30 Kasım 2014, Pazar 11:06:25

UÇAK BİLETİ FİYATLARINDA İNDİRİM YOK!

Dünyadaki ham petrol fiyatları, son 5 ayda 115 dolardan 75 dolara geriledi. Bu sevindirici gelişme üzerine gözler, benzin, motorin ve uçak biletlerinden gelecek indirimlere çevrildi. Ancak havayolu şirketleri kış sezonunda indirim yerine kampanyalara ağırlık vermeyi planlıyor.
  • 200.000 dolarlik hediye edilen saatin parasi bilancoda acik yapti, bir yerden kapatmak lazim..
  • benzin artınca zam dayayıp düşünce fiyat düşürmemek adiliktir.
  • Havayolu şirketlerinin en büyük giderleri bakım ve yakıttir. Tam para kazanılacak zaman varken indirim vs beklemeyin. Zaten biletler taş patlasin 100 lira ile 200 tl arasında değişiyor.
  • Hava yolu şirketleri karlarını kargodan yaparlar yolcuların kar durumuna etkisi %1 %2 dir. İşte bu nedenle indirim yapılmamaktadır. Ayrıca 50 liralık bilete hala indirim bekleyen var ise yuh diyorum adamlara bedava oldu desek neden uçakta bana su verilmiyor diye ağlayacak
  • yani lafı uzatmayalım , indirim filan beklemeyin diyorlar :-))) özellikle yurt içinde bir rekabet kalmadı gibi . fiyatları hiç birinin indirmeye niyeti yok. ancak yeni havayolları açılırsa fiyatlar düşer başka şekilde biraz zor.

Dünyadaki ham petrol fiyatları, son 5 ayda 115 dolardan 75 dolara geriledi. Bu sevindirici gelişme üzerine gözler, benzin, motorin ve uçak biletlerinden gelecek indirimlere çevrildi.

Ancak bu alandaki yüksek beklentiler maalesef boşa çıktı. Akaryakıt vergilerinin yüksek olması sebebiyle benzin ve motorinde beklentilerin çok altında bir indirim gerçekleşse de, uçak biletlerinde herhangi bir indirim yaşanmadı. Havayolu şirketleri, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşten son derece memnun. Çünkü, havayolu şirketlerinin maliyetlerinin yüzde 35-40’ını akaryakıt giderleri oluşturuyor. Fiyatlardaki gerileme, şirketlerin gider kaleminde yüzde 4-10 arasında tasarruf sağlıyor. Bütün bunlara ek olarak, havayolu şirketlerinin aldıkları akaryakıtın Özel Tüketim Vergisi’nden (ÖTV) muaf olduğu düşünülürse, vatandaşın uçak biletlerinde indirim yapılması beklentisi daha da artıyor. Peki elde edilen bu kazanç, bilet fiyatlarına nasıl yansıtılacak? Lafı uzatmadan hemen söyleyelim. Şirket yöneticilerinin büyük çoğunluğu, kısa dönemde bilet fiyatlarında bir indirimin söz konusu olamayacağını dile getiriyor. Şirketler, yolcuların bu yöndeki beklentilerine ise daha çok kampanya düzenleyerek cevap vermeyi planlıyor. 

Türk Hava Yolları’nın (THY), yılın ilk 9 ayındaki giderlerinden yaklaşık yüzde 38’ini akaryakıt oluşturuyor. Ocak-Eylül döneminde 2 milyar 996 milyon dolar akaryakıt harcaması gerçekleştiren şirket, geçen yıl 12 ayda akaryakıt için 3 milyar 493 milyon dolar ödeme yapmıştı. Şirket Basın Müşaviri Ali Genç, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün şirket giderlerinde yaklaşık yüzde 4’lük bir azalma sağladığını ifade ediyor. Bu yüzden müşteri memnuniyetini de dikkate alarak daha çok kampanya düzenlemeye başladıklarına dikkat çeken Genç, aynı zamanda kampanyadaki bilet fiyatlarını da düşürdüklerini dile getiriyor. Genç, yeni uçaklarla filoyu güçlendirdiklerini ve arz edilen koltuk sayısını artırdıklarını belirterek, bu sayede daha çok kişinin kampanyalardan istifade etmesini sağladıklarını vurguluyor. Genç ayrıca, yakıt fiyatlarındaki düşüşten elde edilen kazancın, sunulan hizmet kalitesinin artırılması amacıyla yatırımlara aktarıldığını kaydediyor.

