27 Ocak 2013, Pazar 09:27:20

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI MACERASI

Akşam Gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut, bu haftaki köşesinde İstanbul'a yapılacak olan yeni havalimanı projesini kaleme aldı. Peki, Turgut neler dedi? İşte o yazı...
  • http://arsiv.sabah.com.tr/1999/01/06/r03.html
  • Tolga Bey'in yüksek öngörüsü sayesinde, pazarlamasını yaptığı SAW, ilk açıldığında Lufthansa vs. büyük operatörler kapıda bekliyor diyordu. 2 sene inen uçak olmadı.
  • Simdi sizin burada yazdiklariniz dogrudur, ihale calismlaranin yeterli olmadigini bizde degerli arkadaslarimizdan duyduk. Ha o zaman Tolga Beycim, bu is DHMI yi asiyorsa o zaman Hindistan havameydanlari isletmelerindan rica edelim, gelip ihaleyi yapsinlar. DHMIyi asarsa ne yapalim yani, yapmayalim mi bu isi? Daha evvel DHMI nin hazirladigi teknik sartnameler hic bir zaman tam anlamiyla yeterli olmadi ki... Ihaleyi alan kotardi hep bu isi, siz kacini okudunuz sartnamelerin? Hani bilimsel degil diyorsunuz ya alip okudunuz mu? yorumladiniz mi? DHMI nin ihale calismalari ne kadar yuzeysel ve yetersizse dedigize gore (bunu ben bilemem, sartnameleri master plani vs. okumak lazim oncelikle) sizin yaziniz da o kadar yuzeysel ve az calisilmis. Daha derinlemesine arastirmanizi, daha teknik, detayli yazmanizi oneriyorum.
  • Ben tekrar yazmak istemiyorum, olayı bilenler hatırlar, Atatürk Havalimanı paralel pist ihalesi verilirken , o mühendislerin öngörüsünün bilmem kaç katını Sadri ŞENER öngörerek ihaleyi almış, devamında da paraları. Pist mi o yedek pist. 1 milyarı kazanmak zor mu, inenden, az bekleyenden , çok bekleyenden, kalkandan , havadan geçenden Deli Dumrul vergisi gibi para alırsan niye olmasın. Ama çok değerli yöneticileri olduğu doğru, emekli olmadan çalışacakları yerleri hazır, acaba niye. Tabii ki tecrübe ve 40 yıl dinlenmiş , kullanılmamış, beyinler.
  • Tabii cukurovayi mukemmel tamanlayip isletmeye verdiniz ya Sahi cukurova ne oldu? Tek firmanin katildigi ihale sonunda ihaleyi alan firma bir turlu krediyi bulamadi (devlet bankalari bile vermedi) kendi paramla yapacagim diyordu yapti bitirdi herhalde
  • Sayın Tolga TURGUT'a DHMİ'nin vereceği en güzel cevap bu mükemmel projenin sorunsuz tamamlanıp işletime verilmesi olacaktır. Yazık insanımız ne kadar da özgüvenini kaybetmiş. DHMİ'nin yapabileceklerini hayal etmekten bile aciz bazı insanlar.
  • Atatürk havalimanı ihalesi hiç bir zaman dünyanın en büyük ihalesi olmamıştır. Lütfen kaynak gösterir misiniz? Diğer bir yorumcunun dediğini vurgulamak isterim. Terminal yapmak başka şey havalimanı tasarlamak bambaşka bir şeydir. Terminal yapılırken rüzgar durumu, çevre vs gibi konulara örneğin bakılmaz. Kentle entegrasyonu, ulaşım vs'ye de bakılmaz. Ayrıca dünyanın en deneyimli kamu kurumları bile bu tür durumlarda danışmanlardan yararlanır. Bunda ayıplanacak bir durum da yoktur.
  • bu tolga turgut zattının hangi danışmanlık firmasıyla yakınlığı var bakmak lazım biz burdayız bize gelin bizde bu pastadan paylanalaım der gibi çamur atıp kucağa almaya çalışıyor oysa ataturk havalimanı ihalesi doneminin en buyuk ihalesi iken bunu dhmi kadroları başarıuyla gerçekleştirmiştir ki bilhassa funda hanımı bu tolga turgut zattının tanımıyor olması cehaletidir, havacılık yazarıymış guya..
  • Tam da belirttiğiniz gibi TAV, Limak, IC vs. havalimanı terminalleri yapmış olup, hiç bir zaman havalimanı tasarımı ve inşaatı yapmamışlardır. O nedenle sayın yazarın düşüncesi doğrudur. Ayrıca yiyeceğimiz ekmekten (kepekli olmalıymış), inanacağımız mezhebe, İstanbul'un üçüncü köprü gereksiniminden havalimanının boyutuna, cami tasarımından, televizyon kulesi tipine göre herşeyi bildiğini, eskilerin tanımıyla kendini allame-i cihan sanan bir başbakanın talimatıyla hesapsız kitapsız iş yapmak Kanada örneğinde yaşandığı gibi kaynak israfıdır. Bu tür yatırımlara (daha da fecisi Kanal İstanbul) İngilizce Beyaz Fil denir. Yani görkemli görünüşü vardır ama hiç bir işe yaramaz.
  • Montreal Kanada'daki Mirabel ve Dorval havaalanları okullarda 'vaka/case' olarak okunuyor o örneklerden "faydalanmak/ders almak" da yararlı olabilir... ibrahim büyükyüksel

