14 Ekim 2013, Pazartesi 07:39:59

EGE'DE İT DALAŞI DÖNEMİ BİTTİ

Türkiye ile Yunanistan savaş uçakları arasında sıkça yaşanan it dalaşı olayı tarihe karışacak gibi... Ekonomik krizden bir türlü kurtulamayan Yunanistan'ın artık uçak kaldıracak gücü dahi kalmadı!
  • Yunanistan hava ve karasularimizi bu kadar fazla ihlal ediyordu da, biz hic onlarinkini ihlal etmiyormuyuz? sadece merak ediyorum. Sinirlarda bir sorun mu var yoksa Yunanlilar Ab'den cesaret mi aliyor? Bu kadar ihlal eden ucaklari TSK neden vurmuyor? Yemiyor mu? Madem ekonomik kriz yuzunden durdu, simdi biz onlarin hava sahasini ihlal etsek ne olur acaba?
  • Frankfurt tan istanbula bir yunanli arkadasla gezmeye geliyoruz.Ne kadar güclü olduklarindan bahsediyor.Istanbulu hic görmemis. Bende istanbuluhic anlatmadim. Ucak ona göre konstantina üzerinde .. Bana bakti bakti bakti. Niye bitmiyor dedi. Istanbul burasi dedim.Bitmez adami bitirir. Sen ordunla degil istanbul, Galata köprüsünden karsidan karsiya gec istanbulu size veririz dedim. Mosmor olmustu. Bir an önce THY de Türk pilotlarimiza öncelik verilmeli...
  • Devlet yasa çıkarıyor ırkçı söylemleri cezalandırmak için, ancak nedense bu sitede yapılan yorumlar bazen ırkçılık sınırlarını bile aşıyor. Airporthaber editörleri, lütfen göz yummayın böyle yorumlara!
  • YUNANLILAR BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL! BİZ KENDİMİZ YETİŞTİRİYORUZ...! BAŞKA DÜŞMANA NE GEREK VAR.
  • daha beter olsun bu yunanlılar...
  • Rumlari işe alıp birde eğitmen yapıyoruz. Thy'de en son 70 olmuştu rum pilot sayısı
  • Böyle böyle batırırız işte adamların ekonomilerini! :-)
  • Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.
  • Hem de bin beter olsunlar :)
  • Beter olsunlar

Ege'de uzun yıllardır yaşanan ve Kardak krizi gibi dönemlerde iki ülkeyi savaşın eşiğine getiren hava ve karasuları ihlalleri durma noktasına geldi. Ege'de sürekli yaşanan "ihlaller" nedeniyle, Genelkurmay Başkanlığı'nın resmi internet sitesinde ilgili bölümler oluşturulmuştu.

TSK'nın 10 yıla yakın zamandır aktif olarak güncelenen ve her gün birden fazla olayın bildirildiği sayfasın  1 Temmuz'dan bu yana tek bir not dahi eklenmedi.

BIÇAK GİBİ KESİLDİ

HaberTürk'ün haberine göre, son olarak 1 temmuz günü Türk hava sahasında eğitim uçuşu icra eden F-16 uçaklarına, Yunanistan'ın Limni meydanından kalkan F-16 uçakları tarafından bir kez önleme yapılmıştı.  30 Haziran günü de Yunanistan'a ait bir lastik bot ile Sahil Güvenlik Botu Kardak Kayalıkları bölgesinde Türk karasularını ihlal etti.

Askeri kaynaklar, ihlallerin bıçak gibi kesilmesinde Yunanistan'ın yaşadığı ekonomik krizin önemli etkisinin olduğunu söylüyor. Yunanistan'da ekonomik krizi tetikleyen etkenlerden biri olarak askeri harcamalar ve Ege'de Türk savaş uçaklarıyla girişilen it dalaşları gösterilmişti.

Yunan basınında bu konuda eleştiriler yer alırken; Yunan halkı da bu konuda rahatsızlığını dile getirmişti.

DİPLOMASİ DEVREDE

Diğer bir etken ise iki ülke diplomatik ve askeri temsilciler arasında yürütülen görüşmelerde alınan kararlar. Ege ve Akdeniz'de gerilimi yükselten tatbikatlar da bu yıl karşılıklı olarak iptal edildi.

Türkiye ile Yunanistan Dışişleri bakanlıkları arasında 2002 yılından bu yana istikşafi görüşmeler yürütülüyor. Bu görüşmelerde alınan güven artırıcı önlemlere, her toplantıda yeni maddeler ilave edilmeye çalışılıyor.

İT DALAŞI NEDİR?

İki ülkeye ait savaş uçaklarının birbiri çevresinde burgu gibi dönüşlerle taciz için manevra yapması ve "'düşman" uçağı hedefe kilitlemeye çalışmasına it dalaşı deniliyor. Kökeni Birinci Dünya Savaşı'na dayanan (dog fight) it dalaşı, bir savaş uçağını vurabilecek konuma gelme ve aynı zamanda o savaş uçağı tarafından vurulmayacak pozisyonu yaratmaya çalışma şeklinde devam eder.

