16 Temmuz 2008, Çarşamba 07:45:41

Havadaki kriz, havayollarını birleştiriyor mu?

Artan petrol fiyatları ile krize girerek sefer ve uçak sayılarını azaltmaktan fiyatlara zam yapmaya kadar bir dizi önleme başvurulan havayolu sektöründe şimdi de çoklu birleşmeler gündeme geldi.
  • Blue wings'in Rusya'ya uçuslar yapacak bir low cost firmasi olmasi tasarlaniyor.

Artan petrol ve enerji fiyatları havayolu sektörünü zorlamaya devam ederken, şirketler de maliyet ve zararlarını en aza indirgemek için farklı önlemlere başvuruyorlar. Son haftalarda özellikle peş peşe fiyat zammı açıklayan havayolu şirketleri, daha önce de 2008/2009 kış sezonundan itibaren uçak ve sefer sayılarını azalttıklarını duyurmuşlardı.

Çoklu birleşmeler gündemde
Son zamanlarda seyahat sektörü ve bunun bir kolu olan havacılık kesiminde gündemde olan şirket birleşmeleri de bu gelişmelerle giderek daha da önem kazanmaya başladı. Air Berlin gibi, pazarın son yıllarda pek çok şirketi yutarak büyüyen özel havayolu şirketleri, gelinen süreçte füzyon (birleşme-yutma) stratejilerini devam ettirmekte zorlanırken, şimdi üçlü, dörtlü birleşmeler gündeme gelmiş durumda.

Air Berlin frene bastı
Yaklaşık 1 yıldır konuşulan ve Federal Alman Kartel Dairesi’nin birkaç kez karar süresini uzattığı Condor’un Air Berlin’e satışı işlemi, tarafların bu satıştan vazgeçtiklerini açıklamasıyla son buldu.

Condor’un Thomas Cook’a ait yüzde 75’lik hissesini alarak 2010’a kadar Lufthansa’nın elindeki yüzde 25’i de alma planları yapan Air Berlin’in bu planı, son yılların “parlayan yıldızı”nın petrol fiyatlarındaki artışla beraber kendisini hissettiren kriz nedeniyle frene basmak zorunda kalması nedeniyle suya düştü.

Büyüklerden ortak refleks
Air Berlin’in hafta başında Condor’u almaktan vazgeçmesini açıklaması üzerine aynı anda Condor-TUIfly-Germanwings üçlü birleşmesi sektörde konuşulmaya başladı.

Artan petrol fiyatlarıyla zorlu bir döneme giren Avrupa seyahat sektöründe büyüklerin bu durumu aşmada ortak refleks göstermelerinin bir işareti olarak gösterilen “çoklu birleşme” adımlarının önümüzdeki günlerde sektör gündemini işgal edecek önemli konuların başında geleceği belirtiliyor.

Thomas Cook-Lufthansa ortaklığı olan Condor ve Lufthansa’nın şirketi Germanwings ile Avrupa seyahat pazarı lideri TUI’nin havayolu şirketi TUIfly’ın birleşmesinin konuşulduğu Avrupa seyahat sektöründe, çoklu birleşmeler dönemine girildiği ifade ediliyor.

'Bluwings' oluşumu
Sektör çevreleri, Condor-Germnawings-TUIfly birleşmesinin, Avrupa’da sektörün büyük gruplarının bu zorlu dönemi aşmak için başvuracakları çarelerden biri olduğunu belirtiyorlar.

"Bluewings" adı altında  yapılmasının da söz konusu olabileceği söylenen üçlü birleşmede Germanwings’in uzak mesafe uçuşlarında kullanılmasının öngörüldüğü ifade ediliyor.

Havadaki kriz, havayollarını birleştiriyor mu?

Yorumlar

Air ~ 16 yıl önce
Blue wings'in Rusya'ya uçuslar yapacak bir low cost firmasi olmasi tasarlaniyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000