22 Aralık 2020, Salı 09:35:27

Havacılık Yönetimi Mezunları İsyan Etti!

Havacılık yönetimi mezunları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin kendilerini görmezden geldiğini ve hak ettikleri kadroların alakasız kişilerle doldurulduğunu ifade ederek bir bildiri yayınladı.
  • Arkadaşlar ben de havacılık yönetimi mezunuyum. Bilmenizi isterim ki benim temel atc kursu gördüğüm zamanda bizim bölümden mezun olan 4-5 kişi vardı. Yds puanı elde edip hava trafik kontrolörü olmayı denemenizi tavsiye ederim. Dhmi de memur olarak da çalışmış biri olarak gerçekten memur kadrosunda çoğu ünitede bölümümüzün çok önemli olduğunu düşünmüyorum. İşletme birimi onlardan değil mesela ama ik, mali işler, satın alma... gelelim apron ve aim kadrosuna. Bu kadrolar için havacılık yönetimi mezunu almak yerinde tabii ki. Apron kadrosunun verilmiş olması isabetli oldu umarım alım sayıları artar. Aim e gelince o büyük lokma arkadaşlar yedirmezler yani.. kadro adı da aim memuru değil havacılık bilgi yönetimi uzmanı oldu ek bilgi olarak. Siz elinizden geleni yapın nasibinizde de varsa olur.. Başarılar dilerim
  • Dhmi personelinden de ağlayan çok sesini duyan yok. 13 yıldır müdürlük sınavı yok hülle ile atamaya tam gaz en az 50 müdür ve 150 Şef bu şekilde atanmış. Kurumu yeni başlamış kurumu tanımayan birilerine bile ilgisiz atamalar yapılıyor. Neymiş gençlerin önü açılsın ya kuruma yıllarca emek verenler ne olacak. Efendim onlar çalışmıyormuş bu zamana kadar kim çalıştı. Bu hüllelere kılıf olarak bu söylenmiş. Sayıştay yazmış takan yok. Bir kurumda böyle haksızlık ve ben yaparım kimse karışamaz denilirse işin hilesi yapılırsa devletin tepesi duysun bu ülke torpille 1 adım gidemez. İlgili sendikadan tabii başrolde mem..sen. Liyakat yerine refaranss sistemi oturmuş. Herşey şaibeli sınavları bilem diyen çok
  • Geldim 55 yasina su saatte ergenlerin aglamalarini okuyorum kpss den 97 alamam bana Özel uygulama yap 70 kpss le.kadro kapayim demissiniz.neymis 4001 liler yapamazmis.bizin zamanimizda lise ortaokul mezunlari yapiyordu bu isleri havaci mezunu nerden bulcan.dhmi buyuk bir ayledir bunu deyistiremezsiniz tum vatandaslar acik bir kurumdur isdeyen girsin yuksek puan alsin . personel de ozluk dosyasi bakan tahakuk da maas yapan memurun havacilik mezunluyuyla havacilikla ilgisi ne herkez olarbilir.gencler ders calisin benim emekliliyim gelmis size amca tavsiyesi
  • Korkudan tir tir titriyorsunuz değil mi hakkımız bize iade edilir diye. Yorumlarda bir gram mantık yok, buranın maaşı güzel kanka kafasıyla işe girmiş kücük beyinli bireyler. Bir kaç döneme müdürlüğüm gelsin o zaman temizlik başlayacak.
