20 Ekim 2014, Pazartesi 09:59:44

CTATCA'DAN KONTROLÖRLER GÜNÜ AÇIKLAMASI

20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü'ne ilişkin olarak CTATCA bir açıklama ve kutlama mesajı yayınladı.

20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü'ne ilişkin olarak CTATCA bir açıklama ve kutlama mesajı yayınladı.

CTATCA'dan yapılan açıklamada:

Bu yılda 20 Ekim’i kutlarken, üyelerimizin olağanüstü mesleki çabalarını takdir ediyor ve desteklerine teşekkürlerimizi sunuyoruz.

Bilindiği gibi 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri Günü IFATCA-Uluslararası Hava Trafik Kontrolörleri Federasyonunun almış olduğu karar neticesinde her yıl 20 ekimde tüm dünyada düzenli olarak çeştli etkinlik ve organizasyonları ile kutlanılmaktadır.

Hava Trafik Kontrolörleri nerede ve hangi şartlar altında çalışırlarsa çalışsınlar her anlarını uçaklardaki insanların güvenli ve hızlı bir şekilde gitmek istedikleri yerlere ulaştırma uğraşı veren kontrolörler, her geçen gün daha da fazla uçağa hizmet sunmaktalar.

Ağır sorumluluk, düşük ücret ve bir türlü özlenen dünya standartlarına yaklaşamama, durmaksızın kanayan bir yaradır ve bu yaranın kapatılması umutsuzca beklenmektedir.

Son birkaç yılda çok sayıda kontrolör meslekten ayrılarak, daha rahat yaşam şartları sunan diğer mesleklere yöneldi. Bunlar, mesleğin ışığının sönmeye başladığını göstermektedir. Çalan bu ziller, mesleğe yeniden cazibe katacak düzenlemelerin ivedilikle yapılması gerektiğinin uyarısıdır.

Bilindiği gibi Hava Trafik Kontrolörü, görev sınırları belirlenmiş belli bir hava sahası içerisinde seyreden uçakların, bir meydana inip kalkan uçakların havada ve yerde birbirleriyle çarpışmalarını önleme ve ayrıca uçakların düzenli, süratli ve emniyetli bir şekilde uçmalarını sağlamaktır.

Bu mesleğin ne olduğunu bilmeden yorum yaparak hava trafik kontrolörleri hakkında yersiz yapılan açıklamlar havacılık sektörüne yapılan bir hakaret gibidir.Bizler bu tarz yorumları şiddetle kanıyoruz.

Gökyüzünün gözcüleri ve emniyetli uçuşların baş mimarı Hava Trafik kontrolörleri hakkında yorum yaparken dikkat edilmesi gerekmektedir.

Bilindiği gibi dünyada hava trafiği her geçen gün  artmaktadır. Buna bağlı olarak havacılık sektöründeki tüm meslek gruplarına duyulan ihtiyaç ise git gide artmaktadır.

SMART projesinin ilk ayağı olan Ara Modernizasyonda ekipman ve sistemler, verimliliği ve güvenliği artırmasına rağmen kilit unsur hâlâ daha Hava Trafik Kontrolörleridir. Kontrolörler daha fazla sektörel birim ve eleman gerektiren bu modern sistemlerde uçuş güvenliği ile trafiğini hızlandırma dengesini çok iyi kurmaktadır.

Ne yazık ki dünyada sınırlı sayıda ve belirli merkezlerde bulunan eğitmenler tarafından verilen ve devamlılıkla birlikte uzun bir eğitim süreci ile para gerektiren havacılık ingilizcesi, ICAO standartlarında da belirtildiği gibi tüm kontrolörlerde Level 4 seviyesine ulaşıncaya kadar devam ettirilmelidir. 28.000 uçak kaza ve kırımına ilişkin yapılan araştırmalar, bu trafik olaylarının % 70’ nin İngilizce hakimiyetinin yetersizliğinden kaynaklandığını ortaya koymuştur. Şüphesiz en iyi hizmet emniyetli uçuşun sağlandığı hizmettir. Ve kontrolör uçuş emniyeti ile trafiği hızlandırma balansını sağlamada, profesyonel kuralları yerine getirmenin mesleki gururunu taşımayı herkesten daha fazla önemser.

KKTC Hava Sahası güvenli olup çalışan tüm meslektaşlarımızın işi büyük bir fedakarlık ve özveri ile yerine getirdikleri bilinmektedir. Yıllardan beri çözümlenmeyen sorunlarımızın  kümelenerek büyümesi kontrolörlerimizin çalışma şevkini olumsuz yönde etkilemektedir.

Ülkemizde geçtiğimiz 5 yıl içerisinde,  5 bakan ve 3 müdür ile ulaştırma bakanlığının değişikliğe uğraması gidilen noktada hedefleri başarısızlığa sürüklemiştir. Her ülkede hava trafik kontrol birimlerine ait hava trafik müdürlerinin olduğu ve bu alanda uzmanlaşarak kadroların doldurulduğu bilinmektedir.

Bu vesile ile bir şekilde sendikamız HTKS'nın da belirttiği gibi mevcut kamu ve teşkilat yasaları hava trafik kontrolörlerinin lehine olacak şekilde ivedilikle yenilenmesi gerektiği inancını şüphesiz taşımaktayız.

Ercan Hava Limanı’nın artan hava trafiğine cevap verebilmesi için yeterli sayıda uçak park pozisyonu, büyük gövdeli uçaklar için park pozisyonu, hızlı taxi yolları, apronun büyültülmesi, yedek pistin yapılması hususunda yatırımların bekletilmeden en kısa sürede yapılması gerekmektedir.

Yine artan hava trafiğine cevap verebilecek  uzman bir kadrodan oluşan Slot Koordinasyon Merkezi kurularak  aktif duruma getirilmelidir.

Bilindiği gibi bu uzman kadro hava trafiğinin yoğun olduğu meydanlardaki trafiği, günün her saatine ve haftanın her gününe  mümkün olduğu kadar dengeli bir şekilde yayarak, havaalanının optimim kullanılmasını sağlamaktadır.

SLOT  uygulanırken dikkat edilen hususlar arasında, havaalanlarının saatlik kapasiteleri tespit edilerek hava sahası, pist, apron ve terminal ile diğer kolaylıkların kapasiteleri dikkate alınmaktadır.

Biliyoruz ki tüm meslektaşlarımızın profesyonel özlemleri var. Dünyadaki meslektaşlarının sahip olduğu değer ve şartlara sahip olmak…Bazen özlem kısa sürer, bazen de 40 yıl ya da daha fazla beklemek gerekir.

Dileriz bundan böyle isteklerimiz en kısa sürede gerçekleşir. Yönetim olarak bu konudaki çabalarımız ilk günkü inançla sürmektedir.

Tüm kontrolörler, bu önemli günümüzle gurur duyun ve kutlayın… Mesleğimizin en temel kazancı olan onur ve gururla tüm meslektaşlarımızın 20 Ekim Dünya Hava Trafik Kontrolörleri gününü kutlar, güvenli ve nitelikli çalışmalar dileriz.

CTATCA Başkanı İzzet Derkan

CTATCA'DAN KONTROLÖRLER GÜNÜ AÇIKLAMASI

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000