16 Ekim 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • KOSKOCA BİR GÖRSELDE SİZLERE YORUMU ANLATTIM. HALEN ANLAMAMIŞSINIZ. YAZIK. KENDİNİZDEN BAŞKALARININ ANLAYAMAYACAĞI İKİ KELİMELİK BİR HİTAP. ALLAH SİZE AKIL FİKİR VERSİN.
  • İş hayatımızı yapılan iş ile uzaktan yakından alakası olmayan, konudan bihaber, sırf kendi koltuğu sarsılmasın diye olmadık şeylere evet diyen, kendini mükemmel sanan ... sözde liderler yönetiyor.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Hocam birakin iş hayatimizi evdeki hayatimizi bile artik yonlendiriyolar cok laf edilecekte havada kalan seylerin lafini etmek de zamanimizin olmadiqi yerde qereksiz varin siz baska konulara yonlenin biz artik insanlik olarak teslim olduk bu duzene sayqilarimla hocam
  • Hocam birakin iş hayatimizi evdeki hayatimizi bile artik yonlendiriyolar cok laf edilecekte havada kalan seylerin lafini etmek de zamanimizin olmadiqi yerde qereksiz varin siz baska konulara yonlenin biz artik insanlik olarak teslim olduk bu duzene sayqilarimla hocam
  • Sadece iş değil aile,özel,sosyal hayatımızı her şekilde ülkeyi yönetenler ve onların hiçbir liyakat,bilgi,birikim,tecrübe sahibi olmayan torpille ne oldum delisi atadıkları yönlendiriyor maalesef. Bir yerde çalışıyorsunuz ülke kötü yönetildiğinden ekonomik sorun var ve patronunuz eleman çıkaracak ya da maaşı düşürecek alın size stres. Ya da Thy gibi bir kurumda çalışıyorsunuz tepede oturanlar ve onların uyduları orta seviye sözde yöneticilerden baskı, mobbing,işsizlikle tehdit vs gibi şeyler yaşıyorsunuz,bunların hayatınızın diğer katmanlarına etki etmemesi mümkün mü? Değil,maalesef. Tabii ki herkes iş yerindeki sorunları orada bırakıp evine huzurla gitmeyi ister ama öyle bir ekonomik,sosyal,ahlaki,hukuki ortam yaratıldı ki bu mümkün değil artık ve bu durum mevcut iktidar ve yandaşları torpilli yöneticiler gidince düzelir o da belki çünkü bozdukları şeyleri tamir etmek çok uzun yıllar alacaktır yerlerine gelecekler de kim olursa olsun bunlar kadar kötü olamazlar. Saygılar,hürmetler...
  • YORUMUNUZUN HER NE KADAR YAZI KONUSU İLE İLGİSİ OLMASA DA TÜM UÇUCU EKİBİN SERZENİŞLERİNİ DİLE GETİRMİŞ OLDUĞU İÇİN YAYIMLANMIŞTIR. KONUNUZUN GÜNDEME GELMESİ İÇİN AIRPORTHABERİN YAZMASI YETERLİ OLUR MU? BİLMİYORUM. OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORSANIZ ARAYIN LÜTFEN GÖRÜŞELİM.
  • Haftada 60 saat mesai yapıyoruz, çok yorgunuz. Bu şirkette kimse üst üste haftanın yedi günü boyunca, hiç es vermeden günde 8.5 saat mesai yapmıyor. Lütfen sesimizi duyun! Uçucu ekip ve kabin ekipleri olarak çok ama çok yorgunuz. Limitlerde uçuyor, minimum istirahatlerle dönüyoruz. Lütfen duyun sesimizi, bu sorunu sendika da umursamıyor. Bir şekilde gündeme gelsin istiyoruz, 7 gün üst üste 60 saatlik mesai insancıl değil!
  • ben bu konuşmayı açmaya çalışmıştım. Başaramadım. Burada görünce sevindim. T ED için teşekkür ediyorum.
  • merhaba Çetin Bey, Yorum konusundaki notunuzu okudum. İki kez. Haklısınız. Yorumlarımız öyle olmalı. Ama bunun ne kadar zor olduğunu da bilmeniz lazım. Bu hassasiyetinizi daha önce de ortaya koymuştunuz. Son yazınıza gelen yorum adedine bakarsanız....İnsanlar biraz da içlerini döküyor diye düşünmelisiniz.

