16 Ocak 2013, Çarşamba 08:44:21

KENTSEL DÖNÜŞÜME HAVALİMANI FRENİ!

Atatürk Havalimanı’na çok yakın bir noktada bulunan Sefaköy'de uçakların inişi ile kalkışında sorun yaşanmaması için 3 kattan fazla imar verilememesi kentsel dönüşüm çalışmalarını yavaşlattı.
  • Fatih koleji ve yanındaki bina ne olacak hocam?
  • Koca küçükçekmecede kentsel dönüşüm yapacak sadece orası mı var? Niye oradan başlıyorsun? Sırf e5 üzerinde bişeler yapıp artistlik yapmaya çalışıyor belediye ekibi!! O mahalle çok yoğun, kentsel donusum ile kurtarılamaz:Kat yükseltme yapılamayacagı için.. Boşuna emek harcamayalım.
  • Gerek ihtiyaç gerekse estetik açıdan öncelik verilmesi gereken bir bölgeydi, sefaköy ün görüntüsü gerçekten rezalet...
  • Siz köyünüzden gelip havaalanının dibine imarsız, plansız binaları dikerken iyiydi değil mi? Şimdi de 6-7 katlı binada oturuyorum 2 kata inecekmiş diye ağlanırsınız. Allah korusun bir tane büyük gövde uçak kalkışta sorun yaşayıp düşse Sefaköye, yüzlerce değil binlerce insan hayatını kaybeder. O zaman da Allahın takdiri olur değil mi? Diğer taraftan belediye reisi tüyoyu sağlam yerden almış 3-4 sene sonra havalimanı taşınacak diyor. Niyet baştan belli, AHL arazisine nasıl yaparız da binaları dikeriz...
  • "Bu havaalanının buradan mutlaka kaldırılması gerekiyor" !!!! ???? Bu havaalanı oradayken, o binaların hiç biri orada yoktu. Bunun sorumlusu yıllardır orada imar izni veren, kaçak yapılara sonradan tapu veren yöneticilerdir. Eğer Sulukule'de yaşayan Romanları "Kentsel Dönüşüm" masalıyla yerinden edip, aslında "Rantsal Dönüşüm" yapabiliyorsan, aynısını bu bölgeye de uygulada görelim. Yaşam tarzı benimki gibi değilse yok et, kafalar bana uygunsa "bu insanlar mağdur". Hey gidi güzel memleketimin çifte standartlı ileri demokrasisi hey.

Evleri uçak engeline takılan mahalle sakinleri 7 katlı bir binanın yerine 2 katlı bina verilmesinden yakınırken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise, “Havalimanı taşındıktan sonra da bizi kısıtlayan hiçbir kriter olmayacak” dedi.

Küçükçekmece’de nüfusun büyük bir bölümünün yaşadığı Safaköy’de de kentsel dönüşüm çalışmaları başladı. Ancak Sefaköy’de yer alan Atatürk Havalimanı nedeniyle kentsel dönüşüm projesi adeta durma noktasına geldi. Sefaköy Kartaltepe Mahallesi sakinleri, 7 katlı bir binanın yerine 2 katlı bina verilmesinden yakınırken, Küçükçekmece Belediye Başkanı Aziz Yeniay ise havalimanı taşındıktan sonra bir problem olmayacağını söyledi.

