11 Ekim 2008, Cumartesi 07:50:09

Bakımını yaptırmayan uçağa izin yok!

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü (SHGM), havayolu şirketlerine uyguladığı para cezasından istediği verimi alamayınca, ceza sisteminde radikal değişikliğe gitme kararı aldı.
  • Ben hep söylerdim SHGM'yi kim denetlesin diye....ahh ahhh Hangisinin havacılık geçmişi ve eğitimi var bi araştırsanız uzman adı altında çalışan kişiler hep abuk sabuk yerlerden mezun.Biri elektrik mühendisi,biri endüstri mühendisi biri matematik bölümü okumuş vs vs...Bildiğim kadarıyla bu bölümlerde havacılık eğitimi verilmiyor...Kaldıki bu kişilerin özgeçmişlerine baktığınızda ek olarak alınan detaylı bir havacılık eğitimide yok. Değişen yönetimlerle birlikte değişen devlet kurumlarının kadroları. Biir arkadaşım ingilizceleri varsa açsınlar uluslar arası mevzuatı okusunlar demiş ben o arkadaşa hay ağzına sağlık diyorum. Bu insanların bırakın uluslararası mevzuatı okuyup anlamalarını bırakın kendilerine JAA tarafından yollanan ATPL sınav sorularını bile Türkçe'ye çevirebilecek kadar ingilizceleri yok. Kaldıki uluslararası mevzuat her JAA ülkesi kendi ATPL sınavlarını kendi dillerinde yapabilir müteakiben geçen pilot adayları ayrı bir ingilizce yeterlilik sınavına tabii tutulur der. Bu sınavları nedense koskoca JAA'De sadece ingilizce yapan bikaç ülkeden birisi maalesefki memleketimiz SHGM'sidir. Neden ingilizceleri yok!!! Yine soruyorum SHGM'yi kim denetlesin???
  • Bilmen kim tarafından çöle atılmış uçakları getirip ÜÇ KURUŞ a bakım yapan malum yerlerde sözüm ona bakım yaptırıp kuyruğuna TC-*** yazdırıp aha YENİ bir uçak daha getirdik... dendikten sonraaaa sıra gelir ülkemizin sayın otorite denetçilerine.. denetlememi .. yadaa offf bi istanbula gidelim 10 dk. uçağa bakarız 2 saat te evrak kürek sonra doğru nevizade.... diyeceğim odur ki 20 yılını doldurmuş, teknolojisi eski uçağın sen gelip sadece TCAS ve EGPWS testini istersen kara günlerin olmaması allaha kalmış derim. suç O denetçide değil aslında.. O veya ONLAR da daha 2,3 yılını doldurmamış uçağı kağıt üzerinde görmüş gençler.. işin erbabları nerde peki?? tabiki daha yüksek paraları aldıkları ve SHGM de ki işlerini halletmek için gittikleri özel şirketlerde... daha ne olsun... :(
  • Aman hocam dikkat..doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovuyorlar... :) Fakat dediğin gibi, bir içeri dalsan..ah ahh, neler çıkar neler...!
  • Ah ben bir SHGM`yi denetlesem bulgulara cevap bile veremezler..Birak kurumu ground etmeyi, kurumda calisan isi biliyorum, otoriteyim ben diyen adamlarin yuzde 90`ini kapidan iceri sokturmam. Bunlar devleti oyuncak etmisler kendilerine, kralcilik oynuyorlar, sektore verdikleri zarardan haberleri yok..Havacilik kadar global kac tane sektor var, havayollarinin ucaklarinin cogu cok onemli bu `isin kitabi`nda emegi olan sirketlere ait, bakim yapmayan sirkete en once onlar ground ederler.. Biraksinlar bunlari once yabanci mevzuati okusunlar, anlasinlar, ingilizceleri varsa tabi..Otoritenin yayinlarinin, hangi uluslararasi mevzuata tabi oldugumuz bile tartismali.. Allah sonumuzu hayir etsin..
  • Geç kalınmış bir karar olmakla beraber SHGM NİHAYET DOĞRUYU BULDU DİYECEĞİM AMA BİR DE ELLRİNDE GERÇEKTEN UÇAK TİPLERİNİ BİLEN TEKNİSYENLİKTEN GELEN ELEMANLARI OLSA.SHGM nin yapmış olduğu denetimler genelde evrak üzerinde oluyor.Bakım üslerinde bu işi bilen bir SHGM elemanın bulunması ve bakımları denetlemesi bence daha uygun olur.Avrupada SAFA elemanları önce uçağı sonra evrakları denetlerler.

