13 Ağustos 2022, Cumartesi 10:00:48

AirportHaber tartışmalı meydan Zafer Havalimanı dosyasını açıyor...

Zafer Havalimanı… Son dönemde tartışmaların odağında ve fazlasıyla gündemde olan bölgesel bir meydan.
  • Bilerek konuşan arkadaş, çok merak ettim, hangisidir?
  • Eskişehir ve Kütahya havalimanları kıyaslandığında Eskişehir havalimanı faaliyetlerini eğitim için devam ettirmesi daha faydalı olcaktır. Zafer havalimanın yolcu sayısını artırmaya yönelik faaliyetler Eskişehir halkı dahil Zafer Havalimanını kullanan tüm yolcular için daha avantajlı olacaktır diye düşünüyorum.
  • Sonuçta yapılan bir hizmet var.ayrica bu yatırımın bugün zarar etmesi yarinda zarararin devam edeceğini kim söyleyebilir. Ayrica rakamlari yazarken bir yanlışlık yapılıyor. Mesela bu işletme vergi ödüyor.bazi cihazların bakımları var.personel maaşıyla bölgeye katkısı var
  • Herkes kazaniyor yapilmis havalimani ne istiyorsunuz uçun be kardeşim
  • Umarim uçuşlar kışında devam eder eskisehir e gore daha ferah daha guzel
  • Valla hergün almanya ucagi var biletlerde ucuz iyiki yapmışlar
  • Çalışmıyorsa kapatacaksın kardeşim
  • Herkesin elinin altında akıllı telefon var.Sadece 10 dakikanızı ayırıp ,Kütahya +Afyon +Uşak illeri nüfusları +Öğrenci sayıları +Asker Sayısı +Turizm işletmelerinde konaklayan sayısını çıkartabilir .Zahmet etmek istemeyenler için kısaca söyliyeyim 3,5 milyon kişi evet yanlış duymadınız 3,5 milyon kişi sadece 2019 yılında Afyonda bulunan otellerde konaklayan kişi sayısı 1.9 milyon bunun 100.000 yabancı turist geri kalanı yerli Turizm pakettir.Turizm de taksiciden ,kuruyemişcisine /otelcisinden, havalimanına kadar herkes zincirin halkasıdır.Bu bölgede zincirin en önemli halkası Havalimanı hala yer almıyor istenilen destek verilmiyor.Devlet para veriyor bide biz mi destek verelim diyenleri duyar gibiyim konu şu ; uşaktan günde 17 tane full otobüs istanbul Anadolu yakasına gidiyor.Afyon’dan günde 3 full otobüs Antep’e gidiyor.Kütahya’dan Muğla Milas’a günde 3 otobüs full gidiyor.Herkes elini taşın altına koyacak.Hava er eğitim tugayı her ay 1500 acemi eri diğer illere sevk ediyor.İnsanlar yıllarca Ankara ve İstanbul’dan hac umreye gittiler.Kütahya,Afyon,Uşak ,Eskişehir ,Bilecik buralarda ikamet eden insanlar hac ve umre ziyaretlerini Zafer Havalimanından yapsın.Otobüsçü de ekmek yesin.Bakın zincirin halkaları nasıl tamamlanıyor .Bu havalimanına şimdi tü kaka diyenler yarın burası ivmelendiğinde sahiplenmesin önemli olan şimdi şuan sahiplenilmesi ve destek çıkılması.
  • Kütahya-Eskişehir 80 km ,Uşak-Afyonkarahisar 100 km 2 ayrı havalimanı yapılacaktı.
  • Pandemi döneminde uçak,otobüs,araba yokken doğu ve güneydoğuya giden 11.000 Mehmetçik nereden hangi uçaklarla sevk edildi biliyor musunuz ? Zafer Havalimanindan sevk edildi bunlar kamu hizmeti görün artık bunları

Zafer Havalimanı… Son dönemde tartışmaların odağında ve fazlasıyla gündemde olan bölgesel bir meydan. TBMM’de de zaman zaman gündeme gelen, basında sıkça yer alan ve garanti yolcu ve buna bağlı olarak devletin işletmeci firmaya yaptığı ödeme ile konuşulan bir merkez…

Peki neden bu kadar gündeme geliyor, neden garanti yolcu meselesi hafızalarda bu kadar geniş yer buluyor? İştetmeci firma bu işten kârlı mı zararlı çıktı? Devletin yaptığı ödemelerin ‘KEYFİ’ olarak değerlendirilmesi ne kadar doğru?

