06 Mayıs 2013, Pazartesi 09:15:13

İSTANBUL-ANKARA HATTI NEFES ALACAK

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), uçuş güzergâhındaki sıkışıklığı giderecek önemli bir adım attı...
  • Bir de ankaraya 2.havalimanı fena olmazdı..duble yoldan paralel uçuşlar için..sis meselesinden bayağı para ve zaman kaybı var..şımdiki kuzeyde şu an ikincisi guneyde gölbaşında olabilir mi acaba..iç hatlar kuzeye..dış hatlar güneye vs.
  • shgm ile thk'nin ortaklasa calismalarini destekliyoruz; umarim soylenildigi gibi ciddi bir tasarruf yapabilmek olasi olur. ancak, oncelikle ist-ank arasi ucuslarda thy ve kucuk biraderi anadolujet'in tekelinin kirilmasi gerekir:ozellikle ahl-esb arasinda su an sadece thy ucuyor ve atlasjet, onurair ve benzeri ozel havayollarinin ucusuna izin verilmiyor. daha onceleri onur air'in bu konudaki girisimi soylemden oteye gidememisti. daha da otesi, atllasjet iki kez tesebbus etmis ancak, her iki girisimde, kisa surede sonlandirilmisti. eger serbest piyasa kosullarindan bahsediyorsak, rekabetci bir yapilanmaya gidilmeli ve herkesin onu acilmalidir. neden 5 miyonu geckin koca ankara thy'nin ve anadolujet'in insafina birakilsin ki! hani serbest rekabet! sanirim bu konuda thy'nin bir an once bu balli inadi birakmasinda yarar var...
  • Shgm'nin iyi yaptigi tek bir sey var o da reklam. Kolay gelsin
  • Hızlı tren gelince ESB-SAW uçuşları büyük darbe yiyecek. IST- ESB uçuşları içinse duble yol filan değil THY tekelinin kırılması gerekir.
  • teşekkürler TALPA iyiki varsın başlattığın işler neticesini alıyor
  • Allah razı olsun. Hem bakımcı olarak hem de yolcu olarak ciddi bir hizmet. Hiç yoksa havalimanı yoğunluğunda kaybedilen süreyi bir nebze olsun geri kazanabileceğiz. G. İzmirli
  • İyi olmuş. Demek ki, 10 adet İzmir uçuşu ile, nedenini çözemediğim ve açıklanmayan THY Amman uçuşlarında İsrail havasahasından transit geçiş yapılmaması nedeniyle kaybedilen 1000 km geri kazanılacak. Demek 100 km 600 Dolar demek. Hmmm, 1000 km 6000 Dolar olur o zaman. Demek THY'nin kaybı günde 1 sefer desek, yılda 365x6000 = 2,190,000 Dolar. Çok bilmişler hemen itiraz etmesinler, Sayın Bilal Ekşi'nin açıklamasını iyi okusunlar.
  • Havacılık ne kadar gelişirse o kadar iyi olur .. Bunca gelişmeye ragmen daha yol almamız gereken mesafe var .. Özel uçak kiralamanın lüks olmadıgını gelişen iş ekonomisinin bir dinamiği oldugunu zamanla yerleşecek..

İstanbul-Ankara arasındaki hava sahasına ‘duble yol’ açma kararı aldı. Önümüzdeki ay, hava koridoruna yapılacak ekleme ile artık uçuş emniyeti en üst seviyeye çıkarılacak. Uçaklar, iniş için havada tur atmaktan kurtulacak. Ayrıca havayolu şirketleri ciddi yakıt tasarrufu sağlayacak.

SHGM’nin uzun süredir üzerinde çalıştığı ‘Kısa Uçuş Rotaları Projesi’nin ilk etabı hayata geçiyor. Projeye göre hava sahasının en yoğun olduğu İstanbul-Ankara hattında duble yol açılacak. Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile çalışma yürüten genel müdürlük, İstanbul Sabiha Gökçen ile Ankara Esenboğa arasında gerçekleşen uçuşlarda hem gidiş hem de dönüşte kullanılan hava koridoruna ekleme yapacak. Yeni uçuş rotasını Devlet Hava Meydanları İşletmesi’ne (DHMİ) bildiren müdürlük, gerekli çalışmaların tamamlanmasının ardından yeni hava koridorunu haziran ayında uçuşa açacak.

SHGM Genel Müdürü Bilal Ekşi, uçuş rotalarının kısaltılması amacıyla Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile ciddi bir çalışma yürüttüklerine dikkat çekerek kısa süre sonra İstanbul-İzmir arasında ilk kısa uçuş rotasını hizmete sunacaklarını söyledi. Uçuş rotasının kısaltılmasıyla 50-60 dakika arasında değişen İstanbul-İzmir, İstanbul-Bodrum ve İstanbul-Dalaman seferleri 10 dakika daha erken tamamlanacak. Böylece ciddi zaman ve yakıt tasarrufu sağlanacak. Bilal Ekşi, 100 kilometre kısalan trafikte her uçuşta yakıttan 600 dolar tasarruf edileceğini kaydetti.

