30 Nisan 2012, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • EASA yetkilerini kaybeden SGHM'yi personel, ücret vs. haklı nedenleri olsa da eleştirirken, artan trafik ve sorunları nedeniyle önüne gelene ağlayan kontrolörleri savunacağım diye DHMİ'yi yere yatırarak cümle çapsızların üstüne basmasına zemin hazırlanması tam bize özgü bir anlayış!!!! Alman hayranı arkadaşım bu işi bizler onlarda daha iyi çözer daha iyi yaparız endişen olmasın. Olay tam 28 Şubat sürecini andırmaya başladı. Korkan uçağa binmesin, çalışmasın gitsin limon satsın. DHMİ kırmızı dipli mum mu göndermiş sorun bakalım??????
  • DHMİ'ni, SHGM'nü, THY'nı, tüm havacılıkla ilgili birimleri ALMAN'larla işbirliği yapmaya ve çözüm ortaklarını Alman'lardan seçmeye çağırıyorum. Ne olur bir kere işbirliği yapın adam lar iyi kötü 1.dünya savaşında bile müttefikimizdi. bir deneyin memnun kalmazsanız iade edersiniz.
  • ali bey!! 3 mayısta twiterdan "DHMİ'deki şok gelişme yarın AirportHaber'de olacak" diye mesaj atmışsınız. fakat herhangi bir haber göremedik? nedir acaba bu şok gelişme? bizleri aydınlatırsanız seviniriz.
  • arkadaslar cocukla cocuk oluyorsunuz. bırakın bunları. görüldüğü üzere deniz bitti. birbirimize vatan haini diyeceğimize bu ülkenin havacılığı için neler yapılmalı bunlara odaklanın.
  • adını sormam asla duymakta istemem ammaaaa bu kontrolör acaba ahl de aktif olarak çalışıp da uçakları yönlendirme yapıyor mu bun merak ettim. öyle ise vay vayyy vayyy diyip gerisini söylemeyeceğim...
  • sanırım sen yenilerdensin. çünkü dünyadan haberin yok. cihazları atc notamlayamaz. cihazlar teknisyenler tarafından notamlanır. öyle sen istediğin zaman canın çekince notamladım ben oynamıyorum diyemezsin. oradaki eski abilerine ablalarına sor sana anlatsınlar. eskiden radar yokken şimdi ise notamlıyken atc ler manual çalışır. sen öyle kafana göre cihazı notamladım çalışmıyorum diyemezsin. adama manual çalış derler. o zaman da sen manual çalışmanın zorluğuna dayanamayıp teknisyen abine biat edersin,abi ne olursun şu cihazı tamir et bizi manual çalışmaktan kurtar dersin.
  • aşağıdaki yorumu burada biat edin diyen atc ye yolladım. madem çok iyi bir okuldan mezun oldun meslek sahibisin yabancı dilin var ne diye gelipte dhmi de memur oldun. neden amerikaya gitmedin. avrupaya gitmedin. gelip forumlarda ağlıyosun.
  • DHMI de calişmaya bizi yetiştiren vatana hizmete basladik..işte bizim milliyetçiliğimizin en basit ispatı arkadasım...Mutlaka iyi birisiniz ve iyi niyetlisiniz..sizin gibi iyi niyetli arkadaslar aselsanda intihar!!! eden muhendis kardeşlerimede aynı güzellemeyi yapmışlardi..bizde gerekirse intihar!!! ederiz..hayırlı gunler..
  • madem çok iyi bir okuldan mezun oldun meslek sahibisin yabancı dilin var ne diye gelipte dhmi de memur oldun. neden amerikaya gitmedin. avrupaya gitmedin. gelip forumlarda ağlıyosun.
  • BU TUR TARTISMA PLATFORMLARINDAN HEP UZAK DURDUM...AMA..O AMADAYIZ...HAVA SEYRUSEFER HIZMETI BIR BUTUNDUR..BUTUN ULKELERDE BU MODEL AYNIDIR..BIR BIZ HARIC..ATC ATSEP AIM BIR CATI ALTINDA ...SIDIK YARISININ GEREKSIZ,BIRBIRINIZI BU SEKILDE INCITMENIZ ABESLE ISTIKAL..OZERK YONETIM VARAN HAINLIGI GIBI LANSE EDILIYOR..ZATEN BU ULKEDE EN CABUK ALINAN PAYE BU " VATAN HAINLIGI"...DEGERLI MESLEKTASLARIM OZERK VE ETKIN BIR HAVA SEYRUSEFER YAPILANMASI KACINILMAZ BIR O KADARDA ELZEMDIR..ISTANBUL PROBLEMI 3 HAVA ALANINDAN ZIYADE CORLUdakı eksıklerı gıderıp oraya DIVERT SU ANDAKI YAPILACAK EN KESTIRME COZUM GIBI DURUYOR..yada edremit...

