15 Eylül 2008, Pazartesi 10:16:30

Kazalar devam ediyor...

Bu hafta geçtiğimiz haftayı değerlendirmeye Rolls Royce ile donatılmış Boeing 777'ler için yeni yayınlanan AD ile başlayacaktım; ancak bilgisayarın başına oturmamla birlikte Rusya'dan fena bir haber geldi. Bir Boeing 737 daha düştü ve 88 kişiye mezar oldu.
  • Benim anlıyamadığım durmadan kazalar oluyor bu kazalarda ölümleri en aza indirmek mümkün değilmi.Mesela uçak tehlike durumuna düştüğünde nebileyim anında şişebilen uçağın çevresini kaplıyabilecek bir hava yastığı gibi birşeyler veya düşme esnasındaki patlamayı önliyebilecek ani yakıt boşaltma sistemi ya da kazaların en fazla olduğu havalimanlarının yakınlarına küçük derin olmayan göller kurulsa o göllere uçaklar süzülse bu kadar ölümler olmaz ya da uçakların kanat altlarına güçlü 2 tane motor dizayn edilse uçağı yavaş yavaş aşağı indirse,veya yolcu uçakları öyle bir dizayn edilsinki bir tehlike anında yolcuların bulunduğu kısım uçaktan ani bir şekilde bağımsız kalıp büyük bir paraşüt sayesinde insanlar kurtulsa..Bilmiyorum sizce çokmu hayalperestim.
  • Yer hizmetlerinde çalıştığım dönemden hatırladığım Aeroflot, SSCB'nin, daha sonra da Rusya'nın kendi ürettiği uçakları uçurmaya onlara bakım yapmaya alışmış bir zihniyetten geliyor. Tupolev 154 uçağında kokpitte Kaptan, İkinci Pilot, Telsizci, Haritacı ve Uçuş Mühendisi olmak üzere 5 kişi uçan, kabinde hosteslerle birlikte 2 de teknisyen taşıyan ve bunca ekip arasında sadece bir kişinin (O da Kaptan değil Telsizci) çat pat İngilizce bildiği bir havayoluydu. Herşey Batı'nın uçakları çok gürültü yapıyor diye Aeroflot uçuşlarına kısıtlamalar getirmesiyle başladı ve sonuçta Aeroflot da Batı yapımı uçaklar kullanmaya mecbur oldu.
  • Bu kazaları havacılık bilgisi ve tecrübesine sahip insanların yorumlaması işi çözecektir.Böylelikle istediği yöne çekerek yanlış yönlendirme yapılmamış olur. Tevfik beyin dediği gibi oranlar değilde sayılar, üzerinden yorum yaparsanız çok kolay yanılabilirsiniz. Ayrıca bu uçak kazaların artmasında, bakım kalitesinin düşmeye başlamasının da etkili olduğunu düşünüyorum. Hiçbir konuda kaliteden ödün verilmemeli.. Saygılar Sevgiler...
  • Ruslar, seneler once Concorde teknolojisini yaratmisti (Fransizlarinkinden once!). Simdi kimilerinin gulup geçtigi rus uçaklarinin da aslinda ne kadar saglam oldugunu unutmayalim. Ayrica buyuk havayollari ile code share yapmasi da bosuna degil. Bu gunlerde AB ve Rusya arasinda savastan oturu bir çok iletisim var. Boyle bir olayda da çamur atilmasi aslinda pek de tesaduf degil. Yazar dogru bir tespit yapmis, tesekkurler.
  • İTÜ Uçak Müh. 3. sınıf öğrencisiyim. İnternetten kaza yapan firmayı araştırdım ve Tevfik Uyar'ın görüşlerini haklı buldum. Olay Rusya' yı kötüleme,karalama kampanyasına dönüşmüş. Ruslarla ilgilenen var ama kazayla ilgilenen yok. Önümüzdeki günlerde gazeteler sadece havacılık değil, diğer alanlarda da bu tip haberlerle dolu olabilir.Tevfik Bey' e bu analizi için tekrar teşekkür ederim.
  • Gerçekten çok önemli konulara değinmişsiniz. Rusya'nın sektördeki konumu da gün geçtikçe belirginleşiyor; bunu da eklemek istedim. Yazılarınızı severek takip edeceğim, iyi çalışmalar

