24 Mayıs 2024, Cuma 17:41:25

Bilal Yıldız'dan THY Yönetimi'ne Kritik Sorular

Türk Hava Yolları'nın eski başmüfettişi ve AirportHaber yazarlarından Bilal Yıldız, THY Yıllık Olağan Genel Kurulu'nda kritik sorular sordu.
  • Üniversite sınav soruları bu sorulardan çok daha kolay.
  • Ocak ayında %200 zam alan yöneticiler temmuz ayında da zam alacak mı? Enflasyon yüzde 30 çıktı hadi bir yüzde 30 daha alalım diyecekler mi ? Şeflerin tazminatına enflasyonu bile yansıtmayan yöneticiler kendilerine ocakta enflasyonun 4 5 kati zam yapıp üstüne temmuzda da zammı helal görecekler mi ? Bu şirkette en büyük yönetici şef kadrosudur iş yükü iş takibi şef üstünden yürümektedir. Gerisi temsil kadrosudur nokta.
  • Yöneticilerin motivasyonu belli, nasılsa seçime kaldı 4 yıl ne götürsek kâr mantığına bürünmüş şahsiyetler ile büyüme olmaz. 2033 vizyonu bu zihniyet yüzünden ölü doğmuştur.
  • Şirkette yüz bin dolar iş üretmeyen müdürlük dolu iken 106 milyon doları takip edecek bir müdürlük var mı ?
  • Bu sorunun cevabını sağır sultan duydu,mecliste konuşuldu ne değişti? Sendika tek bir açıklama yapmadı çünkü jet hızıyla onlar yaptıysa bizde yaparız deyip onlarda kendilerine yaptı! Olan kime oldu ? Tabiki çalışanlara.
  • Para ceplerinden çıkmadıgı için bol keseden dağıtmak , karar vericileri kazandıklarının yanında hesabı sorulmayacak tutarlar olduğu için kimsenin umrunda olmaz. İnsanların hayatları , gelecekleriyle oynamak çok basit insallah bu dünyada da hesabını soran biri çıkar.
  • Çalışırken de soruyor muydun ?
  • Tüm bu vukuatlar olurken sivil havacılık tarafından FORM 4 ile yetkilendirilip denetlenen genel müdür 10 senedir aynı rizeli değilmi? Yoğurt baya ekşimiş…
  • Bu zat thy akademi 2 den mezun. Bunlarun ağababası bir önceki kurumsal emniyet başkanı zaten onun referansıyla Görkem denen sahte lisanslı bunu Kendisini ve Koray yarışı nerdeyse Sıfır kaptan saatiyle VİP filoya atamış VİP filoyu ve Cumhurbaşkanının hayatını tehlikeye atmıştır
  • Bilal bey çalışırken niye bu soruları sormamış?

Türk Hava Yolları'nın eski başmüfettişi ve AirportHaber yazarlarından Bilal Yıldız, THY Yıllık Olağan Genel Kurulu'nda kritik sorular sordu.

Merak edilen birçok konuyu gündeme getiren Bilal Yıldız neler sordu? Sorulan sorulara yazılı cevap verileceği öğrenildi.

İşte Yıldız'ın cevaplanmasını talep ettiği o sorular:

"THY AO 2023 YILI OLAĞAN GENEL KURULU DİVAN BAŞKANLIĞINA,

SORU-1) Yıllar itibarıyla sürekli artarak, 2023 Bilançosunda, 106 milyon USD olan "şüpheli alacaklar" ile son yıllarda düzenli olarak takip ve tahsili sağlanamadığı için "silinen şirket alacaklarının" toplam tutarı, genel sebepleri konusunda hazirunu bilgilendirir misiniz? Ayrıca, "şüpheli alacaklar" faslının, 2023 bilançosunda "beklenen kredi zararları" olarak değiştirilmesinin nedenini açıklar mısınız? Bu işlem, ilgili yasalara ve muhasebe kural ve ilkelerine aykırı değil midir?

