06 Haziran 2012, Çarşamba 14:31:06

TÜRKİYE'DE UÇAN KAÇ YABANCI PİLOT, KAÇ İŞSİZ TÜRK PİLOT VAR?

Türkiye Pilotlar Vakfı, İŞKUR ile yaptığı çalışmaların ardından Türkiye'de bulunan işsiz Türk pilotlarının yerine artık yabancı pilotların gelemeyeceği bir anlaşmaya imza attı.
  • http://web.shgm.gov.tr/doc4/yol.pdf okuyun arkadaşlar Buyrun genç nesli yok etmek buna derler, Tüm Havayolları işletmeleri - TÖSİD - TALPA buralara bu yazı gitmişti ve şimdi durum daha da kötüye gitti şimdi neden kapıdaki görevliye kadar gidebildiğimizi anladınızmı acaba istersen sen kendini yırt sana yok kardeşim benim gözümün içine baka baka fransız çocuk ve alman 200 saatlik eleman line için işe alındılar bizede sekreter dediki cv lerinizi bırakın biz sizi ararız,çocukların görüşmesi 3-4 dakika sürdü çıktılar birbirlerini tebrik ettiler ,şimdi biri çıkar derki durmayın kendinizi geliştirin 3 dilden sınava girmişim tipim var ama elin adamı benim yanımda işe alınıyor benim ülkemde elit muamele görüyor buna kimsenin hakkı yok buna dur demenin zamanı geldide geçti yazık hem kendime hemde arkadaşlarıma hemde türk genliğine yapılanlara üzülüyorum.
  • Dostum sen 747 den bahsetmiştim, şu anda Türkiyedeki filolarda kaç tane bu tipden var ve bu tipde kaç tane yabancı pilot uçuyor? Türkiye genelinde kaç tane yabancı pilot var? Bizim sorguladığımız, know How değil, tabiiki ilk defa filoya giren daha önce hiç uçulmamış bir uçak ise yabancıdan Know how almak çok normal... Senin bilmediğin ve konuya aslında hiç vakıf olmadın buradan belli... B737, A320 lerde Uçuş okulundan mezun olduğu gibi gelip Türkiyede uçan F/O'lar... Bunların uçmasına SHGM'de göz yumuyor, şirket patronlarıda. Sağ koltuğu 500 saatlik satıyorlar, ondan sonra bir 500 saatlik daha gelsin. http://web.shgm.gov.tr/doc4/yol.pdf bu genelgeyi okuyunda öğrenin işkembeyi kübradan sallamayın. Bu genelgenin ne anlama geldiğini bilen birisi varmı? Yabancı pilotu Line eğitimi vereceğim diye sağ koltuğa oturtacaklar böylece hiç bir Türk gencini işe alınmayacak, hatta Yolcudan kazandığının daha fazlasını yabancı F/O'dan kazanarak uçuş yapacaklar, maliyet sıfır F/O maliyeti...
  • 08 Haziran 2012, Cuma 07:34:50 - 08 Haziran 2012, Cuma 01:50:02 Çok haklı ve işin özünü yazmışsınız katılıyorum sizlere mantıklı tabi birileri cepleri dolduracak karşı çıkıyorlar. 1-200 saatlik yeni tip ve base uçmuş adamın know how'unu ne yapacam ben 1-çekirdek kadronu yolla gelsinler bizleri eğitsinler işte bu kardeşim
  • Olmaz07 Haziran 2012, Perşembe 23:05:04Ya siz benim yazdigimi okuyormusunuz yoksa senelerce icimizde bos , herseyde kurur parolarasini soyleyen pilotlara mi donduk? Tabiki turkiyede egitimini almis biri avrupada calismasi cok cok engellere bagli. Bizim havacilik kalkinmakda, bu kalkinmakla dis ulkeden gelen know how un onunu kesersek, ((((devamı şu şekilde olmalıydı ATM'lere yatan ekstra paralırın eksileceğini ..........................bu şekilde yazına devam etmen gerekirdi kıvırmadan )))))