Türk ve Yunan  savaş uçakları arasında Ege Denizi üzerinde sıklıklı yaşanan it dalaşı zaman zaman üzücü kazalara ve iki ülke arasında gerginliğe yol açmıştı.

Bir saatlik it dalaşı 10 bin Euro

F-16 savaş uçağının bir saatlik it dalaşı 10 bin Euro, Mirage'ın ise 11 bin Euro'ya maloluyor. Yunanistan, Türk savaş uçaklarını Ege semalarından püskürtme manevraları ve it dalaşına geçtiğimiz dönemde, yılda 20 milyon Euro'ya yakın para harcadı. Yunan basınına göre son dönem hariç, savaş uçakları yılda 2 bin 500 ile 4 bin uçuş saatini Türk uçaklarıyla it dalaşında geçirdi.

EGE'DE İT DALAŞI DÖNEMİ BİTTİ

Yorumlar Tüm Yorumlar (16)

Merak ~ 11 yıl önce
Yunanistan hava ve karasularimizi bu kadar fazla ihlal ediyordu da, biz hic onlarinkini ihlal etmiyormuyuz? sadece merak ediyorum. Sinirlarda bir sorun mu var yoksa Yunanlilar Ab'den cesaret mi aliyor? Bu kadar ihlal eden ucaklari TSK neden vurmuyor? Yemiyor mu? Madem ekonomik kriz yuzunden durdu, simdi biz onlarin hava sahasini ihlal etsek ne olur acaba?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Bir Ani. ~ 11 yıl önce
Frankfurt tan istanbula bir yunanli arkadasla gezmeye geliyoruz.Ne kadar güclü olduklarindan bahsediyor.Istanbulu hic görmemis. Bende istanbuluhic anlatmadim. Ucak ona göre konstantina üzerinde .. Bana bakti bakti bakti. Niye bitmiyor dedi. Istanbul burasi dedim.Bitmez adami bitirir. Sen ordunla degil istanbul, Galata köprüsünden karsidan karsiya gec istanbulu size veririz dedim. Mosmor olmustu. Bir an önce THY de Türk pilotlarimiza öncelik verilmeli...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Irkçılık ~ 11 yıl önce
Devlet yasa çıkarıyor ırkçı söylemleri cezalandırmak için, ancak nedense bu sitede yapılan yorumlar bazen ırkçılık sınırlarını bile aşıyor. Airporthaber editörleri, lütfen göz yummayın böyle yorumlara!

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Erdal ~ 11 yıl önce
Önemli olan yasa çikarmak degil. Önemli olan yasayi uygulamak. Son 10 yil'da çok yasa çikti ama kaçi uygulaniyor? Ne yazik ki, sistem çalismiyor.
(Irkcilik acevap) ~ 11 yıl önce
Senin su anda yazdigin cevap tarihinden ders almamis zavallilarin yazabilecegi zaafta bir yazi.
:)) ~ 11 yıl önce
YUNANLILAR BİZİM DÜŞMANIMIZ DEĞİL! BİZ KENDİMİZ YETİŞTİRİYORUZ...! BAŞKA DÜŞMANA NE GEREK VAR.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Vatandas ~ 11 yıl önce
Sen hangi ülkenin vatandasisin. Egede pilotlarimizi sirtindan vuran,Kibrista soydaslarimiza katliam yapan,pkk yi kamplar kurarak ve silah yardimi yaparak destekleyen. Bu ülkenin insanlari degil mi? Nerede yasiyorsun sen. Ayda mi ,Yerde mi??
istanbulli ~ 11 yıl önce
daha beter olsun bu yunanlılar...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Yazık ~ 11 yıl önce
Rumlari işe alıp birde eğitmen yapıyoruz. Thy'de en son 70 olmuştu rum pilot sayısı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 11 yıl önce
Böyle böyle batırırız işte adamların ekonomilerini! :-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
co2brix ~ 11 yıl önce
Bu yorum eleştiri sınırlarını aştığı için sansürlenmiştir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sonra da ~ 11 yıl önce
Sonra da bizim bayrak taşıyıcımız bunları işe alıp ihya ediyor. Bir de şöyle globalleşen dünyada sınırlar kalktı da, böyle eski şeylere takılmazlarmış da gibi tavırları yok mu! Adamlar senin vatandaşını kapıdan içeri sokmuyor o ne olacak? Cevap verebilen yok...
kamyoncu ~ 11 yıl önce
Kendi milletinin pilotlarına en ırkçı muameleyi ve negatif ayırımcılık yapan yine bu milletin milli hava yolu şirketi ve bayrak taşıyıcısı olan THY'dir.
co2brix ~ 11 yıl önce
Yunan uçağı tarafından şehit edilen bir komutanımızın adını yazdığım için mi sansürlediniz?. Peki bu sansür sizin ırkçı olduğunuz anlamına gelmiyor mu? Rum musunuz? Yunan mı?
Beter olsunlar'a.. ~ 11 yıl önce
Hem de bin beter olsunlar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mehmet ~ 11 yıl önce
Beter olsunlar

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000