SORU-2) On beş yıllığına yenilenen ikram anlaşmasının olmazsa olmaz şartı olarak, bizzat dönemin THY YKB İlker Aycı tarafından kamuoyunda, medyada defalarca açıklanan 100 milyon USD'lik şerefiyenin, THY DO&CO'nun yüzde 50 sine sahip olan Avusturyalı ortaktan, 5 yıldır neden alınamadığını açıklar mısınız?

SORU 3) THY DO & CO ikram Hizmetleri A.Ş.'nin tek kontrolünün, hisse devri yoluyla Avusturyalı DO & CO Aktiengesellschaft tarafından devralınması için Rekabet Kurulundan neden izin alınmıştır? Bu devir işlemi yapılmış mıdır?

SORU-4) İBB' den 2009 yılında YİD modeliyle, 25 yıl süreyle kiralanan ve sonradan süresi 31 yıla uzatılan Hatice Sultan ve Fehime Sultan yalıları, aradan 14 yıl geçtiği halde, neden işletmeye açılamamıştır? Şirket ve dolayısıyla (%49) kamu zararına yol açan bu gecikmenin nedenini izah eder misiniz?

SORU-5) Sevim Sayım Madak ve Fadime Zehra Şener adlı 2 eski THY personeli, eş zamanlı olarak Ak Partinin İstanbul İl Yöneticisi oldukları halde, THY ile ilişikleri o dönemde neden kesilmemiştir? Kendilerine o dönemde, maaş ödendiği ve THY'nin kiralık arabalarının tahsis edilmiş olduğu iddiaları doğru mudur?

SORU-6) Son bir yılda THY ve iştiraklerine yaklaşık 20.000 personel alındığı ve bunların önemli bir bölümünün bankamatik personeli olduğu; yani işe gelmeden maaş aldığı iddiaları doğru mudur?

SORU-7)THY filosundaki bazı Airbus A321neo tipi uçağın motor sorunları, nedeniyle operasyondan çekildiği ve uzun süre AOG durumunda kaldığı; bazı eski uçaklarda ise çok sık hidrolik arızası yaşandığı iddiaları doğru mudur? Arıza ve parça bekleme nedeniyle toplam kaç uçak operasyondan çekilmiştir? Atıl kalan, yani uzun süre yerde bekleyen uçaklar nedeniyle hesaplanan maliyet ve kar kaybı ne kadardır?

SORU-8) Yapılan protokollerle Said-i Nursi cemaatine, TÜGVA derneğine; son dönemlerde ise İsmailağa cemaati, Okçular Vakfı, Kadder Uluslararası Dostluk ve Eğitim Derneği, Gönüllüler org ve Biseg Kargo, Bilsem vb dernek ve dini topluluklara bedava veya yüzde elli indirimli bilet, kargo ve fazla bagaj desteği verildiği; bu topluluklara dahil kişilerin uçuş sınıflarının ücretsiz yükseltildiği iddiaları doğru mudur? Doğruysa sebep ve gerekçelerini açıklar mısınız?

SORU-9) Yıllardır THY' deki kapsam dışı personelin ücretlerine zam yapıldığında, TİS zamları aynen ve kıyasen esas alınırken; bu yıl %64 olarak bağıtlanan TİS zammını aşan, hatta yüzde 200-300'lere varan oranda zam yapılmış olduğu iddiaları tekzip edilmemiştir. THY'deki yüzlerce yönetici personele, sendikalı çalışanlara verilen zamdan farklı olarak, 2-3 kat zam yapılmasının sebep ve gerekçeleri nelerdir?

