22 Nisan 2012, Pazar 17:22:34

TASSA: "OLMAZ OLAMAZ"

SHGM uçuş ekibi dinlenme sürelerinin 20 saate düşürülmesi konusunda yaptığı çalışmada Havayolları Kabin Memurları Derneği'ne (TASSA) görüşlerini sormuştu. TASSA dinlenme sürelerinin 20 saate düşürülmesi ile ilgili SHGM'ye yazdığı mektubu Facebook'ta üyeleriyle paylaştı.
  • Olur olur bal gibi olur akan sular sularda durur şarkısını hatırlar gibiyim,bu memleketde herşey olur yormayın kendinizi,ha çöpe çıkın artık duty free yapılacak daha
  • Haddini aşan yorumlar hakkı ve görevi olmadığı halde, had sahibiymişçesine ahkamlar, bilgi eksikliğini haykırırcasına yazılmış.. bu memlekette herkes kendi işinden başkasınınkinde sanki profesyonel uzman görüşe sahip.. yaşamadığınız işin hayatı üzerine aldığınız aile terbiyesi ve birazcık eğitim seviyesi adına susunuz zira küçük düşürücü oluyor.. şirket ülkenindir milletindir, yöneticilerse bilinçli zarar vermektedir amaç elbet yıllar sonra anlaşılır.. biraz medeniyet anlayışyla insana saygımız varsa, milli menfaatlerimizi düşünüyorsak desteğe davet ediyorum
  • havada calısanlar neden bukadar kıskanılıyor anlamıyorum bızım dınlenme saatımızden sızlerene hayatınızda ucaga bınmeden bızım dınlenme saatımızle ılgılı yorumlar yapıyorsunuzya bu komik oluyor
  • Bazıları da böyle başkalarının fikirlerine tahammül bile gösteremiyorlar.
  • airport haberı okuyan ınsanlar ıkıye bolunuyor bu ıse gonul verenler ve bu ıse gırmek ısteyıp gıremeyenler yanı ezıkler sızene kardesım bızım dınlenmemızden bız sızlerın maaslarına dınlenmelerınıze bayram tatıllerınıze karısıyormuyuz sızde bızı ılgılendıren konulara yorum yapmayın sızı ılgılendırmıyor sızce sız cahıller neden ıyı derken sekterun grupları sıddetle karsı cıkıyor turkıyede herkes konusur oyuzden bızden bır sey olmuyor herkes herseyı bılmez brakın profesyoneller ıslerını yapıp yorum yapsınlar fıkır versınler
  • Kaleminize yüreğinize sağlık.
  • Eger kendi sartlarinizin yetersiz oldugunu dusunuyorsaniz Onlari arttirmak icin caba sarfedin..bizim kosullarimizin kotulesmesinin size ne faydasi olacak anlamis degilim..ama ucus olayini denemenizi isterim ozaman o yorgunlugun bu yorgunluk olmadigini anliyacaksiniz..
  • Gelin bir de bir ayda kaç gün/saat çalıştığınıza bakalım. Uzun uçuş yapan ekipler maksimum 6 gün uçuş yapıyorlar. Geriye kalan günleri ise memleketteki diğer sektörlerle kıyaslanamaz bile. Bir kargo şubesinde haftanın 5 günü saba 8 den akşam 8 e kadar, ctesi yarım gün çalışan insan ne yapsın. Bir restoranda 6 gün çalışan garson ne yapsın. Avukatlar bile büyükşehirlerde haftanın 5,5-6 günü çalışır olmuşlar. Bu memleketin geri kaldığı medeniyetlerin seviyesine çıkabilmesi için herkesin çok çalışması gerekiyor. Geçmişten gelen bir takım imtiyazların artık sonlandırılması lazım. Bu da onlardan biri. Kimse ağlamasın. Uzun uçuş yapan kokpit ekipleri de dahil.
  • insanın herhangi biryerin kopmasını bu kadar basite indergemissin bravo sana.birde saygı istiyorsun pes dogrusu.merak etme hickimse dunyaya kazık cakmadı!
  • TASSA'yı tebrik ediyorum. Yeni ekip görevini layığıyla yapacağının ilk sinyalini bence vermiştir.Binlercemizin üye olduğu sendikadan hala tık yok.Derneğimiz yapacaklarımız konusunda bize öncülük etsin.Bu duruma birlikte bir çözüm bulalım.
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) uçuş ekibi dinlenme saatlerini 20 saate düşürülmesi çalışmalarını Hava-İş Sendikası geçtiğimiz Mart ayında çok sert bir dille cevaplamış, Türkiye Havayolu Pilotları Derneği (TALPA) ve Havayolları Kabin Memurları Derneği'ni (TASSA) de uyarmıştı. 

