet olsa olsa tekniği ruhunu anlamamakla izah edilir ve bu şartlarda teknisyenler ister istemez performanslarının yüksek olmasını sağlamak pahasına işinin hakkını dünya normlarında veremezler. Uçak Bakım bu şartlar altında çalışmakta. Arızayı kapat baskılarıyla arızalar kapatılırsa birşeyler açık kalır. TV ile Uçak farklı şeylerdir.
  • TAMAM ÖZRÜNÜ KABUL ETTİM . SENİN OYUNU 2009 SEÇİMLERİNDE DÜŞECEĞİZ BÖYLECE AKP 'NİN OY ORANI %59,99 'A DÜŞECEK .. ŞİMDİ RAHATLADIN MI ? BİR DE TÜM HERKESDEN DENMEZ HERKESDEN DERSİN YETER ..
  • öncelikle başımız sağolsun,gerekli detaylar açıklanacak ve olur olmaz yazılanlar yorumlananlar yokolacaktır...fakat şunu da düzeltmekte fayda var o yazılan tüp ''pilot tübü'' değil Pitot dur !burada havacılık terminolojisini bilmeyenlerde olmalı...yanlış aktarılabilir sonra ...
  • AHaber ile ropörtaj yapan Hayali Küçük Ali...Bana söyler misin 2003!den bu yana kaç teknisyen, başteknisyen ve mühendisi işten çıkardınız? 2006 Mayıs'tan itibaren tefriş ve dekorasyona , temsil ikram faslına harcadığınız para nedir? Kaç havayoluna (hat bakım hariç) ciddi anlamda hizmet veriyorsunuz? Burası sizin babanızın çiftliği mi? Ben buradan ülkesini, şirketini seven tüm teknisyen ve mühendislere sesleniyorum...Teknik'de dönen tüm dolapları, yapılan hataları, eksiklikleri burada dile getirelim...Kol kırılıp, hangar içinde kalmasın !
  • Birileri daha henüz uçakların okuyup üfleyip deve kesmekle uçamıyacağını anlıyamamış. THY saygın ve güvenilir bir havayolu olabilmesi için işe alacağı elemanın; o işten anlıyan uzman ve deneyimli biri olduğuna bakmalıdır, hangi partiye oy verdiğine değil. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz demişler. Bu yönetimin yaptığı işler de ortada. Bozuk göstergeli uçağı onarıma alamayıp uçuşa çıkartmışlar. Artık özeleştiri yapmak zamanı geldi de geçti bile.
  • Zamaninda cikar ugruna AKP'ye oy verdigim icin TUM LAIK,ATATURKCU kesimden ozur diliyorum.Affedin beni arkadaslar.Bu ucagin dususunden bizlerde akp ye zamaninda oy verenler olarak sorumluyuz.Vicdan azabi cekiyoruz.

AirportHaber:  Kazadan önce Boeing ile havayolu şirketleri arasında bazı yazışmalar olduğu söyleniyor. Bu yazışmalarda nelerden bahsediliyordu?

Teknik A.Ş: Aslında 2001 yılına kadar giden yazışmalar var. Şirketimiz ile Boeing arasında radyo altimetrelerin iyileştirilmesi ile ilgili. Belli iyileştirmeler tavsiye edilmiş, bu tavsiyelerde uygulanmıştır. Daha sonra benzer şikâyetler, çeşitli havayollarından gidip gelen arızalar olduğu yönünde rapor edilmiş. Havacılık sektöründe düzenli olarak bilgi paylaşımının yapıldığı çeşitli forumlarda havayolları bu şikâyetlerini paylaşmışlardır. Bu arızalar sadece bizde değil, diğer havayollarında da ortaya çıkmaktadır. Belli bakım süreçlerinde bunların bakımları yapılıyor. Boeing’in çıkardığı servis bülteni çerçevesinde de söz konusu bakımlar yapılıyor.

A.H: O istenilen şeyin uçuş emniyetini aksatması söz konusu mu?

