19 Mayıs 2022, Perşembe 17:26:10

TEI yerli İHA motorunda seri üretime devam ediyor

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, insansız hava aracı (İHA) motorlarının seri üretimini sürdürdüklerini ifade etti.
  • TEI den ancak cacik olur; milletin aklini kariatirmayin
  • Yerli motor geldi hanım. Bunlara göre Fiat yerli hyundai yerli ford yerli zaten bi sürü aracımız varmış Togg niye kuruldu acaba. Yersen oda yerli.
  • Harika bir haber, ufak bir beklentim var. Bir de yerli malı pusula üretsinler ben de gururla sandalıma takayım. Bıktım Silva, Plastimo gibi şirketlere para kazandırmaktan. Yani diyorum ki yapın bir pusula hem sizin uçaklara da lazım olur hem de biz neyse parası verip alacağız.
  • alman otomotiv şirketi motorundan türetilen motor değil mi? bu
  • mersedes motorundan türetilen motor nasıl %100 milli oluyor.
  • Bir Türk genci olarak çok gururlandim.
  • simsi dolar yine buralar fetocu, sirf muhalefet yapmak icin muhalif, cahil veya ulkesini hor gorup hicbir sey yapamayacagini dusunen (yaptigi halde) eziklerle. O yuzden onlar dolusup sormadan once ben sorayim : BU SIHA MOTORLARININ MOTORU YERLI MIYMIS? :))

TUSAŞ Motor Sanayii AŞ (TEI) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Prof. Dr. Mahmut Faruk Akşit, insansız hava aracı (İHA) motorlarının seri üretimini sürdürdüklerini ifade etti.

Akşit, Eskişehir'de kurulu tesislerde geliştirdikleri TEI-PD170 motorun, MALE sınıfı İHA'larda irtifa kabiliyeti ve irtifadaki güç yeteneğiyle dünya lideri olduğunu söyledi.

İHA'lar Anka ve Aksungur'a güç vermesi için ürettikleri bu motorun yakıt tasarrufunda da dünya lideri olduğuna işaret eden Akşit, şöyle konuştu:

"Seri imalatını 2 yıl önce anons etmiştik. İlk partide o yıl 13 motorluk bir partiyle seri imalata 'Bismillah' deyip başlamıştık. Geçtiğimiz 1-2 yıl içinde seri imalatımız 40'ı geçti. Teslimatımız ve yeni siparişlerin pazarlıkları devam ediyor. Uygulamalarımız ve adetlerimiz arttıkça rekabetçiliğimiz de artacak, seri imalat daha büyük hızla devam edecek. TEI-PD170 motorumuz ilk önce Anka için geliştirilmişti, şu anda Aksungur'da uçuyor. TB3'e entegrasyon aşamasında Baykar'a teslim ettik, birkaç tane. Onlar testlerini yaptılar. Hatta Selçuk Bey sağ olsun testlerden memnun kalmıştı, onu Twitter'da paylaşmıştı. Güzel bir şeydi. Onların işleri bitip, TB3 de bittiğinde ilk uçuşunu İnşallah biz de sabırsızlıkla bekliyoruz."

TEI-PD170'TEN MOTOR AİLESİ TÜRETME ÇALIŞMALARI

Prof. Dr. Akşit, bir motoru geliştirdikten sonra motor türevlerini ortaya çıkarmanın daha kolay olduğunu ifade etti.

TEI-PD170'ten motor ailesi türetme çalışmalarının sürdüğünü belirten Akşit, "Geçen seneki TEKNOFEST'te 225 beygirlik motoru göstermiştik. 225 beygire artık rahatlıkla çıkabiliyoruz." dedi.

Akşit, testleri devam eden ve TEI-PD170'ten 10 kilogram hafif olan TEI-PD222-DT versiyon motorun, tek turboda kalkış gücünü 225 beygire çıkarabildiğini dile getirdi.

TEI-PD170'in tek turbolu TEI-PD180-ST adlı yeni bir versiyonunu da geliştirdikleri bilgisini veren Akşit, "Ağırlığını mevcut TEI-PD170'in 7 kilogram altına indirerek, kalkışta gücünü yüzde 10 artırdık. Bu sınıfta bayağı bir motor çıkarttık." diye konuştu.

"TEI-PG50 MOTORU 16 BİN FEETE KADAR RAHATLIKLA ÇIKABİLİYOR"

Akşit, "Türkiye'nin ilk iki zamanlı uçak motoru" olma özelliğine sahip TEI-PG50 motorunda da sipariş pazarlıkları yaptıklarını bildirdi.