  • Havacılıkla alakasız insanların bölüm bizim hakkımız demesindense direk havacılık yönetimi mezunlarının hak araması ne kadar saçma ya. Hangi ülkede yaşıyoruz böyle şey olmaz. Doktorlar da mesela hastahaneler bizim hakkımız diyor oldu olacak avukatlarda adliyeler bizim hakkımız desin tam olsun. IBFF mezunlarımız dururken bu istekler ne kadar abes kaçıyor arkadaşlar sizce de öyle değil mi? Bir de idealist mühendislerimiz var tabi maaşlarını duyunca DHMİ aşkı depleşen canımız mühendislerimiz.(Tabi mühendis kadrolarına girmek için değil kendi hakları olan aim, apron, düz memurluk vs. kadroları için çünkü mühendis kadrosunda mühendisin çalışması çok saçma olur.) Acilen bu konuların çözülmesi lazım herkes ait olduğu mesleği icra ederse ohoooo kapatıp gidelim ülkeyi öyle şey mi olur değil mi?
  • Yine ülkemin insanları her şeyi çok bildiğini iddia ederek bu işin herkes tarafından yapılabileceğini öne sürüyor, bizim 70 puan üzerine çıkamadığımızı iddia ediyor, yok ya! Siz ve sizin gibiler yüzünden bu halde bu ülke. Bizler 6 yıl önce girdik bu bölümlere. Bahsettiğiniz vakıf üniversitelerinde dahi yoktu bu bölüm ve geleceğin mesleği dendiği için tercih ettik. En düşük puanla giren kişilerin benim de dahil tüm öğretmenliklere puanımız yetiyordu. Anadolu Üniversitesi'nde okuyan arkadaşların bazıları pdr hukuk gibi bölümleri tercih etmeyip havacılık seçti.1 yıl kapanıp kpss çalışıp, sektörden bir haber olan ve bomboş halde belli kurumlara göz diken sizler yüzünden hiçbir gelişme kaydedemiyoruz asıl. Biz devlete sırtımızı dayamaya çalışmıyoruz, asıl bunu yapan sizlersiniz.Biz hakkımızı almak, eğitimini aldığımız alanda çalışmak istiyoruz. Şuan DHMİ'yi düşünmemiz kadar doğal bir şey yok.Çünkü mevcut krizden dolayı özel sektör bitmiş durumda, umarım bu konulara da bu kadar vâkıfsınızdır
  • Yorumlara bakıyorum senelerdir haksızlıklara sesi çıkmayan apron memurunun aim memurunun ne iş yaptığını dahi bilmeyen sırf parası güzel diye bu kurumu yazan insanlar ne kadarda çoğalmış. Havacılık mezunları gayet yüksek puanlar ile ve yeterli yds puanları ile hakkını aramaya devam edecek. #havacılarkadrobekliyor
  • 90 puanım var, havacılık yönetimi mezunuyum aşağıda bir arkadaş bizi aşağılamış aklısıra. diğeride açılan özel üniversiteleri örnek göstermiş. haberi yok sanırsam anadolu, erciyes, ondokuzmayıs, kocaeli, mustafa kemal, erzincan üniversitelerinden. ulan sanki 10 bin kadro açıyorlar da onu istiyoruz. taş çatlasın 100 120 kadro veriyorlar. 5 sene okul okuyan, havalimanlarında staj yapan, havacılığın ve işletmenin tüm derslerini alan insanları almayacak da havacılıkla alakalı tek bildiği parmağını yalayıp rüzgar nereden esiyor diye havaya bakan maliye mezununu alacak öyle mi ?
  • nedir bilir misin champ?
  • Kpss 50-60 puanın üstüne çıkamayan arkadaşlar diğer yolları deniyor.basvuran sayısını azaltmak gibi.sadece kendilerinin başvurabileceği bir sistem istiyorlar. Alin 95 i 100 u bakın nasıl yerlesiyorsunuz.