SORU-10) Taksi route sırasında, "kabin hazır" ışığı yanmadan yapılan ani ve sert fren sebebiyle, üç kabin personeli ile bazı yolcuların yaralandığı (03/03/2018 tarih, TK 2182 IST/ESB) uçak yer kazası sonrasında, kaptan pilot Uçuş Emniyet Disiplin kuruluna sevk edilmeyerek; yaklaşık 2 ay sonra THY VIP filosunda görevlendirildiği ve bu filoda yaklaşık 5 sene Cumhurbaşkanlığı hava araçlarını kullanmış olduğu iddiası doğru mudur? Medyaya yansıyan Newark, Bükreş vb son uçak-yer kazalarına da yol açan "durum farkındalığı kaybının" ekiplerin uçuş güvenliği ile uçuş eğitimi konusundaki eksikliklerden kaynaklandığı iddia edilmektedir. Bu konuda kamuoyunu aydınlatır mısınız?

SORU-11) Geçtiğimiz son 2-3 haftada THY de sebep gösterilmeden ve aniden toplu işten çıkarmalar gerçekleştirilmiş olup; personele icra Komitesi'nce "görülen lüzum üzerine" iş akitlerinin sonlandırılmış olduğu bildirilmiştir. Bu kişilere ödenecek tazminatlar nedeniyle şirket zararına işlem yapılmasına yol açacak olan bu "lüzumun" gerekçesini hissedarlara ve kamuoyuna açıklar mısınız?"

Bilal Yıldız'dan THY Yönetimi'ne Kritik Sorular

Yorumlar Tüm Yorumlar (33)

YKS ~ 22 gün önce
Üniversite sınav soruları bu sorulardan çok daha kolay.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
9 ~ 23 gün önce
Ocak ayında %200 zam alan yöneticiler temmuz ayında da zam alacak mı? Enflasyon yüzde 30 çıktı hadi bir yüzde 30 daha alalım diyecekler mi ? Şeflerin tazminatına enflasyonu bile yansıtmayan yöneticiler kendilerine ocakta enflasyonun 4 5 kati zam yapıp üstüne temmuzda da zammı helal görecekler mi ? Bu şirkette en büyük yönetici şef kadrosudur iş yükü iş takibi şef üstünden yürümektedir. Gerisi temsil kadrosudur nokta.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yönetici Zamları ~ 23 gün önce
Yöneticilerin motivasyonu belli, nasılsa seçime kaldı 4 yıl ne götürsek kâr mantığına bürünmüş şahsiyetler ile büyüme olmaz. 2033 vizyonu bu zihniyet yüzünden ölü doğmuştur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
106 milyon ~ 23 gün önce
Şirkette yüz bin dolar iş üretmeyen müdürlük dolu iken 106 milyon doları takip edecek bir müdürlük var mı ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
9. Soru ~ 23 gün önce
Bu sorunun cevabını sağır sultan duydu,mecliste konuşuldu ne değişti? Sendika tek bir açıklama yapmadı çünkü jet hızıyla onlar yaptıysa bizde yaparız deyip onlarda kendilerine yaptı! Olan kime oldu ? Tabiki çalışanlara.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
11. Soru ~ 23 gün önce
Para ceplerinden çıkmadıgı için bol keseden dağıtmak , karar vericileri kazandıklarının yanında hesabı sorulmayacak tutarlar olduğu için kimsenin umrunda olmaz. İnsanların hayatları , gelecekleriyle oynamak çok basit insallah bu dünyada da hesabını soran biri çıkar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
TTT ~ 23 gün önce
Çalışırken de soruyor muydun ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Genel Müdür ~ 23 gün önce
Tüm bu vukuatlar olurken sivil havacılık tarafından FORM 4 ile yetkilendirilip denetlenen genel müdür 10 senedir aynı rizeli değilmi? Yoğurt baya ekşimiş…

Yanıtla

Kalan karakter 1000
AKADEMİ 2 ~ 23 gün önce
Bu zat thy akademi 2 den mezun. Bunlarun ağababası bir önceki kurumsal emniyet başkanı zaten onun referansıyla Görkem denen sahte lisanslı bunu Kendisini ve Koray yarışı nerdeyse Sıfır kaptan saatiyle VİP filoya atamış VİP filoyu ve Cumhurbaşkanının hayatını tehlikeye atmıştır

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Ilginc ~ 23 gün önce
Bilal bey çalışırken niye bu soruları sormamış?

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000