  • Olmaz07 Haziran 2012, Perşembe 23:05:04 know how işinin suyunu çıkardınız sağ koltuğu 200 saatlik yabancılara satarakmı know how yapacaksınız bumudur yani,işini yap gerekeni getir suyunu çıkarmadan işi ticarete çevirdiler onu anlatmaya çalışıyoruz know how hikaye sana söyliim kardeş,300 yakın yabancı FO var bu memleketde kaptan pilot açığı var dediler cart dediler curt dediler hep diyorlar zaten know how yetişmiş elemanla olur o zaten iki elinde parmaklarını geçmez yaşadığımız sıkıntıları bilmediğinden sallıyorsun,eğer sen pilotsan ve 200 saatlik yabancılardan know how alacam diyorsan vay senin haline .777'mi alırsın 10 Öğretmen yabancı kaptan yetiştirirsin adamını,Bu tüm dünyada bu şekilde yapılır aşırıya kaçılmaz dön bir bak bakalım şu hale iyi yazmışsın ama eksiksin kardeşim benim dil sorunum yokki 200 saatlik yabancıdan ne öğrenecem ben ne bırakınız bu işleri battıkca batıyorsunuz.
  • Vakıf çok akıllıca ve özverili bir çalışma yapmış tebrik ederiz. Başarılarının devamını diliyoruz. Keşke aynı çalışmayı yapması gereken TALPA bunu 2-3 yıl önce yapsaydı da arkadaşlarımız işsiz kalmasaydı. Olmaz rumuzlu arkadaşım yeni gelen her uçağa yabancı pilot ihtiyacı olsaydı THY 340 ları ya da 320 leri ilk aldığı zaman doldururdu yabancı pilotu Türkiye'ye. Demek ki yabancı olmadan da oluyormuş. Gönderirsin çekirdek kadronu eğitime, onlar da gelir burada diğer pilotları yetiştirir. Yeni uçağı uçurmak için yabancı pilota ihtiyacımız yok, çok şükür bu milletin 1933'te kurulan Devlet Havayollarından beri her türlü uçağı uçuracak kabiliyette pilotları var. Arap yarımadası şirketleri ve milletleriyle karıştırmayalım lütfen, bunca emeğe hakaret sayılır.
  • Ya siz benim yazdigimi okuyormusunuz yoksa senelerce icimizde bos , herseyde kurur parolarasini soyleyen pilotlara mi donduk? Tabiki turkiyede egitimini almis biri avrupada calismasi cok cok engellere bagli. Bizim havacilik kalkinmakda, bu kalkinmakla dis ulkeden gelen know how un onunu kesersek, saglikli ve bilincli havaciligimizi gelistiremeyiz. Havaciligimiza gelen dis ulkeden gelen know how bizi ileri goturur. Ben demiyorum tecrubesiz ve saatsiz pilotlari alin, tecrubenin onunu kesmeyin! Soruyorum, turkiyeye gelen ilk 747 F ucagini ucacak pilotlar neden dis ulkede egitim aliyorlar? Neden egitimli yabanci 747 pilotlar arayis icine girdiler? Cunku faydamiz oluyor onlarin tecrubesinden. Sen istedigin kadar saatli kaptanlari oturt oraya, 747 ne kadar birikimi olabilir ki? Sizin dusuncenizde havaciligimiz öne adim atarken geriye gider...... Biraz havacilikta sinirsiz goruslu olmamiz gerek! Cok gelismis bi havaciligimiz var, ama daha da ileri yurumemiz icin disardan birikim gerek
  • Bir Ülkede çalışabilmek için ( bazı Ülkeler hariç) O ülkenin vatandaşı olmak lazım. Müracaat formu için sayfalarına girin ve asgari gerekliliklere bir bakın. Bu Ülkede çalışan yabancılar bu Ülkenin parasını götürüyor, yani senin cebindeki paranı alıyor bir şekilde. Yetenekse?.... ben yabancıyla da uçtum Türklede uçtum..iyisi kötüsü diyorsan her iki tarafda aynı. Anladın inşallah
  • a) JAR FCL 1/2. b) 29.07.2009 tarih ve B.11.1.SHG.0.14.02.00/11040 sayılı Genelge. Bilindiği üzere, yabancı uyruklu pilotların ülkemizde görev yapabilmeleri için Validasyon Belgesi almaları zorunludur. JAA standartlarına uygun olarak lisans almış olan yabancı uyruklu pilotların lisans ve sağlık sertifikaları, ilave işleme gerek kalmadan kabul edilmektedir ve Validasyon Belgesi tanzim edilmektedir. Ancak, JAA lisansına sahip olmayan yabancı uyruklu pilotlara Validasyon Belgesi verilebilmesi için JAR-FCL kuralları gereğince ilave gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.
  • Yabancı bebelede silah var türk malı kalkan kullanıyolar ama bizde cep çakısı var kalkan yok kim avantajlı

Son zamanlarda işsiz Türk pilotların sesine Türkiye Pilotlar Vakfı kulak verdi.

