19 Eylül 2010, Pazar 09:52:05

Pilotların çalışma saatleri yeniden düzenlenecek

ABD Federal Havacılık Dairesi FAA, uçuş emniyetini tehdit eden konular arasındaki pilot yorgunluğunu hakkında yeni bir çalışma hazırladı. Çalışmanın muhtemelen önümüzdeki yıl yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.
  • Pilotların çalışma saatlerini ve haklarını Türkiye'de koruyacak olan TALPA kurumu değilmi? Napıyor veya ne yapmış bu kurum arkadaşlar bunca yıldır? Biz pilotlar ve teknisyenler gücümüzün farkında değiliz. Bunun TALPA bile farkında değil. Hala 1000 saat uçuyoruz. Hala boşgün'ün doğru tanımı yok.Gece 11'de uçuştan inip, 12'de boş gün başlatıyorlar sesimiz çıkmıyor. Her ay 100 saat uçuyoruz, 55-60 iniş yapıyoruz kimse itiraz edemiyor. Şuraya yorum yapmaya bile kimsenin cesareti yok. Ya hakkımızı olan koruyacak TALPA? Aynen devam ederiz böyle yıllarca,değişen birşey olmaz.
  • HEM PİLOT OLMAK İÇİN ÜSTÜN MEZİYETLERE GEREK YOK GİDİYOSUN 50.000 TL VERİYORSUN BİR UÇUŞ OKULU BULUYORSUN.SONRA THY'YE BAŞ VURUYORSUN.İŞSİZ KALMIŞSAN HELE DE KAPTAN ÇOCUĞUYSAN TAMAM İŞTE EN KÖTÜSÜNDEN THY'YE PİLOT OLURSUN.
  • BİZ SENİN ASİSTANIN FALAN DEĞİLİZ.BİZ OLMAZSAK TA SEN BİR İŞE YARAMAZSIN.REZERVASYON YAP BİLET KES CHECK IN YAP BOARDING YAP BALANS HAZIRLA TEKNİSYENLİK YAP BİRDE YOLCUYA İKRAM VER SONRA DA UÇ BAKALIM SÜPER KAHRAMAN SENİ!
  • Lütfen arkadaslar teknisyen pilot savaşı çıkarmayın. Sahsım olarak teknisyen kardeşlerimi cok seviyor ve deger veriyorum biri olmadan digeri olmaz
  • pilotlar olmazsa havacılık diye birşey olmaz,diğer unsurlar ve yer elamanları atc dahil havadaki yüzlerce insanın hayatını emanet ettiği pilotları asiste etmek için vardır!
  • BIZDE BU YURURLUGUN GIRMESI COK ZOR NEDEN SIRKETLER BUNU ISTEMEZ CUNKU EGER BU PROSEDURUN GIRMESI SIRKETLERIN SUANKI EKIP SAYISININ 3 DE 1 I KADAR ARTTIRACAGI ANLAMINA GELIYOR BUNUN EN BUYUK ENGELLEYICISI DE ZATEN PATRONLAR CEPLERINDEN PARA CIKACAK ONDAN DOLAYI COK ZOR BUNUN YURURLUGE GIRMESI
  • Çok haklısınız.Yönetim uçak almazsa Pilot nerede uçacak yolcu neye binecek KABİN memuru kimin uçuş emniyetini saglayacak en iyisi uçak alınmasın kimse yorulmasın.Öyle degilmi.Bizde luftansa ile uçup almanları yoralım.
  • söylermisiniz bakımı line chk i yapılmayan uçak nasıl uçar onun chk ini yapacak bir teknik olmazsa?bizim sorunlarımızıda biraz masaya yatırın beyler.sv hvclıkta çalışan sahipsiz yüzlerce teknisyen var.gerektiği kadar önem görmeyen patronların yıllarca zam vermeden çalıştırdığı her şartta çlşmaya mecbur ettiği biz savunacak hiçbir kurumun olmayışı.bizce artık biraz düşünün patronlar ve yöneticiler....................
  • arkadaşlar nedir bu hep pilotlar. havacılık sadece pilotlardanmı ibaret ,sürekli pilotların durumları gündeme geliyor hiç teknisyenlerin durumu dikkate alınmıyor.karda kışta sıcakta durmadan uçakları faal etmek için çalışan bizler ama gündemde olan hep pilotlar.bizim ne kadar yorulduğumuz çalişma şartlarımız maaşlarımız,üstelikte zam almadan çalişmamız yıllarca.bunlar umurunuzdamı beyler bir düşünün.bizler bakımını yapmasak nasıl uuçarlar,hiç
  • Bazı şirketlerin pilot sayıları ortada, yaptığı uçuşlar ortada. Yazıda belirtildiği gibi bu pilotlar baskıdan dolayı şirket yöneticilerini ve sahiplerini karşılarına alamıyorlar. SHGM yaptığı denetlemelerde bu dengesizliği neden görmez, bir gariplik olduğunu anlamaz ve uçuş dökümanlarını çapraz kontrole almaz bilmiyorum. Bilen varsa söylesin ....
ABD Federal Havacılık Dairesi FAA, uçuş emniyetini tehdit eden en önemli konular arasında gösterilen pilot yorgunluğu (pilot fatigue) hakkında reform niteliğinde yeni bir çalışma hazırladı. Söz konusu çalışmanın sendikalar ve havayolları birliği gibi ilgili kurumlarla yapılacak müzakereleri takiben muhtemelen önümüzdeki yıl yasalaşarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.

