22 Kasım 2013, Cuma 08:42:25

KOTİL: "PİLOT İHTİYACIMIZ 2 KATINA ÇIKACAK"

Ege Genç İşadamlarının Derneği (EGİAD) 67. Ege Toplantısı’nda konuşan Türk Hava Yolları (THY) Genel Müdürü Temel Kotil, havacılık sektörü ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu.
  • Temel Bey, "HTA Eğitim Danışmanlığı" isimli firmanın geçmişi nedir ki koca THY'ye 2. pilot adayı olarak başvuru yapan ve gerekli şartları sağlıyor olmasına rağmen, hayatında kokpit görmemiş 1 tane psikoloğun yorumuyla "sen pilot olamazsın" deyip süreç dışına itebiliyor? CRM dediğiniz mekanizma adil sonuçlar vermiyor. Siz önce eleme sürecinizi tekrar gözden geçirin, bu memleketin gençleri istikbalin nerede olduğunu bilirler.
  • Millet, 305 dahil inim inim inliyor siz plaket maket uçak verin birbirinize sizleri anlamak mümkün değil maalesef .
  • THY kaptan pilot ihtiyacım var diyor, yabancı istihdam ediyor!! Yabancı ve Türk kaptan pilotlarındaki istenilen eğitim kriterleri, Temmuz 2011 de revize edilen yönetmelikte aynen şöyle: yabancı kaptanlar için en az lise mezunu, Türk kaptanlar için lisans diploması yabancı ülkeden mezun ise denklik belgesi. Şimdi bunun neresinde adalet var, sen milli bir havayolu ol, milli bir marka ol sonra böyle bir negatif ayrımcılığa git. Herkes için lisans desen anlayacağım ama bu nedir!! Alalade ana dili ingilizce bile olmayan ismi duyulmamış liselerden mezun ol gel Türkiye'de onca istihdam edilmeyi bekleyen kaptan varken geç otur ama gelende, oturanda değilki kabahat, bu ayrımcılığı yapanların gözleri kör kulakları sağır, neymiş prestijmiş. Aldığınız beddua yeter sizlere sayın THY yönetimi!!
  • Temel bey pilotlar 60 bin euro uçuş okuluna versin üstüne sende 28 bin sen al keriz olmaya gerek yok pegasus maaşı thy den fazla
  • Geçenlerde çok değerli askeri kökenli bir kaptanımız şöyle diyordu:"Eskiden uçakları idare etmek için %80 pilotaj yeteneği, %20 bilgi gerekliyken şimdi ise tam aksine en yüksek teknolojiyle üretilen komplike uçaklar için %80 bilgi,donamım gibi üstün vasıflar, %20 pilotaj yeteneği yeterli" diyor. Başka söze ne hacet Haliyle thy en iyi adayları seçmek zorunda,sonuçta yüzlerce can ve yüzlerce milyon dolarlık uçaklar pilotlara emanet ediliyor,yapılan hatalar her yönden çok büyük zararlara yol açar, bundan dolayı thy'nin pilot alımlarında neden bu kadar ince eleyip sık dokuduğunu pekala iyi anlarsınız Ben de eğer yapılan tüm sınavlar sonucunda mühendis-pilot olarak thy'ye giremezsem anlayışla karşılarım,nasip kısmet der geçerim,thy ile de her zaman gurur duyarım, dolayısıyla eleştiriler yapılırken hakkaniyet,ölçü ve denge sınırları içinde yapıcı olarak yapılmalı çünkü gerçek havacılar öyle yapar
  • O zaman eşit kriterlerde pilot al, yerli pilot'da aradığın kriterleri düzelt o zaman, yabancıya gösterdiğin alakayı kendi insanınada göster nedir bu ya dalgamı geçiyorsunuz sıkıntı varsa bunu gidermek senin elinde ayda bir çıkıp demeç veriyorsunuz yaptırım yok amerikada, kanadada çiftçiler bile pilot olurken siz çıkmış mühendis diye tutturmuşsunuz gidiyorsunuz ben ne mühendisler gördüm kalas gibi uçan, uçakların hepsi aynı prensip ile uçar daha ilerisi yok bunu anlamak için mühendis olmaya gerek yok yapıcı olun lütfen insanlar işsiz 500 pilotdan söz ediliyor saçma sapan kriterlerinizle yüzlerce insan işe giremiyor kaptanlarımızı eliyorsunuz 15-20 sene uçmuş adamları hta,DLR gibi ucube uygulamalardan dolayı almıyorsunuz, yunanıda gördük iki kelimeyi bir araya getirip konuşamıyor bu adamları nasıl alıyorsanız yerli kaptan ve fo da o şekilde alınmalı yeter artık ya bıktırdınız artık.
  • Tk Rum yani Yunanlı alıyor
  • Ne o öyle kızlı erkekli kokpit tövbe tövbe... (!)
  • Görüyorum ki yine vasıfları yetersiz kişiler atıp sıkmaya başlamış,zaten burada yorum yapan birçok kişinin havacılıkla gerçek anlamda alakası yok, her yönden çok iyi yetişenlerin thy'ye kabul edildiğine defalarca şahit oluyoruz,biz de kendimizi ona göre yetiştiriyoruz Ayrıca mühendislik kökenliler tabiki daha başarılı olur,analitik zeka,pozitif bilimlerde yetkinlik ve teknoloji hakimiyeti pilotaj için en ideal özelliklerdendir, mesela hava harp okulunda da önce mühendislik eğitimi verilir ve dünyada da teknik eğitim kökenliler doğal olarak hep ön plandadır bu işte.
  • Yabanci pilotlara taninan kolayliklar neden yerli pilotlara taninmiyor.İse alim surecinde yapilan mulakatlarda kaptan pilotlarin elenmesi sasirtici .Yapilan onca sinav var,yalandan pilot ihtiyacimiz var deyip durmayin tkya girmeyi bekleyen bir suru insan var.kaptanlik sartlarini degistirin daha erken kaptan yapin pilotlarinizi.

