13 Nisan 2024, Cumartesi 09:18:01

ABD'den seyahat kısıtlaması

ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı

ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı.

İsrail'in İran'ın konsolosluğa düzenlediği saldırının ardından bölgede tansiyon yükseldi. İran'ın misilleme açıklamasının ardından İsrail'inden "hazırlıklıyız" açıklaması geldi. İran- İsrail arasındaki gerilim nedeniyle ABD de İsrail'deki çalışanları için harekete geçti. ABD, İran'dan olabilecek saldırılara karşı İsrail'deki çalışanlarının seyahatlerini kısıtladı. ABD Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, çalışanlarına "tedbir amacıyla" Kudüs, Tel Aviv ve Beerşeba'nın dışına seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı.

Öte yandan, yaşanan gerilim devam ederken Alman Havayolları Lufthansa, İran'ın başkenti Tahran'a yönelik uçuş kısıtlamasını yarına kadar uzattı.

" İran, tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla saldırının önlenmesi için çalışmalı"

Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı David Cameron, İranlı mevkidaşı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Cameron ve Abdullahiyan görüşmede bölgesel gelişmeler ve iki ülke ilişkileri ele alındı. İran Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, iki ülke arasındaki gelişmelerde ilerlemeler kaydedildiği belirtilirken işbirliğinin arttırılmasında mutabık kalındığı kaydedildi.

David Cameron ise sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, görüşmede İranlı mevkidaşı Abdullahiyan'a İran'ın Orta Doğu'yu daha derin bir çatışmaya sürüklememesi gerektiğini ifade ettiğini söyledi. Cameron, "Yanlış hesaplamanın daha fazla şiddete yol açabileceğinden endişeliyim. İran, tansiyonun düşürülmesi ve daha fazla saldırının önlenmesi için çalışmalı" ifadelerini kullandı.

Ne olmuştu?

İsrail ordusu, 1 Nisan Pazartesi günü Suriye'nin başkenti Şam'daki İran Konsolosluğuna hava saldırısı gerçekleştirmiş, saldırıda İran Devrim Muhafızları Ordusundan 2'si general olmak üzere 7 asker hayatını kaybetmişti. İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi ertesi gün yaptığı açıklamada, İsrail'in İran Konsolosluğunu hedef alan hava saldırısının "cevapsız" kalmayacağını ifade etmişti. İran'ın dini lideri Ayetullah Hamaney'in askeri danışmanı Yahya Rahim Safavi, " İsrail'in elçiliklerinin hiçbiri artık güvende değil ve bu korku nedeniyle şu ana kadar 28 büyükelçiliğini kapattılar" demişti.

ABD Joe Biden ise ülkesinin İsrail'e yönelik savunma desteğini yineleyerek "Başbakan Netanyahu'ya da söylediğim gibi, İran ve vekillerinden gelen bu tehditlere karşı İsrail'in güvenliğine olan bağlılığımız tamdır. İsrail'in güvenliğini korumak için elimizden gelen her şeyi yapacağız" açıklamasını yapmıştı.

Son olarak ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Komutanı General Michael Kurilla, dün sabah saatlerinde İsrail'e ziyaret düzenlemiş İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi ile bölgedeki güvenlik sorunlarını değerlendirmişti. Hagari, "ABD silahlı kuvvetleriyle stratejik ilişkimiz güçlü ve sıkı. İran topraklarından yapılacak bir saldırı, İran'ın Orta Doğu'daki durumu tırmandırma ve başkalarının arkasına saklanmayı bırakma niyetinin açık bir kanıtı olacaktır" ifadelerine yer vermişti.

ABD'den seyahat kısıtlaması

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000