İşsiz Türk pilotlarının yerine yabancı pilot alan Türk Havayolu şirketleri artık, İŞKUR'un sitesinde kayıtlı ve işsiz Türk pilotu varsa Çalışma Bakanlığı tarafından yabancı pilot alımına izin verilmeyecek.

İşte Pilotlar Vakfı'ndan yapılan o açıklama;

Sayın Üyelerimiz,

Türkiye Pilotlar Vakfı olarak 15 günlük bir çalışma sonrasında elde ettiğimiz bilgiler neticesinde bize ulaşabilen işsiz Türk pilot sayısı 79 olmuştur. SHGM kayıtlarını incelediğimizde de ATPL lisansı almak için müracat edip imtihana giren ve işlemleri devam eden 480 pilotun daha işsizler kervanına katılacağı beklenmektedir. Toplamda 559 işsiz Türk pilotumuz bulunmaktadır.
Vakıf olarak yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’de yaklaşık 450’si kaptan 250’si ikinci kaptan olmak üzere toplam 700 pilot mevcuttur.


               Türk           Yabancı

F/O          522               250
Kaptan    37                 450
Toplam  559                750


Üyelerimizden gelen yoğun istek üzerine Pilotlar Vakfı olarak Çalışma Bakanlığı’ndan randevu talep ettik. 15 Mayıs günü verilen randevu sonrasında toplantı, Bakanlık Genel Müdür Yardımcısı, Yabancılar Şube Müdürü ve bizden 3 pilotun katılması ile gerçekleştirildi.

Toplantının ardından çıkan kararlara göre;


1) Yabancı pilotların ülkemizde çalışması için Çalışma Bakanlığından izin alması şarttır.

2) Yabancılar şube müdürlüğüne, yabancı pilot istihdamı için başvurulduğu takdirde İŞKUR kayıtlarına bakılmakta ve burada kayıtlı işsiz Türk pilotu yoksa ancak o zaman bir yabancının çalışmasına müsaade edilmektedir.

3) Yapılan etüd çalışmasının ardından İŞKUR kayıtlarında işsiz gözüken Türk pilotu bulunmadığından ne yazık ki şimdiye kadar yaklaşık 1000 kadar yabancı pilotun ülkemizde çalışmasına izin verilmiştir.

4) Bu durumun ardından 16 Mayıs’ta İstanbul İŞKUR İl Müdürü ziyaret edilerek, pilotların iş başvurusunda bulunabilecekleri form tekrar elden geçirilmiştir.

5) Üyelerimizden istediğimiz özellikle ulaşabildikleri işsiz Türk pilotlarından İŞKUR’a üye olmalarının gerekliliği anlatılmalıdır.

6) İşsiz pilotlarımızın en kısa sürede İŞKUR üyesi olmaları gerekmektedir. Ayrıca üyelik kısmına bilgiler girilirken deneyim bölümüne uçak tipi ve uçuş saatinin mutlaka yazılması gerekmektedir.

7) İşsiz arkadaşlarımızın İŞKUR müdürlüklerine giderek, web sayfasından ya da Pilotlar Vakfı’na başvurarak kendilerini bu veritabanına kaydetmeleri gerekmektedir.

Bu başvurularla biz pilotlar için dört avantaj meydana gelmektedir.

Yabancılar şubesi İŞKUR’dan pilot istihdamı ile ilgili belge istediğinde Türkiye’de işsiz Türk pilotu varken yabancı pilota çalışma izni vermeyecektir.

İŞKUR ile Pilotlar Vakfı’nın ortaklaşa düzenleyeceği Type Rating ve Line Eğitimi Sertifikasyon programının önü açılacaktır.

Çözüm yolunda bir tıkanıklık meydana gelirse düzenlenecek Çalıştay’a Çalışma Bakanlığı ev sahipliği yapacaktır.
Şirketler İŞKUR’a kayıtlı Türk pilotlarını işe aldıklarında 3 yıla kadar SGK primini İŞKUR ödeyeceği için Türk pilot alımı daha cazip hale gelmiştir.

Bizim aklımıza gelen metodlardan birisi de buydu ve bunun için üşenmedik, fikrimizi harekete çevirdik ve böyle bir çözüm yolu bulduk. Sizlerin de bu konuda bir fikri varsa bizimle paylaşın ve bize hedef gösterin biz koşalım.
Saygılarımızla…

PİLOTLAR VAKFI YÖNETİM KURULU

TÜRKİYE'DE UÇAN KAÇ YABANCI PİLOT, KAÇ İŞSİZ TÜRK PİLOT VAR?

