05 Şubat 2011, Cumartesi 15:16:28

TÜRK SİVİL HAVACILIĞINDA KURALLAR DEĞİŞİYOR

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, Türkiye'yi sarsan uçak ve helikopter kazalarının nedenlerine göre, denetim önceliklerini yeniden belirledi.
  • Yunan havayollarına bizim SHGM nin kestiği bir cezaya şahit oldum, şaşırdım.... Her ne kadar yetersiz diye eleştiri alsada (bende aynı fikirdeyim) kaptanın belgesindeki fotoğraf gözlüklüydü, ama gözlük yanında yoktu. sonuç kallavi bir ceza.... birde suriye havayolları, en dandik uçaklarıyla Türkiyeye sefer yapıyordu. Denetleme sonucunda bulunan bir sürü yağ kaçakları..... Bir daha o uçaklar gelmedi :PP
  • Yorumlar gayet güzelde, Araya biri karışmış, diyorki bir yıldan fazladır burada çalışıyorum, Denetimler çok az, bu süre içinde sadece 2 defa denetime denk geldim...... :P Neremle güleceğimi şaşırdım :))
  • SHGM'nin eksiklilerini ve yanlışlıklarını kim denetleyecek ve tespit edecek. Yani bir kurum devlet olursa denetlenmemesi mi gerekiyor? Esas sıkıntı orada, SHGM'nin kendisi dört dötlük mü de diğer kurumları denetleyecek yeterlilikte. Bir ülkenin geri kalmışlığı o ülkenin resmi kurumlarının geri kalmışlığı ile alakalıdır. Şu denetleme konularına bakın sistemin temelinde eksiklikler yanlışlıklar varken, tavanını denetlemekle uğraşıp bir de vakit kaybediyorlar.
  • "Birde" başlıklı yoruma aynen katılmaktayım.Bu özeni yeni şirketler kurulurken,kuruluş aşamasında gösterseler de,daha işi kurarken amaçları işin başından belli bir takım adamlar bu sektöre girip,birkaç yıl boyunca kendi yüklerini tuttuktan sonra ortadan kaybolarak milleti perişan etmeseler.Sivil Havacılığımızda mutlaka bir black-list oluşturulmalı ve ister şirket sahibi,ister yönetim kurulu üyesi,ister post-holder pozisyonlarındaki yöneticiler olsun namı belli bir takım kişilerin döne,döne sektöre girmeleri veya oradan,oraya dolaşmaları önlenmelidir.
  • 30 tane yorum gelmiş hepsi birbirinin aynısı. Efendim bunlar daha yeni mi düşünülmüş!! Merak etmeyin yeni falan düşünülmedi!! EĞER HABERİ ADAM GİBİ OKURSANIZ sadece "önceliklerin" değiştiğini anlarsınız.
  • MEL baksınlar o dediklerinin cogu yazıyor zaten.
  • Sivil Havacılık GPWS in çok önemli ekipman olduğuna yeni mi karar vermiş :)))
  • bari uçaklara gösterdikleri özeni şirketlere gösterseler. kimisi batırır şirketi alacaklılardan önce hanımın üzerine mal varlığını geçirip boşar, kimisi çalışanının hakkını vermez vs vs
  • YAPILAN ÇALIŞMA GÜZEL AMA SİVİL HAVACILIĞIMIZ UÇAK ÜRETMİYOR Kİ. UÇAK ÜRETİCİSİ MMEL HAZIRLAMIŞ. ŞİRKETLERDE İNDİRGEYEREK MEL HAZIRLARLAR. MEL TUVALETİ HOLD ITEM OLARAK UÇUŞA VEREBİLİYORSA Kİ VERİYOR, HOLD YAPAR YOLLARIM TRANSIT İSE UÇAK.
  • biz bunlari zaten ekiplere brifinlerde söylüyoruz tek tek,sivil havaciligin daha yenimi jetonu düsmüs,sivil havacilik önce sirketler arasindaki ücret dengelerini birbirine yakin olmasi icin biseyler yapsin,o zaman kurallar cok daha iyi uygulanir ve insanlar kendilerini isine daha cok verir,ay basini nasil getircem diyedüsünmez...bkz.onur air

Zaman Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bu derslerden biri olarak kış aylarında uçak kontrollerinde bulunacak Sivil Havacılık denetim uzmanları, dönemin Jandarma Genel Komutanı Eşref Bitlis'in (Ankara-1993) hayatını kaybettiği uçak kazasından yola çıkarak, uçakta bir buzlanma olup olmadığına bakacak. Bitlis'in uçağının düşme nedeni 'buzlanma' olarak kayıtlara geçmişti.