AirportHaber, söz konusu havalimanını enine boyunca inceledi ve siz değerli okuyucularına bu konuyu en ayrıntılı şekliyle açıklıyor.

ZAFER HAVALİMANI NEDEN YAPILDI?

Kütahya Zafer Havalimanı, Kütahya’nın merkezine 50 KM uzaklıktaki Altuntaş ilçesine inşa edilen ve 2012 yılında açılan bölgesel bir havalimanı. Zafer Havalimanı’nın işletmesi ise IC İçtaş’a ait. Havalimanını 2012 yılından başlayarak 2044 yılına kadar işletme hakkı IC İçtaş’ın elinde bulunuyor.

Zafer Havalimanı’nın yapılma amacı ise şöyle açıklanabilir; Gurbetçi vatandaşlar başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinden bölgeye özellikle yaz aylarında ciddibir turist akını mevcut. Yaz dönemlerinde özellikle Afyonkarahisar’ın Emirdağ ilçesinin nüfusu 300 bini aşıyor. Çevre illerin potansiyeli de ele alındığında bölgede havalimanının yapılması kaçınılmaz bir hale geliyor.

Öyle ki; Söz konusu yoğunluğu kaldırabilmek için 2007 yılında eğitim amaçlı kullanılan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı dünyada ilk kez bir eğitim havalimanının ticari uçuşlara açılması kararıyla bu ihtiyacı karşılamak için değiştirildi. Ancak bu da tam olarak çare olamadı.

Ayrıca Kütahya, Afyon ve Uşak’ta toplamda 18 sanayi bölgesi bulunuyor. Yine bölgede 5 üniversitede yaklaşık 116 bin öğrenci potansiyeli var.

Termal turizm de hesaba katıldığında Zafer Havalimanı için gaza basılması artık kaçınılmaz bir hale geldi.

AirportHaber’in edindiği bilgiye göre; Zafer Havalimanı için IC İçtaş firması 2011 yılında UniCredit Bank AG ile bir kredi anlaşması yaparak 50 Milyon Euro’luk bir kredi kullandı. Bu kredinin geri ödemesi ise yaklaşık 80 Milyon Euro’yu buluyor.

Peki  havalimanını tüm detaylara rağmen bu kadar tartışmalı hale getiren ne?

YAP İŞLET DEVRET MODELİ

Türkiye’de son yıllarda sıkça gündeme gelen Yap İşlet Devret modeli, Zafer Havalimanı’nda da uygulanan bir yöntem. Devlet tarafından ihale ile verilen havalimanı işletmeci firma IC İçtaş tarafından alınarak inşa edildi. İşletmeci firma burayı 2044 yılına kadar işleterek ardından devlete devredecek.

Bu model sadece havacılıkta değil birçok sektörde uygulanıyor. Zafer Havalimanı’nı tartışmalı hale getiren ise devletin garanti ettiği yolcu sayısı ve bu garantinin sağlanamaması durumunda işletmeci firmaya ödediği bedel.

İşte konunun can alıcı kısmı da burası.

Zafer Havalimanı garanti edilen yolcu sayısının oldukça uzağında kalıyor. Dolayısıyla devlet tarafından da eksik kalan kısım kadar firmaya ödeme yapılıyor.  Ancak burada çok kritik bir detay yer alıyor.

İşletmeci firma IC İçtaş 2012 yılından bugüne kadar, yani 2022 yılına kadar bu işletmeden devletten aldığı ödemeyi bile hesaba kattığınızda kâr etmemiş.

IC İçtaş’ın konu hakkındaki isyanı da burada gizli. Medyadaki haberler, siyasi açıklamalar ve çeşitli yorumlar IC İçtaş’ın hiç bir şey yapmasa bile devletten aldığı yüklü ödemelerle hiçbir sorun yaşamadığı yönünde.