Kurum, mahkemelerin de uyarısı üzerine, eksiklerini tamamlamayan şirketlere 'uçakların seferden men edilmesi' cezası kesecek. Petrol fiyatlarındaki artış ve küresel finans krizi karşısında tedbir almaya çalışan Türk havayolu şirketleri, yeni bir krizle karşı karşıya. SHGM, şirketlerin 'uçuş emniyeti konusunda daha titiz çalışma yürüteceği' düşüncesiyle, para cezası yerine 'uçakların seferden çekilmesi' cezası uygulamasına gitmeye hazırlanıyor. SHGM Genel Müdürü Ali Arıduru, mahkemelerin de uyarılarını dikkate alarak, 'uçakların ground (yerde kalması-uçurulmaması) edilmesi' cezası vereceklerini söyledi.

Kurumun 2007'ye kadar verdiği cezanın 100 bin YTL'yi geçmediğine dikkat çeken Arıduru, 2008'de 4,8 milyon YTL ceza kestiklerine işaret etti. Arıduru, uçakların seferden çekilmesi cezasının şirketleri daha titiz bir çalışmaya yönelteceğini ifade ederek, "Para cezasına itiraz eden şirketler mahkemelere gidiyor. Mahkeme ise bize, 'Eksiklikleri olan şirketleri neden uçuruyorsunuz?' diye soruyor. Bundan sonra para cezası yerine uçakları yerde tutacağız." şeklinde konuştu.

Arıduru, eskiden denetimlerdeki bulgu başına 432 YTL para cezası uygulandığına dikkat çekerek, Maliye Bakanlığı'nın bulgu başına 500 ile 10 bin YTL arasında para cezası getirdiğini söyledi. Arıduru, şirketlere, bir kalemde kesilen en yüksek cezanın 1,6 milyon YTL olduğunu bildirdi. Havayolu şirket yetkilileri, uygulamanın şirketleri zor durumda bırakacağını ve iflasların dahi yaşanabileceğini söyledi. Uçakları ground etme kriterlerinin belli olduğu ve bunun dışındaki eksikliklerle uçakların seferden çekilemeyeceğine dikkat çeken yetkililer, "Uçaklarımız, Avrupa ülkelerinde de denetleniyor. SHGM tarafından Türkiye'de uçağı seferden çekilen şirket, diğer uçakları ile Avrupa'ya nasıl sefer düzenleyecek? Avrupa ülkeleri, o şirkete uyguladığı denetimlerini daha da ağırlaştıracak." dedi.

Mustafa Gün / Zaman

Bakımını yaptırmayan uçağa izin yok!

