02 Ekim 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • BU NE DEMEK ŞİMDİ. KİME HİTAP EDİYORSUNUZ. AMCANIZ KİM?
  • Amca silecek de kaldırıyor musun?
  • Evet işten atılanlar için yazılmasın, emekliler için de yazmak gereksiz. İsterseniz bir tek sizin için halen çalışanlar için yazsın. Vb. Vs. öncekileri tercüme etmeniz gerek. Daha anlaşılabilir hale sokmak için hele biraz daha uğraşın bakalım.
  • AirPort takipçileri ve sizi derin bulmamış. derin bulmayan sizsiniz. Kendi payınıza konusun. Bizi temsil etmiyorsunuz.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Ekonomi o kadar kötü ki enflasyon girdabı gün geçtikçe büyüyor ve hepimizi içine çekiyor fakat burda başka konulara dikkat çekilmeye çalışılıyor ne yazik ki.. Konuşmamız gereken konular emeklilerin hali gençlerin hali olmalı Bu ülkenin o kadar çok sorunu var ki ..
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • YORUMCULARA KIZMANIN MANTIĞI YOK. HELE YAZILANLARI OKUDUKTAN SONRA. ELEŞTİRİYE KAPALI DEĞİLİM. ANCAK YORUM MANTIĞI BUNU KAPSAMIYOR. UZUN BULANLAR, SIKILANLAR OKUMAZ OLUR BİTER APH' I VE BENİ SIĞ BULANLARINDA YAPABİLECEKLERİ AYNIDIR. HAYATIN İÇİNDEN YAZI YAZMAMI ÖNERMENİZİ MEMNUNİYETLE KARŞILARIM. ŞUNU DA İFADE ETMEK İSTERİM Kİ SEKTÖR ÇALIŞANLARI BU TÜR ANLATIMLARA KAPALI. OKUNMA SAYILARINI BİLSENİZ HAK VERİRSİNİZ. ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YAZIMDA HABER, YORUM VE KÖŞE YAZISI KONULU BİR BİLGİ SUNUMU GÖRECEKSİNİZ. BİLMEM KAÇINCI KEZ YAYIMLADIM. BU ÇERÇEVEYE SIĞMAYAN YORUMLARI BUNDAN SONRA YAYIMLAMAYACAĞIM. BU ARADA NOTUNUZUN SONUNDAKİ MESELA 2 NCİ YORUMUMDA SÖZÜNÜZÜ ANLAMADIM. İSMİNİZ YOK Kİ BİLEYİM HANGİ YORUM? ÇETİN BEY DİYE HİTAP EDEN ÇOK YORUM VAR. OKURLARIN ÇOĞU KÖŞE YAZARI VE HERKES BİR ŞEYLER ÖĞRETME PEŞİNDE. ALLAHTAN BEN KÖŞE YAZARI FALAN DEĞİLİM. İKİ ÜÇ KELİMEYİ BİR ARAYA GETİRİYORUM O KADAR. BEN DE ŞAŞIRIYORUM. SAĞLIKLA KALIN.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Emekli: Sona geldim diyorsan, demek ki başka bir dönemin başındasın. Onun için de hazırlık gerek



Türkiye’mizde emekli olmak ve emekli olarak yaşamak hayli zor. Emeklilerin maddi şartlarının onlara rahat yaşam sağlaması şu an için imkansıza yakın. İleride düzeleceğini temenni etmekten başka çare de şimdilik yok gibi.

EMEKLİLİK HAYATINIZIN SONU DEĞİL, AKSİNE YAŞAMINIZIN ÖNEMLİ BİR DÖNEMİ VE PARÇASIDIR.