Yorumlar Tüm Yorumlar (37)

6101 - 11040 gelegeleride okuyun lütfen ~ 12 yıl önce
http://web.shgm.gov.tr/doc4/yol.pdf okuyun arkadaşlar Buyrun genç nesli yok etmek buna derler, Tüm Havayolları işletmeleri - TÖSİD - TALPA buralara bu yazı gitmişti ve şimdi durum daha da kötüye gitti şimdi neden kapıdaki görevliye kadar gidebildiğimizi anladınızmı acaba istersen sen kendini yırt sana yok kardeşim benim gözümün içine baka baka fransız çocuk ve alman 200 saatlik eleman line için işe alındılar bizede sekreter dediki cv lerinizi bırakın biz sizi ararız,çocukların görüşmesi 3-4 dakika sürdü çıktılar birbirlerini tebrik ettiler ,şimdi biri çıkar derki durmayın kendinizi geliştirin 3 dilden sınava girmişim tipim var ama elin adamı benim yanımda işe alınıyor benim ülkemde elit muamele görüyor buna kimsenin hakkı yok buna dur demenin zamanı geldide geçti yazık hem kendime hemde arkadaşlarıma hemde türk genliğine yapılanlara üzülüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmaz yazan arkadaşıma ~ 12 yıl önce
Dostum sen 747 den bahsetmiştim, şu anda Türkiyedeki filolarda kaç tane bu tipden var ve bu tipde kaç tane yabancı pilot uçuyor? Türkiye genelinde kaç tane yabancı pilot var? Bizim sorguladığımız, know How değil, tabiiki ilk defa filoya giren daha önce hiç uçulmamış bir uçak ise yabancıdan Know how almak çok normal... Senin bilmediğin ve konuya aslında hiç vakıf olmadın buradan belli... B737, A320 lerde Uçuş okulundan mezun olduğu gibi gelip Türkiyede uçan F/O'lar... Bunların uçmasına SHGM'de göz yumuyor, şirket patronlarıda. Sağ koltuğu 500 saatlik satıyorlar, ondan sonra bir 500 saatlik daha gelsin. http://web.shgm.gov.tr/doc4/yol.pdf bu genelgeyi okuyunda öğrenin işkembeyi kübradan sallamayın. Bu genelgenin ne anlama geldiğini bilen birisi varmı? Yabancı pilotu Line eğitimi vereceğim diye sağ koltuğa oturtacaklar böylece hiç bir Türk gencini işe alınmayacak, hatta Yolcudan kazandığının daha fazlasını yabancı F/O'dan kazanarak uçuş yapacaklar, maliyet sıfır F/O maliyeti...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
08 Haziran 2012, Cuma 07:34:50 - 08 Haziran 2012, Cuma 01:50:02 Çok haklı ve işin özünü yazmışsınız katılıyorum sizlere mantıklı tabi birileri cepleri dolduracak karşı çıkıyorlar. 1-200 saatlik yeni tip ve base uçmuş adamın know how'unu ne yapacam ben 1-çekirdek kadronu yolla gelsinler bizleri eğitsinler işte bu kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Olmaz07 Haziran 2012, Perşembe 23:05:04Ya siz benim yazdigimi okuyormusunuz yoksa senelerce icimizde bos , herseyde kurur parolarasini soyleyen pilotlara mi donduk? Tabiki turkiyede egitimini almis biri avrupada calismasi cok cok engellere bagli. Bizim havacilik kalkinmakda, bu kalkinmakla dis ulkeden gelen know how un onunu kesersek, ((((devamı şu şekilde olmalıydı ATM'lere yatan ekstra paralırın eksileceğini ..........................bu şekilde yazına devam etmen gerekirdi kıvırmadan )))))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ya Kardeşim ~ 12 yıl önce
Olmaz07 Haziran 2012, Perşembe 23:05:04 know how işinin suyunu çıkardınız sağ koltuğu 200 saatlik yabancılara satarakmı know how yapacaksınız bumudur yani,işini yap gerekeni getir suyunu çıkarmadan işi ticarete çevirdiler onu anlatmaya çalışıyoruz know how hikaye sana söyliim kardeş,300 yakın yabancı FO var bu memleketde kaptan pilot açığı var dediler cart dediler curt dediler hep diyorlar zaten know how yetişmiş elemanla olur o zaten iki elinde parmaklarını geçmez yaşadığımız sıkıntıları bilmediğinden sallıyorsun,eğer sen pilotsan ve 200 saatlik yabancılardan know how alacam diyorsan vay senin haline .777'mi alırsın 10 Öğretmen yabancı kaptan yetiştirirsin adamını,Bu tüm dünyada bu şekilde yapılır aşırıya kaçılmaz dön bir bak bakalım şu hale iyi yazmışsın ama eksiksin kardeşim benim dil sorunum yokki 200 saatlik yabancıdan ne öğrenecem ben ne bırakınız bu işleri battıkca batıyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
olmaz kardeşimize ~ 12 yıl önce
Vakıf çok akıllıca ve özverili bir çalışma yapmış tebrik ederiz. Başarılarının devamını diliyoruz. Keşke aynı çalışmayı yapması gereken TALPA bunu 2-3 yıl önce yapsaydı da arkadaşlarımız işsiz kalmasaydı. Olmaz rumuzlu arkadaşım yeni gelen her uçağa yabancı pilot ihtiyacı olsaydı THY 340 ları ya da 320 leri ilk aldığı zaman doldururdu yabancı pilotu Türkiye'ye. Demek ki yabancı olmadan da oluyormuş. Gönderirsin çekirdek kadronu eğitime, onlar da gelir burada diğer pilotları yetiştirir. Yeni uçağı uçurmak için yabancı pilota ihtiyacımız yok, çok şükür bu milletin 1933'te kurulan Devlet Havayollarından beri her türlü uçağı uçuracak kabiliyette pilotları var. Arap yarımadası şirketleri ve milletleriyle karıştırmayalım lütfen, bunca emeğe hakaret sayılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Olmaz ~ 12 yıl önce
Ya siz benim yazdigimi okuyormusunuz yoksa senelerce icimizde bos , herseyde kurur parolarasini soyleyen pilotlara mi donduk? Tabiki turkiyede egitimini almis biri avrupada calismasi cok cok engellere bagli. Bizim havacilik kalkinmakda, bu kalkinmakla dis ulkeden gelen know how un onunu kesersek, saglikli ve bilincli havaciligimizi gelistiremeyiz. Havaciligimiza gelen dis ulkeden gelen know how bizi ileri goturur. Ben demiyorum tecrubesiz ve saatsiz pilotlari alin, tecrubenin onunu kesmeyin! Soruyorum, turkiyeye gelen ilk 747 F ucagini ucacak pilotlar neden dis ulkede egitim aliyorlar? Neden egitimli yabanci 747 pilotlar arayis icine girdiler? Cunku faydamiz oluyor onlarin tecrubesinden. Sen istedigin kadar saatli kaptanlari oturt oraya, 747 ne kadar birikimi olabilir ki? Sizin dusuncenizde havaciligimiz öne adim atarken geriye gider...... Biraz havacilikta sinirsiz goruslu olmamiz gerek! Cok gelismis bi havaciligimiz var, ama daha da ileri yurumemiz icin disardan birikim gerek