Muhsin Yazıcıoğlu ve yol arkadaşlarının hayatını kaybettiği kazada ise Acil Durum Yer Belirleme Sinyal Verici (ELT) cihazı çalışmadığı için kaza yerine 3 gün sonra ulaşılabilmişti. Uzmanlar, bundan sora ELT cihazının çalışır olup olmadığını da öncelikle kontrol edecek.

Yine Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü denetim uzmanları, 57 kişinin hayatını kaybettiği Isparta'daki uçak kazası raporuna yansıyan, 'Kokpit Ses Kaydedicisi (CVR)' ve 'Uçuş Veri Kaydedici (FDR) arızalıydı' tespitinden yola çıkarak, bu cihazları çalışmayan uçaklara uçuş izni verilmeyecek.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nün ders çıkardığı bir başka konu da Hollanda'daki uçak kazası oldu. 2 yıl önce Hollanda'da THY'ye ait Boeing 737 tipi uçak, Hollanda'nın Schiphol Havalimanı'na inişi sırasında düşmüş ve 3'ü mürettebat 9 kişi hayatını kaybetmişti. Uçağın GPWS cihazının (Yere Yakınlık Uyarı Sistemi) arızalı olduğu tespit edilmişti. SHGM, GPWS cihazının 'çok önemli' ekipman olduğuna karar vererek, denetim sırasında öncelikli kontrol edilmesine karar verdi.

SHGM, 2003 yılında THY'ye ait RJ100 tipi uçağın, Diyarbakır Havaalanı'na inişi sırasında düşmesi ve kazada 75 kişinin hayatını kaybetmesi olayından yola çıkarak, pilot tarafından meteorolojik bilgilerin alınıp alınmadığında kontrolü de uzmanlardan istiyor. Diyarbakır kazası sonrası hazırlanan raporda, kazanın en önemli nedeninin havaalanı bölgesindeki sis olduğu belirtilmişti. SHGM, bu kazanın sonuçlarını da talimata yansıttı. Denetim yapan SHGM uzmanları, uçuş öncesi pilotların gidecekleri havaalanındaki ve yedek alandaki hava durumu tahmini ile gerçek hava durumu konusunda bilgi alıp almadıklarını da kontrol edecek.

Pilot, yedek gözlüksüz uçmayacak

Talimatta denetimlerde uzmanların uçakta dikkat edeceği her konu tüm detaylarıyla yer aldı. Çok ince detayların bile düşünüldüğü denetimlerde uzmanların dikkat edeceği ilginç ayrıntılar şöyle:

Kokpit kirli ve dağınık olmayacak.

Uçak, kontrol yapılamayacak derecede kirli olmayacak.

Ağırlık ve denge hesaplanacak, limit dışında olmayacak ve formu eksiksiz doldurulacak.

Pilot omuz kemeri otomatik olarak toplanacak.

Duman gözlüğü bulunacak ve sağlam olacak.

Yeterli sayıda el feneri bulunacak.

Gözlük kullanan pilotun yedek gözlüğü olacak.

Uçuş defteri dikkatsizce doldurulmayacak.

Mutfak veya tuvalette bulunan çöp kapağı yayı gevşek olmayacak.

Frenleri çalışmayan servis aracı kullanılmayacak.

Yangın söndürücü sistemi bulunmayan çöp kutusu olmayacak.

Tuvalet duman dedektörü çalışır olacak ve engellenmemiş olmayacak.

Tuvalette bagaj taşınmayacak.

Tuvaletler çalışır olacak.

Yolcu koltukları kötü durumda olmayacak.