Ancak durumun böyle olmadığı rakamlarda ve sözleşmede açıkça ortaya çıkıyor.

NASIL ZARAR EDİLİYOR?

İşletmeci firma IC İçtaş’a işletme süresinin sonu olan 2044 yılına kadar 162 Milyon Euro gelir garantisi verildi. Yatırım bedeli  ise 55 Milyon Euro seviyesinde. Kredi geri ödemesi için ödenecek olan faiz 30 Milyon Euro. İşletme gideri ise 70 Milyon Euro. İşlet sonu yenileme maliyetleri ve tazminat ödemeleri ise 12.5 Milyon Euro’yu buluyor. Dolayısıyla işletmeci firma 5 Milyon Euro’luk bir zarara uğruyor.

Bu hesaplamaya bakıldığında Zafer Havalimanı’nın işletmeci firması garanti edilen gelire rağmen ciddi bir zarar kaydediyor. Gündeme gelen garanti ücret ve keyfi ödemeler gibi iddialara ise tam olarak burada karşı çıkılıyor.

Aslında tüm Türkiye’deki havalimanlarının durumuna benzer bir sorun yaşıyor Zafer Havalimanı. Yatırım maliyetleri, yolcu garantisi ya da gelir garantisi gibi ön görüler Türkiye’deki havalimanlarının hemen hemen tamamında tam olarak karşılık bulmuyor.

NEDEN YETERİNCE UÇUŞ YOK?

Zafer Havalimanı 3,2 milyon metrekarelik açık alan üzerinde 27 bin 620 metrekarelik kapalı alana kurulu, 3 bin metrelik bir piste ve  4 adet park pozisyonu ile hizmet veriyor. Oldukça modern yapısıyla dikkat çeken meydan, yeterli uçuşa ise ev sahipliği yapamıyor.

2022 yılı Ocak-Temmuz döneminde iç hat gelen-giden yolcu sayısı; 16735, dış hat gelen-giden yolcu sayısı ise; 15420 olarak belirlendi. Söz konusu dönemde dış hat uçak sayısı 67 iken iç hat uçak sayısı ise 77 olarak bildirildi.

Bu rakamlar meydana yeterince uçuşun olmadığını gözler önüne seriyor. Dolayısıyla garanti edilen yolcu sayısı ve gelir miktarı olsa bile işletme giderleri, operasyonel giderler gibi kalemler işletmeci firma IC İçtaş’ın omzuna yük olarak biniyor.

Peki neden az yolcu çekiyor?

Bu sorunun cevabı ise doğru planlama yapılmamış olması ve Eskişehir Havalimanı’nın durumu olarak açıklanabilir. 2007 yılında bölgedeki potansiyel dikkate alınarak sivil uçuşlara açılan ve eğitim meydanı olarak kullanılan Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı’nda uçuşların devam etmesi, Zafer Havalimanı’nın potansiyelini önemli ölçüde dibe çekti.

Zafer Havalimanı’nın açılmasıyla Eskişehir’in yeniden eğitim merkezine dönüştürülmesi kararı alınmış olsaydı, belki de Zafer’in durumu bu ölçüde tartışmaya açılmayacaktı.

İşte burada da bir planlama hatasından bahsetmek mümkün olabilir.

Ayrıca Hasan Polatkan Havalimanı’nın eğitim amacıyla faaliyet göstermesi nedeniyle uluslar arası otoritelerce istenen uygun ekipman ve alt yapıya sahip değil. Ancak Zafer Havalimanı uluslararası uçuş örgütlerinin kurallarına uygun inşa edilmiş ve tüm standartlara uygun bir meydan olarak biliniyor.

Geçtiğimiz yıl işletmeci firma IC İçtaş’tan da bir açıklama yapılmış ve “Yatırım maliyetimizi ödeyen ve borcu üstlenen kim olursa ona havalimanını devretmeye hazırız” açıklaması yapılmıştı.

©AirportHaber.com / Detay Haber

AirportHaber tartışmalı meydan Zafer Havalimanı dosyasını açıyor...