İŞ YAŞAMINIZI KİMLER YÖNLENDİRİYOR. TABİİ Kİ TEPEDE OTURANLAR





İŞ YAŞAMINIZI KİMLER YÖNLENDİRİYOR. TABİİ Kİ TEPEDE OTURANLAR:
İş yaşamının başarıya ulaşmakta en önemli faktörlerinden biri çalışan grubunu takım haline getirecek olan düzgün, eğitimli ve kaliteli yöneticiler olduğu açık. Bizim ki basit bir seslenişten öte değil.

Gurubu takım yapmak: Zaman zaman lider ile yönetici arasındaki farkı yazılarıma konu olarak aldığımı hatırlıyorum. Gurubu takım yapabilmek için “lider yöneticilere” gereksinim olduğu açık. Ancak kuruma ve çalışanlara yön verebilen, çalışanların güvendiği ve arkasından gidilmeye değer bulduğu lider yöneticiler bir gurubu takım yapabilir. Önce iyi bir yönetici olacaksın, ancak bir süre sonra da liderliğe soyunacaksın. Bu iki aşamalı bir oluşum. Yönetici olabilmek keman çalmak gibi bir olgu. Kabiliyet işi. Bu kabiliyet içimizde doğuştan varsa sorun yok.  Ders alarak yönetici olmak mümkün değil.

Haydi bu aşamayı geçtik diyelim. İkinci aşamayı da başarı ile geçebildiğimiz takdirde birlikte çalıştığımız gurubun yavaş yavaş takıma dönüştüğünü görecek, bunun keyfini ve konforunu yaşayarak gururlanabileceğiz.

Patronlar veya işveren vekilleri kuruluşun organizasyonunda mevcut kutuların hangi çalışan tarafından doldurulacağını tespit eder. Bu doğru.  Ve de seçilen insanın ismi o kutunun içine yazılır. Seçilmişin maaşı ve kendisine tanınan sosyal imkanlar artar, sekreteri olur, emrinde bilmem kaç kişi çalışır. Vb,

Seçilen bu insan şimdi yönetici olmuş müdür? Bana göre hayır. Kesinlikle hayır. Peki o seçilmiş insan nasıl ve ne zaman yönetici olacaktır?  Ona bağlı olarak çalışan personelin onu benimsedikleri, ona ve ona, bilgisine güvendikleri ve arkasından gidilmeye değer bir insan olduğunu anladıkları zaman. 

Evet süreç böyle gelişiyor.

Neticeten bir anlamda o göreve üstlerce atanan insan çalışanlarca onaylanmadan yönetici olamıyor. Bu onayı almadan yöneticinin lider olması ise hiç ama hiç mümkün değil.

Her ne ise bizim yöneticilerimiz o türden değil Allahtan. Hepsi onaylı. Çalışanların bir bölümü onları aşağıda ifade ettikleri gibi görüyor. Diğer bölümünü mü sordunuz? Onlar önemli değil.

Eğer kutu kutudaki varlığı astlarınca onaylanmaz ise, o insan kendisi için belirlenen noktayı şeklen doldurmaya memur edilmiş bir müşavir olarak kalıyor. Yöneticilik de hayal, liderlikte. Birkaç uydu menfaatperest dışında çalışanları onun değil liderliğini, yöneticiliğini bile kabul etmeyecektir. Ne tuhaf değil mi?  Devletin, kurumun sahibinin veya vekilinin görevlendirmesinin yeterli olmadığını ve yönetici olabilmek için astların onayının

gereklilİiğini konuşuyoruz. Bu yaklaşımın doğru olup olmadığını tespit için etrafınıza bir bakmanız yetecektir.

