11 Eylül 2023, Pazartesi
Çetin ÖZBEY
Çetin ÖZBEY [email protected]
  • “bu arab kavmine îtimâd etmek kat’â câiz değildir.” “12000 askerim vardı. fakat bunların yarısı, askerlik kaidelerine göre savaşmayı bilmeyen arap gönüllüleriydi ve başları sıkışınca kaçmaları, hatta düşmanla birleşmeleri görülmemiş işlerden değildi.” Barbaros hayrettin paşa
  • Barbaros hayrettin paşa demiş ki ;zira araplar da insan canı gayetle değersizdir. kulluklarını bilip tedbir alacakları yerde, "her şey allah'tandır" deyip budalaca ölürler.
  • pilot tebahhur edince yorumlarda bitti. Acaba diğerlerini de değişik isimlerle uçuş dönüşü (?) kendisi mi yazıyordu ?
  • Çetin bey, bu ayet, namazını kılan ama ahlaken bozuk olanadır. Namazı kılmayan önce namazın hesabını verecek. Sen yoksa bu ayete mi sığındın. Önce namaz, oruç. Bunları geçemeyenin ahlakına sıra bile gelmez. Yani günde 5 vakit namazını eda edenin yaptıkları boşuna değil.
  • pilot efen dinin mesajları kesilince yorumlarda durdu. Ben olsam bu kez de kabin memuru ismi ile yeniden başlarım.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Hakaretin siniri yok.Neredeyse yapistirmadiginiz tarikat kalmadi.Gogus gerene amborgo, sallayana ise`go bo go.Cok adilane. Cok acinasi.
  • Bu pek demokratik mesaj size mi ait?
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

BAZILARI UÇUŞTA NAMAZ KILMAK ARTIK SERBEST DİYOR. YASAKTI DA HABERİMİZ Mİ YOKTU?



Bu ülkede Allah’ın emrini, namazı yasaklamak kimin haddine ki bu yasağı bir kul kaldırsın veya bir diğeri bu ibadeti serbest kılsın? Nakil vasıtalarında nasıl ibadet edileceği (Dua ve Namaz) Din İşleri Yüksek Kurulunun bilgilendirmelerinde yer alıyor. Uçakta biri bunlara uygun bir şekilde ibadetini yerine getirdi de engel olan mı oldu? Hayır. YASAK NEREDE?

Konuyu yayımlayan basın organlarının haberlerine koydukları başlıklarda “Namaz Kuralları yolda” ibaresini görünce çok ayıplamıştım. Sonradan gördüm ki Bay Bolat’ da seslenişinde aynı kelimeleri ihtiva eden beyanda bulunmuş. Kendisinden sakal bırakma izni isteyen çalışanına verdiği cevapta” Önce kokpitte ve kabinde namaz görevini ifa etmek isteyenlerle ilgili kural geliyor”. Tanımadığım insanları ayıplamakla yetinmiştim. Bolat Bey için ise söyleyecek bir şeyim yok.

Sn. Bolat’ ın seslenişlerinde ne demek istediğini gayet iyi anlamış olmama rağmen konuyu ifade ediş şeklinin en azından tuhafıma gittiğini söylemeliyim. Yolcularına ve çalışanlarına uçakta namaz kılma imkânı hazırlamak isteyen Avrupa sıralamasında birinci olan dünya sıralamasında ise ilk sıralarda yer alan bir havayolunun Yönetim Kurulu Başkanı “bugün için geçerli namaz kurallarının uçuşta ne denli uygulanabileceği konusunu uzmanlara danışacaklarını ifade ederek kamuoyuna bunu takiben bilgi sunacaklarını söylemeleri ilk duyuruda “Kurallar yolda” gibi bir ifade ile yola çıkmaktan daha mantıklı olacağı açıktı. Tabii basın mensuplarımızda konuyu bu açıdan değerlendirmeli ve yazılarını buna göre şekillendirmeliydiler. Her ne ise Bay Bolat’a müteşekkirim. Bu konuyu okuyup bilmediğim birçok şeyi öğrenmemi sağladılar.