EGİAD tarafından düzenlenen 67. Ege Toplantısı’nın konuğu THY Genel Müdürü Temel Kotil’di. Swiss Otel Büyük Efes'te düzenlenen toplantıya İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu’nun yanı sıra Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı (EBSO) ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar ve EGİAD Başkanı Seda Kaya, Deniz Ticaret Odası İzmir Şube Başkanı Yusuf Öztürk ve çok sayıda iş adamı katıldı. Toplantıda sunum yapan THY Genel Müdürü Temel Kotil, “Türkiye havacılıkta gerçekten destan yazdı. 29 milyon olan yolcu sayısı 114 milyona geldi. Türkiye, coğrafyası eksen kaymasında çok güzel bir yerde oturuyor. Türkiye’de bütün dünyaya sefer düzenlenirse yolcuları birleştirip aktarma yaparak Avrupa’ya veya Dubai’ye göre 3 saat daha erken varıyor. Hayal kurmamıza gerek yok. Türkiye havacılıkta ana oyuncu oluyor” dedi.

THY’NİN 2023 VİZYONU

Dünyanın son yıllarda en hızlı büyüyen sektörünün havacılık olduğunu söyleyen Kotil, THY'nin 104 ülkeye, 242 noktaya uçtuğunu kaydetti. Dünyada en çok ülkeye uçan havayolu olduklarını belirten Kotil, THY’nin 2023 vizyonunu da açıkladı. Kotil, “2023 vizyonumuz 120 milyon yolcu, 24 milyar dolar ciro ve 450 uçak” diye konuştu.

Kotil, THY olarak İzmir’in Expo adaylığı konusunda da desteklerini sunmaya devam edeceklerini dile getirdi.

“BAYANLAR BAŞVURSUN”

Türkiye’de kaptan açığı olduğunu belirten Kotil konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sefer sayımız iki katına çıkacak, 3 bin pilot sayısı 6 bine çıkacak. Pilotlarımız ayda 70-80 saat uçuş görevi alıyorlar. Aydın’da bir okulumuz var yılda 200 pilot yetiştiriyoruz ama bizim 500’e ihtiyacımız var. Yurtdışında 400 öğrencimiz var. Türk Hava Yolları’nda 2. pilot olarak başlayacak bütün arkadaşlarımızı Türkiye’de yetiştiriyoruz ama kaptan açığını çözmek mümkün değil. Türkiye’de yeterince kaptan yok. Eğitim sonra kaptan olmak için altı yıl gerekiyor. Biz altı yıl bekleyemeyiz bizim acelemiz var ihtiyacımız neyse onu gidermek zorundayız gideririz. Türk olması yabancı olması tabii ki önemli ama iş daha önemli. Bu büyümede nerden bulursak nereden yetiştirirsek bile yetmeyecek bize ama genç arkadaşlarımızı yetiştiriyoruz. Dört yıllık üniversite mezunu istiyoruz. Genelde mühendislik dallarındakiler daha başarılı oluyorlar. Özellikle bayan arkadaşlar başvursunlar. Bayanlardan çok az başvuru var. Bayanlar için pilotluk çok uygun bir meslek.

