05 Ekim 2008, Pazar 09:01:28

Türkiye'de kaç tane sanal pilot var?

Airport TV'nin sanal programını sunacak olan Erim Funda ve diğer sanal pilotlar Hürriyet Gazetesi'nin konuğu oldu. Airport TV'nin sır gibi sakladığı yarışma bugün Hürriyet Gazetesi'nde yer aldı.
  • ben 15 yaşındayım ve uçakları çok seviyorum bende bi sanal pilot olmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim
  • ben 11 yaşındayım uçakları çok severim ve uçak oyunları oynuyorum bu yarışmada bende olabilirmiyi acaba ?
  • nerden indiirip veya oynayabiliriz yardımcı olun
  • aslında bu siteyi arkadaşım tavsiye etti bende merakla atıldım. şimdi ben bir sanal pilot adayı olmak istiyorum ne yapmam lazım yada nereden başlamalıyım. şimdiden teşekürler..
  • Sevgili Kerem; havacılığa sevgi ve ilgisi olan herkes benimde gözümde havacıdır. Fakat bunu abartıp, ''ben gerçek bi uçağı indirebilirim'' diye iddia eden bazı sevgili sanal havacılar biz pilotları biraz rahatsız ediyor.Eminimki Rumuz arkadaşımın başına böyle bir olay gelmiştir. Ve çok uzun bir süre zorlu bir eğitim alıp pilot olmuş arkadaşlarımızın böyle bir benzetmeden hoşlanmamaları bence son derece normal ve haklı bir davranıştır. Saygı duymaktan bahsederken bu hususları da göz önüne alalım isterseniz. Sevgiler.
  • Sayın rumuz . Ad soyad yazmak bu kadar mı zor ? Neden anlamak istemiyorsunuz yada neden bu kadar tepkilisiniz. Kim diyorki meslektaşız diye. Sizin mesleğiniz ayrı birimki ayrı. Siz bu güzide mesleği profesyonel olarak yapıyorsunuz biz ise hobi olarak yapıp sizler ile gurur duyuyoruz. Ancak siz gidip böyle saçma sapan bir yorumla ne olur kokpite gelip meslektaşız demeyin diyorsunuz . Sanal havacılık bir hobidir bu kadar basit. Ancak siz böyle yorum yaptığınız için gerçek havacı olamazsınız ve olmamalısınız. Çünkü havacılar birbirini kollar , hoşgörülüdür, ister gerçek uçak uçurun ister maket uçak ortak konu havacılık ise bu insanlar birbirine saygı duymak zorundadır.
  • iyi hoşsunuz da nolur kokpite gelip "ben de pilotum meslektaşız" demeyin olur mu??...
  • ucaklara ve ucmaya olan ılgım kucumsenmeyecek kadar buyuk ve bu oyuna nasıl sahıp olabılırım lutfen yardımcı olun saygılar sevgıler ///zamanında cok check'tım///
  • Hasmet abinin öğrencisiydim. Çok güzeldi. Bana bu deneyimi yaşatan kadroya tşkler.
  • Haşmet Ağabey doğru söylemiş , Flight Simulator bir oyundur ancak yapılan eğitimler , kullanılan bilgiler , takip edilen yayınlar ve kurallar oyun değil bir olgudur . Bu hepimizin iyi bildiğini umduğum havacılık olgusudur , kültürüdür ... Simulator oyun değildir demenin yanlış olacağı kadar tüm dünyada kurulan sanal havacılık birlikteliklerine ve sanal havacılık olgusu içinde olanlara -oyuncular- denmesi de yanlış olacaktır ... Velhasıl bir oyun ile oyundan öteye gidebilen insanlar topluluğudur sanal havacılar ... Bu arada küçük bir bilgi olsun , haberde verilen rakam IVAO Türkiye'ye kayıtlı üyelerdir , işin içine VATSIM'i ve tamamen bağımsız bu olguyu yaşayanları katarsak sayı artacaktır .

THY, Pegasus, Atlasjet vb. gibi isimler taşıyan sanal havayolu şirketleri var. Bunlara gidip başvuruyorsunuz, almama hakları mevcut. Herkes sanal havacılığın başka bir ucundan tutuyor, kimi havayolu sahibi, kimi kule görevlisi, kimi kontrolör. Bir uçuştan önce herkes görevinin başında olmalı çünkü gidilecek şehirdeki hava durumu bile ekrana yansıyor.

Türkiye’de sanal uçuşlar iki server üzerinden gerçekleşiyor. Bunlardan biri İvao, diğeri Vatsim platformu. İki platform da havacılığı gerçeğe en yakın şekilde bilgisayar ortamında simüle etmeye çalışan topluluklar. Dünyada 1.5 milyon, Türkiye’de 1800 üyesi bulunan İvao Türkiye’nin (Uluslararası Sanal Havacılık Organizasyonu Türkiye Dairesi) Başkanı Erim Funda’nın ofisinde sanal pilotlarla buluştuk. Funda tam bir uçuş fanatiği. Ofisinin her yeri uçak posterleri, uçak maketleri ve farklı ülkelerin zamanını gösteren duvar saatleriyle dolu.