GÖKYÜZÜ PORTAKAL TARLASI GİBİ

Bu başlığı ben söylemiyorum. İçeriğini yazdığımda tüyler ürperten sözler olarak göreceksiniz. Bir kontrolörün ağzından dökülen sözler bunlar. Devamında da şöyle diyor "Bu yaz Atatürk Havalimanı'ndan ne uçağa binerim ne de uçakla İstanbul'a gelirim"

Tehlikenin farkında mısınız? Sakın abarttığımı düşünmeyin. Yanımda şahitlerim de var. İki haftadır kontrolörlerle ilgili yazı yazıyorum ve binlerce tebrik alırken biraz da eleştiri alıyorum. Her iki yönlü de baktığımda eleştirenlerin de övenlerin de kendi pencerelerinden, kendi hak arayışlarında ben sadece dile getirenim. Taraf olmak ya da bir tarafa pozitif ayrımcılık yapmak hakkaniyetle izah edilemez.

Kontrolörlerin hak arayışlarını, onların izahatları çerçevesinde ve "dünyada bu iş nasıl yapılıyor" bakışıyla yazmak sanırım taraftar olmak değildir. O açıdan eleştirilere katılmıyorum.

İtfaiyeciler, elektronikçiler, dağdaki cihazı bekleyen güvenlikçiler, o cihazlar bozulduğunda onarmaya giden teknisyenler hepsi aynı ideal için çalışan insanlar. Burada hem fikiriz. Onların da haklarını korumak ve kollamak hem DHMİ'nin hem de bizlerin görevi.

DHMİ Genel Müdürü Orhan Birdal, bu yaz belki de en zor sezonu geçirecek. Aslına bakarsanız Orhan Birdal'ın elinde de sihirli değnek yok. Ama sistemi kolaylaştırıcı çözümleri siyasi otoriteye anlatmak belki de bunu anlatırken siyasi otoriteyi zorlamak Orhan Birdal'ın görevleri arasında.

Atatürk Havalimanı için söylenen "Gökyüzü portakal tarlası gibi" sözleri gerçekten beni ürkütüyor. İşte bütün bunları konuşmak ve maksimum önlemi almak DHMİ'nin görevi. Atatürk Havalimanı'na 4. pist yapılacaksa bir an önce karar verilmeli. Askeri alan devredilecekse bir gün dahi beklenmeden harekete geçilmeli. Sektörün öncelikleri dikkate alınmalı. Öncelik DHMİ'nin değil sektörün olmalı. Zira DHMİ de sektörden para kazanıyor. Şu bir gerçek ki DHMİ sektörün gerisinde kalmıştır. Tıpkı SHGM gibi.

Üçüncü havalimanı yapılacaksa derhal karar verilmeli. Ama 3. havalimanı yapılırken TAV'ın hakları korunmalı.

Gelelim EASA konusuna.

Her zaman söylediğim gibi teknik konularda ahkam kesmek haddime değil. Ama görünen şeyleri de söylemek bizlerin görevi.

Biliyorsunuz AirportHaber geçen hafta EASA'nın Türk şirketlerinin bakım yetkilerini kısmen askıya alan duyurusunu haberleştirdi. Bu, Türk sivil havacılığı için kara bir tablodur.

