10 Kasım 2016, Perşembe 09:18:14

Türkiye'de melez uçak heyecanı

Türkiye'nin dünyada yalnızca ABD ve İtalya'nın sahip olduğu "melez uçak" teknolojisi için araştırma geliştirme projesi yürütme kararı aldığı ortaya çıktı.
  • Bu iş öyle italyanın A129 atak teknoloji transferini al yapıştır. Sonra yerli araba de git saab bın telif haklarını al. Şimdide milli uçak deyip ingilizlerle bütün transferi yapacağız demekle olmuyor. Sizleri Tai Aselsan hani kod yapmıştınız milliiiiii diye. F16 ların yazılımını verdilermi. Herşeyden önce yazılımını yapmak. Eğerki yazılımıı yine ingiltere belirlerse savaş halinde bombaları kullanamaz halk geliriz.
  • Geç kalınmış projeler.
  • Tai deki torpilli, Sütcü imam üniversitesi mühendisleriyle mi ?!?
  • Devlet söylemese de anlamak zor değil. Atak T129'daki işbirliği ile Özgün helikopter denen genel maksat askeri ve sivil helikopter sessiz sedasız geliştiriliyor, halbuki bu özgün helikopter AW189 gibi bişey, aynı şekilde rusyanın geliştirdiği yeni helikopter Kamov ka-62 bile AW189 baz alınarak geliştirildi. Kısacası İtalya teknoloji transferini sevdi, böylelikle arge çalışmalarını da kolayca finanse edebiliyor. Tiltrotor ise şüphesiz geleceğin helikopter platformu. AW609'u finanse etmek için bizden güzel devlet mi var. Gizli teknoloji transferi var ortada.
  • Bizim beyler için kulağa hoş geliyor böyle hibrid- mibrid teknolojik laflar. . Daha araştırma geliştirme projesi yeni hazırlanacak da cek.. cak.. Oysa öyle kolay değil bu işler. Daha geçenlerde İtalya'da test uçuşunda düşmedi mi bunlardan biri? Adamlar kaç senedir oturtamadı daha teknolojiyi . V.22 bile kaç kez kırıma uğradı bugünlere gelene kadar. Bir dolu ABD'li deniz piyadesi kaybı oldu. Hala sıkıntıları var bu teknolojinin. Ruslar bile fazla bulaşmadı bu türe. . Böyle know how'u pahalı, karmaşık işlerden önce temel meseleleri halledelim. Mevcut yürüyen, ülkenin kıt kaynaklarından yatırım yapılmış projeleri geliştirelim. Başarılı İHA konusunu geliştirelim..Beyin göçünü önleyelim. Hayal etmek güzel, fakat ayaklarımız yere basmalı ..
  • Ilk V-22 1989'da ucmus ama cok buyuk problemler yasanmis, bir kac ucak egitim ve certification sirasinda dusunce (19 asker olmus) tekrar projeye donulmus ve nihayet 2007 yilinda satisa sunulmus. 2012 yilinda tekrar dizayn digisikliklerine gidilmis. Yani 38 yillik bir tarihcesi var. Teknolojisi zor. Bizim bu tip hayaller yerine once adam gibi fonksiynel ucaklara bakmamiz lazim. Her secim oncesi cikan bu tip haberlere itibar edilmemeli.
  • Asrin devletinde havacilik ve uzay teknolojileri en ust seviyeye ulasti. Agzi ve dili olan herkes konusuyor. Yapamamanin ve beceriksizligin yansimasi maalesef agiz ishaliyle sonuclaniyor. Daha iyi haberler bekleriz. Melez hava araclarinin nodel/hobby(oyuncak) alaninda iyi payi var. Oradan baslayabilirler mesela.
  • Bu arada Kıbrıs'ın teslimi görüşmeleri yapılıyor. Musul Fatih'i sus pus! Ne tilt motoru yahu. Üsküdar'dan yeni havalimanına giderken mi kullanacaksınız?
  • Millet satın almaya ne kadar da karşıymış ithal edince çok güzel demek ki. Volvo satıldı saab satıldı land rover satıldı dornier satıldı Pilatus satıldı thielert motor şirketi satıldı. Çoğunu Hindistan ve Çin şirketleri aldı. Biz niye almadık ey halkım!? Şu ezikliği terk edin.
  • bırakın bu işleri gidin siz önce atlı karınca yapın!!!