Teknik A.Ş: Tabii şimdi çifte sistem olduğu için, geri plan arızalar tabii rahatsızlık verici bir şey. Bu arızayı gidermek istiyor tabii operatörler ve bununla ilgili paylaşım yapıyorlar. Tedbir istiyorlar ve tabii bu tür yazışmalar bu sektörde her zaman olan şeyler.

A.H: Boeing'in tutumu ne olmuş olabilir bu şikayetler konusunda?

Teknik A.Ş: Bahsettiğim gibi daha önce bir iyileştirme önermiş o uygulanmış. onun akabinde gelen gelen tartışma ve sorular için bir değerlendirme toplantısı sürecini yaşıyordu. Ancak bu çalışmaların sonucunda bizim anladığımız anlamda bir emir veya direktif gelmedi.

A.H: Bu üretici firmanın bir hatası mıdır sizce? Boeing hatası açısından değil de İngiltere’deki firma açısından söylüyorum...

Teknik A.Ş: Şunun veya bunun hatası demek için şu an çok erken. Uçağa bir sistem taktığınızda beklemediğiniz arızalar çıkabilir. Hava şartları ve uzun süreli kullanım gibi..Buna hemen hata demek yerine kullanım sırasında ortaya çıkan sorunlar demek gerekir.

A.H: Bugüne kadar hep sustunuz ama teknik bir göz olarak kazanın analizini yapmanız mümkün mü? Çünkü bütün oklar, pilotlar ve THY üzerinde…THY’nin de bir söz hakkı olmalı.

Teknik A.Ş: İlk bulgular açıklandı. Daha sonra bir ön rapor gelecek. Herkes konuştu siz sustunuz diyorsunuz ama bu suskunluk soruşturmanın selameti açısından önemli. Bir taraf olarak bulunuyorsunuz burada. Teknik uzmanların görüşlerini bekledikten sonra konuşmak çok daha uygun. Bizim söyleyeceğimiz şey şu, Teknik A.Ş olarak kendi içimize baktığımızda her şeyin kurallarına göre yapıldığını görüyoruz.

A.H: Ama THY tarafken Hollanda da taraftı bu kazada. Onlar açıklamalarda bulundular. Bu açıklamalar bize karşı bir risk taşımıyor mu?

Teknik A.Ş: İki şeyi karıştırmamak lazım. Onlarda araştırmayı sürdüren sivil havacılık otoritelerinden bir açıklama gelmedi rapor açıklanana kadar. Ama basına bakarsanız bizim basında da onların basınında da haberler çıktı. Basını ölçü almamız lazım. Nihayetinde herkesin istediği şey, gerçeğin ortaya çıkması ve havacılık taşımacılığının daha emniyetli hale gelmesi. Bütün sektörün öğrenmesi gereken bir şey varsa o da bu. Rapor yayınlandığında bizler de görüşlerimizi açıklarız. Ama teknik bir insan olarak soruyorsanız, biz zaten her şeyi olması gerektiği gibi yapıyoruz. Yapmamız gereken her şeyi yapıyoruz. Bizim kayıtlarımız zaten şu an otoritenin elinde.

A.H: 9 Şubat'ta A bakımı yapılmış ama düşen uçak iki gün önce pist başından dönmüştü…

Teknik A.Ş: O tamamen başka bir arıza. Bununla bağlantılı değil. Hatta o arıza 15-20 dakika gibi bir sürede giderildi ancak pilotun ve teknik ekibin titizliğinden uçak sefere verilmedi. Sonra daha detaylı incelendi.

A.H: Altimetre’nin çalışma sistemini anlatabilir misiniz?

