07 Eylül 2008, Pazar 08:46:31

Londra havalimanlarına Alman talip

İngiliz Rekabet Komisyonu BAA'in Londra'da söz konusu üç havalimanından en az ikisini, İskoçya'da işletilen Edinburg ve Glasgow havalimanlarından da birini satmasını öneriyor.

Geçtiğimiz haftalarda BAA (British Airport Authority) işletmesindeki Londra Heathrow, Gatwick ve Stansted havalimanlarının rekabeti artırmak adına BAA'den alınması hususunun İngiliz Rekabet Komisyonu tarafından incelendiğinden bahsetmiştik. Komisyon ilk raporunda, BAA'in Londra'da söz konusu üç havalimanından en az ikisini, İskoçya'da işletilen Edinburg ve Glasgow havalimanlarından da birini satmasını öneriyor.

Kesin rapor Nisan 2009’da yayınlanacak, ancak görünen o ki İspanyol Ferrovial'in sahip olduğu BAA'i hiç de keyifli bir gelecek beklemiyor. Komisyon aynı şehirde tek firma tarafından işletilen havalimanlarının rekabetsiz ortamda hizmette aksaklıklar yarattığı kanısında. Londra'ya seyahat edenler de muhtemelen aynı fikirdedir.

BAA, ne olursa olsun transatlantik hub olan Heathrow'u elden çıkartmayacaklarını beyan etti. Almanya'nın en büyük inşaat şirketi Hochtief ise özellikle İngiltere'nin ikinci büyük havalimanı olan Gatwick ile yakından ilgilendiklerini açıkladı. Virgin Atlantic, Ryanair ve Easyjet gibi havayolları da İngiliz Rekabet Komisyonu'nun BAA karşısında aldığı kararı çok olumlu bulduklarını bildiriyorlar. Bu arada Ryanair, Stansted'e talip olabileceğini geçtiğimiz haftalarda kamuoyuna duyurmuştu. Londra'nın yüzde 90 hava ulaşım trafiğine hizmet veren bu üç havalimanından en az birinin talibi olan bir diğer işletmeci Manchester Airport Group.

Birkaç sene içinde bu üç havalimanının biri Alman üç ayrı şirket tarafından işletildiğini görürsek hiç şaşırmam. Çünkü hizmet ağırlıklı bir sektörde rekabet olmaması, sektörün geleceği, havayolları ve biz yolcular açısından hiç doğru değil. İnsanoğlu uçmayı keşfettiğinden beri emniyet kadar olmazsa olmaz tek kural rekabet.

Umarım ülkemiz havacılık düzenleyici ve otoriteleri Londra'da olanlardan dersler çıkartıyorlardır. Havalimanı özelleştirmelerinin beşiği olan İngiltere, özelleştirme sırasında neyi yapıp neyi yapmamamız adına çok güzel bir model oluşturuyor.

Tolga TURGUT / Akşam

Londra havalimanlarına Alman talip

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000