Hatırlıyorum da ilk emekli olduğum günler de “Ben hiçbir işe yaramıyorum “sıkıntısı sarmıştı beni. Bu yazıp çizme işine de o zamanlar başlamıştım. Aşağıda yaşamını, hobilerini anlattığım Nuri beyinki gibi meşguliyetlerim olmasa bile okumak, yazmak, düşünmek beni hayli meşgul ediyor şimdilerde. Yine de yeterli değil

Emeklilikle birlikte, aktif çalışma yaşamında üstlenilen rollerin azalması, toplumsal ilişkilerin sağlıklı sürdürülememesi, gelirin azalması, aile ilişkilerinin değişmesi sağlıklı bir yaşamın sürdürülememesi gibi çeşitli sorunlar ortaya çıkabiliyor. Bunların yanı sıra genel kanaat ömrün yaklaşık üçte birini çalışmadan emekli olarak geçirecek olan birey ve ailesinin daha aktif, mutlu bir emeklilik yaşamı sürdürebilmeleri açısından emeklilik dönemi için gerekli hazırlıkların önceden yapılmasının gerektiği yönünde. Tabii ki emeklilikten sonra ikinci bir iş bulmak da mümkün ama bu konuda yaşınız, yaptığınız işin konusu vb. hususlar da etken.

BUNU EMEKLİ OLDUKTAN SONRA DA YAPABİLİRSİNİZ AMA EMEKLİLİKTEN ÖNCE HOBİ EDİNMEK SİZİ SAHAYA ÇIKMAYA HAZIR KILAR.

Emeklilik öncesi hobiler edinmek, insanlara yeni beceriler kazandırabilir, zihinsel ve fiziksel sağlığı destekleyebilir ve boş zamanları daha keyifli hale getirebilir. Hobiler, insanların ilgi alanlarını keşfetmelerine, yaratıcılıklarını geliştirmelerine ve stresi azaltmalarına yardımcı olabilir.

Hobiler, kişisel gelişim için harika bir fırsat sunar. Örneğin, müzik aleti çalmak, resim yapmak veya yazı yazmak gibi yaratıcı hobiler, insanların kendilerini ifade etmelerine ve yeni yetenekler kazanmalarına yardımcı olabilir. Ayrıca, bahçecilik, yemek pişirme veya el işi gibi pratik hobiler de insanlara yeni beceriler öğretebilir.

Hobiler aynı zamanda zihinsel sağlığı destekler. Örneğin, bulmaca çözmek veya satranç oynamak gibi zihinsel olarak meydan okuyan hobiler, beyin egzersizi yapmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, kitap okuma veya yazma gibi hobiler de zihinsel uyarım sağlayabilir.

Fiziksel sağlık için de birçok hobi var. Yürüyüşe çıkmak, bisiklete binmek veya bahçe işleriyle uğraşmak gibi fiziksel olarak aktif hobiler, vücut kondisyonunu artırmanıza yardımcı olabilir. Ayrıca, dans etmek veya yoga yapmak gibi aktiviteler de fiziksel sağlığı destekleyebilir.

Emeklilik öncesi hobiler edinmek için ilgi alanlarınızı düşünün ve neler yapmaktan keyif aldığınızı keşfedin. Yeni bir hobiye başlamak için yerel topluluk merkezlerini veya kursları araştırabilirsiniz. Ayrıca, internet üzerinde birçok kaynak bulunmaktadır ve çevrimiçi topluluklara katılabilirsiniz. (Microsoft Bing)

İŞTE SİZE YOL GÖSTEREBİLECEK BİR EMEKLİ AĞABEYİNİZ: NURİ AYDIN BEY.

Geçtiğimiz günlerde yazlıkta aynı sokakta oturduğumuz Nuri Aydın beyle konuşurken “Kışın neden burada kalmıyorsunuz” diye sordu. Sıkılırım burada, gün nasıl geçer ki diyerek sualini soru ile cevapladım.

Nuri bey, İlkokulu bitirdikten sonra Bursa İnegöl’ de Camide hafızlığa başlamış. Orta tahsilini İnegöl’ de tamamladıktan sonra liseyi İstanbul Bakırköy lisesinde bitirmiş.1969 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesine girerek Hukukçu olma yolunda ilk adımını atmış. Nedenini bilmem ama tahsiline ara vererek askerlik görevini yapmış. Vatani görev dönüşün de ise fakülteye devam etmiş 1986 yılında okulu bitirerek ve Avukatlık yapmaya başlamış.