Havacılık yönetimi mezunları, Devlet Hava Meydanları İşletmesi'nin kendilerini görmezden geldiğini ve hak ettikleri kadroların alakasız kişilerle doldurulduğunu ifade ederek bir bildiri yayınladı.

İşte Havacılık Yönetimi Mezunları Tarafından Gönderilen O Bildiri Metni:

"Havacılık Yönetimi mezunları olarak, yönetim ve havacılık alanında aldığımız dersler ile kamu kurumlarında çalışma şansımızın olduğu tek kurum olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nde çalışmak için başvuruda bulunmayı planlayan bizler Devlet Hava Meydanları İşletmesi’nin tercihte bulunabilecek bölüm kriterleri ve kurum içindeki haksız olduğunu düşündüğümüz geçişler nedeniyle yaşadığımız zorlukları dile getiriyoruz.

Havacılık Yönetimi bölümü, yönetim ve havacılık dersleri birleşiminden oluşan bir eğitim modeli sunmaktadır. Programın havacılık bileşenleri, öğrencileri havacılık alanındaki düzenlemeler, kurallar, bilimsel yaklaşımlar, ilkeler ve prosedürleri öğrenmelerini sağlarken yönetim bileşenleri işletmecilik bilimini anlamaları ve havacılık yönetimi alanlarında etkin olarak uygulamalarını sağlar. Bu amaç doğrultusunda, lisans eğitiminde havayolları ve hava kargo operasyonları, havaalanı yönetimi, havacılık emniyeti yönetimi, havacılık hukuku konularında uzmanlaşmayı sağlayan temel havacılık yönetimi alan dersleri finansal yönetim, risk yönetimi, işletme yönetimi gibi yönetsel dersler sunulmaktadır. Bugüne kadar yapılan atamalara bakıldığında Devlet Personel Başkanlığı tarafından açıklanan kadrolarda, devlet kadrosu olarak girebileceğimiz tek kurum olan Devlet Hava Meydanları İşletmesi kadroları için nitelik kodu, 4493 (Havacılık Yönetimi lisans mezunu olmak) nitelik koduna ek olarak, 4431(İşletme, İşletmecilik, İş İdaresi, İş İdaresi ve İktisat, İşletme-Ekonomi, İşletme-İktisat, Muhasebe ve Finansman, Muhasebe ve Finansal Yönetim, Muhasebe ve Finans Yönetimi, Pazarlama, Yönetim ve Organizasyon, Yönetim ve Bilişim Sistemleri lisans programlarının birinden mezun olmak ) ve 4503(Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi, Siyaset Bilimi lisans programlarından birinden mezun olmak.) nitelik kodları da eklenmiştir veya kadrolar belirlenirken Sivil Hava Ulaştırma İşletmeciliği bölümüne hiç yer verilmeyip 4001 ( Herhangi bir Lisans mezunu olmak) ve 4431-4503(Nitelikleri yukarıda belirtilmiştir.) nitelik kodları arasında paylaştırılmıştır. Alınan dersler ve yaptığımız stajlar neticesinde Devlet Hava Meydanları İşletmesine sağlayacağımız yarar, diğer nitelik kodlarından daha fazla olduğu görülmektedir. Bunun yanı sıra bizim denklik alarak diğer belirtilen nitelik kodlarında tercih yapamayacak olmamız ve onların denklik almadan bizim eğitimini aldığımız kadrolara tercih yapabiliyor olmaları ayrı bir çelişkidir. 

Aldığımız eğitimler doğrultusunda DHMİ kadrolarında olmamız gereken 3 ayrı birim bulunmaktadır. Bunlar; AIM, Apron memurluğu ve DHMİ memurluktur. Yukarıda belirttiğimiz üzere bunlardan sadece apron memurluğu 4493 nitelik kodumuz ile alım yapmakta olup diğer ikisi maalesef 4001 nitelik kodunu kullanmaktadır. Apron memurluğunun havacılık yönetimi mezunlarından alınması bizi memnun etse de son 2 yılda geçirdiğimiz 4 atama dönemindeki alım sayısının düşüklüğü bizi büyük bir hüsrana uğrattı.                 
                         
2018 KPSS puanlarımızın geçerli olduğu atamalardaki alım sayıları şu şekilde gerçekleşti: 2018/2 23 kişi, 2019/1 0 kişi, 2019/2 1 kişi, 2020/1 8 kişidir.

Bu düşük sayıdaki atamaların en önemli nedenlerinden birisi de kurum içerisinde apron memuru ihtiyacı olsa bile bu ihtiyacın çoğunlukla kurum içindeki Arff personeli veya güvenlik personellerinden karşılanmasıdır. Bu kurum içerisindeki geçişler 46 yaşını doldurmuş kişilerden yapılmakta ve sadece dilekçe vermeleri yeterli olmaktadır.

Dünyada ve ülkemizde, günümüzde ve gelecekte en önemli sektörlerden biri olan havacılık sektörünün eğitimli personele ihtiyacı vardır. Her yıl iki binden fazla mezun veren bir bölümün atama sayılarının bu kadar düşük olması bölümümüzün itibarını zedelemektedir. Bu atama sayılarıyla havalimanlarında havacılığı gerçekten bilen bölüm mezunlarının olmayacak olması hem havacılık sektörünü hem havacılık mezunlarını hem de bu bölümün ilerleyen dönemde gelişimini olumsuz etkileyecektir.