Türk Hava Yollarının bu çıkışından sonra basınımızda konuya gereken hassasiyeti göstererek incelemelerde bulundular. Örneğin Hürriyet gazetesi Diyanet İşleri Başkanlığını kaynak göstererek ramazan ayında yayımlanan konuya ilişkin yazıyı tekrar hatırlattı. Bu açıklamaları okumakta fayda var (Ulaşım Araçlarında Farz ve Nafile Namaz Kılınabilir mi ve Nasıl Kılınır? (Araba, Otobüs, Gemi ve Uçak- https://www.hurriyet.com.tr/ramazan-ozel/namaz-rehberi/ulasim-araclarinda-farz-ve-nafile-namaz-kilinabilir-mi-ve-nasil-kilinir-araba-otobus-gemi-ve-ucak-41847736

Bugüne kadar THY Yönetimlerinin 40-50 senedir uçucu ekibin hatta yolcuların uçakta namaz kılmaları konusu ile ilgili tek bir müracaat aldığını hatırlamıyorum.  Ne pilotlardan ne de yolculardan Sordum, soruşturdum, teyidini de aldım. Yalnız Teknik ünitede namaz kılan atölye çalışanları bu kutsal görevi daha iyi şartlarda yerine getirebilmek için kendilerine teknik hangar içerisinde bir namazgah yapılmasını talep ettiklerini ve de istekleri süratle yerine getirildiği hatırlardadır.

Son dönemdeki THY tepe yöneticilerden ne Bay Aycı ne Bay Topçu ne de Bay Kotil ve hizmet süreleri bu geçen 21 seneye sığan tüm diğer YK Başkanları ve Genel Müdürler kendilerine bu yönde istek geldiğini dile getirmediler. Getirseler duyardık. Başka bir deyişle bu konu üzerinden prim yapmak akıllarına gelmemiş demek geliyor içimden.  İşte Bay Bolat’ın konuya yaklaşımına bakış açım bu.

Tüm istek ve talepler Ahmet Bolat döneminde ortaya çıktı. Ve bu nedenle insanların birbirini bu nedenle yönetime şikâyet etmeleri ne de yeni rastladık. Şikâyet eden first officer’ in yönetime yakın biri olması da ayrı bir konu.

Hani bir şirket çalışanı Bay Bolat’ın bu namaz açıklamasından sonra kendisine müracaatla” Başörtüsü ve sakal özgürlüğü istiyoruz. Cumhurbaşkanımız da kamuda sakal serbestliği getirdi. Sizin de bu konuda talimat vermenizi bekliyoruz. THY'de tek söz sahibi sizken neden bu konu geciktiriliyor?” diye sormuşlardı. Fenerbahçeli kardeşine Sn. Bolat’ın cevabı “hatırlatma için bir teşekkürdü” Bu mesaja ’da inanmadığımı bu arada belirtmek isterim. Mesajında aynı görüşte biri tarafından gönderildiğine veya göndertildiğine ilişkin düşüncemi yadırgamazsınız herhalde. (Gönderen Fener Bahçe isimli LinkedIn üyesi) Hesaba ve detaylarına bakarsanız sizde de birtakım görüşler oluşacaktır.  Aşağıda tarihi ve başlığı belirtilen yazımı kaleme almadan konuyu büyük bir devlet kuruluşunun sanal medya uzmanlarına danışmıştım.

Evet, bu konuda 23 Temmuz 2023’ de bir yazı yazmıştım. Başlığı THY: FENER- BAHÇE ŞEKLİNDE YAZSANIZ BİLE BU İSME SAHTELİĞİN HİÇBİR TÜRÜ YAPIŞMAZ” dı. Yazı sistemde duruyor. Vaktiniz olursa bir bakın isterseniz.

HELE ÖNCE KAPTAN PİLOTUN GÖREVLERİNE BİR BAKALIM. ( ÖZET HALİNİN KISALTILMIŞ ÖZETİDİR)

THY’NİN DÜZENLEDİĞİ OPS MANUEL C MADDESİ AŞAĞIDA. KURAL NERDE?