Bir süredir gündemde olan ve Karadeniz kıyısına yapılması planlanan İstanbul’un üçüncü havalimanı ihalesi geçtiğimiz günlerde resmen ilan edildi. İhale günü 3 Mayıs 2013 olacak. Ülkemize hayırlı olması dileği ile projenin bilimselliğine dair görüşlerimizi tekrar kayda geçirmekte fayda var.

atırlanacağı üzere bu konuda 12 ve 26 Ağustos 2012 tarihli yazılarımız ve hatta öncesinde görüşlerimizi dünyadan örnekler vererek defalarca belirttik. Özellikle vurgulamak istediğimiz ise projenin hazırlık sürecinin çok kritik olduğu ve planlamasının daha uzun sürede, profesyonelce yürütülmesi gerekliliği idi.

Türkiye’de konuya örnek, son yıllarda topraktan (greenfield) yapılmış tek havalimanı İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı. Ülkemizin ve İstanbul’un geleceği ile ilgili bu kadar önemli bir projede ihale şartnamesi hazırlayacak kadroların bile olduğunu pek zannetmiyorum.

BU PROJE ONLARI AŞAR

DHMİ kadroları 15-20 yıldır birkaç istisna hariç başarılı havalimanı terminal ihaleleri yapmıştır ama bu boyutta bir proje onların bilgi ve tecrübesini aşar. Milyarlarca dolarlık bir ihale yapılıyor, ama birkaç milyon dolar vererek profesyonel ve deneyimli danışmanlık hizmetleri alınmıyor. Ya da nasıl bir hazırlık süreci yaşandığını kamuoyunda pek bilen yok. Bu boyutta bir projede, sadece rüzgâr ölçüm testleri, jeolojik etüd ve topografik çalışmalar en az bir yıl sürer. İhale şartnamesini okumamış olmakla beraber en yetkili ağızlardan gelen bilgilere göre cesur, planlaması eksik, alt yapısının iyi çalışılmadığı çok net olan bir ihale süreci başlatılmış durumda.

Bu bİr İnşaat İhalesİ değİl

Öncelikle bu boyutta projeler dünyasal ve ülkesel trafik büyüme öngörülerine göre yapılır. İlgili kuruluşlardan, havalimanını kullanacak olan şirketlerden ve özellikle havayollarından resmi görüşler, büyüme planları alınır. Zira bu boyutta bir havalimanında trafik transferi bile başlı başına çok k ompleks bir konudur. Yıllarca önceden planlanması ve hazırlanması gerekir. Canım güzel ülkemde böyle bir hazırlık olmadığını çok iyi biliyorum. Eeee, ne de olsa bizler bilimden, ilim irfandan çok liderine inananlar topluluğuyuz.

Bu projenin ölçek olarak en aktüel benzerleri Dubai World Central Havalimanı ile çok yakında inşaatına başlanacak olan Pekin Daxing Havalimanı’dır. Dubai World Central Havalimanı'nın planlama süreci 3-4 yıl sürmüş, ilk etabı 2010 yılında sadece kargo trafiğine hizmet vermek üzere faaliyete geçmiştir. Son etabının ise 2020-2022 civarında 160 milyon yolcu/yıl olarak tamamlanması öngörülüyor. Planlı gecikmenin en önemli nedeni Emirates havayollarının operasyonunu bölmesinin yaratacağı karmaşa. Bu yüzden ilk etapta kargo trafiği ile başlanan operasyon, daha sonra Dubai merkezli düşük maliyetli havayolu (DMH) Flydubai’nin havalimanı değiştirmesi ile devam edecek. Pekin’deki Daxing Havalimanı'nda nihai olarak 130 milyon yolcuya ulaşılması hedeflenirken ilk etabı 5 sene içinde 45 milyon yolcu/yıl kapasite ile açılacak.