2020 KPSS puanlarımızla geçireceğimiz atamalarda ve bundan sonraki her atama döneminde bu kadar az atama sayılarını görmek istemiyoruz. Belirttiğimiz mağduriyetler doğrultusunda kamudaki tek kurumumuz olan DHMİ'den bazı taleplerimiz bulunmaktadır.

Bu talepler:

1- Apron Memuru ihtiyacı doğrultusunda 2 yıl (4 alım dönemi) içerisinde gerekli personelin Havacılık Yönetimi mezunları (4493 nitelik kodu) tarafından karşılanmasını talep ediyoruz. Havacılık Yönetimi mezunları olarak beklentimiz, son 2 yılda sadece 32 tane apron memuru alınmışken alımların ciddi oranda arttırılarak önümüzdeki 2 yıllık süreçte en az 200 Apron Memurunun bizlerden alınması ve kurum içerisinden yapılan haksız olduğunu düşündüğümüz geçişlerin durdurulması bizim için en acil durumdur.

2- DHMİ Memurluk kadrosundan 4001 kodunun tamamen çıkarılmasını talep ediyoruz. Bunun nedeni memurluk kadrosunun görevlerini en iyi yapacak olan Havacılık mezunlarıdır. DHMİ Memurluk kadrosuna önceki dönemlerde yapıldığı gibi 4493 nitelik kodu ile istihdam edilmesini talep ediyoruz. Eğer muhasebe departmanına 4493 nitelik kodu ile personel alımı yapılamıyorsa yine daha önce yapıldığı gibi bu birime İİBF fakültesi mezunları alınması geriye kalan tüm birimlere Havacılık Yönetimi mezunları alınmalıdır. Bu yapılırsa eğer kurumdaki havacılık ile tamamen ilgisiz bölümlerin kuruma girmesi engellenir ve ülkemiz havacılığının bu alanda işin ehli ve işine karşı bağlılığı yüksek olan Havacılık Yönetimi mezunları ile daha fazla gelişmesi söz konusu olacaktır.

3- AİM Memurluğu kadrosu için 4001 kodunun kaldırılmasını ve personel ihtiyacının 4493 kodu kullanılarak karşılanmasını talep ediyoruz. Çünkü transkriptlerimizde de göründüğü üzere AİM memuru olabilmek için verilen eğitimleri Havacılık fakültelerinde ders olarak almaktayız. Ayrıca YDS puanı olan mezun sayımız gerekli AİM memuru ihtiyacını rahatlıkla karşılamaktadır."

Havacılık Yönetimi Mezunları İsyan Etti!

Yorumlar Tüm Yorumlar (66)

Havacılık Yönetimi Mezunu ~ 3 yıl önce
Arkadaşlar ben de havacılık yönetimi mezunuyum. Bilmenizi isterim ki benim temel atc kursu gördüğüm zamanda bizim bölümden mezun olan 4-5 kişi vardı. Yds puanı elde edip hava trafik kontrolörü olmayı denemenizi tavsiye ederim. Dhmi de memur olarak da çalışmış biri olarak gerçekten memur kadrosunda çoğu ünitede bölümümüzün çok önemli olduğunu düşünmüyorum. İşletme birimi onlardan değil mesela ama ik, mali işler, satın alma... gelelim apron ve aim kadrosuna. Bu kadrolar için havacılık yönetimi mezunu almak yerinde tabii ki. Apron kadrosunun verilmiş olması isabetli oldu umarım alım sayıları artar. Aim e gelince o büyük lokma arkadaşlar yedirmezler yani.. kadro adı da aim memuru değil havacılık bilgi yönetimi uzmanı oldu ek bilgi olarak. Siz elinizden geleni yapın nasibinizde de varsa olur.. Başarılar dilerim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Murat ~ 3 yıl önce
Dhmi personelinden de ağlayan çok sesini duyan yok. 13 yıldır müdürlük sınavı yok hülle ile atamaya tam gaz en az 50 müdür ve 150 Şef bu şekilde atanmış. Kurumu yeni başlamış kurumu tanımayan birilerine bile ilgisiz atamalar yapılıyor. Neymiş gençlerin önü açılsın ya kuruma yıllarca emek verenler ne olacak. Efendim onlar çalışmıyormuş bu zamana kadar kim çalıştı. Bu hüllelere kılıf olarak bu söylenmiş. Sayıştay yazmış takan yok. Bir kurumda böyle haksızlık ve ben yaparım kimse karışamaz denilirse işin hilesi yapılırsa devletin tepesi duysun bu ülke torpille 1 adım gidemez. İlgili sendikadan tabii başrolde mem..sen. Liyakat yerine refaranss sistemi oturmuş. Herşey şaibeli sınavları bilem diyen çok

