25 Nisan 2019, Perşembe 09:21:05

Boeing en az kayıpla kurtulmanın planlarını yapıyorn

Dünyanın en büyük havacılık şirketlerinden biri olan Boeing'in de 737 MAX kazalarından en az hasarla sıyrılmak için yaptığı çalışmalar hız kazandı.
  • Etiyopya kazasından sonra dillendirilen ve Boeing'in 50.000$ bir farkla opsiyonel olarak sunduğu 3. AOA sensörü sorunu vardı. Bazı uzmanlar bu sensörün olması durumunda MCAS sisteminin bu şekilde hata yapmayacağını, bunun normalde standart olarak verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Fakat geçen zaman içinde nedense hiç kimse bu sensörden bahsetmiyor, sürekli yazılım sorunu öne çıkartılıyor.
  • Boeing zaten ne zaman adam akıllı ve sıkıntısız bir uçak piyasaya sürmüş ? Bu firma kim olacak ki koskoca Airbus ile rekabet edecek ? Airbus, Boeing denen teneke firmadan 10 gömlek üstündür. A320 neo lar varken 737 max tenekelerini almak baştan hataydı ki havacılıkla ilgilenen insanlar Boeing'in ilk piyasaya sürdüğü uçakların hep sıkıntılı olduğunu bilir. Her şey eski olmakla olunmuyor maalesef. Boeing çok eski bir şirket olmasına rağmen şahsi fikrime göre Airbus dan çok geride. Boeing gitsin Embraer ile Bombardier ile rekabet etsin Airbus çok gelir. Boeing'in 777 haricinde düzgün tek bir uçağı yoktur. Boeing mühendislerinin aptalca hatası yüzünden yaklaşık 500 kişinin canı heba oldu. Boeing'in kafası şöyle çalışıyor: Önce yeni bir uçak üretir ve bunu piyasaya sürer. Bu uçak sıkıntılar geçirir, kırım geçirir, kaza yapar. İnsanlar hayatını kaybeder, çeşitli maliyetler oluşur, zararlar olur ondan sonra bu hatalar giderilir. Ki bu dangalak firma 737 max uçağına 737-100 deki aynı sertifikayı verdiği, ekstra olarak güvenlik paketi sattığı söyleniyor. Bu konu kesin mi değil mi emin değilim ama Boeing den beklenecek hareketler bunlar. Ama yine de yorum yapmayacağım bu konu hakkında. Havayolu şirketleri Airbus'dan şaşmamalı. Boeing'e bulaşan böyle zarar ediyor işte. İnsanların canını denek gibi kullanıp insanlar öldükten sonra hatalarını düzelten bu firma umarım tez zamanda iflas bayrağını çeker de havacılık camiası derin bir nefes alır.
  • Birisi bu beyefendiye hatırlatsın onların mühendislerinin hataları yüzünden yaşanan kazalarda biz canımızı ortaya koyuyoruz o kadar para alan pilotlar bile bişey yapamazken biz insanların canını kurtarıyoruz
  • amerika savunma sanayisine ayirdiği bütçeyi kısınca boeing son 10 yılda deneyimli mühendislerini hep kaybetti. Elinde kalanlarla da olan bu! eski b737 tasarımını sırf uçak altına motor sığsın diye değiştirirsen olacağı buydu ayrıca airbusta abnormal va-protection arızası senelerden beri mevcut ve bilinen bir problemdir ve suan boeing yaşadığı kazanın çok benzeri sorunlara yol açmıştır. fakat airbus pilotları eğitimlerinde uçağın sistemlerini iyi tanıyıp gerektiğinde bu tür koruyucu sistemleri devreden çıkarmak için eğitilirler(golden rules denir kendilerine) netice olarak gerek yakıt tüketimi gerek maliyet gerekse max tow ile üstün olan airbus neo serileri tercih edilmelidir

Geçtiğimiz günlerde Etiyopya Havayolları'na ait Boeing 737 Max uçağının düşmesiyle yaşanan ikinci kaza sonrası araştırmalar devam ederken dünyanın en büyük havacılık şirketlerinden biri olan Boeing'in de bu kazadan en az hasarla sıyrılmak için yaptığı çalışmalar hız kazandı.

Endonezya ve Etiyopya'da yaşanan kazaların ardından birçok ülkede uçuş listesinden çıkarılan Boeing 737 Max'in yeniden kullanılması için dev havacılık şirketi Boeing çalışmalarını sürdürüyor. Uçak için geliştirilen yeni yazılımda önemli bir yol kat ettiklerini açıklayan Boeing CEO'su Denins Muilenburg, sertifikalandırma işlemine geçmeye neredeyse hazır olduklarını ifade etti.

Boeing tarafından açıklanan rakamlara göre ilk çeyrekte kârı %21 oranında düşen Boeing'in bu süreçte yaşadığı maddi kaybın yanı sıra yolcuların güven kaybı da gözle görülür oranda arttı. Kazaların ardından gelişen süreci en az hasarla atlatmak isteyen şirketin CEO'su Denins Muilenburg, Boeing 737 Max'in geri dönüşünün global düzenleyiciler ve müşteriler tarafından hızlandırılacağını düşündüğünü söyledi.