Doğru açıdan bakabildiğiniz takdirde etrafınızdaki kutu doldurmaya memur müşavirlerle hakiki yöneticilerin ayırımını yapmanız hiç de zor olmayacaktır. Üzücü ama, unvanı ne olursa olsun organizasyon kutuları içerisinde tepeden atanan bu çakma yöneticilerin, müşavirlerin varlığını hissetmeniz ve onları bu küçük organizasyon kutuları içerisinde “var gibi yok “formatında sakin sakin otururken görmeniz mümkün.

Gurubu takım yapmak kolay iş değil. Önce atanacaksınız. Sonra altınızda çalışan gurup sizde ışık görecek, Doğrunun peşinde koşup onu yakalamak için çalışan ve kendisini sürekli geliştirerek yenileyen insanlarla çalışmayı tercih eden bir kişi olduğunuza inanacak. İşte bu inancın oluşmasını takiben gurup takım zihniyeti ile çalışmaya başlayacak ve işte o zaman kendinizi takım kaptanı olarak görmeniz mümkün olacak.

Bir organizasyonda küçük küçük değişik mantalitede takımlar bulunabilir. En tepedeki de bu takımları birleştirme, kurumun hedefine kilitleme ve kurumu tek takım haline getirme becerisini gösterince kendisini genel kaptan hissedecektir. Sizden, bizden ayırımı yapanlar, insanları birleştirme yerine, parçalara bölecek uygulamaları ile temayüz edenlerden, unvanı ne olursa olsun kurumun uzun vadede fayda sağlaması mümkün değildir.

Takım kaptanlığı, nasıl bir unvandır diye soracak olursanız. Ulaşılması hayli zor olan büyük bir unvandır.

Bana göre; yönetim kurulu başkanlığından da genel müdürlükten de diğerlerinden de büyük ve saygın bir unvandır.

Çalışanlarının takım ruhuna sahip olduğu bir kuruluşun başarısız olduğunu hiç gördünüz mü?

Tepe yöneticilerin günlük işlerden arınıp kendilerini genel kaptan ve gurubu ise takım yapma çalışmalarına eğilmesi sonucunda kuruluş başarıya, “gökyüzünde parlayan yıldıza” mutlak, kesinlikle ulaşacaktır.

Yıldızlar göründüğü kadar uzak değil. Yeterki onlara uzanma ve tutma azminde olun.

Bu arada daha yukarıya yükselebilmek için bastığınız sandalye üzerinde elleriniz havadayken dengenizi kaybedip düşme tehlikesi geçirebilirsiniz. Ve belki de düşebilirsiniz. Bu sizi korkutmasın. Gençsiniz. Bir iki düşme ile bir yerleriniz kalıcı olarak incinmeyecektir. Biraz riske girin.  Bu kaptan veya genel kaptan diye anılmaya, öyle hatırlanmaya değer. Öncülüğünü yaptığınız gurubun başarısını görmek için de değecektir.

Birkaç ezik, bir iki kırık Organizasyonda mevcut bir kutuyu doldurmaya memur edilmiş “var gibi yok” formatında bir müşavir olarak görünmekten veya o görevden ayrıldıktan sonra sistem içerisinde öyle hatırlanmaktan iyidir. Tabii tüm faaliyetinizin çıkış noktası sizi o kutuya oturtan insana ve onun düşüncelerine uymak, isteklerine itaat etmiş olmak değilse.

KUTUDA NEDEN SİZİN ADINIZ YAZMASIN? MAZERETİNİZİ ŞARTLAR HAZIRLADI.

Bizim çalıştığımız kurumda, tayin terfi vb. hususların belirli şartları var. Üstlerin bu konularda tercihlerini nasıl kullandığını hepimiz biliyoruz.  Torpil, destek, tanıdık. Bunların arkasına sığınmak ve sessizliğe bürünüp beklemek veya VPN ile uygun yerlerde bunu etrafa anlatmak size bir şey kazandırmayacaktır. İçinizi boşaltmaktan öte.

BU DURUMDA NE YAPMAK GEREK? İLERİSİ İÇİN SİZE FAYDALI OLACAKTIR.