ABD'de, özellikle 2009'da Colgan Havayolları'nın pilot yorgunluğundan kaynaklanan kazası sonrasında FAA üzerinde konuyla ilgili ciddi bir kamuoyu baskısı oluşmuştu. Zira Buffalo yakınlarında meydana gelen bu kazada ana sebebin, pilotların saatlerce başka şehirlerden yolcu olarak uçmalarını takiben kalitesiz pilot odalarında vakit geçirdikten sonra kokpit'te görev almaları olduğu biliniyor. İstatistiklere göre son 20 yılda pilot yorgunluğu kaynaklı toplam 18 kaza meydana gelmiş durumda.
FAA'in taslak çalışmasına göre pilotların göreve başlamadan önce en az 9 saat dinlemiş olmaları gerekecek ki mevcut yasada bu süre 8 saat olarak görülüyor. Bundan böyle görev gereği havalimanına ulaşım ve otellere check-in gibi süreler dinlenme süresine dahil edilmeyecek. Bu sayede görev süresi 16 saatten 13'e inmiş olacak. Hatta kısa mesafeli uçuş yapan, gün içinde fazla iniş kalkış yapan pilotların iş günü böylece 9 saate kadar düşmüş olacak.
Taslak çalışma artık non-stop uzun mesafe uçuşlar ile kısa mesafe ve çok iniş-kalkışlı görevlerin farklı değerlendirilmesini öngörüyor. Zira uzun mesafe uçuşlar pilotları fizyolojik olarak daha az zorluyor. Bu uçuşların büyük bir bölümü ilgili uçuş enstrümanlarını kullanıp denetlemek, telsiz görüşmeleri yapmak ve oto pilotta belli bir irtifayı takip etmekten ibaret.

Bu yeni çalışmada havayolları ve yolcuları da sevindirecek hususlar bulunuyor. Ultra uzun mesafeli uçuşlarda toplam dört pilotun görevli olması ve kokpitte sürekli bir kaptan pilotun bulunması durumunda pilotların görev süreleri 18 saate kadar çıkabilecek. Böylece kötü hava koşullarının uçuş tarifelerini etkilediği durumlarda kokpit ekibinde daha az değişiklik gerekecek ve uçuş gecikmeleri daha az yaşanacak.

MEVCUT ÇALIŞMA SAATLERİ 1960'LARDAN KALMA
Sektörün içinden gelen pek çok kişi FAA'in nihayet bu konuda geniş kapsamlı ve bilimsel bir çalışma yapmasına şaşırmış durumda. Ancak FAA'in şu anda başında olan Randy Babbitt, eski bir havayolu pilotu ve sendika yöneticisi. Dolayısıyla son 40 yılda yaşanan tüm değişimleri çok yakından biliyor. Babbitt, yeni yasada göreve çağrılan pilotun yorgun olduğunu havayoluna beyan ederek yönetim tarafından bir cezaya maruz kalmadan uçuşu kabul etmeme hakkını önemle vurguluyor. Her ne kadar mevcut kurallara göre bu hak teorik olarak varsa da maalesef hiçbir yerde uygulanamıyor. Zira pilotlar havayolu yönetimlerini karşılarına almak istemiyor.

Ülkemizde de özellikle THY'de yönetimden çekinerek yorgun olmalarına rağmen çoğu pilotun defalarca görev kabul etmek zorunda kaldığını sektörün içindeki herkes bilir.
ABD'deki bu gelişmelerin bizi neden ilgilendirdiğini lütfen sorgulamayın. Zira FAA'in bu gibi konularda yaptığı çoğu çalışma en kısa sürede Avrupa muadili kurum olan JAA tarafından da takip edilir. Elbette bu çalışmaya özellikle giderlerini artırması sebebiyle havayolları yönetimlerinin itirazı olacaktır. Fakat unutmamak gerekir ki 1960'ların dünyasına göre hazırlanmış ve artık bilimselliği aktüellikten çok uzak olan fizyolojik şartlar, sadece uçuş emniyetini azaltarak daha fazla uçak kazasına davetiye çıkartır.

