07 Nisan 2008, Pazartesi 08:11:49

Air Berlin'in en büyük hissedarı Rus işadamı

Dünya turizminin lokomotif ülkesi Almanya’da sektörün önde gelen grup ve şirketleri borsa spekülatörlerinin kıskacına girmiş durumda. Başta TUI olmak üzere, borsaya giren dünya seyahat sektörünün önde gelen gruplarının yönetimleri, borsacıların tehditleri ile karşı karşıya kalıyorlar.

Birleşmeler ve satın almalarla çalkalanan Avrupa seyahat pazarı, üretim ve hizmet dışında paradan para kazanan borsa finans çevrelerinin “oyun alanı” haline geldi. Çoğunluğu Almanya merkezli olan seyahat şirket grupları, borsayla olan flörtlerinin bedelini de ağır ödemek durumunda kalabiliyorlar.

Son olarak TUI’nin hisselerine sahip olan Norveçli armatör Fredriksen, işi TUI Denetim Kurulu’nun iki üyesinin bu görevlerinden uzaklaştırılmasını talep etmeye kadar götürürken, son yılların hızla yükselen havayolu şirketi Air Berlin’in yüzde 18,56 hissesini elinde bulunduran Hollandalı yatırımcı firma Haarlem, bu hisselerin tamamını bir anda Rus asıllı ABD’li borsacı Leonard Blavatnik’e sattı.

Air Berlin’in çoğunluk hisseleri el değiştirdi

Pazarda son günlere damgasını vuran bir başka gelişme de, son yılların hızlı gelişen özel havayolu şirketi Air Berlin’in yüzde 18,56 hissesinin Hollandalı yatırımcı firma Haarlem tarafından Rus asıllı ABD’li borsacı Leonard Blavatnik’e satılması oldu. Satışla ilgili açıklamanın yapıldığı gün Air Berlin hisselerinin yüzde 5 değer kazanarak 7,71 avroya yükselmesi dikkat çekti.

Air Berlin’in en büyük hissedarı Rus işadamı oldu

Hollandalı finans yatırımcısı Vatas’ın firması Haarlem One üzerinden bu yılın ocak ayında satın aldığı yüzde 18,56’lık hisse payı, Haarlem One’yi Deutsche Bank’ın önünde Air Berlin’in en büyük hissedarı konumuna getirmişti.

Vatas’ın Air Berlin hisselerini satın alan şirketi Haarlem One’ye söz konusu hisseleri 3 ay sonra yeniden satmak üzere satın alma direktifi verdiği ve şirketin de buna uyarak 3 ay sonra yüzde 18,56’lık hisseyi, Rus asıllı ABD’li borsacı Leonard Blavatnik’in borsa yatırımcısı şirketi Access Indutries’e sattığı ifade ediliyor. Blavatnik böylece Air Berlin’in en büyük hissedarı oldu.

Satış işleminin, Air Berlin’in Alman Federal Finans Hizmetleri Denetim Dairesi (BaFin) tarafından, şirketin hisseleri SDAX endeksine göre bir anda yüzde 8’den fazla değer kaybederek 7,50 avronun altına düşmesi üzerine uyarıldığı 31 Mart tarihinden 1 gün sonra 1 Nisan’da gerçekleşmesi de dikkat çeken bir başka nokta oldu.

Air Berlin’in çoğunluk hisselerine sahip Rus asıllı ABD’li işadamı 50 yaşındaki Leonard Blavatnik’in 1978’de 21 yaşındayken göç ettiği ABD’de kısa sürede yükseldiği ve bugünlerde Rus petrol ve gaz endüstrisinin önemli isimlerinden biri haline geldiği ifade ediliyor. Rus işadamının, Air Berlin’in yönetimine ve iç işlerine karışmayacağını söylediği belirtiliyor.

 

 

Air Berlin'in en büyük hissedarı Rus işadamı

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000