06 Mayıs 2013, Pazartesi
Ali KIDIK
Ali KIDIK [email protected]
  • konu ile ilgili çed raporları bölgede yapılması planlanan inşaatın yaratacağı olumsuz etkilerden dolayı olumsuz yöndedir. yani bu hava limanı çevreye zararlıdır... ama türkün aklı 22 milyar euro duyunca gitti... neden geri kaldık neden yakalayamıyoruz neden başaramayoruz neden elalemin emir kuluyuz neden yalanlar peşinde suriyeye saldırmak için can atıyoruz... hepsine sevap olabilecek bir hadisedir bu. 22 milyar iyi güzel de ya ormanlar ya göller ya çevre ya gelecek?... paranız batsın.
  • ihale çok iyi oldu! Bir Türk firmasının işletmesi herşeyden önemli..TAV yönetimi fransızlarda ICF ise Almanlarda ... Yeni firma sektörün eskiyecek firmalarında arka plandaki yönetici ve ekiplerini tespit edip takımına katarsa işte ozaman başarıyı da garantilemiş olur. Açıkcası sabiha yönetimi yetkin ve yeterli olmayacaktır... TAV da küçülmek zorunda..Yeni firmanın yerinde olsam şimdiden TAV dan transferlere başlarım...
  • Büyük ihaleden sonra en önemli kısmı olan isim (!) için malum çevrelerce öneriler gelmeye ve toplum, algı yönlendirilmeye başladı. Daha kağıt üzerinde ve olabilirliği tartışılan bir proje için isim derdine düşmeye başlanmış. Yazıda yerinin bile aşağı yukarı belli olduğu bir proje için isim aranıp kamuoyu oluşturuluyor. Şaşırıyormuyuz,hayır! Bu insanlar bu memlekette, cumhuriyette ne yiyerek, içerek hangi eğitimlerden, süreçlerden geçerek bu hale geldiler sorgulamamız gerekiyor. İlgilenenler linkte görebilir. http://www.dunya.com/her-sey-tamam-adi-eksik-191020h.htm
  • Bence Atatürk havalimanına Ortadoğu'nun ve Avrupa'nın en büyük sağlık merkezini kuralım,ambulans uçaklar direk acil e yanaşır. Diğer taraftan bakım hangarları kalabilir. Sadece 05 pistini veaskeri tarafı başkaşeyler için kullanabiliriz,ayrıca çok büyük bir havacılık Müzesi'de oluşturulabilir.hastane için ulaşım hazır, metro var,hastası olan uçak bile burayı kullanabilir.havacılık fuarlarıda rahatça yapılır.
  • Ici bos haber yollayacaginiza, Limak niye kazandi diye bi arastirilsa ? IC yüksek basladi hemen pes etti, Limak 5 ortakla girdi. Iki hafta önce ihale sartnameler degisti (önceden maximum 3 ortak) Acaba IC 3.köprüyü aldi diye Limaka'mi birakti...
  • Bence köşede sembolik bir yer park olur ama çoğunlukla AVM, otel, site, ofis yapılır gibi geliyor bana, keşke hepsi park olsa, Bu arada THY'nin bakım ve eğitim birimleri birinci etapta mı diğer havalimanına geçiyor?
  • Atatürk havalimanı çok iyiydi. nerden çıktı bu ya. atatürk havalimanından metroyla avrupa yakasında her yere ulaşabiliyorsun. ben bakırköydeyim 10 dakikada metro. karadeniz kıyılarına metro yapılırmı. istanbulu iyice içine edecek bu paragözler
  • Yeni Havaalanın adı bence Fatih Sultan Mehmet olmalı. Yeni havaalanı, oraya inen herkese hatırlatmalı bu kadim şehrin gerçek sahibinin kim olduğunu!!!!
  • Ali Bey Sizi kutluyorum; bu güne kadar AHL kapatıldıktan sonra ne olacak fikirleri içerisinde duyduğum EN GÜZEL FİKİR Sizden geldi.... FİLM PLATOSU fikri her yönden bu ülkeye ve İstanbul'a büyük değerler katacaktır. Okan ASLAN
  • Arkadaşlar AHL kapanacak, kapanmak zorunda. Çünkü AHL olası deprem durumunda en çok hasar görecek bölgenin içinde kalıyor. Depreme hazırlıklı olalım. Bilelim, bilinçlenelim

DHMİ BU İHALE İLE TARİHE GEÇTİ

Bundan büyüğü olur mu havacılık adına.  Havacılığın kalbi İstanbul’da atıyorsa ki atıyor, bu yatırımdan büyüğü bir daha kim bilir kaç yıl sonra olur. Olursa da biz görebilir miyiz? Hiç sanmıyorum. İstanbul’a yapılacak olan 3. Havalimanı diyorlar ama bana göre 1. havalimanı ihalesi nefesleri kesti. İpi göğüsleyen Limak’ın oluşturduğu konsorsiyum oldu. Hayırlı olsun.