Nedir bu kadar acele?

Tartışmasız dünyanın havacılıktaki lider ülkesi ABD’den örnek vermek gerekirse, topraktan yapılan en yeni havalimanları Denver ile Dallas Fort Worth’u ele alabiliriz. Her ikisi de etap etap büyütülmüş, ilk etapların tamamlanması bilimsel planlama süreçleri hariç yaklaşık 6 yıl sürmüştür.

Başbakanımız yaptığı açıklamada yeni havalimanının Atlanta’dan büyük olacağına vurgu yaparken, 2016 yılı içinde 70 milyon kapasiteli ilk etabın açılacağının altını çiziyor. Öncelikle bu boyutta bir havalimanının bu kadar kısa sürede havacılığa uygun şekilde inşa edilmesi pek mümkün değil. Bir şekilde tamamlansa bile pek çok sorun ile açılacaktır.

Şu anki hava trafik rakamlarına şöyle bir baktığımızda 2012 yılında Atatürk Havalimanı'nın 45 milyon civarı, Sabiha Gökçen’in ise 15 milyon civarında yolcu ağırladığını görüyoruz. Yakında Sabiha Gökçen’de inşa edilecek olan pist sayesinde yıllık kapasitesinin 25 milyondan 45 milyon yolcuya çıkacağını da hesaba katarsak, üçüncü havalimanı eğer 2016’da 70 milyon yolcu/yıl kapasitesiyle açılırsa, İstanbul’un üç havalimanında toplam kapasite 160 milyon yolcu/yıl rakamına ulaşmış olacak. Çok kaba bir hesapla bu kapasitenin dolması için Türk Sivil Havacılığına tescilli en az 800 ticari yolcu uçağı (averaj 150-160 koltuklu) olması gerekir ki 2016 yılına kadar bunun gerçekleşmesi imkânsız.

Hal böyleyken neden bu kadar acele ediliyor, gerçekten anlamakta güçlük çekiyorum. Bu kadar ciddi bir projede macera ruhu ile değil de daha fazla havacılık aklı ve vizyonu ile hareket etmek ülkemize daha fazla fayda sağlayacaktır.

Dilerim ki bu ihaleyi sadece inşaat ve finans yeterliliği olan ama havalimanı işletme uzmanlığı yetersiz olan bir grup almaz. Zira ihale hazırlık sürecinin 3 ay civarında olması bana, değerlendirmede işletme yeterliliğinden çok inşaat bilgi ve becerisi aranacağı sinyalini veriyor.

Tolga TURGUT
AKŞAM

ÜÇÜNCÜ HAVALİMANI MACERASI

Yorumlar Tüm Yorumlar (27)