Biri vatandaşımız olmak üzere 88 kişinin hayatına mal olan Moskova-Perm uçuşunu gerçekleştiren 737-500 Aeroflot'a ait. Aeroflot, on sene öncesinin istatistiklerine göre Avrupa'nın birçok firmasından güvenli, köklü ve sağlam bir havayolu firması idi.

Ancak geçtiğimiz beş sene içerisinde kaza oranlarını oldukça yükseltmiş durumda. Kazanın sebebi henüz net olarak belirlenmiş olmasa da dünya medyası ve uzmanlar faturayı çoktan Aeroflot'a kesmiş bulunuyor. Oysa havacılık bilgi ve bilgilenen kitle kalitesi itibariyle böylesine doğrudan konuşmaya müsaade eden bir alan değil.
 
Hatırlarsanız Ağustos sonuna doğru Spanair'a ait MD 83'ün Madrid'de kalkamadan düşmesinden sonra da tüm dünya MD'ler katil ilan etmişti. Oysa bir hafta sonra Kırgızistan'da bir Boeing 737, hemen hemen aynı uçuş safhasında benzer bir arıza ile çakılmıştı. Boeing 737'lerin kaza istatistikleri MD 80 serisinden yüksek olmasına rağmen bu defa da Kırgızistan suçlanmıştı. Şimdi Rusya'da bir 737 daha kazaya karıştı… Bu defa yine Rusya ve Rusya'nın en büyük firması Aeroflot sorumlu tutulmaya çalışılıyor. Hem de henüz enkaz yerden kaldırılmamışken…
 
O halde ortaya iki sonuç çıkıyor: Ya kazaları politik malzeme haline getirmeye hevesli gizli bir kitle uluslar arası medyayı yönlendiriyor, ya da MD örneğinde de olduğu gibi, her şey ne kadar titizlikle uygulanıyor olsa da havacılık dünyasında önyargıları kırmak çok zor.
 
Unutmamalı ki Rusya kendi geliştirdiği özgün teknolojilerle havacılık alanında batıyla mücadele edebilmiş eski bir teknik mirasın üzerinde oturuyor. Aeroflot ise Rusya'nın SSCB olduğu dönemlerden miras kalmış, köklü bir kuruluş olmasının yanı sıra zaten 1923'e dayanan kökleriyle dünyanın en eski havayolu firmalarından biri. Bizde THY ne ise, Almanya'da Lufthansa ne ise, Rusya'da Aeroflot da odur. O halde, batılı kaynaklarda önyargılı bir şekilde yer alan "Yeteri kadar eğitilmemiş pilot", "Teknik bakım yetersizliği" gibi önermeleri "mesnetsiz" bulmak yerinde olacaktır. Zira Aeroflot, Air France, Alitalia gibi Avrupa devleriyle Codeshare anlaşması bulunan, kalitesi de tescillenmiş dev bir firmadır. Filosunda 80'in üzerinde uçağı, 10 yıl içerisinde teslim alacağı 100 kadar da siparişi vardır.
 
Aeroflot konusunda bu kadar önyargıya sebep olan şey 1973'ten bu yana 10'dan fazla kaza gerçekleştiren havayollarını "doubtable" (şüpheli) ilan eden havacılık araştırma şirketleri ise eğer, kazalara sayılarla değil de oranlarla bakılmasını tavsiye etmem ayıp olur herhalde… 10 adet uçakla, 10 bini geçememiş uçuş sayısıyla tek kazaya sahip olmak ile seksene yakın uçak ile milyon sefer uçuşta 10 kazaya sahip olmak arasında fark vardır.

Kazalar devam ediyor...