Neden 1. Havalimanı dedim. Yazıma geçmeden hemen o sözüme açıklık getireyim. Atatürk Havalimanı kapılarına kilit vuracak. Sabiha Gökçen Havalimanı ise yeni yapılacak meydanın yavrusu olur ancak.  Tam 1 asır olmuş Atatürk Havalimanı’nın bulunduğu bölgede yapılmaya başlanan havacılık faaliyetleri. 1911-1912 yıllarında başlamış Atatürk Havalimanı’nın tarihçesi.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım’ın “Artık kanaat oluşmuştur. Atatürk Havalimanı’na 4. Pist yapmak için çalışmalara başlıyoruz” sözleri halen tazeliğini koruyor. Ama bu açıklamadan sonra ne olduysa oldu. Birden 3. Havalimanı sesleri yükselmeye başladı.

Silivri, Çorlu derken şapkadan başka sürpriz çıktı. Yeniköy, Akpınar ve Tayakadın üçgeninde yapılacak olan yeni havalimanı ihalesi yapıldı-yapılacak şu gün, bugün derken 3 Mayıs’ta yapıldı.

Hiç tahmin edilmeyen fiyatlar ortaya çıktı. DHMİ’nin bile aklına gelmemişti bu rakam.

Açık konuşmak gerekirse bütün gözler TAV’da idi. Zira TAV bir kültür haline geldi. Bir standart oturttu. Havacılığa başka bir hava getirdi. Sadece Türkiye’de değil dünyada sayılı şirketler haline geldi. Mısır’dan İran’a, Gürcistan’dan Suudi Arabistan’a kadar birçok ülkede aynı faaliyetleri gösteren bir başka meydan işletmecisi yok. Dolayısıyla TAV bu işi tam bir profesyonellik içinde yürüttü ve bugünlere getirdi. Bugün ortaya çıkan diğer işletmeci şirketleri iştahını da bu başarı kabarttı.

Her ne kadar yap-işlet-devret modeli Antalya Havalimanı’nda Bayındır Holding ile başlamış olsa bile TAV bu işin aynasıdır, resmidir, tablosudur, başarı heykelidir.

“O halde TAV neden çekildi” diye sormak gerekirse sanırım bu sorunun cevabı “bu paralara bu meydan işletilmez” anlayışı olacaktır. Dile kolay 22 milyar 152 milyon Euro kira bedeli.

ICF’in agresif teklifi ile başlayan ihalede fiyatların ortaya çıkması ile sanki ihaleye kerhen girmiş havası veren Makyol daha turlara başlamadan çekildi. Anlaşıldı ki üç katılımcı çetin bir açık artırmaya girecekti. Öyle de oldu. TAV’ın 22 milyar 32 milyon Euro’ya kadar çıkması fiyatları daha da yükseltti. TAV bu fiyatla çekilirken ICF’de fazla ısrar etmedi ve Limak, Kalyon, Kolin, Mapa ve Cengiz İnşaat’tan oluşan konsorsiyum 22 milyar 152 milyon Euro ile bu yükü üstlendi.

İhaleyi kazanan 5 şirketin nasıl anlaşacakları ortaklık oranları nasıl olacak ileride belli olacak. Elbette kendi aralarında anlaşılmıştır ama şimdilik bu konuda net bir açıklama yok. 5’li ortaklığın ihale kazandırmış olmasına rağmen zorlukları da olacaktır. Yönetim paylaşımı senin adamın benim adamım tartışmaları olursa o zaman iş daha da zorlaşacaktır.

DHMİ bu ihale ile tarihe bir kez daha altın harflerle yazılacak işi başardı. Orhan Birdal işin kaptanı olarak Funda Ocak, Zafer Kopuz, Celal Özuğur, Ahmet Ergin Ümit Ekinci, Muhsin Karakurt, Ali Koç, Fazlı Şal, Cevat Yılmaz, Cemal Köksal da tarihe geçecekler. Funda Ocak, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından 3 milyar dolarlık kadın olarak tanıtılmıştı. Şimdi ise 22 milyar Euroluk kadın olarak tanıtılacak.

Atatürk Havalimanı’nın geleceği belli. Kapanacak. Benim önerim Atatürk Havalimanı’nın film platosu haline getirilmesi. Amerika’da Universal Stüdyoları bir havalimanından daha çok para kazanıyor. Hem beton yığını olmaktan kurtulur hem de sürekli para akışının olduğu bir mekan haline gelir. Düşünmekte fayda var.