Arşivden bir yazı ~ 11 yıl önce
http://arsiv.sabah.com.tr/1999/01/06/r03.html

Yanıtla

Kalan karakter 1000
SAW ~ 11 yıl önce
Tolga Bey'in yüksek öngörüsü sayesinde, pazarlamasını yaptığı SAW, ilk açıldığında Lufthansa vs. büyük operatörler kapıda bekliyor diyordu. 2 sene inen uçak olmadı.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ISG ~ 11 yıl önce
Tolga bey ISG den Canan bey ile kanka oldugundan onun talimati ile yaziyor
Alper Calis ~ 11 yıl önce
Simdi sizin burada yazdiklariniz dogrudur, ihale calismlaranin yeterli olmadigini bizde degerli arkadaslarimizdan duyduk. Ha o zaman Tolga Beycim, bu is DHMI yi asiyorsa o zaman Hindistan havameydanlari isletmelerindan rica edelim, gelip ihaleyi yapsinlar. DHMIyi asarsa ne yapalim yani, yapmayalim mi bu isi? Daha evvel DHMI nin hazirladigi teknik sartnameler hic bir zaman tam anlamiyla yeterli olmadi ki... Ihaleyi alan kotardi hep bu isi, siz kacini okudunuz sartnamelerin? Hani bilimsel degil diyorsunuz ya alip okudunuz mu? yorumladiniz mi? DHMI nin ihale calismalari ne kadar yuzeysel ve yetersizse dedigize gore (bunu ben bilemem, sartnameleri master plani vs. okumak lazim oncelikle) sizin yaziniz da o kadar yuzeysel ve az calisilmis. Daha derinlemesine arastirmanizi, daha teknik, detayli yazmanizi oneriyorum.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ'ki mühendisleri en iyi Sadri ŞENER tarif etmişti. ~ 11 yıl önce
Ben tekrar yazmak istemiyorum, olayı bilenler hatırlar, Atatürk Havalimanı paralel pist ihalesi verilirken , o mühendislerin öngörüsünün bilmem kaç katını Sadri ŞENER öngörerek ihaleyi almış, devamında da paraları. Pist mi o yedek pist. 1 milyarı kazanmak zor mu, inenden, az bekleyenden , çok bekleyenden, kalkandan , havadan geçenden Deli Dumrul vergisi gibi para alırsan niye olmasın. Ama çok değerli yöneticileri olduğu doğru, emekli olmadan çalışacakları yerleri hazır, acaba niye. Tabii ki tecrübe ve 40 yıl dinlenmiş , kullanılmamış, beyinler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ye cevap ~ 11 yıl önce
Tabii cukurovayi mukemmel tamanlayip isletmeye verdiniz ya Sahi cukurova ne oldu? Tek firmanin katildigi ihale sonunda ihaleyi alan firma bir turlu krediyi bulamadi (devlet bankalari bile vermedi) kendi paramla yapacagim diyordu yapti bitirdi herhalde

Yanıtla

Kalan karakter 1000
DHMİ ~ 11 yıl önce
Sayın Tolga TURGUT'a DHMİ'nin vereceği en güzel cevap bu mükemmel projenin sorunsuz tamamlanıp işletime verilmesi olacaktır. Yazık insanımız ne kadar da özgüvenini kaybetmiş. DHMİ'nin yapabileceklerini hayal etmekten bile aciz bazı insanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lost sona soru ~ 11 yıl önce
Atatürk havalimanı ihalesi hiç bir zaman dünyanın en büyük ihalesi olmamıştır. Lütfen kaynak gösterir misiniz? Diğer bir yorumcunun dediğini vurgulamak isterim. Terminal yapmak başka şey havalimanı tasarlamak bambaşka bir şeydir. Terminal yapılırken rüzgar durumu, çevre vs gibi konulara örneğin bakılmaz. Kentle entegrasyonu, ulaşım vs'ye de bakılmaz. Ayrıca dünyanın en deneyimli kamu kurumları bile bu tür durumlarda danışmanlardan yararlanır. Bunda ayıplanacak bir durum da yoktur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
lost son ~ 11 yıl önce
bu tolga turgut zattının hangi danışmanlık firmasıyla yakınlığı var bakmak lazım biz burdayız bize gelin bizde bu pastadan paylanalaım der gibi çamur atıp kucağa almaya çalışıyor oysa ataturk havalimanı ihalesi doneminin en buyuk ihalesi iken bunu dhmi kadroları başarıuyla gerçekleştirmiştir ki bilhassa funda hanımı bu tolga turgut zattının tanımıyor olması cehaletidir, havacılık yazarıymış guya..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sayın Airman ~ 11 yıl önce
Tam da belirttiğiniz gibi TAV, Limak, IC vs. havalimanı terminalleri yapmış olup, hiç bir zaman havalimanı tasarımı ve inşaatı yapmamışlardır. O nedenle sayın yazarın düşüncesi doğrudur. Ayrıca yiyeceğimiz ekmekten (kepekli olmalıymış), inanacağımız mezhebe, İstanbul'un üçüncü köprü gereksiniminden havalimanının boyutuna, cami tasarımından, televizyon kulesi tipine göre herşeyi bildiğini, eskilerin tanımıyla kendini allame-i cihan sanan bir başbakanın talimatıyla hesapsız kitapsız iş yapmak Kanada örneğinde yaşandığı gibi kaynak israfıdır. Bu tür yatırımlara (daha da fecisi Kanal İstanbul) İngilizce Beyaz Fil denir. Yani görkemli görünüşü vardır ama hiç bir işe yaramaz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
büyükyüksel ~ 11 yıl önce
Montreal Kanada'daki Mirabel ve Dorval havaalanları okullarda 'vaka/case' olarak okunuyor o örneklerden "faydalanmak/ders almak" da yararlı olabilir... ibrahim büyükyüksel

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000