Türkiye'nin dünyada yalnızca ABD ve İtalya'nın sahip olduğu "melez uçak" teknolojisi için araştırma geliştirme projesi yürütme kararı aldığı ortaya çıktı.

Geliştirilecek melez uçak, helikopterle uçağın üstün özelliklerini bir araya toplayacak. İniş ve kalkışta helikoptere, seyir halindeyken uçağa dönüşecek.

ABD ordusunun sahip olduğu melez uçak, TSK'nın 2015'de düzenlediği "Egemen" tatbikatına katılmıştı. Savunma Sanayii Müsteşarı İsmail Demir, mevcut projeleri ve yeni dönem stratejilerini değerlendirme toplantısı düzenledi. Demir, sunumunda "tilt rotor uçak için araştırma ve geliştirme projesi" yürütüleceğini açıkladı.

Sunumda dikkatlerden kaçan bu proje, helikopter özelliğine de sahip "melez" uçakların yerli ve milli olarak geliştirilmesi anlamına geliyor. Boeing'in geliştirdiği V-22 Osprey ile Leonardo- Finmeccanica'nın geliştirdiği AW609 helikopterin dikey performansıyla sabit kanatlı uçağın hız ve menzil yeteneklerini buluşturuyor. İtalyan firması, AW609'u ABD'li Bell ile birlikte geliştirmeye başlamış, ardından yoluna yalnız devam etmişti.
Melez uçak, dikey konumda bulunan motor kaportaları ve rotorları sayesinde helikopter gibi havalanıyor. Ardından motor kaportaları döndürülerek helikopterden turboprop motorlu bir uçağa dönüşüm sağlanıyor. Böylece yüksek hız ve irtifaya ulaşan uçak, hedefine varınca motor kaportaları yeniden döndürülerek dikey iniş yapan helikoptere dönüştürülüyor.

OSPREY V-22

Mürettebat: 2 pilot, 2 uçuş mühendisi
Pervane adedi: 2
Motor adedi: 2
Pervane türü: Turboshaft
Azami hız: 509km/s
Azami menzili: 1,000 km
Uçuş yüksekliği: 7.925 m
Yükselme hızı:11.8 m/s

2023'TE YERLİ SAVAŞ UÇAĞI

Müsteşar İsmail Demir, "Hedefimiz 2023, o tarihte görev yapacak bir uçak değil. O tarihte ilk şekli ortaya çıkmış bir uçak. 2030 beklentimiz ise yerli bir uçağın THK'da tam fonksiyonel hizmet veriyor olması. 2030'da Hava Kuvvetleri filosu tamamen yerli uçaklardan oluşmayacak. Çok sayıda F-35 uçağının filoda olacağını düşünüyoruz" dedi.

EYP'YE KARŞI PROJE

İsmail Demir, terör örgütlerinin son yıllarda yaygın olarak kullandığı el yapımı patlayıcıların (EYP) engellenmesine yönelik birden fazla proje üzerinde çalışıldığını belirterek, şu bilgiyi verdi: "Karıştırma, uzaktan patlatma, elektronik yöntemlerle etkisiz hale getirmek için çalışıyoruz. Şu anda 'Sahaya yüzde yüz etkin bir çözüm verdik' diyemiyoruz çünkü her gün yeni bir tehdit şekli ortaya çıkabiliyor." (Habertürk)

Türkiye'de melez uçak heyecanı

Yorumlar Tüm Yorumlar (29)