Havalimanına yakın olmaktan dolayı imar planıyla ilgili kısıtlamaların olduğunu belirten Başkan Yeniay, “İmar planı bize 4 kat verdiği halde biz yapı yaptıramıyoruz, 2 katta sınırlı kalıyoruz. Dolayısıyla bölgede 5-6 kat yapılmış olan yapılar var ve nüfusumuzun yaklaşık olarak 300 bini kısıtlı alanlar da yaşıyor. Şimdi biz bunu söyleyemiyoruz. 6 katlı bir binayı yıktırıp 2 katlı yapıyla burayı dönüştür demek dönüştürmeme anlamına gelmektedir. Dolayısıyla bu dönüşüm ciddi anlamda hava maliyeti engeldir. Önümüzde ki 3-4 yıl içerisinde havalimanı taşınacak. 3-4 yıl sonra bunları düşünelim. Bizim 3-4 yıl beklemeye tahammülümüz yok. Depremin ne zaman geleceğini bilmiyoruz. Dolayısıyla da bizim bu 3-4 yılı da kaybetmememiz açısından bakanlığımızın bununla ilgili mutlak surette pozitif bir adım atacağı kanaatini taşıyorum. Sefaköy ve çevresindeki 3 yüz bin vatandaşımızın can ve mal güvenliği açısından hayati önem arz etmektedir” dedi.

Başkan Aziz Yeniay kentsel dönüşüm ve havalimanı geleceği hakkında bilgiler vererek konuşmasına şöyle devam etti;

“15 sene sonra Küçükçekmece sıfır riski bir ilçe sadece yapı kalitesi değil yaşam kalitesi de dünya standartlarına yakaladığımız bir ilçe olmayı planlıyoruz. Havalimanı taşındıktan sonra da bizi kısıtlayan bir kriter olmayacaktır. Dolayısıyla o günü mimar kriterlerinden kaynaklı bir süreç olarak görmüyoruz. Burada bir yaşam standardı var bir sosyal yaşam standardı var. Bu standartları oluşturabilecek bir yaşam planı yapıyoruz. Vatandaşların Hava maliyeti şu anda bizim önümüze bir engel olarak çıkmakta vatandaşımız da zaten bu konuda muzdarip. Ev sahipleri de benim katım 6 katlı kentsel dönüşüm çalışması bittikten sonra da bana 2 kat veriyorsunuz. Bu bina engel değil de ben mi engelim diyor? Yani iki bina içerisinde pike mi yapacak diyor. Olmayacak zaten var olan yapı notalanmış durumda uçaklar için. Biz var olan yapının dışına çıkmak istemiyoruz. Tam tersi var olan yapıyı planlı olarak aşağıya çekmek istiyoruz. Bu nokta da zaten havalimanı taşındıktan sonra böyle bir adımı atmak zorunda kalmayacaklar ama biz diyoruz ki 5 yıl kaybetmeyelim güçlü yapılara kavuşturalım. İlçe de yaşayan vatandaşlar 5 katlı bir binanın 2 kata indirilmesinden yakındı.”

Küçükçekmece’de havalimanı sahası içerisinde yer alan Kartaltepe Mahallesi sakinlerinden Durmuş Ercan, “Artık kentsel dönüşüm İstanbul’da mutlaka yapılmalı. Özellikle Kartaltepe Mahallesi için söylüyorum. Çünkü burası nefes alamaz bir halde. Ama bu havaalanın mutlaka buradan bir şekilde kaldırılması gerekiyor. Hem uçak gürültüsünden hem de hava mania hattı nedeniyle kat ittifakının verilememesi durumu var. Burada 6.50 metrenin üstüne kat verilmiyor. Fakat 4-5 katlı binalar var. Bu binalarda yaşayanların her biri daire almış. Bu bina 2 kata indiği zaman buradaki insanlar yatırdığı paranın karşılığını nasıl alacak? Bunu merak ediyor” diye konuştu.

Bir diğer mahalle sakini Şaban Çiftçioğlu ise, “Kentsel dönüşümde mesela farz edelim ben 7 katlı bir binada oturuyorum. 7 katlı binanın 2-3 katı iptal edilirse, ben diğer arkadaşlarımın mağdur olmasını istemem. Önemli olan bizim 7 katlı binamız yıkılıp, yenisi yapılıyorsa burası da kentsel dönüşüm kapsamına alınıyorsa buna diyecek bir şeyimiz yok” şeklinde konuştu.

KENTSEL DÖNÜŞÜME HAVALİMANI FRENİ!