Evet, başarılarınızı kendinize saklamayın, bırakın herkes farkında olsun ve duysun. Planladığınız ve ulaştığınız hedefleri listeleyiniz. Bir başarı listesi oluşturuyormuş gibi. Bu arada her ne iş yapıyorsanız, ek görevler için de gönüllü olduğunuzu da gizlememeniz şart. Görev bilincinizin tam olduğunu herkese göstermelisiniz. Bunun yolu da

iş yerinizdeki davranışlarınıza bir bütün olarak dikkat etmekten geçer. Hem dedikodudan hem de dedikodu yapanlardan uzak durmanızda çok büyük bir fayda var. Öğrenmeğe halen açık olduğunuzu etrafınızdakiler bilmeli. İş yaşamında takım çalışmasının rolünü hiç aklınızdan çıkartmayın. İşinizi hem ciddiyetle hem de sevgi ile yapmalısınız.  İşe yeniden böyle başlayın ki sizden vaz geçmek mümkün, ama hiç olmaz ise zor olsun.

(TED) PAYLAŞILMAYA DEĞER FİKİRLER

Uçağım düşerken öğrendiğim 3 şey.

Richard Robert Elias, Nashville'de yaşayan Amerikalı bir şarkıcı ve söz yazarıydı. Elias, 1993'ten 2000'e kadar kayıt ve turne yapan Rich Mullins'in A Ragamuffin Band'in kurucu üyesi olarak bilinir.

(Sunum İngilizce olup Türkçe alt yazılıdır. Resmin üzerine tıklayınız)

İŞ YAŞAMINIZI KİMLER YÖNLENDİRİYOR. TABİİ Kİ TEPEDE OTURANLAR

Yorumlar Tüm Yorumlar (21)

CVP BİLAL ARPACI ~ 7 ay önce
KOSKOCA BİR GÖRSELDE SİZLERE YORUMU ANLATTIM. HALEN ANLAMAMIŞSINIZ. YAZIK. KENDİNİZDEN BAŞKALARININ ANLAYAMAYACAĞI İKİ KELİMELİK BİR HİTAP. ALLAH SİZE AKIL FİKİR VERSİN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Çetin Bey ~ 7 ay önce
İş hayatımızı yapılan iş ile uzaktan yakından alakası olmayan, konudan bihaber, sırf kendi koltuğu sarsılmasın diye olmadık şeylere evet diyen, kendini mükemmel sanan ... sözde liderler yönetiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bilal Arpacı ~ 7 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ramp ~ 7 ay önce
Hocam birakin iş hayatimizi evdeki hayatimizi bile artik yonlendiriyolar cok laf edilecekte havada kalan seylerin lafini etmek de zamanimizin olmadiqi yerde qereksiz varin siz baska konulara yonlenin biz artik insanlik olarak teslim olduk bu duzene sayqilarimla hocam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ramp ~ 7 ay önce
Hocam birakin iş hayatimizi evdeki hayatimizi bile artik yonlendiriyolar cok laf edilecekte havada kalan seylerin lafini etmek de zamanimizin olmadiqi yerde qereksiz varin siz baska konulara yonlenin biz artik insanlik olarak teslim olduk bu duzene sayqilarimla hocam