SHGM açısından sorgulanması gereken bir  sonuçtur bu durum. Nasıl bu hale geldiğimizin hesabının verilmesi gerekir. Yeniden yapılanma, personel eksikliği, düşük ücretler gibi mazeretlerin altına saklanılıp savuşturulacak bir konu değildir yaşananlar. Sivil Havacılık müessesemiz resmen dövülmüştür EASA tarafından. EASA'nın vermiş olduğu yetkinin ne anlama geldiğini anlayamayan SHGM zihniyeti, Türk Sivil Havacılığı'na yaşatılan bu kara tablonun hesabını vermelidir.  Az personel, az maaş mazeretlerinin altına sığınanlara şunları sorarım; O yetkiler alınırken bugünün personel sayısından ve bugünkü maaştan daha düşük idi SHGM personelinin durumu.

Uçuşa Elverişlilik Başkanlığı kime ait idi? Bildiğim kadarı ile SHGM Genel Müdür Yardımcısı Haydar Yalçın'a ait idi. Şimdi Haydar Yalçın'a soruyorum; Gelinen bu noktayı nasıl değerlendirirsin? Geçmiş dönemlerde olduğu gibi mazeretin var mı?

Başta Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım olmak üzere Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü de bu konu hakkında inceleme yapmalıdır. Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın onca emek verip Türk Sivil Havacılığı'nı şahlandırdığı bir dönemde Avrupa'dan tokat yemenin bedelini ödettireceğini düşünüyorum.

Bakan Yıldırım'ın, Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetimcilerinin, Fransız EASA'cıları tarafından SHGM'de teker teker sorgulandıklarını bildiğini de sanmıyorum. Utanç verici bir durum.

Bilal Ekşi daha önce de kendisine söylediğim gibi sektörün yetenekli kaynaklarından faydalanmalı. Ne demek istediğimi çok iyi bildiğini düşünüyorum. SHGM içindeki özverili çalışanları da korumalı. Geçmişin adamı, kendi adamım gibi görmemeli. Devlette devamlılığın esas olduğunu düşünerek hareket etmeli.

EASA'nın SHGM'ye vermiş olduğu yetki, SHGM'deki sorumluların sorumsuzlukları nedeniyle buhar olup gitti. Tabi bu arada şirketlerin kalite departmanlarının sorumlulukları da bir o kadar. SHGM bu kalitecilere ne gibi işlem yapacak doğrusu merak içindeyim. Takip edip öğreneceğiz.

Kalın sağlıcakla.

GÖKYÜZÜ PORTAKAL TARLASI GİBİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (28)

SHGM-DHMİ ~ 12 yıl önce
EASA yetkilerini kaybeden SGHM'yi personel, ücret vs. haklı nedenleri olsa da eleştirirken, artan trafik ve sorunları nedeniyle önüne gelene ağlayan kontrolörleri savunacağım diye DHMİ'yi yere yatırarak cümle çapsızların üstüne basmasına zemin hazırlanması tam bize özgü bir anlayış!!!! Alman hayranı arkadaşım bu işi bizler onlarda daha iyi çözer daha iyi yaparız endişen olmasın. Olay tam 28 Şubat sürecini andırmaya başladı. Korkan uçağa binmesin, çalışmasın gitsin limon satsın. DHMİ kırmızı dipli mum mu göndermiş sorun bakalım??????