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

bilimsel20 ~ 16 yıl önce
Benim anlıyamadığım durmadan kazalar oluyor bu kazalarda ölümleri en aza indirmek mümkün değilmi.Mesela uçak tehlike durumuna düştüğünde nebileyim anında şişebilen uçağın çevresini kaplıyabilecek bir hava yastığı gibi birşeyler veya düşme esnasındaki patlamayı önliyebilecek ani yakıt boşaltma sistemi ya da kazaların en fazla olduğu havalimanlarının yakınlarına küçük derin olmayan göller kurulsa o göllere uçaklar süzülse bu kadar ölümler olmaz ya da uçakların kanat altlarına güçlü 2 tane motor dizayn edilse uçağı yavaş yavaş aşağı indirse,veya yolcu uçakları öyle bir dizayn edilsinki bir tehlike anında yolcuların bulunduğu kısım uçaktan ani bir şekilde bağımsız kalıp büyük bir paraşüt sayesinde insanlar kurtulsa..Bilmiyorum sizce çokmu hayalperestim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
OpsOcc ~ 16 yıl önce
Yer hizmetlerinde çalıştığım dönemden hatırladığım Aeroflot, SSCB'nin, daha sonra da Rusya'nın kendi ürettiği uçakları uçurmaya onlara bakım yapmaya alışmış bir zihniyetten geliyor. Tupolev 154 uçağında kokpitte Kaptan, İkinci Pilot, Telsizci, Haritacı ve Uçuş Mühendisi olmak üzere 5 kişi uçan, kabinde hosteslerle birlikte 2 de teknisyen taşıyan ve bunca ekip arasında sadece bir kişinin (O da Kaptan değil Telsizci) çat pat İngilizce bildiği bir havayoluydu. Herşey Batı'nın uçakları çok gürültü yapıyor diye Aeroflot uçuşlarına kısıtlamalar getirmesiyle başladı ve sonuçta Aeroflot da Batı yapımı uçaklar kullanmaya mecbur oldu.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eskitoprak ~ 16 yıl önce
Bu kazaları havacılık bilgisi ve tecrübesine sahip insanların yorumlaması işi çözecektir.Böylelikle istediği yöne çekerek yanlış yönlendirme yapılmamış olur. Tevfik beyin dediği gibi oranlar değilde sayılar, üzerinden yorum yaparsanız çok kolay yanılabilirsiniz. Ayrıca bu uçak kazaların artmasında, bakım kalitesinin düşmeye başlamasının da etkili olduğunu düşünüyorum. Hiçbir konuda kaliteden ödün verilmemeli.. Saygılar Sevgiler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Air ~ 16 yıl önce
Ruslar, seneler once Concorde teknolojisini yaratmisti (Fransizlarinkinden once!). Simdi kimilerinin gulup geçtigi rus uçaklarinin da aslinda ne kadar saglam oldugunu unutmayalim. Ayrica buyuk havayollari ile code share yapmasi da bosuna degil. Bu gunlerde AB ve Rusya arasinda savastan oturu bir çok iletisim var. Boyle bir olayda da çamur atilmasi aslinda pek de tesaduf degil. Yazar dogru bir tespit yapmis, tesekkurler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
özgürr ~ 16 yıl önce
İTÜ Uçak Müh. 3. sınıf öğrencisiyim. İnternetten kaza yapan firmayı araştırdım ve Tevfik Uyar'ın görüşlerini haklı buldum. Olay Rusya' yı kötüleme,karalama kampanyasına dönüşmüş. Ruslarla ilgilenen var ama kazayla ilgilenen yok. Önümüzdeki günlerde gazeteler sadece havacılık değil, diğer alanlarda da bu tip haberlerle dolu olabilir.Tevfik Bey' e bu analizi için tekrar teşekkür ederim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Captain ~ 16 yıl önce
Gerçekten çok önemli konulara değinmişsiniz. Rusya'nın sektördeki konumu da gün geçtikçe belirginleşiyor; bunu da eklemek istedim. Yazılarınızı severek takip edeceğim, iyi çalışmalar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000