27 Şubat 2024, Salı 08:52:45

Ryanair'in yaz seferlerine Boeing etkisi

Ryanair CEO'su Michael O'Leary Cuma günü yaptığı açıklamada, Boeing'in beklenenden daha az uçak teslim etmesi nedeniyle havayolunun yaz uçuş programını azaltmak zorunda kalabileceğini duyurdu.

Ryanair CEO'su Michael O'Leary Cuma günü yaptığı açıklamada, Boeing'in beklenenden daha az uçak teslim etmesi nedeniyle havayolunun yaz uçuş programını azaltmak zorunda kalabileceğini duyurdu. Başlangıçta Nisan ayı sonuna kadar 57 Boeing MAX 8200 uçağı teslim alacak olan Ryanair'e bir hafta önce Haziran ayı sonuna kadar yaklaşık 50 uçak teslim edileceği bildirildi.

Yine de, O'Leary nihai sayı konusunda belirsizliğini ifade ederken, sayı daha düşük olabilir. "30 ila 40 alacağımızdan oldukça eminiz. 40-45 arasında olduğumuzdan makul ölçüde eminiz. Şimdi ise 45 ila 50 arasında bir sayıya ulaşacağımızdan çok daha az eminiz," dedi bir basın brifinginde.

Eksiklik, Boeing'in 5 Ocak'ta yeni bir Alaska Havayolları MAX 9 uçağında hava ortasında meydana gelen panel patlamasının ardından bir düzenleyici denetim ve üretim kısıtlamalarıyla karşı karşıya kalmasının bir sonucu ve bu durum Boeing'in 737 MAX üretimini artırmasını engelledi.

Boeing yaptığı açıklamada gecikmeleri kabul ederek Ryanair üzerindeki etkisinden dolayı üzüntülerini dile getirdi ve 737'nin kalite ve teslimat performansını arttırmak için kapsamlı bir plan taahhüt etti.

Azalan uçak sayısı nedeniyle Ryanair, Mart ayı sonuna kadar sadece 40 uçak teslim alırsa küçük program kesintileri açıklamak zorunda kalabilir. Bu azalma Ryanair'in Nisan ayında başlayacak mali yıl için daha önce 205 milyon olarak tahmin edilen yolcu sayısını 200 milyonla sınırlayabilir. Kapasite kısıtlamaları Ryanair'in diğer düşük maliyetli taşıyıcılara karşı rekabet gücünü de etkileyebilir.

Ryanair'in hisse fiyatı son iki yılda %25 artarak, seyahat endüstrisi pandemiden kurtulurken diğer Avrupalı havayolu şirketlerinden daha iyi bir performans sergiledi. O'Leary'nin Boeing ile yaşadığı hayal kırıklığı, Ocak ayındaki olaydan bu yana şirketin iletişimini ve taahhütlerini yerine getirmesini eleştirirken hissediliyordu. Durumu "Seattle'da devam eden boktan bir gösteri" olarak nitelendirdi ve defalarca Boeing'de yönetim değişikliği çağrısında bulundu.

Boeing'de 737 program başkanının değiştirildiği son yönetim değişikliğinin ardından O'Leary, Ryanair'in diğer havayollarının siparişlerinden düşebilecek MAX 737 10 uçaklarını almakla ilgileneceğini ve 2027 veya 2028'de potansiyel büyümeyi hedeflediğini belirtti.

CEO ayrıca gecikmelerden kaynaklanan bazı maliyetlerin müşterilere yansıtılacağını ve bu yaz fiyatların yaklaşık %5-%10 oranında artmasının beklendiğini ifade etti. Buna ek olarak, önümüzdeki beş yıl içinde ortalama ücretler 10-15 avro artabilir.

Ryanair şu anda Boeing ile gecikmelerin telafisi konusunda görüşmelerini sürdürüyor. Yaşanan zorluklara rağmen O'Leary havayolu şirketinin önceliğini vurguladı: "Şu anda odak noktamız uçakları teslim almak." (Investing)

Ryanair'in yaz seferlerine Boeing etkisi

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000