15 Ocak 2012, Pazar 07:59:50

BRITISH AIRWAYS'İN MÜTHİŞ HAMLESİ...

British Airways (BA) ile İspanyol Iberia'nın oluşturduğu International Consolidated Airlines Group (IAG), Lufthansa'nın sahibi olduğu British Midland International'ı (BMI) 270 milyon dolar karşılığı satın almak üzere geçtiğimiz haftalarda anlaştı...
Dünyanın en fazla dış hat yolcu trafiğine sahip olan Londra Heathrow'da uçuş slotları altın değerinde. BMI, Heathrow havalimanında yüzde 10 slot hakkıyla ciddi bir pazar payına sahip. Son yıllarda satın almalarla büyüme yoluna giden Lufthansa, havayolundan beklediği katkıyı sağlayamadığı için satma yoluna gitti.  

BMI Havayolu'nu satın almak için, IAG Grubu çoğunluk hissesi pazarlama dehası Sir Richard Branson'a ait olan Virgin Atlantic ile yarıştı. Söz konusu ihale sonrası Heathrow'da IAG'ye ait slot oranı yüzde 53'e çıkmış oldu. IAG ve BA üst yöneticisi Willie Walsh, BMI Havayolu'nu satın almanın büyüme stratejileri açısından son derece önemli olduğunu belirtirken, yeni slotlar'ın büyük bölümünü long haul (uzun mesafe uçuşları) seferlerde değerlendireceklerinin altını çizdi.        

İhaleyi kaybeden taraf olan Virgin Atlantic havayolundan konuyla ilgili açıklamayı Richard Branson yaptı. Her zamanki gibi iddialı bir şekilde Virgin Grubu'nun sonuna kadar British Airways tekeliyle savaşacağının altını çizerken, bu sonucun tüketici, sektör ve İngiltere için son derece kötü olacağını belirtti.  

AB rekabet kurulundan onay alması beklenen BMI Havayolu satışının önümüzdeki haftalarda tescillenmesinde bir engel görünmüyor. Zira AB sınırlarında Lufthansa'nın Frankfurt'taki  yüzde 66'lık ve Air France-KLM Grubu'nun Paris Charles De-Gaulle Havalimanı'ndaki yüzde 59'luk slot hakları benzer örnekler olarak göz önünde bulunuyor. (Tolga Turgut / AKŞAM)
BRITISH AIRWAYS'İN MÜTHİŞ HAMLESİ...

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000