Her yolcu için güvenlik kartı olacak ve okunamayacak şekilde eskimiş olmayacak.

TÜRK SİVİL HAVACILIĞINDA KURALLAR DEĞİŞİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

Misafir ~ 13 yıl önce
Yunan havayollarına bizim SHGM nin kestiği bir cezaya şahit oldum, şaşırdım.... Her ne kadar yetersiz diye eleştiri alsada (bende aynı fikirdeyim) kaptanın belgesindeki fotoğraf gözlüklüydü, ama gözlük yanında yoktu. sonuç kallavi bir ceza.... birde suriye havayolları, en dandik uçaklarıyla Türkiyeye sefer yapıyordu. Denetleme sonucunda bulunan bir sürü yağ kaçakları..... Bir daha o uçaklar gelmedi :PP

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Yorumlar gayet güzelde, Araya biri karışmış, diyorki bir yıldan fazladır burada çalışıyorum, Denetimler çok az, bu süre içinde sadece 2 defa denetime denk geldim...... :P Neremle güleceğimi şaşırdım :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
SHGM'nin eksiklilerini ve yanlışlıklarını kim denetleyecek ve tespit edecek. Yani bir kurum devlet olursa denetlenmemesi mi gerekiyor? Esas sıkıntı orada, SHGM'nin kendisi dört dötlük mü de diğer kurumları denetleyecek yeterlilikte. Bir ülkenin geri kalmışlığı o ülkenin resmi kurumlarının geri kalmışlığı ile alakalıdır. Şu denetleme konularına bakın sistemin temelinde eksiklikler yanlışlıklar varken, tavanını denetlemekle uğraşıp bir de vakit kaybediyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
"Birde" başlıklı yoruma aynen katılmaktayım.Bu özeni yeni şirketler kurulurken,kuruluş aşamasında gösterseler de,daha işi kurarken amaçları işin başından belli bir takım adamlar bu sektöre girip,birkaç yıl boyunca kendi yüklerini tuttuktan sonra ortadan kaybolarak milleti perişan etmeseler.Sivil Havacılığımızda mutlaka bir black-list oluşturulmalı ve ister şirket sahibi,ister yönetim kurulu üyesi,ister post-holder pozisyonlarındaki yöneticiler olsun namı belli bir takım kişilerin döne,döne sektöre girmeleri veya oradan,oraya dolaşmaları önlenmelidir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
30 tane yorum gelmiş hepsi birbirinin aynısı. Efendim bunlar daha yeni mi düşünülmüş!! Merak etmeyin yeni falan düşünülmedi!! EĞER HABERİ ADAM GİBİ OKURSANIZ sadece "önceliklerin" değiştiğini anlarsınız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
MEL baksınlar o dediklerinin cogu yazıyor zaten.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Sivil Havacılık GPWS in çok önemli ekipman olduğuna yeni mi karar vermiş :)))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
bari uçaklara gösterdikleri özeni şirketlere gösterseler. kimisi batırır şirketi alacaklılardan önce hanımın üzerine mal varlığını geçirip boşar, kimisi çalışanının hakkını vermez vs vs

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
YAPILAN ÇALIŞMA GÜZEL AMA SİVİL HAVACILIĞIMIZ UÇAK ÜRETMİYOR Kİ. UÇAK ÜRETİCİSİ MMEL HAZIRLAMIŞ. ŞİRKETLERDE İNDİRGEYEREK MEL HAZIRLARLAR. MEL TUVALETİ HOLD ITEM OLARAK UÇUŞA VEREBİLİYORSA Kİ VERİYOR, HOLD YAPAR YOLLARIM TRANSIT İSE UÇAK.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
biz bunlari zaten ekiplere brifinlerde söylüyoruz tek tek,sivil havaciligin daha yenimi jetonu düsmüs,sivil havacilik önce sirketler arasindaki ücret dengelerini birbirine yakin olmasi icin biseyler yapsin,o zaman kurallar cok daha iyi uygulanir ve insanlar kendilerini isine daha cok verir,ay basini nasil getircem diyedüsünmez...bkz.onur air

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000