28 Eylül 2008, Pazar 08:37:33

Alitalia'da mutlu sona adım adım!

Lisansını kaybetme tehlikesi yaşayan Alitalia için İtalyan işadamlarıyla yapılan görüşmede ayak direyen pilot sendikası dün geri adım atınca önemli bir engel geride bırakılmış oldu..

İtalya'nın ulusal havayolu şirketi Alitalia'yı mali krizden kurtarmak için gösterilen çabalar sonuç verdi. Sendikalar, havayolunun 16 İtalyan işadamı tarafından oluşturulan CAI adlı yatırımcılar grubuna verilmesi konusunda anlaşmaya vardı. Alitalia'nın hafta sonuna dek yeni bir kurtarma planı sunmaması halinde lisansını kaybetme tehlikesiyle karşı karşıya kalan şirket bu gelişmenin ardından rahat bir nefes aldı. İtalyan Başbakanı Silvio Berlusconi'nin de yer aldığı görüşmelerde anlaşmaya en çok karşı çıkan pilotlar sendikası (2 bin 500 üyesi var) dün uzlaşma konusunda geri adım attı. Bu gelişmeyle birlikte anlaşmanın zemini hazırlanmış oldu. Alınan son bilgilere göre henüz uzlaşılamayan bazı sendikalarla yatırımcılar konsorsiyumu CAI bugün masaya oturuluyor.

4 GÜN SÜRE VERİLMİŞTİ

Aylardır iflas edip etmeyeceği tartışılan Alitalia için son olarak İtalya sivil havacılık idaresi (ENAC), şirkete işletme lisansının iptal olmaması için hafta sonu dört gün süre vermişti. Kurumun başkanı Vito Riggio da, Alitalia'nın mali açıdan nasıl ayakta kalabileceğini gösteren bir acil durum planını dört gün içinde sunması gerektiğini söylemişti. 60 yılı aşkın bir geçmişi olan şirket, her gün zarar hanesine 2 milyon Euro ekliyor. Riggio, Alitalia'nın uçuşlarını halen geçici lisansla yaptığını, bu durumun böyle devam edemeyeceğini kaydetmişti. Şirketin maliyetlerini nasıl karşılayacağını ve azaltacağını gösteren planın ikna edici bulunması, şirketin başına getirilen özel idarenin şirkete alıcı bulmak için yaptığı son dakika girişiminin başarısına bağlı görülüyor. Sendikalar, şirketi satın almak üzere teklif veren bir İtalyan konsorsiyumunun teklifini, işten çıkarmalara yol açacağı gerekçesiyle reddetmişti. Ancak lisans iptalinin gündeme gelmesiyle birlikte karşılıklı geri adımlar atıldı. Henüz tarafların ne kadar ödün verdiği ise netleşmedi. Geçtiğimiz aylarda da Air France- KLM'in teklifi benzer gerekçelerle reddedilmişti. İlgililer arasında Alman Lufthansa'nın da adı geçiyordu. İtalyan işadamlarından kurulu CAI ise görüşmeler tıkandığı için masadan kalkmış ancak Berlusconi'nin isteği üzerine görüşmeler tekrar başlatılmıştı. Alitalia hisselerinin yüzde 49,9'una sahip olan İtalya hükümeti, havayolu şirketini kamulaştırmayı düşünmediğini açıkladı. AB kuralları hükümetlerin şirketlere doğrudan desteğini rekabet gerekçeleriyle engelliyor.

Alitalia'da mutlu sona adım adım!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000