18 Ocak 2011, Salı 16:10:38

HAVAYOLLARININ KUŞ KABUSU BİTİYOR MU?

Kuş çarpmalarına karşı bugüne kadar birçok yöntem denense de şu ana kadar bu konuda pek başarılı olunamadı. Ancak Qantas’ın bütün uçaklarında kullandığı bir yöntem, kuşlarla uçakların savaşında uçaklara büyük avantaj sağlıyor. Peki, o uygulama ne?
  • Bizim Türk kuşlarına (göçmenler de dahil)tam olarak şu korna işe yara http://www.youtube.com/watch?v=2jcJTnfYTs4
  • Bu uygulamadan kuşların haberi var mı acaba? Daha önce de radar ON olarak iniş tavsiye ediliyordu, sonraki araştırmalar bunun yararlı olmadığını ortaya çıkardı. Anti collision çakıyor, farlar yanıyor ama kuşlar aldırmıyor. %66 kuş-uçak çarpışmasını azalttığını nasıl hesapladılar acaba? Yine bir sallama çay ile karşı karşıyayız galiba.
  • BU SISTEM SENELERDİR FALCON VE CHALENGER UÇAKLARINDA KULLANILMAKTA YENİ BİRŞEY DEĞİL
  • KESİNLİKLE KATILIYORUM. FAYTONCU KORNASI DAHA UYGUN OLUR.
  • en iyi çözüm havalı korna:))

Uçaklar, kuşlara selektör yapacak. Uçaklarla kuşların çarpışmasını önlemek için denenen birçok yönteme rağmen bugüne kadar yüksek başarı oranının sağlanamaması, havayolu şirketlerini çare arayışına iterken ilginç bir uygulama haberi Avustralyalı Qantas havayolu şirketinden geldi.

Bir buçuk yıllık uzun bir deneme süreci sonunda Qantas, Pulselite adı verilen yeni donanımı Boeing 737-800, B737-400 ve Q400’lere yükledi.

Q400’lerde denenen Pulselite donanımı “Görün ve Korun” prensibine dayanarak çalışıyor. Dakikada 45 kez iniş takımı ışıklarını (landing light) yakan sistem, otomobillerdeki selektörü anımsatıyor. Bu sistem sayesinde uçak gündüz bile 40 mil uzaklıktan algılanabiliyor. Böylece, hızla yanıp sönen ışık sayesinde kuşlar uzaklaşıyor, uçaklarla kuşların çarpışması engelleniyor.   Sistem TCAS’a da bağlanabiliyor.
 
Kuşlara çarpma olasılığını Boeing 737-400’lerde yüzde 40, B737-800’lerde %66’ya kadar düşüren Pulselite, Q400’lerde de kuş çarpmasını (bird strike) %50’ye yakın azaltıyor. Sistem ışıkları sürekli yakmadığı, yanıp söndürdüğü için iniş takımı lambalarının ısınma problemini de ortadan kaldıryor. Lambaların değişen renklerde çakmasını sağlayarak kuşların en büyük tehlikeyi yarattığı düşük ışık şartlarında bile dikkatini çeken sistemle Ryanair havayolu şirketinin de yakından ilgilendiği biliniyor.

Türkiye’de de özellikle Atatürk Havalimanı çevresinde sıklıkla yaşanan kuş çarpması olaylarına karşı Türk şirketlerin pulselite donanımını uçaklarına entegre edip etmeyeceği merak ediliyor. (ATW Online)

HAVAYOLLARININ KUŞ KABUSU BİTİYOR MU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (5)

Misafir ~ 13 yıl önce
Bizim Türk kuşlarına (göçmenler de dahil)tam olarak şu korna işe yara http://www.youtube.com/watch?v=2jcJTnfYTs4

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
Bu uygulamadan kuşların haberi var mı acaba? Daha önce de radar ON olarak iniş tavsiye ediliyordu, sonraki araştırmalar bunun yararlı olmadığını ortaya çıkardı. Anti collision çakıyor, farlar yanıyor ama kuşlar aldırmıyor. %66 kuş-uçak çarpışmasını azalttığını nasıl hesapladılar acaba? Yine bir sallama çay ile karşı karşıyayız galiba.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
BU SISTEM SENELERDİR FALCON VE CHALENGER UÇAKLARINDA KULLANILMAKTA YENİ BİRŞEY DEĞİL

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
KESİNLİKLE KATILIYORUM. FAYTONCU KORNASI DAHA UYGUN OLUR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 13 yıl önce
en iyi çözüm havalı korna:))

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000