DHMİ BU İHALE İLE TARİHE GEÇTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

TYLER ~ 11 yıl önce
konu ile ilgili çed raporları bölgede yapılması planlanan inşaatın yaratacağı olumsuz etkilerden dolayı olumsuz yöndedir. yani bu hava limanı çevreye zararlıdır... ama türkün aklı 22 milyar euro duyunca gitti... neden geri kaldık neden yakalayamıyoruz neden başaramayoruz neden elalemin emir kuluyuz neden yalanlar peşinde suriyeye saldırmak için can atıyoruz... hepsine sevap olabilecek bir hadisedir bu. 22 milyar iyi güzel de ya ormanlar ya göller ya çevre ya gelecek?... paranız batsın.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yine Türk ler... ~ 11 yıl önce
ihale çok iyi oldu! Bir Türk firmasının işletmesi herşeyden önemli..TAV yönetimi fransızlarda ICF ise Almanlarda ... Yeni firma sektörün eskiyecek firmalarında arka plandaki yönetici ve ekiplerini tespit edip takımına katarsa işte ozaman başarıyı da garantilemiş olur. Açıkcası sabiha yönetimi yetkin ve yeterli olmayacaktır... TAV da küçülmek zorunda..Yeni firmanın yerinde olsam şimdiden TAV dan transferlere başlarım...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AHL Sakini ... ~ 11 yıl önce
Büyük ihaleden sonra en önemli kısmı olan isim (!) için malum çevrelerce öneriler gelmeye ve toplum, algı yönlendirilmeye başladı. Daha kağıt üzerinde ve olabilirliği tartışılan bir proje için isim derdine düşmeye başlanmış. Yazıda yerinin bile aşağı yukarı belli olduğu bir proje için isim aranıp kamuoyu oluşturuluyor. Şaşırıyormuyuz,hayır! Bu insanlar bu memlekette, cumhuriyette ne yiyerek, içerek hangi eğitimlerden, süreçlerden geçerek bu hale geldiler sorgulamamız gerekiyor. İlgilenenler linkte görebilir. http://www.dunya.com/her-sey-tamam-adi-eksik-191020h.htm

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Coşo ~ 11 yıl önce
Bence Atatürk havalimanına Ortadoğu'nun ve Avrupa'nın en büyük sağlık merkezini kuralım,ambulans uçaklar direk acil e yanaşır. Diğer taraftan bakım hangarları kalabilir. Sadece 05 pistini veaskeri tarafı başkaşeyler için kullanabiliriz,ayrıca çok büyük bir havacılık Müzesi'de oluşturulabilir.hastane için ulaşım hazır, metro var,hastası olan uçak bile burayı kullanabilir.havacılık fuarlarıda rahatça yapılır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Niye Limak ? ~ 11 yıl önce
Ici bos haber yollayacaginiza, Limak niye kazandi diye bi arastirilsa ? IC yüksek basladi hemen pes etti, Limak 5 ortakla girdi. Iki hafta önce ihale sartnameler degisti (önceden maximum 3 ortak) Acaba IC 3.köprüyü aldi diye Limaka'mi birakti...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
??? ~ 11 yıl önce
Bence köşede sembolik bir yer park olur ama çoğunlukla AVM, otel, site, ofis yapılır gibi geliyor bana, keşke hepsi park olsa, Bu arada THY'nin bakım ve eğitim birimleri birinci etapta mı diğer havalimanına geçiyor?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mutlu ~ 11 yıl önce
Atatürk havalimanı çok iyiydi. nerden çıktı bu ya. atatürk havalimanından metroyla avrupa yakasında her yere ulaşabiliyorsun. ben bakırköydeyim 10 dakikada metro. karadeniz kıyılarına metro yapılırmı. istanbulu iyice içine edecek bu paragözler

Yanıtla

Kalan karakter 1000
MC S ~ 11 yıl önce
Yeni Havaalanın adı bence Fatih Sultan Mehmet olmalı. Yeni havaalanı, oraya inen herkese hatırlatmalı bu kadim şehrin gerçek sahibinin kim olduğunu!!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
KUTLUYORUM ~ 11 yıl önce
Ali Bey Sizi kutluyorum; bu güne kadar AHL kapatıldıktan sonra ne olacak fikirleri içerisinde duyduğum EN GÜZEL FİKİR Sizden geldi.... FİLM PLATOSU fikri her yönden bu ülkeye ve İstanbul'a büyük değerler katacaktır. Okan ASLAN

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DEPREM!! ~ 11 yıl önce
Arkadaşlar AHL kapanacak, kapanmak zorunda. Çünkü AHL olası deprem durumunda en çok hasar görecek bölgenin içinde kalıyor. Depreme hazırlıklı olalım. Bilelim, bilinçlenelim

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000