Yanıtla

Kalan karakter 1000
gerçek ~ 12 yıl önce
Bir Ülkede çalışabilmek için ( bazı Ülkeler hariç) O ülkenin vatandaşı olmak lazım. Müracaat formu için sayfalarına girin ve asgari gerekliliklere bir bakın. Bu Ülkede çalışan yabancılar bu Ülkenin parasını götürüyor, yani senin cebindeki paranı alıyor bir şekilde. Yetenekse?.... ben yabancıyla da uçtum Türklede uçtum..iyisi kötüsü diyorsan her iki tarafda aynı. Anladın inşallah

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Baştan Kaybetmişiz ~ 12 yıl önce
a) JAR FCL 1/2. b) 29.07.2009 tarih ve B.11.1.SHG.0.14.02.00/11040 sayılı Genelge. Bilindiği üzere, yabancı uyruklu pilotların ülkemizde görev yapabilmeleri için Validasyon Belgesi almaları zorunludur. JAA standartlarına uygun olarak lisans almış olan yabancı uyruklu pilotların lisans ve sağlık sertifikaları, ilave işleme gerek kalmadan kabul edilmektedir ve Validasyon Belgesi tanzim edilmektedir. Ancak, JAA lisansına sahip olmayan yabancı uyruklu pilotlara Validasyon Belgesi verilebilmesi için JAR-FCL kuralları gereğince ilave gereksinimlerin yerine getirilmesi gerekmektedir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
;) ~ 12 yıl önce
Yabancı bebelede silah var türk malı kalkan kullanıyolar ama bizde cep çakısı var kalkan yok kim avantajlı

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000