Bu arada engelli çocuklarla ilgili çalışmaları olmuş ve engelli çocuklara destek sağlamış. Karakalem ile resim çizmeye çalışması onu resim dersi almaya itmiş. Ders almak üzere gittiği ortam onu tiyatroya eğitimine yöneltmiş. Ve Nuri Bey kendisini Tiyatro Prizma’ nın sahnesinde bulmuş.

Avukatlık, tiyatro ve engelli çocuklarla ilgili organizasyonla birlikte, nereden nereye İSMEK’ de bir sene bağlama dersi almış ve daha sonra bunu kendi uğraşı ile ilerletmiş. Şimdi evinin salonunda her an uzanabileceği bir yerde.

Şimdi ne mi yapıyor Nuri Bey? Tiyatroların içine düştüğü şartlar onu sahnelerden uzaklaştırmış.35 senelik çalışma hayatından sonra Avukatlığı da bırakmış. Tam bir emekli.

Marangozluğa merak salmış. Bu konuda ders almamış.  Evinin akasında küçük bir marangozhane var. Komşuların ahşap bahçe mobilyalarını bitirmiş Gördüm. İnanılmaz. Son ziyaretimde torununa çalışma masası yapmakla meşguldü. Bağlaması da salondaydı. Kalan zamanında bilgisayarla uğraşıyor ve de evinin bahçesinde bir şeyler yapıyor. Tüm bunlar yetmezmiş gibi Nuri beyi şimdide yemek yapma merakı sarmış. Bu konuda evdeki öğretmenden ders almış. Kendisine zor iş, şurayı kirlettin burayı dağıttın diye söylenir durur eşiniz. Cevap kendisine yakışır şekildeydi. “Ben önce mutfak temizliği nasıl yapılır onu öğrendim”

Nuri bey sürekli meşgul. Evde sıkılmak aklına gelmiyordur herhalde. O kadar çok uğraşı var ki. Çok yönlü bir insan. Ve de çoğumuzun onun gibi olması zor.

Aslında emeklilik dönemi, kendinize zaman ayırmanız ve hobilerinizle ilgilenmeniz için harika bir fırsattır. Müzik, resim, bahçe işleri, gibi ilgi alanlara yönelmeniz mümkün. Bu hobiler hem sizi mutlu eder hem de zihinsel ve duygusal açıdan aktif kalmanızı sağlayacaktır.

Şimdi bu yazıma gelecek yorumları düşünüyorum. Tabii maddi imkansızlıklar ön plana çıkacaktır. Bu normal. Ve de haklıdırlar bunu öne sürmekte. Ancak evde boş otursanız da aynı durumu yaşayacaksınız. Bunu düşünerek geçireceğiniz saatlerin bir kısmını hobi konunuz la uğraşarak geçirmenizin size bir zararı olmayacaktır. En azından kafanızı bir süre ana sıkıntı konunuzdan uzaklaştırmış olacağınız doğru değil mi?

Yapılan bir profesyonel anket sonucuna göre Çalışanların yüzde 24’ü hobilerin iş hayatının stresini azalttığını, yüzde 40’ı mutlu ettiğini söylüyor. Bu oranlar emekliler de daha fazla. Şimdi size emekli yaşamınızda ne gibi hobilerle zaman geçirebileceğini sıralasam bana hayat ve yaşama şartlarından, maaşınızın yetersizliğinden vb. Bahsedeceğinize eminim. Bu nedenle eğer HOBİ edinerek kendinize bu sıkıntıların bir kısmını bile olsa hissetmeyeceğiniz bir   zaman ayırmaya   niyetliyseniz İSMEK’ in sitesine girin. Hangi konularda sizi eğitebileceklerini inceleyin. Kendinize en uygun olanı seçin. Bu kuruluşun İstanbul genelinde 120’ nin üzerinde kurs merkezi var. Bu nedenle size hayli yakın diyebilirim. ( https://enstitu.ibb.istanbul/portal/haberler.aspx) Yukarıda da ifade ettiğim üzere İSMEK bu hizmeti ücretsiz veriyor. Tabii ki internette sizleri bu konuda yönlendirebilecek başka anlatımlar da bulabileceksiniz.