Şirketin 3 aylık verilerini açıkladığı toplantı sonrası "Geliştirme programlarımızı ve sertifikasyon sürecini daha iyi ve daha güvenli hâle getirmek için elimizden gelen her şeyi yapacağız" ifadelerini kullanan Muilenburg, şirketin geleceği hakkında birçok analistin aksine olumlu düşüncelere sahip. Boeing 737 Max'in ne zaman geri döneceğini ve hedeflenen rakamlara ulaşılıp ulaşılamayacağını önümüzdeki süreçte hep birlikte göreceğiz.

Boeing en az kayıpla kurtulmanın planlarını yapıyorn

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

Volvo ~ 5 yıl önce
Etiyopya kazasından sonra dillendirilen ve Boeing'in 50.000$ bir farkla opsiyonel olarak sunduğu 3. AOA sensörü sorunu vardı. Bazı uzmanlar bu sensörün olması durumunda MCAS sisteminin bu şekilde hata yapmayacağını, bunun normalde standart olarak verilmesi gerektiğini ifade etmişlerdi. Fakat geçen zaman içinde nedense hiç kimse bu sensörden bahsetmiyor, sürekli yazılım sorunu öne çıkartılıyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eray ~ 5 yıl önce
Boeing zaten ne zaman adam akıllı ve sıkıntısız bir uçak piyasaya sürmüş ? Bu firma kim olacak ki koskoca Airbus ile rekabet edecek ? Airbus, Boeing denen teneke firmadan 10 gömlek üstündür. A320 neo lar varken 737 max tenekelerini almak baştan hataydı ki havacılıkla ilgilenen insanlar Boeing'in ilk piyasaya sürdüğü uçakların hep sıkıntılı olduğunu bilir. Her şey eski olmakla olunmuyor maalesef. Boeing çok eski bir şirket olmasına rağmen şahsi fikrime göre Airbus dan çok geride. Boeing gitsin Embraer ile Bombardier ile rekabet etsin Airbus çok gelir. Boeing'in 777 haricinde düzgün tek bir uçağı yoktur. Boeing mühendislerinin aptalca hatası yüzünden yaklaşık 500 kişinin canı heba oldu. Boeing'in kafası şöyle çalışıyor: Önce yeni bir uçak üretir ve bunu piyasaya sürer. Bu uçak sıkıntılar geçirir, kırım geçirir, kaza yapar. İnsanlar hayatını kaybeder, çeşitli maliyetler oluşur, zararlar olur ondan sonra bu hatalar giderilir. Ki bu dangalak firma 737 max uçağına 737-100 deki aynı sertifikayı verdiği, ekstra olarak güvenlik paketi sattığı söyleniyor. Bu konu kesin mi değil mi emin değilim ama Boeing den beklenecek hareketler bunlar. Ama yine de yorum yapmayacağım bu konu hakkında. Havayolu şirketleri Airbus'dan şaşmamalı. Boeing'e bulaşan böyle zarar ediyor işte. İnsanların canını denek gibi kullanıp insanlar öldükten sonra hatalarını düzelten bu firma umarım tez zamanda iflas bayrağını çeker de havacılık camiası derin bir nefes alır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Arff ~ 5 yıl önce
Birisi bu beyefendiye hatırlatsın onların mühendislerinin hataları yüzünden yaşanan kazalarda biz canımızı ortaya koyuyoruz o kadar para alan pilotlar bile bişey yapamazken biz insanların canını kurtarıyoruz

Yanıtla

Kalan karakter 1000
arif ~ 5 yıl önce
kac kisiyi kurtardiniz lion ve etiyopya kazalarinda?
Cpt ~ 5 yıl önce
Çünkü bu mühendislerin hataları yüzünden “o kadar para alan pilotlar” ölüyor.. O yüzden birşey yapamıyor olabilirler mi acaba sevgili arff? Ya da en küçük hatada ölecekleri için pilotlar “o kadar para” alıyor olabilirler mi?
Cpt ~ 5 yıl önce
Dağın başına havalimanı yap, ihtiyaç olunca panik içinde hastane ara... ALLAH rahmet eylesin, bu duruma sebep olan kim varsa kanun önünde hesap versin. Altur sürücüleri cellat gibi trafikte, inşallah bir denetleme getirilir.
Neden??? ~ 5 yıl önce
İnsan neden bu kadar lüzumsuz bir yorum yapar??? Cahillikten? Egosundan? Kendisini kaf dağında, ‘diğerlerini’ değersiz ve aşağılarda gördüğünden?
Efsun ~ 5 yıl önce
Boeing bundan SONRA isi zor ÇÜNKÜ max ve 787 ler dunyada olumsuz algi olusturdu AIRBUS firmalar icin oncelikli secenek tabiki pilotlar icinde gecerli
boeing ~ 5 yıl önce
amerika savunma sanayisine ayirdiği bütçeyi kısınca boeing son 10 yılda deneyimli mühendislerini hep kaybetti. Elinde kalanlarla da olan bu! eski b737 tasarımını sırf uçak altına motor sığsın diye değiştirirsen olacağı buydu ayrıca airbusta abnormal va-protection arızası senelerden beri mevcut ve bilinen bir problemdir ve suan boeing yaşadığı kazanın çok benzeri sorunlara yol açmıştır. fakat airbus pilotları eğitimlerinde uçağın sistemlerini iyi tanıyıp gerektiğinde bu tür koruyucu sistemleri devreden çıkarmak için eğitilirler(golden rules denir kendilerine) netice olarak gerek yakıt tüketimi gerek maliyet gerekse max tow ile üstün olan airbus neo serileri tercih edilmelidir

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000