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

JAA ~ 16 yıl önce
Ben hep söylerdim SHGM'yi kim denetlesin diye....ahh ahhh Hangisinin havacılık geçmişi ve eğitimi var bi araştırsanız uzman adı altında çalışan kişiler hep abuk sabuk yerlerden mezun.Biri elektrik mühendisi,biri endüstri mühendisi biri matematik bölümü okumuş vs vs...Bildiğim kadarıyla bu bölümlerde havacılık eğitimi verilmiyor...Kaldıki bu kişilerin özgeçmişlerine baktığınızda ek olarak alınan detaylı bir havacılık eğitimide yok. Değişen yönetimlerle birlikte değişen devlet kurumlarının kadroları. Biir arkadaşım ingilizceleri varsa açsınlar uluslar arası mevzuatı okusunlar demiş ben o arkadaşa hay ağzına sağlık diyorum. Bu insanların bırakın uluslararası mevzuatı okuyup anlamalarını bırakın kendilerine JAA tarafından yollanan ATPL sınav sorularını bile Türkçe'ye çevirebilecek kadar ingilizceleri yok. Kaldıki uluslararası mevzuat her JAA ülkesi kendi ATPL sınavlarını kendi dillerinde yapabilir müteakiben geçen pilot adayları ayrı bir ingilizce yeterlilik sınavına tabii tutulur der. Bu sınavları nedense koskoca JAA'De sadece ingilizce yapan bikaç ülkeden birisi maalesefki memleketimiz SHGM'sidir. Neden ingilizceleri yok!!! Yine soruyorum SHGM'yi kim denetlesin???

Yanıtla

Kalan karakter 1000
okullu ~ 16 yıl önce
Bilmen kim tarafından çöle atılmış uçakları getirip ÜÇ KURUŞ a bakım yapan malum yerlerde sözüm ona bakım yaptırıp kuyruğuna TC-*** yazdırıp aha YENİ bir uçak daha getirdik... dendikten sonraaaa sıra gelir ülkemizin sayın otorite denetçilerine.. denetlememi .. yadaa offf bi istanbula gidelim 10 dk. uçağa bakarız 2 saat te evrak kürek sonra doğru nevizade.... diyeceğim odur ki 20 yılını doldurmuş, teknolojisi eski uçağın sen gelip sadece TCAS ve EGPWS testini istersen kara günlerin olmaması allaha kalmış derim. suç O denetçide değil aslında.. O veya ONLAR da daha 2,3 yılını doldurmamış uçağı kağıt üzerinde görmüş gençler.. işin erbabları nerde peki?? tabiki daha yüksek paraları aldıkları ve SHGM de ki işlerini halletmek için gittikleri özel şirketlerde... daha ne olsun... :(

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cenap ~ 16 yıl önce
Aman hocam dikkat..doğruyu söyleyeni dokuz köyden kovuyorlar... :) Fakat dediğin gibi, bir içeri dalsan..ah ahh, neler çıkar neler...!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eski kurt ~ 16 yıl önce
Ah ben bir SHGM`yi denetlesem bulgulara cevap bile veremezler..Birak kurumu ground etmeyi, kurumda calisan isi biliyorum, otoriteyim ben diyen adamlarin yuzde 90`ini kapidan iceri sokturmam. Bunlar devleti oyuncak etmisler kendilerine, kralcilik oynuyorlar, sektore verdikleri zarardan haberleri yok..Havacilik kadar global kac tane sektor var, havayollarinin ucaklarinin cogu cok onemli bu `isin kitabi`nda emegi olan sirketlere ait, bakim yapmayan sirkete en once onlar ground ederler.. Biraksinlar bunlari once yabanci mevzuati okusunlar, anlasinlar, ingilizceleri varsa tabi..Otoritenin yayinlarinin, hangi uluslararasi mevzuata tabi oldugumuz bile tartismali.. Allah sonumuzu hayir etsin..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
FIRTINA ~ 16 yıl önce
Geç kalınmış bir karar olmakla beraber SHGM NİHAYET DOĞRUYU BULDU DİYECEĞİM AMA BİR DE ELLRİNDE GERÇEKTEN UÇAK TİPLERİNİ BİLEN TEKNİSYENLİKTEN GELEN ELEMANLARI OLSA.SHGM nin yapmış olduğu denetimler genelde evrak üzerinde oluyor.Bakım üslerinde bu işi bilen bir SHGM elemanın bulunması ve bakımları denetlemesi bence daha uygun olur.Avrupada SAFA elemanları önce uçağı sonra evrakları denetlerler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000