BU KONUDA GENÇLERDE BİR ŞEYLER YAPABİLİR.  İŞTE BUNLARDAN İKİ ÖRNEK.

Bu yazıyı kaleme alırken, tanıdığım bir hanım arkadaşın da İsmek’ de yaptığı işin görsellikle boyutu ile ilgili olarak eğitim aldığını öğrendim. ÖZLEM YÜKSEKTEPE.  Özlem hanım lise tahsilinden sonra evlenmiş ve 2 çocuk sahibi olmuş. Ev işleri ve çocuk bakımı arasında boğulmamış ve o arada İsmek’ te fotoğrafçılık eğitimine devam etmiş.

Tabii ki bunu asıl merakı ve kabiliyeti olan “yemek yapımı “konusunu kendi çekimi olan görsellerle destekleyerek bu ilgisini maddi gelir sağlamaya yönelik bir çalışma haline dönüştürme düşüncesi ile yapmış. Kendisinin 2016-2017 döneminde İSMEK’ e sunduğu güz dönem sonu portfolyosunu ve bu doküman içinde yer alan resimler üzerine öğretmenler tarafından konulmuş olan notları görme imkânım oldu.  Sonuçta başarılı olmuş mu? Evet. Gördüğüm kadarı ile çok başarılı olmuş. Özlem hanımın bu çalışmasının genç emekliler için de örnek olabileceği açık.

Arkadaşımızın şimdi internette “ACAYİP TARİFLER” isimli bir yemek programı Facebook ve Instagram’ da yayımlanıyor. Bu program için gerekli olan fotoğraf ve video çekimlerini ise bizzat yapıyor, kurguluyor. Konunun her iki açısına da (Yemek yapımı, fotoğraf ve video çekimi) merak besleyen okurların izleyip görmesi gerek Özlem kardeşimizin İletişim bilgilerine facebook ve Instagram’dan ulaşılabilmesi mümkün.

Diğeri arkadaşımız ise İBRAHİM KOÇ. Sinema ve videografi tutkusunu hayata geçirebilmek adına İstanbul Üniversitesi radyo ve sinema bölümüne devam etmiş olup bana nakledildiği kadarı ile o da işinin alt yapısı ile ilgili ilk temel bilgileri İsmek’ te fotoğrafçılık derslerinde almış.  Bugün “KOÇ PRODUCTİON” isimli bir şirketi var. Reklam dahil her türlü tasarım ve fotoğraf çekimi konularında hatırı sayılır bir uzman. Facebook ve Instagram’ da iletişim bilgilerini bulabilirsiniz.

Şu anda bunu nasıl düşüneyim ki, çalışıyorum ve dünya kadar sıkıntım var diyebilirsiniz? Biz geçinmeye çalışırken, yaşamak için uğraşırken bu konulara nasıl zaman ayırabiliriz diye düşünebilirsiniz. Temenni ederim ki iş yaşamından sonra önünüzde uzun ve sağlıklı bir emeklilik döneminiz olsun. Ve de temenni ederim ki, bu dönemdeki sıkıntılarınızı mümkün olduğunca, imkanlar el verdiğince azaltmak, bunlardan kaynaklanan stresi bir nebze de olsa üzerinizden atmak ve azaltmak için, ileriye yönelik bu konuyu düşünmeğe, araştırmaya ve planlamaya vakit ayırabilin. Samimi dileğim budur.

Tabii tüm zamanını kahvelerde veya parklarda oturarak vakit geçirmeğe çalışan birçok emekli dostumuz gibi olmak istemiyorsanız.