Teknik A.Ş: Radyo altimetre iki sistem. Radyo altimetrenin yanı sıra pneumatik altimetre de bulunuyor ki emniyet üzerine emniyet olması açısından...Bunlar hem oto pilotu hem de oto gaz sistemini besleyen, onlara irtifa detayını veren sistemler ve ana amaç da ikisinin birden çalışarak birbirini doğrulayarak çalışması. Radyo altimetre, radyo dalgaları göndererek, ona yansıyanlarla yükseklik ölçüyor. Diğer havalı olan da pilot tüpünden aldığı basınç farkı ile yükseklik ölçüyor. Ana kavram bu. Radyo altimetreden alınan dijital verileri bu besliyor. iki tane olmasının da tabii emniyet açısından önemi var.

A.H: Burada birisi çalışmıyormuş...

Teknik A.Ş: Zaten rapor öyle diyor. Daha doğrusu çalışmamaktan ziyade yanlış göstermesi...

A.H: Kule ile bir temassızlık söz konusu mu?

Teknik A.Ş: Hiçbir şey bilmiyorum o konuda.

A.H: Ön bir görüşme yapmadınız mı? Çünkü kule ile hiç temas kuramamış gibi bir bilgi gelmişti bize.

Teknik A.Ş: Yok olmaması gerekiyor. Söylenen şeyler de her şey normaldi deniyor. O "normal"in içinde kule ile temas da vardır herhalde diye düşünüyorum.

A.H: A bakımı yapıldıktan sonra uçak 8 sefere gitmiş. Bunların iki tanesinde arıza izi bırakmış...    

Teknik A.Ş: A bakımı yapıldıktan sonra bir sürü uçuşa gitmiş. Ancak raporda son 8 taneden bahsediliyor.

A.H: O izi algılayamıyor muyuz biz? Ya da arıza olduğuna dair size bir veri gelmiyor mu?

Teknik A.Ş: Bize veri gelmez. Bize gelecek veri, kaptanın bunu log book'a (defter) yazmasıdır. Bakımcı kuruluş olarak bizim görevimiz kaptanın bildirdiği arızaları gidermektir. Uçak havadayken bütün sistemi gözetleyebilen, arızayı bildiren bir sistem de henüz yok. Sürekli online olarak data akıyor. Bunu sürekli olarak takip edeceksiniz...Ama bu data uçağın içindeki sisteme akıyor ve bildiğimiz kara kutuya akıyor. Kara kutunun haricinde biz de bir kart koyup belli periyotlarla o karttan dataları alıp güvenirlik analizi yapıyoruz. Çeşitli birimlerimiz o kartı alıyorlar ve "uçuşlar boyunca acaba bir anormallik olmuş mu?" diye inceliyorlar. Diyelim haftadan haftaya inceliyorsanız, bu uçağın üstünde de 3-4 gündür bir kart vardı ve kaza olmasaydı 3-4 gün sonra bu kart da okunacaktı. Yani ancak böyle bir süreçle bakabiliyoruz ve raporlanmış bir arıza ile bilgimiz olabiliyor. O arızanın olduğu raporu yetkililerin söylediklerinden çıkıyor. Çünkü bizim henüz böyle bir bilgimiz yok.

TEKNİK A.Ş İLK KEZ KONUŞTU

Yorumlar Tüm Yorumlar (41)