SHGM tarafından hazırlanan diğer bir çalışma da ‘Hava Sahalarının Esnek Kullanımı Projesi’. Bu çalışma ile hava sahası THY ve özel havayolu şirketlerine açılacak. Projenin uygulamaya geçmesi ile askeri hava koridorları eğitim, tatbikat ve harp dışında sivil uçakların kullanımı için esnetilecek. Çalışma hakkında bilgi veren DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, sivil havacılığın ihtiyacı olduğunda askeri uçuş koridorlarını kullanabileceğini dile getirdi. Yeni dönemde Diyarbakır Havalimanı’nda olduğu gibi hava koridorlarının benzer şekilde kullanılacağına dikkat çeken Birdal, TSK’nın tatbikatlarının olduğu dönemlerde uçuşların yapılmayacağını ancak ani gelişen durumlarda Sivil Asker Koordinasyon Merkezi’nin uçuşlara karar vereceğini aktardı. Hava koridorlarının kısaltılması  ile yılda 170 milyon dolar yakıt tasarrufu sağlanacağına işaret eden Birdal, “Uçaklar aynı güzergâhta daha kısa uçtukları için bakım maliyetleri 42,7 milyon dolar azalacak. Zaman kaybından kaynaklanan 394 milyon geri kazanılacak. Böylelikle sektöre 607 milyon dolar sağlanacak. Hava kirliliği azalacak.” dedi. Hava Sahalarının Esnek Kullanımı Projesi’nin en az iki yıl sonra hizmete sunulacağı ifade edildi. Benzer uygulamanın Almanya’da 2 yılda hizmete girdiğine dikkat çeken yetkililer, TSK ile yapılacak anlaşmaların yanı sıra projede yer alacak personelin yetiştirilmesi gibi konuların en az 2-3 yılda çözülebileceğini söyledi.

Mustafa Gün / Zaman

İSTANBUL-ANKARA HATTI NEFES ALACAK

Yorumlar Tüm Yorumlar (9)

sinerji ~ 11 yıl önce
Bir de ankaraya 2.havalimanı fena olmazdı..duble yoldan paralel uçuşlar için..sis meselesinden bayağı para ve zaman kaybı var..şımdiki kuzeyde şu an ikincisi guneyde gölbaşında olabilir mi acaba..iç hatlar kuzeye..dış hatlar güneye vs.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
thy tekeli! ~ 11 yıl önce
shgm ile thk'nin ortaklasa calismalarini destekliyoruz; umarim soylenildigi gibi ciddi bir tasarruf yapabilmek olasi olur. ancak, oncelikle ist-ank arasi ucuslarda thy ve kucuk biraderi anadolujet'in tekelinin kirilmasi gerekir:ozellikle ahl-esb arasinda su an sadece thy ucuyor ve atlasjet, onurair ve benzeri ozel havayollarinin ucusuna izin verilmiyor. daha onceleri onur air'in bu konudaki girisimi soylemden oteye gidememisti. daha da otesi, atllasjet iki kez tesebbus etmis ancak, her iki girisimde, kisa surede sonlandirilmisti. eger serbest piyasa kosullarindan bahsediyorsak, rekabetci bir yapilanmaya gidilmeli ve herkesin onu acilmalidir. neden 5 miyonu geckin koca ankara thy'nin ve anadolujet'in insafina birakilsin ki! hani serbest rekabet! sanirim bu konuda thy'nin bir an once bu balli inadi birakmasinda yarar var...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Gulsem mi acaba ~ 11 yıl önce
Shgm'nin iyi yaptigi tek bir sey var o da reklam. Kolay gelsin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tren ~ 11 yıl önce
Hızlı tren gelince ESB-SAW uçuşları büyük darbe yiyecek. IST- ESB uçuşları içinse duble yol filan değil THY tekelinin kırılması gerekir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
misafir ~ 11 yıl önce
teşekkürler TALPA iyiki varsın başlattığın işler neticesini alıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
HELAL OLSUN ~ 11 yıl önce
Allah razı olsun. Hem bakımcı olarak hem de yolcu olarak ciddi bir hizmet. Hiç yoksa havalimanı yoğunluğunda kaybedilen süreyi bir nebze olsun geri kazanabileceğiz. G. İzmirli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yolcu ~ 11 yıl önce
İyi olmuş. Demek ki, 10 adet İzmir uçuşu ile, nedenini çözemediğim ve açıklanmayan THY Amman uçuşlarında İsrail havasahasından transit geçiş yapılmaması nedeniyle kaybedilen 1000 km geri kazanılacak. Demek 100 km 600 Dolar demek. Hmmm, 1000 km 6000 Dolar olur o zaman. Demek THY'nin kaybı günde 1 sefer desek, yılda 365x6000 = 2,190,000 Dolar. Çok bilmişler hemen itiraz etmesinler, Sayın Bilal Ekşi'nin açıklamasını iyi okusunlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yasas ~ 11 yıl önce
ammanın sebebi suriye hava sahasını kullanmadığımız için
skyairchartering ~ 11 yıl önce
Havacılık ne kadar gelişirse o kadar iyi olur .. Bunca gelişmeye ragmen daha yol almamız gereken mesafe var .. Özel uçak kiralamanın lüks olmadıgını gelişen iş ekonomisinin bir dinamiği oldugunu zamanla yerleşecek..

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000