29 Ocak 2024, Pazartesi 14:22:40

Ryanair kâr tahminini revize etti

Ryanair, Aralık ayında bazı online seyahat acenteleri aracılığıyla yapılan bilet satışlarında yaşanan beklenmedik düşüş nedeniyle yıllık kar tahminini aşağı yönlü revize etti.

Ryanair, Aralık ayında bazı online seyahat acenteleri aracılığıyla yapılan bilet satışlarında yaşanan beklenmedik düşüş nedeniyle yıllık kar tahminini aşağı yönlü revize etti. Ryanair 31 Mart'ta sona erecek mali yılı için 1,85 milyar ila 1,95 milyar Avro (2 milyar ila 2,1 milyar Avro) arasında değişen bir vergi sonrası kâr öngörüyor. Bu revize tahmin, daha önce Kasım ayında öngörülen 1.85 milyar Avro ile 2.05 milyar Avro arasındaki tahmine göre hafif bir düşüş anlamına geliyor. Azalmaya rağmen, öngörülen kâr yine de şirketin 2018'de elde ettiği 1,45 milyar Avroluk rekorunu aşacak.

Havayolu, daha önce gayrimeşru ekstra ücretler iddiasıyla yasal işlem başlattığı çevrimiçi seyahat acentelerinden yapılan satışlarda bir duraklama yaşadı. Bu durum boş koltuk sayısında yaklaşık yüzde 1 puanlık bir artışa yol açtı. Mali İşler Müdürü Neil Sorahan'a göre Ryanair, tatil sezonunda rezervasyonları teşvik etmek için beklenenden daha düşük ücretler teklif etti.

Ryanair'in hisseleri Pazartesi günü erken işlemlerde %2'lik bir düşüş yaşadı. Şirket, Aralık ayında sona eren üçüncü çeyrek için 15 milyon Avro net kâr bildirdi ve bu rakam analistlerin beklediği 49 milyon Avro'nun önemli ölçüde altında kaldı. Daha fazla boş koltuk ve personel için daha yüksek verimlilik ödemelerinin birleşiminin, tüm yıl yakıt dışı birim maliyetlerde yaklaşık 2,5 Avro artışa neden olması bekleniyor.

Bununla birlikte, seyahat acentelerinin Ryanair biletlerini satmama kararının etkisi azalıyor ve bazı acenteler havayolu ile şeffaflığı vurgulayan yeni anlaşmalar yapmaya çalışıyor. Üçüncü çeyrekte Ryanair'in yolcu trafiği %7 artarak 41.4 milyona ulaşırken, ortalama ücretler de bir önceki yıla göre %13 artış gösterdi.

İleriye dönük olarak, İcra Kurulu Başkanı Michael O'Leary önümüzdeki yaz için iyimserliğini dile getirdi ve Avrupa'daki sınırlı kısa mesafe kapasitesinin daha yüksek bilet fiyatlarına yol açabileceğini öngördü. Yaz kapasitesinin pandemi öncesi seviyelerin %92-93'üne ulaşabileceğini veya daha da düşebileceğini tahmin etti.

O'Leary, bu yılki 183,5 milyon yolcudan 2034 yılına kadar 300 milyon yolcu uçurma yönündeki uzun vadeli hedefine bağlı kalmaya devam ediyor. O'Leary ayrıca, diğer müşterilerin iptalleri nedeniyle fırsat doğması halinde Ryanair'in Boeing'den (NYSE:BA) 737 MAX 10 uçak siparişini genişletebileceğini belirtti.

Ryanair kâr tahminini revize etti

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000