Yorumlar Tüm Yorumlar (48)

Sen biliyor musun? ~ 2 yıl önce
Bilerek konuşan arkadaş, çok merak ettim, hangisidir?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Havacı Alfa ~ 2 yıl önce
Eskişehir ve Kütahya havalimanları kıyaslandığında Eskişehir havalimanı faaliyetlerini eğitim için devam ettirmesi daha faydalı olcaktır. Zafer havalimanın yolcu sayısını artırmaya yönelik faaliyetler Eskişehir halkı dahil Zafer Havalimanını kullanan tüm yolcular için daha avantajlı olacaktır diye düşünüyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hüseyin ~ 2 yıl önce
Sonuçta yapılan bir hizmet var.ayrica bu yatırımın bugün zarar etmesi yarinda zarararin devam edeceğini kim söyleyebilir. Ayrica rakamlari yazarken bir yanlışlık yapılıyor. Mesela bu işletme vergi ödüyor.bazi cihazların bakımları var.personel maaşıyla bölgeye katkısı var

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Saçmalama ~ 3 ay önce
Yıllardır zarar ediyor
Kim kazanıyor ~ 2 yıl önce
Herkes kazaniyor yapilmis havalimani ne istiyorsunuz uçun be kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Koln ~ 2 yıl önce
Umarim uçuşlar kışında devam eder eskisehir e gore daha ferah daha guzel

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kütahya ~ 2 yıl önce
Valla hergün almanya ucagi var biletlerde ucuz iyiki yapmışlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kapatın gitsin ~ 2 yıl önce
Çalışmıyorsa kapatacaksın kardeşim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Madem Konusu Açıldı ~ 2 yıl önce
Herkesin elinin altında akıllı telefon var.Sadece 10 dakikanızı ayırıp ,Kütahya +Afyon +Uşak illeri nüfusları +Öğrenci sayıları +Asker Sayısı +Turizm işletmelerinde konaklayan sayısını çıkartabilir .Zahmet etmek istemeyenler için kısaca söyliyeyim 3,5 milyon kişi evet yanlış duymadınız 3,5 milyon kişi sadece 2019 yılında Afyonda bulunan otellerde konaklayan kişi sayısı 1.9 milyon bunun 100.000 yabancı turist geri kalanı yerli Turizm pakettir.Turizm de taksiciden ,kuruyemişcisine /otelcisinden, havalimanına kadar herkes zincirin halkasıdır.Bu bölgede zincirin en önemli halkası Havalimanı hala yer almıyor istenilen destek verilmiyor.Devlet para veriyor bide biz mi destek verelim diyenleri duyar gibiyim konu şu ; uşaktan günde 17 tane full otobüs istanbul Anadolu yakasına gidiyor.Afyon’dan günde 3 full otobüs Antep’e gidiyor.Kütahya’dan Muğla Milas’a günde 3 otobüs full gidiyor.Herkes elini taşın altına koyacak.Hava er eğitim tugayı her ay 1500 acemi eri diğer illere sevk ediyor.İnsanlar yıllarca Ankara ve İstanbul’dan hac umreye gittiler.Kütahya,Afyon,Uşak ,Eskişehir ,Bilecik buralarda ikamet eden insanlar hac ve umre ziyaretlerini Zafer Havalimanından yapsın.Otobüsçü de ekmek yesin.Bakın zincirin halkaları nasıl tamamlanıyor .Bu havalimanına şimdi tü kaka diyenler yarın burası ivmelendiğinde sahiplenmesin önemli olan şimdi şuan sahiplenilmesi ve destek çıkılması.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
En mantıklısı ~ 2 yıl önce
Kütahya-Eskişehir 80 km ,Uşak-Afyonkarahisar 100 km 2 ayrı havalimanı yapılacaktı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmetçik ~ 2 yıl önce
Pandemi döneminde uçak,otobüs,araba yokken doğu ve güneydoğuya giden 11.000 Mehmetçik nereden hangi uçaklarla sevk edildi biliyor musunuz ? Zafer Havalimanindan sevk edildi bunlar kamu hizmeti görün artık bunları

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000