Kural geliyor, düzenleme yapılıyor vb. Hani nerede? Önce yukarıdaki jpeg’ de belirtilen hususları okuyunuz. Ve düşününüz. C metnin de bir kural mı dile getiriliyor yoksa bunun mu adı düzenleme? Pilotlar ancak uçuşun kritik olmayan aşamalarında esneyebilirler. Diğer zamanlarda esnemek yasaktır. Komik bir anlatım. Esas konu namaz ama namazın “n “si yok metinde. Olması gerektiği yere (?????) işaretlerini ben koydum.

C MADDESİ AŞAĞIDAKİ GİBİ YAZILSAYDI BU DENLİ TENKİT ALIR MIYDI:

Yapılan tenkitlerin tümü sizedir Bay Bolat. İnsanların namaza karşı duracak hali yok. Sizedir zira yine birini durduğu yerde işten attınız. Üstelik sebep söylemeğe mecbur değilim, istediğimi atarım dediniz.ve bu söz gazetelerde yer aldı. Bu konu aynı görüşü paylaşan diğer takip edenlere “ne adam yahu, baş tacı” dedirtmek için planlanmış gibi.

GENELDE DÜŞÜNÜLEN O DUR Kİ, YÖNETİM KURULU BAŞKANININ YAPTIĞI BİR ALGI YÖNETİMİ UYGULAMASIDIR.

Ahmet Bolat bir algı yönetimi denemesi yaptı hepsi o kadar. Nedir bu algı yönetimi? Algı yönetiminin hedefi insanların, devlet ve toplulukların algılarını belli bir yöne kanalize etmektir. Amaç eldeki bilgi ve duygular vasıtasıyla kitlelerin duyularını ya değiştirmek ya da var olan durumu olduğundan farklı göstermektir.

Uçuşta Namaz kılmak isteyen o pilotumuz, o güne kadar ki uçuş görevlerinde namaz kılma görevini yerine getirme ihtiyacı hissetmemiş mi? Herhalde o gün aniden hatırladı ibadet etmeyi? Bugüne kadar, seferi iken namazlarını nasıl eda etmiş? Yoksa konunun önemine yeni mi müdrik olmuş? Yoksa birileri çay içerken konunun önemini hatırlatmış olabilir mi Sn. Kaptanımıza.

GENELDE DÜŞÜNÜLEN ODUR Kİ, HAZRET TRİBÜNLERE OYNUYOR.

Tribünlere oynamak sözü, daha çok göz boyamak, yanıltmak anlamında kullanılan bir tabirdir. Çabuk harekete geçiren ve göze hoş gelen ancak içi boş eylem ve sözler için de bu deyim kullanılır. Evet THY’ nin

Tepesindeki zat ı muhterem tribünlere oynuyor. Tribünler onu alkışlıyordur mutlak. Tabii alkışlayacaklar. Bilet satışını da hangi tribünde kimin oturacağını da kendisi veya yakınları ayarladığına göre. O tribünlerin hepsi kendileri ile aynı

Şekilde düşünenlerle dolu. Çay ikramı bile var o tribünlerdekilere. Hem de limitsiz. Bu konuyu son on beş gün içinde çalışan işçi, memur, emekli, avukat, doktor tam 61 kişiye danıştım. Bunlardan 57’si aynı şeyi söyledi. Algı yaratma isteği ve tribünlere oynama.

BU SENE HAC FARAZİYESİNİ YERİNE GETİREN BİR ARKADAŞIMIZIN KONU İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİ.