“İZMİR’DE THY UÇAKLARI AZ”

Toplantının açılış konuşmasını yapan EGİAD Başkanı Seda Kaya ise İzmir’deki THY uçaklarından az olmasından yakındı. İşadamlarının seyahatlerinde THY’yi kullandığını ancak aynı hizmeti Ankara-İzmir uçuşlarında kullanamadığını söyleyen Kaya, “İzmir’in alternatif bağlantı noktası ve yeni uçuş hub’ı olarak kullanılmasının yararlı olacağını düşünüyoruz” dedi.

EBSO ve EGİAD Danışma Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar da İzmir havaalanına geldiğinde THY uçaklarına fazla rastlayamadığını belirterek, “Ne zaman İzmir’e insek ikisi Türk hava Yolları’nın uçağı oluyor. Ne zaman yurtdışına gitmek İzmir’den maalesef Türk Hava Yolları’nın direkt uçuşunu göremiyoruz” ifadelerini kullandı.

“İTİRAF EDEYİM, UÇAKLARIMIZ AZDI”

İzmirli işadamlarının taleplerini doğru bulduğunu dile getiren Kotil, “İtiraf edeyim İzmir'e indiğimde uçaklarımız azdı. Hemen aradım arkadaşlarımızı. 'Nerede uçaklar' dedim. Biz bu sorunu çözeriz” dedi. Konuşmalar ardından EGİAD Başkanı Kaya, THY Genel Müdürü Kotil’e plaket takdim etti. THY Genel Müdürü Kotil ise EGİAD Başkanı Kaya’ya maket uçak hediye etti.

KOTİL: "PİLOT İHTİYACIMIZ 2 KATINA ÇIKACAK"

Yorumlar Tüm Yorumlar (65)

CRM Maduru ~ 10 yıl önce
Temel Bey, "HTA Eğitim Danışmanlığı" isimli firmanın geçmişi nedir ki koca THY'ye 2. pilot adayı olarak başvuru yapan ve gerekli şartları sağlıyor olmasına rağmen, hayatında kokpit görmemiş 1 tane psikoloğun yorumuyla "sen pilot olamazsın" deyip süreç dışına itebiliyor? CRM dediğiniz mekanizma adil sonuçlar vermiyor. Siz önce eleme sürecinizi tekrar gözden geçirin, bu memleketin gençleri istikbalin nerede olduğunu bilirler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
** ~ 10 yıl önce
Millet, 305 dahil inim inim inliyor siz plaket maket uçak verin birbirinize sizleri anlamak mümkün değil maalesef .