Bu motorun, seri imalata hazır olduğunu belirten Akşit, şunları kaydetti:

"TEI-PG50'yi devletin bir projedeki ihtiyacına göre geliştirdik. O sınıftaki diğer İHA'ları da gözeterek bu imalatı yaptık. Günümüzde dronlar her yerde ancak hepsi elektrikli. Bunların en çok havada duranı yarım saat, 1 saat, 1,5 saatten fazla kalamıyor. TEI-PG50'nin üstün tarafı aynı ağırlıkla uzun süre havada kalması. TEI-PG50, yakıtlı olduğu için yakıttaki enerji konsantrasyonu dünyadaki en iyi elektrik bataryasından katbekat yoğun. TEI-PG50 küçüklüğü ve hafifliği sebebiyle sınıfındaki elektrik motorlarına göre bu segmentteki dronların havada kalma sürelerini, menzillerini ciddi olarak uzatıyor. TEI-PG50'nin 19 kilogram kuru ağırlığı var ve 50 beygir güç üretiyor. Çok pervaneli dronları TEI-PG50 gibi fosil yakıtlı motorlarla desteklediğinizde irtifa da kazanıyorsunuz. Yüksek irtifa olan bölgelere yardım götürmede etkili olabilir. TEI-PG50, 16 bin feete kadar rahatlıkla çıkabiliyor. Bunu ihtiyaca göre daha da artırabiliriz."

TEI yerli İHA motorunda seri üretime devam ediyor

Yorumlar Tüm Yorumlar (12)

Heh he ~ 2 yıl önce
TEI den ancak cacik olur; milletin aklini kariatirmayin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Almanyadan ~ 2 yıl önce
Yerli motor geldi hanım. Bunlara göre Fiat yerli hyundai yerli ford yerli zaten bi sürü aracımız varmış Togg niye kuruldu acaba. Yersen oda yerli.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Cem ~ 2 yıl önce
Sen Togg fabrika kurunca elektirikli araç üretme çabalarını a almamışsın. Dw bile Türkçe yayınlarda Turkiyeye elektirikli satmak için yayın yapıyor
Güzel ~ 2 yıl önce
Harika bir haber, ufak bir beklentim var. Bir de yerli malı pusula üretsinler ben de gururla sandalıma takayım. Bıktım Silva, Plastimo gibi şirketlere para kazandırmaktan. Yani diyorum ki yapın bir pusula hem sizin uçaklara da lazım olur hem de biz neyse parası verip alacağız.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
yalan ~ 2 yıl önce
alman otomotiv şirketi motorundan türetilen motor değil mi? bu

Yanıtla

Kalan karakter 1000
mercedes ~ 2 yıl önce
mersedes motorundan türetilen motor nasıl %100 milli oluyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bu tür Motorların ~ 2 yıl önce
Çalışma prensipleri aynı.Tei'den termodinamik vs motorlar ilgili diğer alanlardaki bilgiler'den farklı olarak bir motor geliştirmesini beklemiyorsunuzdur umarım.Dediğinizin Mercedes'in 4 tekeri var Togguda mercedesten türetmişler demenizden pek bir fark yok.Ayrıca mercedes dediğiniz şirketin bazı modellerinde renault motorları kullanılıyor ve inanın almanyada sizin yaptığınız gibi muhabbet hiç dönmüyor :)
Hakan ~ 2 yıl önce
Bir Türk genci olarak çok gururlandim.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aferin ~ 2 yıl önce
Türk gencini araştırmadan, okumadan, görmeden kandırmak bukadar kolay işte.Sen hele az bekle, bak daha nelerle gurur duymayı õğretecek sana bu hacılar
MOTORU YERLI MIYMIS? ~ 2 yıl önce
simsi dolar yine buralar fetocu, sirf muhalefet yapmak icin muhalif, cahil veya ulkesini hor gorup hicbir sey yapamayacagini dusunen (yaptigi halde) eziklerle. O yuzden onlar dolusup sormadan once ben sorayim : BU SIHA MOTORLARININ MOTORU YERLI MIYMIS? :))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
motor ~ 2 yıl önce
bu motor alman otomotiv devi mercedesin motorundan türetilen motor mu? sor bakalım.
parça ~ 2 yıl önce
bu motorda 1000 ader parça varsa 990 adet tasarım alman otomotiv firması tasarımı mı?. bunu oto yedek parça satan yerden alıp yapıyor olabilirler mi?

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000