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Almanlar ~ 12 yıl önce
DHMİ'ni, SHGM'nü, THY'nı, tüm havacılıkla ilgili birimleri ALMAN'larla işbirliği yapmaya ve çözüm ortaklarını Alman'lardan seçmeye çağırıyorum. Ne olur bir kere işbirliği yapın adam lar iyi kötü 1.dünya savaşında bile müttefikimizdi. bir deneyin memnun kalmazsanız iade edersiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
st.petersburg ~ 12 yıl önce
ali bey!! 3 mayısta twiterdan "DHMİ'deki şok gelişme yarın AirportHaber'de olacak" diye mesaj atmışsınız. fakat herhangi bir haber göremedik? nedir acaba bu şok gelişme? bizleri aydınlatırsanız seviniriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
turkatc ~ 12 yıl önce
arkadaslar cocukla cocuk oluyorsunuz. bırakın bunları. görüldüğü üzere deniz bitti. birbirimize vatan haini diyeceğimize bu ülkenin havacılığı için neler yapılmalı bunlara odaklanın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bayıldım bu kontrolöre... ~ 12 yıl önce
adını sormam asla duymakta istemem ammaaaa bu kontrolör acaba ahl de aktif olarak çalışıp da uçakları yönlendirme yapıyor mu bun merak ettim. öyle ise vay vayyy vayyy diyip gerisini söylemeyeceğim...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
cihaz notamlayan atc ~ 12 yıl önce
sanırım sen yenilerdensin. çünkü dünyadan haberin yok. cihazları atc notamlayamaz. cihazlar teknisyenler tarafından notamlanır. öyle sen istediğin zaman canın çekince notamladım ben oynamıyorum diyemezsin. oradaki eski abilerine ablalarına sor sana anlatsınlar. eskiden radar yokken şimdi ise notamlıyken atc ler manual çalışır. sen öyle kafana göre cihazı notamladım çalışmıyorum diyemezsin. adama manual çalış derler. o zaman da sen manual çalışmanın zorluğuna dayanamayıp teknisyen abine biat edersin,abi ne olursun şu cihazı tamir et bizi manual çalışmaktan kurtar dersin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mühendis arkadaş yanlış anlamış ~ 12 yıl önce
aşağıdaki yorumu burada biat edin diyen atc ye yolladım. madem çok iyi bir okuldan mezun oldun meslek sahibisin yabancı dilin var ne diye gelipte dhmi de memur oldun. neden amerikaya gitmedin. avrupaya gitmedin. gelip forumlarda ağlıyosun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yucelelnmuh ~ 12 yıl önce
DHMI de calişmaya bizi yetiştiren vatana hizmete basladik..işte bizim milliyetçiliğimizin en basit ispatı arkadasım...Mutlaka iyi birisiniz ve iyi niyetlisiniz..sizin gibi iyi niyetli arkadaslar aselsanda intihar!!! eden muhendis kardeşlerimede aynı güzellemeyi yapmışlardi..bizde gerekirse intihar!!! ederiz..hayırlı gunler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bende sana sorarım ~ 12 yıl önce
madem çok iyi bir okuldan mezun oldun meslek sahibisin yabancı dilin var ne diye gelipte dhmi de memur oldun. neden amerikaya gitmedin. avrupaya gitmedin. gelip forumlarda ağlıyosun.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yclelnmuh ~ 12 yıl önce
BU TUR TARTISMA PLATFORMLARINDAN HEP UZAK DURDUM...AMA..O AMADAYIZ...HAVA SEYRUSEFER HIZMETI BIR BUTUNDUR..BUTUN ULKELERDE BU MODEL AYNIDIR..BIR BIZ HARIC..ATC ATSEP AIM BIR CATI ALTINDA ...SIDIK YARISININ GEREKSIZ,BIRBIRINIZI BU SEKILDE INCITMENIZ ABESLE ISTIKAL..OZERK YONETIM VARAN HAINLIGI GIBI LANSE EDILIYOR..ZATEN BU ULKEDE EN CABUK ALINAN PAYE BU " VATAN HAINLIGI"...DEGERLI MESLEKTASLARIM OZERK VE ETKIN BIR HAVA SEYRUSEFER YAPILANMASI KACINILMAZ BIR O KADARDA ELZEMDIR..ISTANBUL PROBLEMI 3 HAVA ALANINDAN ZIYADE CORLUdakı eksıklerı gıderıp oraya DIVERT SU ANDAKI YAPILACAK EN KESTIRME COZUM GIBI DURUYOR..yada edremit...

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000