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün (SHGM) ilgili çalışma kapsamında görüşünü sorduğu TASSA, detaylı bir açıklama göndererek olumsuz bir yanıt verdi. Kabin memurlarının çalışma şartlarının yanı sıra evden çıkıp işe gidiş-geliş ile otele varma sürelerini de açıklamada belirten TASSA, "Kabin ekiplerinin uçuş güvenliğini sağlama görevini yerine getirmelerini olumsuz şekilde etkileyeceği çok açıktır ve tartışılacak bir konu olarak görülmesi düşünülemez" diyerek kesin bir dille tavrını ortaya koydu.

İŞTE TASSA'NIN SHGM'YE CEVABI;

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne

İlgi yazılarınız;
1) 22/03/20112 tarihli B.11.1.SHG.0.14.03.12/682-3904 sayılı yazınız
2) 06/04/2012 tarihli B.11.1.SHG.0.14.03.12/863-4722 sayılı yazınız

İlgilerde belirtilen Uzun Menzil Uçuş Görevi sonrası konaklama meydanındaki şartlarda yapılması düşünülen değişiklik taslağı yönetim kurulumuz tarafından incelenmiş e kesinlikle kabul edilemez olarak değerlendirilmiştir.

Tek inişli en kısa E/R uçuşunun tanım gereği 8 saat olduğu hesaplandığında, ayrıca uçuş görev süresi ve evden çıkıp otele giriş arasındaki sürenin minimum 14-15 saat olacağı bir uzun menzil uçuş görevi süresi sonrası dinlenmenin 20 saatle sınırlandırılması kabin ekiplerinin uçuş güvenliğini sağlama görevini yerine getirmelerini olumsuz şekilde etkileyeceği çok açıktır ve tartışılacak bir konu olarak görülmesi düşünülemez.

Geçilen zaman dilimine, gerçekleşen uçuş görev süresine bakılmaksızın ve saat farkının etkileri ve uyum süreci hiç düşünülmeden yapılacak bir dinlenme süresi kısıtlamasının sağlıklı olması beklenemez.

Böyle bir uçuş görev süresi sonrası dinlenmeye geçen kabin ekipleri uçak teslimi, gümrük işlemleri, otele ulaşım, otel girişi işlemleri ve odaya yerleşmeye kadar geçen sürede dinlenmeye başlamış kabul edilmekte ve süre buna göre hesaplanmaktadır. Aynı zamanın dönüş yolculuğu için de gerçekleşeceği düşünüldüğünde 20 saatlik bir sınırlamada bu sürenin 3-4 saati bu işlemler için geçecek ve ham dinlenme 15 saate kadar düşebilecektir.

Otele varan kabin ekibi yaptığı yorucu görevin ardından dinlenecek (8-10 saat arası uyku) ardından kişisel gereksinimlerini karşılayacak (yeme-içme-kişisel bakım-yürüyüş-spor) ve sonrasında yeni bir uzun menzil uçuş görevi için kendini hazırlayacaktır (en az 8 saat yatarak dinlenme). Tüm bu işlemler için gerekli süre hesaplandığında 20 saatin ne kadar yetersiz olacağı açıktır.

Örnek alınan hava yolu firmalarının günlük, haftalık, aylık, üç aylık ve yıllık uçuş limitleri ve gerçekleşen uçuş saatleri, onların bu şekilde bir dinlenme ile uzun menzil uçuş görevi gerçekleştirmelerine olarak veriyor olabilir.

Ancak ülkemiz şartlarında genel müdürlüğünüzün belirleyeceği alt ve üst sınırlamalar sınırlama olarak kalmamakta, firmaların ekip planlama birimleri tarafından standart uygulama olarak görülmektedir. Bu da kabin ekipleri için, belirtilen şekildeki görevlerin sürekli uygulanması anlamına gelmektedir.

Ayrıca Türk konukseverliğini ana pazarlama konusu yaparak, uçuşta sunulabilecek en iyi yeme-içme olanaklarının Türkiye havayollarında gerçekleştirildiği de bilinmektedir.

Övünülen bu konukseverlik Tür Kabin Memurlarının, evlerine gelmiş konuk olarak gördükleri yolcularını bol miktarda yiyecek-içecek ve deiğer servis olanakları ile ağırlamaları sayesinde gerçekleşmektedir. Ancak KAÇ YOLCUYA-KAÇ KABİN MEMURUNUN-NE KADAR SÜREDE-NEYİ servis edebileceği genel müdürlüğünüz tarafından belirsiz bırakıldığından, acil durumlar için belirlenmiş minimum kabin ekibi sayısı ile gittikçe artan koltuk kapasiteli uçaklarda, sınırı belli olmayan ikram ve servis hizmeti sunulmaya çalışılmaktadır. Bu da kişi başınadüşen iş be bununla doğru orantılı olarak yorgunluğu arttırmaktadır. İş yükü ve yorgunluğu artan kabin ekibi üyesinin hata yapma riski artacak ve uçuş emniyetinden söz etmek mümkün olmayacaktır.