Konu hakkında görüşüne müracaat etmek istediğim Hacı arkadaşımız, günümüzde insanların, olaylara kendi dünya görüşleri veya ideolojileri zaviyesinden baktıklarını, konu ne olursa olsun herkesin birbirini yıpratma yarışı içinde olduğunu, anlamak yerine yargılamayı seçtiğini ve tabi ki kendine demokrat ya da kendine Müslüman davrandığını belirtti. Aslında bu tip konuların toplumlarda var olan yazılı olmayan kurallar çerçevasinde halledilmesi gerektiğini, “İnanç özgürlüğü” gibi insanın temel haklarının bir parçası olan ibadetin yerine getirilebilmesi için -tabiki diğer temel haklar gibi - azami gayretin gösterilmesinden yana olduğunu söyledi.”Eminimki yıllardır pilotluk yapan ve namazını eda eden birçok pilot olmuştur ve bizim haberimizde olmamıştır. Olmasıda gerekmez i” diyerek görüşünü bildirdi.

Ayrıca THY’ nin tutumunu “Algı yaratmak “olarak gördüğünü belirtti. Ve de yazıda kullandığım “Tribünlere oynanıyor” deyişi de kendilerine aittir. Ben yalnız resimlendirdim.

SONUÇ

Allah, Türk Hava Yollarımızı kaza, kırım ve beladan esirgesin. Fazla araştırmanıza gerek yok. İnternete girin yüzlerce örnek göreceksiniz bu konuda. THY ramak kala dosyalarını çıkartırsa görün. BAZI ANLARDA İKİ PİLOTUN TÜM DİKKATLERİ İLE BİRLİKTE ÇALIŞMASININ NE DENLİ ELZEM OLACAĞINI GÖRECEKSİNİZ.EVET BAY BOLAT, YA O ANLARDAN BİRİ (ÖRNEĞİN AŞAĞIDA ANLATILAN YAŞANMIŞ) SAĞDA VEYA SOLDA OTURAN KAPTANLARDAN BİRİNİN NAMAZ VAKTİNE DENK GELİRSE? BUNU SİZ CEVAPLAMALISINIZ. BU SUALİ ALIŞKANLIĞINIZ OLDUĞU ÜZERE “X’ E SORDUM ÖYLE BİR ŞEY YOKMUŞ” DİYE GEÇİŞTİRMEZSİNİZ. İNŞALLAH HİÇBİR ZAMAN BU SUALİN MUHATABI OLMAYIN VE DE CEVAPLAMANIZ GEREKMESİN.

TECRÜBELİ, SENELERİN PİLOTU NE DİYOR?



 

BAZILARI UÇUŞTA NAMAZ KILMAK ARTIK SERBEST DİYOR. YASAKTI DA HABERİMİZ Mİ YOKTU?

Yorumlar Tüm Yorumlar (342)

Barbaros hayrettin paşa ~ 8 ay önce
“bu arab kavmine îtimâd etmek kat’â câiz değildir.” “12000 askerim vardı. fakat bunların yarısı, askerlik kaidelerine göre savaşmayı bilmeyen arap gönüllüleriydi ve başları sıkışınca kaçmaları, hatta düşmanla birleşmeleri görülmemiş işlerden değildi.” Barbaros hayrettin paşa