(Akşam)
Pilotların çalışma saatleri yeniden düzenlenecek

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Misafir ~ 14 yıl önce
Pilotların çalışma saatlerini ve haklarını Türkiye'de koruyacak olan TALPA kurumu değilmi? Napıyor veya ne yapmış bu kurum arkadaşlar bunca yıldır? Biz pilotlar ve teknisyenler gücümüzün farkında değiliz. Bunun TALPA bile farkında değil. Hala 1000 saat uçuyoruz. Hala boşgün'ün doğru tanımı yok.Gece 11'de uçuştan inip, 12'de boş gün başlatıyorlar sesimiz çıkmıyor. Her ay 100 saat uçuyoruz, 55-60 iniş yapıyoruz kimse itiraz edemiyor. Şuraya yorum yapmaya bile kimsenin cesareti yok. Ya hakkımızı olan koruyacak TALPA? Aynen devam ederiz böyle yıllarca,değişen birşey olmaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
HEM PİLOT OLMAK İÇİN ÜSTÜN MEZİYETLERE GEREK YOK GİDİYOSUN 50.000 TL VERİYORSUN BİR UÇUŞ OKULU BULUYORSUN.SONRA THY'YE BAŞ VURUYORSUN.İŞSİZ KALMIŞSAN HELE DE KAPTAN ÇOCUĞUYSAN TAMAM İŞTE EN KÖTÜSÜNDEN THY'YE PİLOT OLURSUN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BİZ SENİN ASİSTANIN FALAN DEĞİLİZ.BİZ OLMAZSAK TA SEN BİR İŞE YARAMAZSIN.REZERVASYON YAP BİLET KES CHECK IN YAP BOARDING YAP BALANS HAZIRLA TEKNİSYENLİK YAP BİRDE YOLCUYA İKRAM VER SONRA DA UÇ BAKALIM SÜPER KAHRAMAN SENİ!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Lütfen arkadaslar teknisyen pilot savaşı çıkarmayın. Sahsım olarak teknisyen kardeşlerimi cok seviyor ve deger veriyorum biri olmadan digeri olmaz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
pilotlar olmazsa havacılık diye birşey olmaz,diğer unsurlar ve yer elamanları atc dahil havadaki yüzlerce insanın hayatını emanet ettiği pilotları asiste etmek için vardır!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
BIZDE BU YURURLUGUN GIRMESI COK ZOR NEDEN SIRKETLER BUNU ISTEMEZ CUNKU EGER BU PROSEDURUN GIRMESI SIRKETLERIN SUANKI EKIP SAYISININ 3 DE 1 I KADAR ARTTIRACAGI ANLAMINA GELIYOR BUNUN EN BUYUK ENGELLEYICISI DE ZATEN PATRONLAR CEPLERINDEN PARA CIKACAK ONDAN DOLAYI COK ZOR BUNUN YURURLUGE GIRMESI

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Çok haklısınız.Yönetim uçak almazsa Pilot nerede uçacak yolcu neye binecek KABİN memuru kimin uçuş emniyetini saglayacak en iyisi uçak alınmasın kimse yorulmasın.Öyle degilmi.Bizde luftansa ile uçup almanları yoralım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
söylermisiniz bakımı line chk i yapılmayan uçak nasıl uçar onun chk ini yapacak bir teknik olmazsa?bizim sorunlarımızıda biraz masaya yatırın beyler.sv hvclıkta çalışan sahipsiz yüzlerce teknisyen var.gerektiği kadar önem görmeyen patronların yıllarca zam vermeden çalıştırdığı her şartta çlşmaya mecbur ettiği biz savunacak hiçbir kurumun olmayışı.bizce artık biraz düşünün patronlar ve yöneticiler....................

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
arkadaşlar nedir bu hep pilotlar. havacılık sadece pilotlardanmı ibaret ,sürekli pilotların durumları gündeme geliyor hiç teknisyenlerin durumu dikkate alınmıyor.karda kışta sıcakta durmadan uçakları faal etmek için çalışan bizler ama gündemde olan hep pilotlar.bizim ne kadar yorulduğumuz çalişma şartlarımız maaşlarımız,üstelikte zam almadan çalişmamız yıllarca.bunlar umurunuzdamı beyler bir düşünün.bizler bakımını yapmasak nasıl uuçarlar,hiç

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 14 yıl önce
Bazı şirketlerin pilot sayıları ortada, yaptığı uçuşlar ortada. Yazıda belirtildiği gibi bu pilotlar baskıdan dolayı şirket yöneticilerini ve sahiplerini karşılarına alamıyorlar. SHGM yaptığı denetlemelerde bu dengesizliği neden görmez, bir gariplik olduğunu anlamaz ve uçuş dökümanlarını çapraz kontrole almaz bilmiyorum. Bilen varsa söylesin ....

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000