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İhtiyar Ariff ~ 3 yıl önce
Geldim 55 yasina su saatte ergenlerin aglamalarini okuyorum kpss den 97 alamam bana Özel uygulama yap 70 kpss le.kadro kapayim demissiniz.neymis 4001 liler yapamazmis.bizin zamanimizda lise ortaokul mezunlari yapiyordu bu isleri havaci mezunu nerden bulcan.dhmi buyuk bir ayledir bunu deyistiremezsiniz tum vatandaslar acik bir kurumdur isdeyen girsin yuksek puan alsin . personel de ozluk dosyasi bakan tahakuk da maas yapan memurun havacilik mezunluyuyla havacilikla ilgisi ne herkez olarbilir.gencler ders calisin benim emekliliyim gelmis size amca tavsiyesi

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 3 yıl önce
Beyefendi bizim istediğimiz kadro 100-200. Biz binlerce kadro istemiyoruz binlerce mezun olduğumuz halde. Ben 85 puanla 103. Sıradayim siz acaba neyin kafasını yaşıyorsunuz anlamıyorum. Eski eskide kaldı, artık nitelikli personel yetişiyor. Havacılıkta sizin bildiğiniz havacılık değil artık günden güne değişiyor. Bir kere olsun liyakat nedir bilin. Siz büyüklerimizin aslında bizleri desteklemesi lazım ama ne yazık ki hak hakkaniyet nedir bilmeden yaşayıp gidiyorsunuz.
Furkan ~ 3 yıl önce
Yazdığınız Türkçe'yi gördükten sonra fikirlerinizi ciddiye alamadım.
Director ~ 3 yıl önce
Korkudan tir tir titriyorsunuz değil mi hakkımız bize iade edilir diye. Yorumlarda bir gram mantık yok, buranın maaşı güzel kanka kafasıyla işe girmiş kücük beyinli bireyler. Bir kaç döneme müdürlüğüm gelsin o zaman temizlik başlayacak.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
4493 dert mi oldu? ~ 3 yıl önce
Havacılıkla alakasız insanların bölüm bizim hakkımız demesindense direk havacılık yönetimi mezunlarının hak araması ne kadar saçma ya. Hangi ülkede yaşıyoruz böyle şey olmaz. Doktorlar da mesela hastahaneler bizim hakkımız diyor oldu olacak avukatlarda adliyeler bizim hakkımız desin tam olsun. IBFF mezunlarımız dururken bu istekler ne kadar abes kaçıyor arkadaşlar sizce de öyle değil mi? Bir de idealist mühendislerimiz var tabi maaşlarını duyunca DHMİ aşkı depleşen canımız mühendislerimiz.(Tabi mühendis kadrolarına girmek için değil kendi hakları olan aim, apron, düz memurluk vs. kadroları için çünkü mühendis kadrosunda mühendisin çalışması çok saçma olur.) Acilen bu konuların çözülmesi lazım herkes ait olduğu mesleği icra ederse ohoooo kapatıp gidelim ülkeyi öyle şey mi olur değil mi?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı ~ 3 yıl önce
Yine ülkemin insanları her şeyi çok bildiğini iddia ederek bu işin herkes tarafından yapılabileceğini öne sürüyor, bizim 70 puan üzerine çıkamadığımızı iddia ediyor, yok ya! Siz ve sizin gibiler yüzünden bu halde bu ülke. Bizler 6 yıl önce girdik bu bölümlere. Bahsettiğiniz vakıf üniversitelerinde dahi yoktu bu bölüm ve geleceğin mesleği dendiği için tercih ettik. En düşük puanla giren kişilerin benim de dahil tüm öğretmenliklere puanımız yetiyordu. Anadolu Üniversitesi'nde okuyan arkadaşların bazıları pdr hukuk gibi bölümleri tercih etmeyip havacılık seçti.1 yıl kapanıp kpss çalışıp, sektörden bir haber olan ve bomboş halde belli kurumlara göz diken sizler yüzünden hiçbir gelişme kaydedemiyoruz asıl. Biz devlete sırtımızı dayamaya çalışmıyoruz, asıl bunu yapan sizlersiniz.Biz hakkımızı almak, eğitimini aldığımız alanda çalışmak istiyoruz. Şuan DHMİ'yi düşünmemiz kadar doğal bir şey yok.Çünkü mevcut krizden dolayı özel sektör bitmiş durumda, umarım bu konulara da bu kadar vâkıfsınızdır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Operasyoncu ~ 3 yıl önce
Yorumlara bakıyorum senelerdir haksızlıklara sesi çıkmayan apron memurunun aim memurunun ne iş yaptığını dahi bilmeyen sırf parası güzel diye bu kurumu yazan insanlar ne kadarda çoğalmış. Havacılık mezunları gayet yüksek puanlar ile ve yeterli yds puanları ile hakkını aramaya devam edecek. #havacılarkadrobekliyor