Vizyonsuz tipler ~ 7 yıl önce
Bu iş öyle italyanın A129 atak teknoloji transferini al yapıştır. Sonra yerli araba de git saab bın telif haklarını al. Şimdide milli uçak deyip ingilizlerle bütün transferi yapacağız demekle olmuyor. Sizleri Tai Aselsan hani kod yapmıştınız milliiiiii diye. F16 ların yazılımını verdilermi. Herşeyden önce yazılımını yapmak. Eğerki yazılımıı yine ingiltere belirlerse savaş halinde bombaları kullanamaz halk geliriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Geçç ~ 7 yıl önce
Geç kalınmış projeler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Miyendis ~ 7 yıl önce
Tai deki torpilli, Sütcü imam üniversitesi mühendisleriyle mi ?!?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İşbirliği ~ 7 yıl önce
Devlet söylemese de anlamak zor değil. Atak T129'daki işbirliği ile Özgün helikopter denen genel maksat askeri ve sivil helikopter sessiz sedasız geliştiriliyor, halbuki bu özgün helikopter AW189 gibi bişey, aynı şekilde rusyanın geliştirdiği yeni helikopter Kamov ka-62 bile AW189 baz alınarak geliştirildi. Kısacası İtalya teknoloji transferini sevdi, böylelikle arge çalışmalarını da kolayca finanse edebiliyor. Tiltrotor ise şüphesiz geleceğin helikopter platformu. AW609'u finanse etmek için bizden güzel devlet mi var. Gizli teknoloji transferi var ortada.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ne diyeyim ~ 7 yıl önce
Bizim beyler için kulağa hoş geliyor böyle hibrid- mibrid teknolojik laflar. . Daha araştırma geliştirme projesi yeni hazırlanacak da cek.. cak.. Oysa öyle kolay değil bu işler. Daha geçenlerde İtalya'da test uçuşunda düşmedi mi bunlardan biri? Adamlar kaç senedir oturtamadı daha teknolojiyi . V.22 bile kaç kez kırıma uğradı bugünlere gelene kadar. Bir dolu ABD'li deniz piyadesi kaybı oldu. Hala sıkıntıları var bu teknolojinin. Ruslar bile fazla bulaşmadı bu türe. . Böyle know how'u pahalı, karmaşık işlerden önce temel meseleleri halledelim. Mevcut yürüyen, ülkenin kıt kaynaklarından yatırım yapılmış projeleri geliştirelim. Başarılı İHA konusunu geliştirelim..Beyin göçünü önleyelim. Hayal etmek güzel, fakat ayaklarımız yere basmalı ..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Selim ~ 7 yıl önce
Ilk V-22 1989'da ucmus ama cok buyuk problemler yasanmis, bir kac ucak egitim ve certification sirasinda dusunce (19 asker olmus) tekrar projeye donulmus ve nihayet 2007 yilinda satisa sunulmus. 2012 yilinda tekrar dizayn digisikliklerine gidilmis. Yani 38 yillik bir tarihcesi var. Teknolojisi zor. Bizim bu tip hayaller yerine once adam gibi fonksiynel ucaklara bakmamiz lazim. Her secim oncesi cikan bu tip haberlere itibar edilmemeli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
USAMISAFIR ~ 7 yıl önce
Asrin devletinde havacilik ve uzay teknolojileri en ust seviyeye ulasti. Agzi ve dili olan herkes konusuyor. Yapamamanin ve beceriksizligin yansimasi maalesef agiz ishaliyle sonuclaniyor. Daha iyi haberler bekleriz. Melez hava araclarinin nodel/hobby(oyuncak) alaninda iyi payi var. Oradan baslayabilirler mesela.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kıbrıs ~ 7 yıl önce
Bu arada Kıbrıs'ın teslimi görüşmeleri yapılıyor. Musul Fatih'i sus pus! Ne tilt motoru yahu. Üsküdar'dan yeni havalimanına giderken mi kullanacaksınız?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
LHTEC ~ 7 yıl önce
Millet satın almaya ne kadar da karşıymış ithal edince çok güzel demek ki. Volvo satıldı saab satıldı land rover satıldı dornier satıldı Pilatus satıldı thielert motor şirketi satıldı. Çoğunu Hindistan ve Çin şirketleri aldı. Biz niye almadık ey halkım!? Şu ezikliği terk edin.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bırakın ~ 7 yıl önce
bırakın bu işleri gidin siz önce atlı karınca yapın!!!

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000