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
THY kaptan pilot ihtiyacım var diyor, yabancı istihdam ediyor!! Yabancı ve Türk kaptan pilotlarındaki istenilen eğitim kriterleri, Temmuz 2011 de revize edilen yönetmelikte aynen şöyle: yabancı kaptanlar için en az lise mezunu, Türk kaptanlar için lisans diploması yabancı ülkeden mezun ise denklik belgesi. Şimdi bunun neresinde adalet var, sen milli bir havayolu ol, milli bir marka ol sonra böyle bir negatif ayrımcılığa git. Herkes için lisans desen anlayacağım ama bu nedir!! Alalade ana dili ingilizce bile olmayan ismi duyulmamış liselerden mezun ol gel Türkiye'de onca istihdam edilmeyi bekleyen kaptan varken geç otur ama gelende, oturanda değilki kabahat, bu ayrımcılığı yapanların gözleri kör kulakları sağır, neymiş prestijmiş. Aldığınız beddua yeter sizlere sayın THY yönetimi!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 10 yıl önce
Temel bey pilotlar 60 bin euro uçuş okuluna versin üstüne sende 28 bin sen al keriz olmaya gerek yok pegasus maaşı thy den fazla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aday pilot ~ 10 yıl önce
Geçenlerde çok değerli askeri kökenli bir kaptanımız şöyle diyordu:"Eskiden uçakları idare etmek için %80 pilotaj yeteneği, %20 bilgi gerekliyken şimdi ise tam aksine en yüksek teknolojiyle üretilen komplike uçaklar için %80 bilgi,donamım gibi üstün vasıflar, %20 pilotaj yeteneği yeterli" diyor. Başka söze ne hacet Haliyle thy en iyi adayları seçmek zorunda,sonuçta yüzlerce can ve yüzlerce milyon dolarlık uçaklar pilotlara emanet ediliyor,yapılan hatalar her yönden çok büyük zararlara yol açar, bundan dolayı thy'nin pilot alımlarında neden bu kadar ince eleyip sık dokuduğunu pekala iyi anlarsınız Ben de eğer yapılan tüm sınavlar sonucunda mühendis-pilot olarak thy'ye giremezsem anlayışla karşılarım,nasip kısmet der geçerim,thy ile de her zaman gurur duyarım, dolayısıyla eleştiriler yapılırken hakkaniyet,ölçü ve denge sınırları içinde yapıcı olarak yapılmalı çünkü gerçek havacılar öyle yapar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın ... ~ 10 yıl önce
O zaman eşit kriterlerde pilot al, yerli pilot'da aradığın kriterleri düzelt o zaman, yabancıya gösterdiğin alakayı kendi insanınada göster nedir bu ya dalgamı geçiyorsunuz sıkıntı varsa bunu gidermek senin elinde ayda bir çıkıp demeç veriyorsunuz yaptırım yok amerikada, kanadada çiftçiler bile pilot olurken siz çıkmış mühendis diye tutturmuşsunuz gidiyorsunuz ben ne mühendisler gördüm kalas gibi uçan, uçakların hepsi aynı prensip ile uçar daha ilerisi yok bunu anlamak için mühendis olmaya gerek yok yapıcı olun lütfen insanlar işsiz 500 pilotdan söz ediliyor saçma sapan kriterlerinizle yüzlerce insan işe giremiyor kaptanlarımızı eliyorsunuz 15-20 sene uçmuş adamları hta,DLR gibi ucube uygulamalardan dolayı almıyorsunuz, yunanıda gördük iki kelimeyi bir araya getirip konuşamıyor bu adamları nasıl alıyorsanız yerli kaptan ve fo da o şekilde alınmalı yeter artık ya bıktırdınız artık.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Uğraşmayın ~ 10 yıl önce
Tk Rum yani Yunanlı alıyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TRI/TRE ~ 10 yıl önce
Ne o öyle kızlı erkekli kokpit tövbe tövbe... (!)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
aday pilot ~ 10 yıl önce
Görüyorum ki yine vasıfları yetersiz kişiler atıp sıkmaya başlamış,zaten burada yorum yapan birçok kişinin havacılıkla gerçek anlamda alakası yok, her yönden çok iyi yetişenlerin thy'ye kabul edildiğine defalarca şahit oluyoruz,biz de kendimizi ona göre yetiştiriyoruz Ayrıca mühendislik kökenliler tabiki daha başarılı olur,analitik zeka,pozitif bilimlerde yetkinlik ve teknoloji hakimiyeti pilotaj için en ideal özelliklerdendir, mesela hava harp okulunda da önce mühendislik eğitimi verilir ve dünyada da teknik eğitim kökenliler doğal olarak hep ön plandadır bu işte.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
900ER ~ 10 yıl önce
Siz mühendisler yeni gelen B739 ların her gün TK'da kıçını sürterken Sky'ın lise mezunu pilotları çatır çatır her gün problemsiz uçuyorlardı.Kapiş?
Armut ~ 10 yıl önce
Buna ne diyeceksin: "Yetismis kaptana cok ihtiyacimiz var diyorsunuz,pegasusta kaptanim,thy 'ye 2012 ve 2013 yili icerisinde basvurdum(2012 aralik donemi ve 2013 nisan donemi),iki basvuru sonucunda da butun asamalari gecip(level4-hta-simulator)mulakat surecinden elendim.(sadece ben degil,pegasustan 3 kaptandik,ucumuz de mulakattan elendik,belki de mulakattan da gectik ama sonraki surecte alinmadik orasini bilmiyorum)Madem kaptana bu kadar ihtiyaciniz var pegasustan 2013 yili icerisinde 89 tane f/o yu thy da ise alirken 2013 yili icerisinde 1 tane kaptan bile thy'da ise almadiniz?"
Eğitim ~ 10 yıl önce
Önemli olan eğitimin kalitesidir. Sky'ın eğitimi çok iyiydi.
aday pilotcuk ~ 10 yıl önce
aday pilot daha yolun uzun senin tek motor Cessna ile uçup kendini kaf dağında görme havacılık buna benzer kişilikleri kaldırmaz biraz sakin..
** ~ 10 yıl önce
SKY eğitimi iyimiydi bırak kardeşim bu işleri pandoranın kutusunu açtırma bana
Jackal ~ 10 yıl önce
Yabanci pilotlara taninan kolayliklar neden yerli pilotlara taninmiyor.İse alim surecinde yapilan mulakatlarda kaptan pilotlarin elenmesi sasirtici .Yapilan onca sinav var,yalandan pilot ihtiyacimiz var deyip durmayin tkya girmeyi bekleyen bir suru insan var.kaptanlik sartlarini degistirin daha erken kaptan yapin pilotlarinizi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000