Yorumlar Tüm Yorumlar (7)

kentsel dönüşüm ~ 11 yıl önce
Fatih koleji ve yanındaki bina ne olacak hocam?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kenan ~ 11 yıl önce
Koca küçükçekmecede kentsel dönüşüm yapacak sadece orası mı var? Niye oradan başlıyorsun? Sırf e5 üzerinde bişeler yapıp artistlik yapmaya çalışıyor belediye ekibi!! O mahalle çok yoğun, kentsel donusum ile kurtarılamaz:Kat yükseltme yapılamayacagı için.. Boşuna emek harcamayalım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Üzüldüm ~ 11 yıl önce
Gerek ihtiyaç gerekse estetik açıdan öncelik verilmesi gereken bir bölgeydi, sefaköy ün görüntüsü gerçekten rezalet...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
imar ~ 11 yıl önce
Siz köyünüzden gelip havaalanının dibine imarsız, plansız binaları dikerken iyiydi değil mi? Şimdi de 6-7 katlı binada oturuyorum 2 kata inecekmiş diye ağlanırsınız. Allah korusun bir tane büyük gövde uçak kalkışta sorun yaşayıp düşse Sefaköye, yüzlerce değil binlerce insan hayatını kaybeder. O zaman da Allahın takdiri olur değil mi? Diğer taraftan belediye reisi tüyoyu sağlam yerden almış 3-4 sene sonra havalimanı taşınacak diyor. Niyet baştan belli, AHL arazisine nasıl yaparız da binaları dikeriz...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Eko-Kanada ~ 11 yıl önce
Cok bilen Imarci arkadas, AHL arazisine el koyamaz orasi Bakirkoy sinirlari icinde. Koyunuzden gelip lafini kaldirip ,kimseyi kucuk gormeden yazarsan cok makbule gecer. Sinif ayrimciligi yapmana gerek yok, cok bilen arkadasim.Sen niye geldiysen Istanbula onlardan o yuzden geldi.
Safralı ~ 11 yıl önce
Değerli imar rumuzlu kardeşim ilk önce üslubuna dikkat!Ben 40 senedir Sefaköy'de ikamet ediyorum.Biz geldiğimiz vakitlerde bırak yolu,su bile yoktu hatta o zamanlar Safra deniliyordu.Böyle bir durumdaki yerde yönetim vardı da bu millet mi başvurmadı.Emin ol ki ALLAH a tevekkülün ne demek olduğunu çok iyi biliyoruz.Yani ALLAH'ın takdiridir deyip kestirip atmayız.Bir de köyden gelmişsiniz ifadesini kullanıyorsun.O köylü dediğin millet bu ülkenin gelişiminde emin ol sözde entellektüellerden daha büyük katkıya sahip.Mesele VATANSEVER olmak ve insana değer vermektir.Topraklara yalnızca bir mülk olarak bakmak değil aynı zamanda emanetçisi olarak gözetmektir.Hamdolsun ki yöneticilerimiz artık insanlara hizmet verme anlayışını getirdi de yanlış yerleşimin önüne geçilmeye çalışılıyor.
Yolcu ~ 11 yıl önce
"Bu havaalanının buradan mutlaka kaldırılması gerekiyor" !!!! ???? Bu havaalanı oradayken, o binaların hiç biri orada yoktu. Bunun sorumlusu yıllardır orada imar izni veren, kaçak yapılara sonradan tapu veren yöneticilerdir. Eğer Sulukule'de yaşayan Romanları "Kentsel Dönüşüm" masalıyla yerinden edip, aslında "Rantsal Dönüşüm" yapabiliyorsan, aynısını bu bölgeye de uygulada görelim. Yaşam tarzı benimki gibi değilse yok et, kafalar bana uygunsa "bu insanlar mağdur". Hey gidi güzel memleketimin çifte standartlı ileri demokrasisi hey.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000