Akaryakıt fiyatları Cenova’da belirleniyor

Pegasus Havayolları Genel Müdürü Sertaç Haybat ise akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün şirket maliyetlerini yüzde 10 azalttığını söyledi. Uçakların kullandığı jet yakıtı fiyatı, bize en yakın piyasa Akdeniz çanağında İtalya’daki Genova Borsası’nda belirleniyor. Burada oluşan ürün fiyatlarına göre, Türkiye’deki akaryakıt fiyatları şekilleniyor. Haybat, akaryakıtta belirlenen fiyatların ise bir sonraki ay yansıtıldığını dile getiriyor. Yani, fiyatlardaki düşüş, şirketlere ancak gelecek ay yansıyor. Haybat’ın, dikkat çektiği bir başka konu ise enflasyondaki artış. Geçen yıla göre enflasyonda yüzde 10 artış yaşanmasına rağmen, şirketler bilet fiyatlarına herhangi bir zam yapmamış. Giderlerinin büyük çoğunluğunu döviz üzerinden ödediklerine dikkat çeken Haybat, son dönemde Euro ve dolardaki yükselişin de, maliyetleri artırdığını belirtiyor.

Atlasjet Havayolları Genel Müdürü Orhan Coşkun da, akaryakıttaki düşüşün şirket maliyetini yüzde 4-5 oranında azaltacağını dile getiriyor. Kış dönemindeki seferlerde, yolcu sayısındaki azalma nedeniyle kârlı uçuş gerçekleştiremediklerine dikkat çeken Coşkun, bu yüzden jet yakıt fiyatındaki düşüşün elde ettikleri zararda yüzde 5 azalmaya yarayacağını belirtiyor. Coşkun, akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün devam etmesi halinde ocakta bilet fiyatlarında indirim yapılabileceğini sözlerine ekliyor. (Mustafa Gün/Zaman)

UÇAK BİLETİ FİYATLARINDA İNDİRİM YOK!

Yorumlar Tüm Yorumlar (8)

saat ~ 9 yıl önce
200.000 dolarlik hediye edilen saatin parasi bilancoda acik yapti, bir yerden kapatmak lazim..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
tam ~ 9 yıl önce
benzin artınca zam dayayıp düşünce fiyat düşürmemek adiliktir.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
pega tarzı ~ 9 yıl önce
Tam pega yı tarıf etmıssın bravvoo...
Android Uygulaması ~ 9 yıl önce
Havayolu şirketlerinin en büyük giderleri bakım ve yakıttir. Tam para kazanılacak zaman varken indirim vs beklemeyin. Zaten biletler taş patlasin 100 lira ile 200 tl arasında değişiyor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
iPhone Uygulaması ~ 9 yıl önce
Hava yolu şirketleri karlarını kargodan yaparlar yolcuların kar durumuna etkisi %1 %2 dir. İşte bu nedenle indirim yapılmamaktadır. Ayrıca 50 liralık bilete hala indirim bekleyen var ise yuh diyorum adamlara bedava oldu desek neden uçakta bana su verilmiyor diye ağlayacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
1 2 ~ 9 yıl önce
yüzde 1 2 si mi?şaka mısın sen
pegasosıs ~ 9 yıl önce
Dusuk fıyatları verıp alıstırdıgınız ınsanları sımdı yermenın anlamı yok.ucuz satacagım derken olcuyu kacırıp DEGERSIZ hale geldınız. kekledıgınız mıllete (mısafır deyıp caktıgınız) sıtem etmeyeceksınız .olcusuz fıyat ındırımı yaparsan altında ezılısız.fırmada batar sende zırlar durursun boyle....
hgdhdh ~ 9 yıl önce
yani lafı uzatmayalım , indirim filan beklemeyin diyorlar :-))) özellikle yurt içinde bir rekabet kalmadı gibi . fiyatları hiç birinin indirmeye niyeti yok. ancak yeni havayolları açılırsa fiyatlar düşer başka şekilde biraz zor.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000