(TED) PAYLAŞILMAYA DEĞER FİKİRLER

Stresle nasıl arkadaş olunur?

(Sunum İngilizce olup Türkçe alt yazılıdır. Resmin üzerine tıklayınız)

Stres. Kalbinizin çarpmasına, nefesinizin hızlanmasına ve alnınızın terlemesine neden olur. Ancak stres bir halk sağlığı düşmanı haline getirilmiş olsa da yeni araştırmalar stresin yalnızca eğer durumun böyle olduğuna inanırsanız sizin için kötü olabileceğini öne sürüyor. Psikolog Kelly Mc Gonigal bizi stresi olumlu bir durum olarak görmeye teşvik ediyor ve bizi stresi azaltmak için bilinmeyen bir mekanizmayla tanıştırıyor.

 

 

Emekli: Sona geldim diyorsan, demek ki başka bir dönemin başındasın. Onun için de hazırlık gerek

Yorumlar Tüm Yorumlar (54)

YORUMCU ~ 7 ay önce
BU NE DEMEK ŞİMDİ. KİME HİTAP EDİYORSUNUZ. AMCANIZ KİM?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yorumcu ~ 7 ay önce
Amca silecek de kaldırıyor musun?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin Bey'e ~ 7 ay önce
Evet işten atılanlar için yazılmasın, emekliler için de yazmak gereksiz. İsterseniz bir tek sizin için halen çalışanlar için yazsın. Vb. Vs. öncekileri tercüme etmeniz gerek. Daha anlaşılabilir hale sokmak için hele biraz daha uğraşın bakalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Çetin Bey' e ~ 7 ay önce
AirPort takipçileri ve sizi derin bulmamış. derin bulmayan sizsiniz. Kendi payınıza konusun. Bizi temsil etmiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 7 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PİLOT ~ 7 ay önce
YORUM: GENEL OLARAK BİR METNİ, BİR HABERİ, MOTİVASYONU BİLİNMEYEN VEYA ANLAŞILMAYAN BİR EYLEMİ, BİR MESAJI, BİR OLAYI VS. İNCELEYİP AÇIKLAYARAK DEĞERLENDİRME, BELLİ BİR BAKIŞ AÇISINDAN HAREKETLE ANLAMLANDIRMA, OLGULARA METİNE YA DA OLAYLARA İLİŞKİN KONUYU ANLAŞILIR HALE GETİREN TEORİK BİR ANLATIMDIR. YORUMUNUZ BU ÇERÇEVENİN DIŞINDA GÖRÜLDÜĞÜNDEN YAYIMLANMAMIŞTIR.
@edip yüksel ~ 7 ay önce
Günün tweeti Özellikle sosyal medya cahillerin cesaretini, müritlerin ahmaklığını ve vicdansızların azgınlığını artıran eko çemberlerine döndü. Bu ortamda megafona sahip olmak için ne bilgi ne birikim ne de kalite gerekli. Dahası cehalet, ırkçılık ve psikopatlık norm haline dönüşüyor
Dostoyevski ~ 7 ay önce
Ekonomi o kadar kötü ki enflasyon girdabı gün geçtikçe büyüyor ve hepimizi içine çekiyor fakat burda başka konulara dikkat çekilmeye çalışılıyor ne yazik ki.. Konuşmamız gereken konular emeklilerin hali gençlerin hali olmalı Bu ülkenin o kadar çok sorunu var ki ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 7 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP PİLOT ~ 7 ay önce