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Berkan Tanrıkulu ~ 3 yıl önce
90 puanım var, havacılık yönetimi mezunuyum aşağıda bir arkadaş bizi aşağılamış aklısıra. diğeride açılan özel üniversiteleri örnek göstermiş. haberi yok sanırsam anadolu, erciyes, ondokuzmayıs, kocaeli, mustafa kemal, erzincan üniversitelerinden. ulan sanki 10 bin kadro açıyorlar da onu istiyoruz. taş çatlasın 100 120 kadro veriyorlar. 5 sene okul okuyan, havalimanlarında staj yapan, havacılığın ve işletmenin tüm derslerini alan insanları almayacak da havacılıkla alakalı tek bildiği parmağını yalayıp rüzgar nereden esiyor diye havaya bakan maliye mezununu alacak öyle mi ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üslup ~ 3 yıl önce
Sen bir üslubuna bak, sonra puanını yazarsın sağa sola..
ironi ~ 3 yıl önce
nedir bilir misin champ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Beleş yerleş ~ 3 yıl önce
Kpss 50-60 puanın üstüne çıkamayan arkadaşlar diğer yolları deniyor.basvuran sayısını azaltmak gibi.sadece kendilerinin başvurabileceği bir sistem istiyorlar. Alin 95 i 100 u bakın nasıl yerlesiyorsunuz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Aimofficer ~ 3 yıl önce
Kardeş 50-60 puan alanların bölüm sıralaması 6-7 bin civarında sen rahat ol bölüm birincimizin puanı 97 :)
... ~ 3 yıl önce
400 puan alarak devlet üniversitesinde hazırlık dahil 5 yıl Havacılık okudum. Havacılık tarihi, havacılık hukuku, havacılık güvenliği-emniyeti, havacılık etiği, havacılık bakım yönetimi, hava kargo yönetimi, kargo satış ve tehlikeli maddeler, kalite yönetim sistemleri, harekat, yer hizmetleri, yolcu hizmetleri, yük kontrol denge, hava trafik hizmetleri, havacılık haberleşmesi, havaalanı donanımı ve faaliyetleri, havayolu filo planlaması, meteoroloji, maliye, muhasebe, işletme, ekonomi, iktisat, ticaret hukuku, insan kaynakları yönetimi gibi birçok ders aldık. Hepsini sayamam. Eğitim fakültesinin öğretmen yetiştirdiği gibi, mühendislik fakültesinin mühendis yetiştirdiği gibi okuduğumuz üniversiteler de bizi havacı olarak yetiştirdi. Kpss puanlarimiz 80-85-90-95 hep bu aralıkta. Sadece bizim yerleşebileceğimiz bir sistem isteme gibi bir amacımız yok olamaz da. Bu sistemdeki hak ettiğimiz yere koyulmak istiyoruz. En doğal hakkımız. Siz ne yaparsınız? Oturup bilmediğiniz konular hakkında atıp savurursunuz değil mi :) Anlıyorum, Ne olduğunuz da belli değil.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000