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sn Çetin Bey ~ 7 ay önce
Sadece iş değil aile,özel,sosyal hayatımızı her şekilde ülkeyi yönetenler ve onların hiçbir liyakat,bilgi,birikim,tecrübe sahibi olmayan torpille ne oldum delisi atadıkları yönlendiriyor maalesef. Bir yerde çalışıyorsunuz ülke kötü yönetildiğinden ekonomik sorun var ve patronunuz eleman çıkaracak ya da maaşı düşürecek alın size stres. Ya da Thy gibi bir kurumda çalışıyorsunuz tepede oturanlar ve onların uyduları orta seviye sözde yöneticilerden baskı, mobbing,işsizlikle tehdit vs gibi şeyler yaşıyorsunuz,bunların hayatınızın diğer katmanlarına etki etmemesi mümkün mü? Değil,maalesef. Tabii ki herkes iş yerindeki sorunları orada bırakıp evine huzurla gitmeyi ister ama öyle bir ekonomik,sosyal,ahlaki,hukuki ortam yaratıldı ki bu mümkün değil artık ve bu durum mevcut iktidar ve yandaşları torpilli yöneticiler gidince düzelir o da belki çünkü bozdukları şeyleri tamir etmek çok uzun yıllar alacaktır yerlerine gelecekler de kim olursa olsun bunlar kadar kötü olamazlar. Saygılar,hürmetler...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP SN.ÇETİN B. ~ 7 ay önce
MAALESEF HAKLISINIZ. DİLE GETİRDİĞİNİZ HER TÜRLÜ SORUNUN VARLIĞINA KATILIYORUM. HAYATINIZI MENFİ ETKİLEDİĞİ KONUSUNDA DA SİZİNLE HEMFKİRİM. YİNE DE AİLE REİSİ OLARAK ÇEKTİKLERİNİZİ EŞ VE ÇOCUKLARINIZA MÜMKÜN OLDUĞU KADAR ELDEN GELDİĞİNCE AZ HİSSETTİRMEMEK GEREKTİĞİNİ SÖYLEMELİYİM. UCUZ BİR SÖZ AMA BU DURUMDA SÖYLENEBİLECEK BAŞKA NE VAR Kİ? SAYGI BENDEN
CVP DUYUN BİZİ ~ 7 ay önce
YORUMUNUZUN HER NE KADAR YAZI KONUSU İLE İLGİSİ OLMASA DA TÜM UÇUCU EKİBİN SERZENİŞLERİNİ DİLE GETİRMİŞ OLDUĞU İÇİN YAYIMLANMIŞTIR. KONUNUZUN GÜNDEME GELMESİ İÇİN AIRPORTHABERİN YAZMASI YETERLİ OLUR MU? BİLMİYORUM. OLUR DİYE DÜŞÜNÜYORSANIZ ARAYIN LÜTFEN GÖRÜŞELİM.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Duyun bizi ~ 7 ay önce
Haftada 60 saat mesai yapıyoruz, çok yorgunuz. Bu şirkette kimse üst üste haftanın yedi günü boyunca, hiç es vermeden günde 8.5 saat mesai yapmıyor. Lütfen sesimizi duyun! Uçucu ekip ve kabin ekipleri olarak çok ama çok yorgunuz. Limitlerde uçuyor, minimum istirahatlerle dönüyoruz. Lütfen duyun sesimizi, bu sorunu sendika da umursamıyor. Bir şekilde gündeme gelsin istiyoruz, 7 gün üst üste 60 saatlik mesai insancıl değil!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
3 şey ~ 7 ay önce
ben bu konuşmayı açmaya çalışmıştım. Başaramadım. Burada görünce sevindim. T ED için teşekkür ediyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
YORUM ~ 7 ay önce
merhaba Çetin Bey, Yorum konusundaki notunuzu okudum. İki kez. Haklısınız. Yorumlarımız öyle olmalı. Ama bunun ne kadar zor olduğunu da bilmeniz lazım. Bu hassasiyetinizi daha önce de ortaya koymuştunuz. Son yazınıza gelen yorum adedine bakarsanız....İnsanlar biraz da içlerini döküyor diye düşünmelisiniz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP YORUM. ~ 7 ay önce
BENİ BU DURUMA GETİRENLERİN ÜŞÜNMESİ GEREK. HER YORUMUNUZ YAYINLANACAK DİYEN OLDU MU BU GÜNE KADAR BİLMİYORUM. BEN BUNU SÖYLEDDİM VE PİŞMAN OLDUM. BANA HİÇ BİR ŞEY SÖYLEMEYEN BİR YORUM OLSA NE FARK EDER OLMASA NEYİM EKSİLİR?. PİLOT DENİLEN DENGESİZ YORUMCU BU KONUYU BU HALE GETİRDİ. NE KADAR AYIP ETTİĞİNİN FARKINDA OLDUĞUNU DA ZANNETMEM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000