YORUM: GENEL OLARAK BİR METNİ, BİR HABERİ, MOTİVASYONU BİLİNMEYEN VEYA ANLAŞILMAYAN BİR EYLEMİ, BİR MESAJI, BİR OLAYI VS. İNCELEYİP AÇIKLAYARAK DEĞERLENDİRME, BELLİ BİR BAKIŞ AÇISINDAN HAREKETLE ANLAMLANDIRMA, OLGULARA METİNE YA DA OLAYLARA İLİŞKİN KONUYU ANLAŞILIR HALE GETİREN TEORİK BİR ANLATIMDIR. YORUMUNUZ BU ÇERÇEVENİN DIŞINDA GÖRÜLDÜĞÜNDEN YAYIMLANMAMIŞTIR
Pilot ~ 7 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PİLOT ~ 7 ay önce
YORUM: GENEL OLARAK BİR METNİ, BİR HABERİ, MOTİVASYONU BİLİNMEYEN VEYA ANLAŞILMAYAN BİR EYLEMİ, BİR MESAJI, BİR OLAYI VS. İNCELEYİP AÇIKLAYARAK DEĞERLENDİRME, BELLİ BİR BAKIŞ AÇISINDAN HAREKETLE ANLAMLANDIRMA, OLGULARA METİNE YA DA OLAYLARA İLİŞKİN KONUYU ANLAŞILIR HALE GETİREN TEORİK BİR ANLATIMDIR. YORUMUNUZ BU ÇERÇEVENİN DIŞINDA GÖRÜLDÜĞÜNDEN YAYIMLANMAMIŞTIR.
CVP ÇETİN BEY. ~ 7 ay önce
YORUMCULARA KIZMANIN MANTIĞI YOK. HELE YAZILANLARI OKUDUKTAN SONRA. ELEŞTİRİYE KAPALI DEĞİLİM. ANCAK YORUM MANTIĞI BUNU KAPSAMIYOR. UZUN BULANLAR, SIKILANLAR OKUMAZ OLUR BİTER APH' I VE BENİ SIĞ BULANLARINDA YAPABİLECEKLERİ AYNIDIR. HAYATIN İÇİNDEN YAZI YAZMAMI ÖNERMENİZİ MEMNUNİYETLE KARŞILARIM. ŞUNU DA İFADE ETMEK İSTERİM Kİ SEKTÖR ÇALIŞANLARI BU TÜR ANLATIMLARA KAPALI. OKUNMA SAYILARINI BİLSENİZ HAK VERİRSİNİZ. ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA YAZIMDA HABER, YORUM VE KÖŞE YAZISI KONULU BİR BİLGİ SUNUMU GÖRECEKSİNİZ. BİLMEM KAÇINCI KEZ YAYIMLADIM. BU ÇERÇEVEYE SIĞMAYAN YORUMLARI BUNDAN SONRA YAYIMLAMAYACAĞIM. BU ARADA NOTUNUZUN SONUNDAKİ MESELA 2 NCİ YORUMUMDA SÖZÜNÜZÜ ANLAMADIM. İSMİNİZ YOK Kİ BİLEYİM HANGİ YORUM? ÇETİN BEY DİYE HİTAP EDEN ÇOK YORUM VAR. OKURLARIN ÇOĞU KÖŞE YAZARI VE HERKES BİR ŞEYLER ÖĞRETME PEŞİNDE. ALLAHTAN BEN KÖŞE YAZARI FALAN DEĞİLİM. İKİ ÜÇ KELİMEYİ BİR ARAYA GETİRİYORUM O KADAR. BEN DE ŞAŞIRIYORUM. SAĞLIKLA KALIN.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot ~ 7 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PİLOT BEY'E ~ 7 ay önce
DEMOKRASİ SİZİN İSTEDİĞİNİZ ŞEYLERİ YAZI KONUSU İLE İLGİLİ OLSUN VEYA OLMASIN YAZMANIZ DEĞİL. BENİN 50-60 YORUMDAN SONRA BU SAAÇMALIĞI ENGELLEMEM DE FAŞİZAN BİR TUTUM DEĞİL. SİZ ÖYLE GÖREBİLİRSİNİZ BENİM İÇİN FARK ETMEZ. BUNDAN SONRA YAYIMLAMAMAK BİR TARAFA CEVAP DA VERMEYECEĞİM.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000