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Barbaros hayrettin paşa ~ 8 ay önce
Barbaros hayrettin paşa demiş ki ;zira araplar da insan canı gayetle değersizdir. kulluklarını bilip tedbir alacakları yerde, "her şey allah'tandır" deyip budalaca ölürler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
siz yorumlayın. ~ 8 ay önce
pilot tebahhur edince yorumlarda bitti. Acaba diğerlerini de değişik isimlerle uçuş dönüşü (?) kendisi mi yazıyordu ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yanlış yoldasın. ~ 8 ay önce
Çetin bey, bu ayet, namazını kılan ama ahlaken bozuk olanadır. Namazı kılmayan önce namazın hesabını verecek. Sen yoksa bu ayete mi sığındın. Önce namaz, oruç. Bunları geçemeyenin ahlakına sıra bile gelmez. Yani günde 5 vakit namazını eda edenin yaptıkları boşuna değil.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
CVP yanlış yolda. ~ 8 ay önce
Öbür tarafta neyin önce neyin daha sonra sorgulanacağı bilgisini nereden aldınız bilmem. Güvenilir olmayanın dini olmaz sözü bir hadistir. Dinsiz biri sorgulanmaz. Benim nereye sığındığım bellidir. Sizin bunu anlamanız ise mümkün değil. Yormayın kendinizi. Kendinize bakın.
Megan ~ 8 ay önce
Nerden biliyorsun ? Belki gece uyumadan önce yapılan türkçe dua bile yeterlidir.Ben böyle düşünüyorum.
Kasımpaşa fake molla.. ~ 8 ay önce
Kasımpaşa mollası,bunu yazdığına göre ahlaken dip şekilde yatkalk yapmaktasın deme hakkım var,sefilliğe gerek yok,adam ol ,adam muamelesi gör
Beyin ölümü.. ~ 8 ay önce
Dini namazala kısıtlayan ama hertürlü adaletsizlik ,sapıklık liyakatsizlik yapan alcaklara ne diyeceğiz,demek ki namaz salt ölçü değil beybisi,aklını iğdiş edenlere söyle…
Rüyalandın mı? ~ 8 ay önce
Rüyanda mi gördün süslüman?tekfir ede ede slze göre adam kalmadı ruhbancıklar,engizisyon artıkları .
@airporthaber'e ~ 8 ay önce
pilot efen dinin mesajları kesilince yorumlarda durdu. Ben olsam bu kez de kabin memuru ismi ile yeniden başlarım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Pilot'a-a ~ 8 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Tablo karanlik... ~ 8 ay önce
Hakaretin siniri yok.Neredeyse yapistirmadiginiz tarikat kalmadi.Gogus gerene amborgo, sallayana ise`go bo go.Cok adilane. Cok acinasi.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Şıracı ~ 8 ay önce
Acı sende
@AirportHaber ~ 8 ay önce
Bu pek demokratik mesaj size mi ait?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Demos ve krotos ~ 8 ay önce
Sıkışınca demokrasi sesleri geliyor radikallerden,talibantaparlardan
airporthaber ~ 8 ay önce
Pilot rumuzlu bir okur dadandı bu yazımın yorum hanelerine. Eğer bu adam pilot ise ben de vatman ’ım. 19.09. saat 14.42 itibarı ile 45 adet yorum göndermiş. Bir yorumunda bile okurların beğendim işareti beğenmedim den çok değil. Saat 14 civarında yazdığım bir notla bundan sonra gönderecekleri yorumların yayımlanmayacağını genele duyurmaktan başka çare kalmadı. Tabii ki bunu çok daha önce yapıp bu çirkinliğe imkân tanımamam gerekirdi. Çakma Pilot Efendi anlamıyor. Kısıtlamadan sonra bile 6 adet daha not gönderdi. VPN kullanıyor tabii ki. Kontrol ettim. Örneğin (x 119) VPN ile saat 13. 39.05’ de bir paylaşım yapıyor. VPN’ ni kapatmadan diğer paylaşımına geçiyor onunda numarası (119 X) paylaşımın gönderim saati ise 13.40.50. yani diğerinden 1 dakika 45 saniye sonra. Bu tür örnekler den fazla da var. Hak ve özgürlükten bahsediyor beyefendi. Önce internetten yorum nedir onu okusun öğrenin. Bir diğer arkadaş davranışımı demokratik bulmadığını söylüyor. Ben ise gayet demokratik davrandığıma inanıyorum. Galiba kendileri hiçbir yerde konuşamıyor veya dinlenmiyor. Meydanı boş bulunca kurtlarını döktü. Herhalde Pilot Bey ciddi rahatsız. Bana verdiği rahatsızlığa rağmen yine de kendisine şifalar dilerim.
AİRPORTHABER'E ~ 8 ay önce
EVET BANA AİT. ÇETİN ÖZBEY
Pilot ~ 8 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pilot'a ~ 8 ay önce
Sen ölçüyü çok kaçırdın. Hele başka bir siteye aynı konuya bu kadar yorum yaz. Bak yayınlanıyor mu?
Pilot ~ 8 ay önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000