Misafir ~ 15 yıl önce
Eger bu problem ve baskıları birebir yasıyor, kol kırılır yen icinde kalır veya işimden olmayayım mantıgıyla haraket ediyorsanız "kaybedilen ve Allah korusun kaybedilecek insanların" vebalini de taşıyorsunuz demektir. Ben hiç kimsenin boyle davranacagını ümit etmiyorum. Biliyorum kadrolaşma had safhada, ama ne olur en azından basına yansıtın bu olayları, daha fazla insan zarar gormesin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
iso istifa etsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
teknik te bizzat sahit oldugum olaylar sunlar arkadaslar komponent atelyelerince ama hepsi değil tabiki sokulen parcalar catlak kontrole bile gitmeden gizliden muhur bastırılarak acele montaj yaptırmak,sokum ve montaj suresi toplam 80 adam saat olan komponenti 24 adam saat te bitirtmek, ya sefim bak bunları kontrol edemiyoruz sureler yetersiz dedigimizde onemsiz kontrolleri pas gecelim diye cevap vermek ben muhuru basmam bu işe dediginde işine geliyo sa kapı orda iki savunmana bakar diye cevap gelirse her sey olur . 130 ucagın hat bakımına her ekipte 20-25 hat teknisyeni hizmet veriyo . istiyosan yapma karsılastıgın tek cevap kapı orda işine geliyosa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY da İstanbul dışında çalışan kaç teknisyenin RA arızasına müdahele etme yetkisi vardır? Dış meydanlarda yeterli sayıda B2 teknisyeni mevcutmudur?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Giderilen arıza ve doldurulan bakım kartı istatistikleri, verilen öneri sayısı, dolap ve çekmecelerin düzen kontrolları, alet ve takımların envanteri gibi çalışanların performans değerlendirme kriterlerinin yanında ATM lerin etrafında izlenmeler, mazeret izinlerinin hangi gün alındığının takibi, performansa bağlı yıllık izin kullanım takvimi gibi insan zihnini ve bilincini sürekli baskı altında tutan zihniyet olsa olsa tekniği ruhunu anlamamakla izah edilir ve bu şartlarda teknisyenler ister istemez performanslarının yüksek olmasını sağlamak pahasına işinin hakkını dünya normlarında veremezler. Uçak Bakım bu şartlar altında çalışmakta. Arızayı kapat baskılarıyla arızalar kapatılırsa birşeyler açık kalır. TV ile Uçak farklı şeylerdir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
TAMAM ÖZRÜNÜ KABUL ETTİM . SENİN OYUNU 2009 SEÇİMLERİNDE DÜŞECEĞİZ BÖYLECE AKP 'NİN OY ORANI %59,99 'A DÜŞECEK .. ŞİMDİ RAHATLADIN MI ? BİR DE TÜM HERKESDEN DENMEZ HERKESDEN DERSİN YETER ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
öncelikle başımız sağolsun,gerekli detaylar açıklanacak ve olur olmaz yazılanlar yorumlananlar yokolacaktır...fakat şunu da düzeltmekte fayda var o yazılan tüp ''pilot tübü'' değil Pitot dur !burada havacılık terminolojisini bilmeyenlerde olmalı...yanlış aktarılabilir sonra ...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
AHaber ile ropörtaj yapan Hayali Küçük Ali...Bana söyler misin 2003!den bu yana kaç teknisyen, başteknisyen ve mühendisi işten çıkardınız? 2006 Mayıs'tan itibaren tefriş ve dekorasyona , temsil ikram faslına harcadığınız para nedir? Kaç havayoluna (hat bakım hariç) ciddi anlamda hizmet veriyorsunuz? Burası sizin babanızın çiftliği mi? Ben buradan ülkesini, şirketini seven tüm teknisyen ve mühendislere sesleniyorum...Teknik'de dönen tüm dolapları, yapılan hataları, eksiklikleri burada dile getirelim...Kol kırılıp, hangar içinde kalmasın !

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Birileri daha henüz uçakların okuyup üfleyip deve kesmekle uçamıyacağını anlıyamamış. THY saygın ve güvenilir bir havayolu olabilmesi için işe alacağı elemanın; o işten anlıyan uzman ve deneyimli biri olduğuna bakmalıdır, hangi partiye oy verdiğine değil. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz demişler. Bu yönetimin yaptığı işler de ortada. Bozuk göstergeli uçağı onarıma alamayıp uçuşa çıkartmışlar. Artık özeleştiri yapmak zamanı geldi de geçti bile.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Zamaninda cikar ugruna AKP'ye oy verdigim icin TUM LAIK,ATATURKCU kesimden ozur diliyorum.Affedin beni arkadaslar.Bu ucagin dususunden bizlerde akp ye zamaninda oy verenler olarak sorumluyuz.Vicdan azabi cekiyoruz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000