Örnek olarak gösterilen havayollarının ikram ve servis hizmetinin sınırlı oluşu, görev yapan kabin ekibi sayısının serbisle orantılı olarak arttırılması, kabin memuru başına düşen yorgunluğu azaltmaktadır. Şartlar böyle olduğunda daha kısa süreli dinlenme ile aynı tarzda bir görev yapılabilmesi olanaklı olabilmektedir.

İstendiği takdirde bilgilerinize sunuabilecek uluslararası kabul görmüş firmalar tarafından yapılmış araştırma sonuçları dernek yönetim kurulumuzca ayrıntılı bir şekilde incelenmiştir.

Yönetim kurulumuz, kabin ekiplerinin ülkemizdeki çalışma koşulları göz önüne alınarak taslağı değerlendirilmiş ve uzun menzil uçuş görev süresi sonrası konaklama meydanında yapılacak dinlenmenin mevcut yönetmelik maddesinde belirtildiği şekilde değiştirilmeden uygulanmasının uçuş emniyetinin sağlanması açısından bir zorunluluk olduğu kararına varmıştır.

Saygılarımızla bilgilerinize sunarız.

©AirportHaber

TASSA: "OLMAZ OLAMAZ"

Yorumlar Tüm Yorumlar (22)

Misafir ~ 12 yıl önce
Olur olur bal gibi olur akan sular sularda durur şarkısını hatırlar gibiyim,bu memleketde herşey olur yormayın kendinizi,ha çöpe çıkın artık duty free yapılacak daha

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Haddini aşan yorumlar hakkı ve görevi olmadığı halde, had sahibiymişçesine ahkamlar, bilgi eksikliğini haykırırcasına yazılmış.. bu memlekette herkes kendi işinden başkasınınkinde sanki profesyonel uzman görüşe sahip.. yaşamadığınız işin hayatı üzerine aldığınız aile terbiyesi ve birazcık eğitim seviyesi adına susunuz zira küçük düşürücü oluyor.. şirket ülkenindir milletindir, yöneticilerse bilinçli zarar vermektedir amaç elbet yıllar sonra anlaşılır.. biraz medeniyet anlayışyla insana saygımız varsa, milli menfaatlerimizi düşünüyorsak desteğe davet ediyorum

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
havada calısanlar neden bukadar kıskanılıyor anlamıyorum bızım dınlenme saatımızden sızlerene hayatınızda ucaga bınmeden bızım dınlenme saatımızle ılgılı yorumlar yapıyorsunuzya bu komik oluyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Bazıları da böyle başkalarının fikirlerine tahammül bile gösteremiyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
airport haberı okuyan ınsanlar ıkıye bolunuyor bu ıse gonul verenler ve bu ıse gırmek ısteyıp gıremeyenler yanı ezıkler sızene kardesım bızım dınlenmemızden bız sızlerın maaslarına dınlenmelerınıze bayram tatıllerınıze karısıyormuyuz sızde bızı ılgılendıren konulara yorum yapmayın sızı ılgılendırmıyor sızce sız cahıller neden ıyı derken sekterun grupları sıddetle karsı cıkıyor turkıyede herkes konusur oyuzden bızden bır sey olmuyor herkes herseyı bılmez brakın profesyoneller ıslerını yapıp yorum yapsınlar fıkır versınler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Kaleminize yüreğinize sağlık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Eger kendi sartlarinizin yetersiz oldugunu dusunuyorsaniz Onlari arttirmak icin caba sarfedin..bizim kosullarimizin kotulesmesinin size ne faydasi olacak anlamis degilim..ama ucus olayini denemenizi isterim ozaman o yorgunlugun bu yorgunluk olmadigini anliyacaksiniz..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
Gelin bir de bir ayda kaç gün/saat çalıştığınıza bakalım. Uzun uçuş yapan ekipler maksimum 6 gün uçuş yapıyorlar. Geriye kalan günleri ise memleketteki diğer sektörlerle kıyaslanamaz bile. Bir kargo şubesinde haftanın 5 günü saba 8 den akşam 8 e kadar, ctesi yarım gün çalışan insan ne yapsın. Bir restoranda 6 gün çalışan garson ne yapsın. Avukatlar bile büyükşehirlerde haftanın 5,5-6 günü çalışır olmuşlar. Bu memleketin geri kaldığı medeniyetlerin seviyesine çıkabilmesi için herkesin çok çalışması gerekiyor. Geçmişten gelen bir takım imtiyazların artık sonlandırılması lazım. Bu da onlardan biri. Kimse ağlamasın. Uzun uçuş yapan kokpit ekipleri de dahil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
insanın herhangi biryerin kopmasını bu kadar basite indergemissin bravo sana.birde saygı istiyorsun pes dogrusu.merak etme hickimse dunyaya kazık cakmadı!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 12 yıl önce
TASSA'yı tebrik ediyorum. Yeni ekip görevini layığıyla yapacağının ilk sinyalini bence vermiştir.Binlercemizin üye olduğu sendikadan hala tık yok.Derneğimiz yapacaklarımız konusunda bize öncülük etsin.Bu duruma birlikte bir çözüm bulalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000