Sanal pilotlar daha ilk baştan uyardılar: "Bu kesinlikle bir oyun değil, lütfen oyun diye bahsetmeyin." Onlara göre bu, gerçek bir uçuşun bilgisayar ekranına aktarılmış simülasyonu. Bu adeta ikinci bir meslek. Her zaman devam eden bir görev var. Saatlerin nasıl geçtiğini fark etmeden bilgisayar başındalar. Her şeyi sistemli ve gerçeğine uygun yapmak için büyük emek harcıyorlar. Belli günlerde aralarında toplanıyor, her nisan ayında, Yeşilköy Havacılık Müzesi’nde, yılın sanal havayolu şirketini, sanal pilotunu, sanal üyesini seçiyorlar.

PİLOT OLMAK İÇİN İKİ AY EĞİTİM

Sanal alemde uçmayı küçümsememek lazım. Çünkü kullandığınız uçağın bilgisayara aktarılan görüntüsünün gerçeğinden bir farkı yok. Başlamak için bilgisayarınızda bir kulaklık ve bir joystick olması yeterli. Ama bu işin tutkunuysanız evinize bir Boeing 737’nin hareketli kokpitini de kurabilirsiniz. İvao Türkiye’de en ilgi çeken noktalardan biri gerçek havayolu şirketi isimlerinin bulunması. Örneğin Türk Havayolları (thyva), Atlas Jet (atlasjetva) ve Onur Air (onurairva) gibi. İçlerinde en popüleri Türk Havayolları, onu Onur Air ve Atlas Jet takip ediyor. Siz de bir havayolu şirketi sahibi olmak isterseniz artık çok geç. Çünkü önce gelen ismi kapıyor. Fakat iyi bir şirkette pilot olabilirsiniz. İvao Türkiye Başkanı Erim Funda bunun ne kadar zor olduğunu anlatıyor: "Pilot olmak için belli kurallar var. Önce gerekli programların temel eğitimini alıyorsunuz. Uçaklarla ilgili bilgileri öğreniyorsunuz. Uçabilecek kıvama gelmek iki ayınızı alıyor. Ardından şirketlere başvuru yapılıyor. Her şey gerçek bir iş başvurusu gibi ilerliyor. Şirketlerin sizi becerilerinize göre kabul edip etmeme hakkı var."

RÜZGARIN ŞİDDETİ BİLE EKRANA YANSIYOR

Pilot olduktan sonra uçuş tarifeleriniz oluyor. 24 saat içinde bilgisayarınızın başına geçip uçağınızı istenen yere uçurmalısınız. Bu sırada, motoru çalıştırma tekniğinizden kapatmanıza kadar her hareketiniz size puan kazandırıyor veya kaybettiriyor. Gerçek havacılıkta belli bir yol veya uçuş saatinden sonra rütbe almanız gibi sanal havayollarında da, puanlarınız sayesinde rütbe sahibi olunuyorsunuz. İyi bir kaptansanız madalya alıp, çalıştığınız havayolunu da üst seviyelere çıkarıyorsunuz. Uçuş sırasında Türkiye’deki hava şartları da, uçtuğunuz ülkedeki hava şartları da birebir ekrana yansıyor. Mesela, Belçika’da kar yağıyorsa sizi ekranda karlı bir hava bekliyor. Erim Funda rüzgarın şiddetinin bile birebir aynı olduğunu söylüyor.

"Eşim yatıyor ben bilgisayar başına geçiyorum"

IVAO TÜRKİYE BAŞKANI ERİM FUNDA (Bilgisayarcı)

Başkan olarak uçmaktan çok kontrol ve takip işlerinden sorumluyum. Bunu da sekiz kişilik yardımcı ekibimle yürütüyoruz. Sanal uçmaya başladığım ilk yıllar günde 10 saat bilgisayar başından kalkamazdım. Evlendikten sonra bu iki saate düştü. Eşim yattıktan sonra bilgisayar başına geçiyorum. Hepimizin eşleri onlara az vakit ayırdığımızdan şikayetçi. Günde 15 saat uçan arkadaşlarımız var.

"Gerçek uçak kiralayıp İstanbul üzerinde uçuyoruz"

Mustafa Sezer (Öğrenci, 20)

Endüstri mühendisliği okuyorum. Hedefim mezun olduktan sonra pilot olmak. Beş senedir sanal alemde uçuyorum. Günde 2-3 saat bilgisayar başındayım, şimdiye kadar 1300 saat uçtum. Geçen sene yılın hava trafik kontrolü ödülünü kazandım. Bir de sanal havayolu şirketim var: İstanbulva.com (İstanbul Sanal Havayolları). Gerçek hayattaki her şeyi bilgisayar ekranında yaşıyoruz. Kuleye bağlanıyoruz, konuşuyoruz. Sanal paralar kazanıyoruz. Bazen arkadaşlarla gerçek uçak kiralayıp İstanbul üzerinde uçuyoruz.

YARIŞMASI BAŞLIYOR

Uydudan yayın yapan Airport TV'de, İvao Türkiye yetkilileri haftaiçi her gün sanal havacılıkla ilgili bir programın hazırlıkları içinde. Bu programda online sanal havacılık ortamı tanıtılacak. Uçuşlar yapılacak. Ayrıca bir de yarışma programı olacak. 13 hafta sürecek yarışmada finale kalan üç kişiden birinciye gerçek pilot lisansı ve bir havayolu şirketinde iş verilecek. İkinci gelen lisans alacak. Üçüncü de özel pilot lisansının sahibi olacak.

"50 uçak uçtuğumuz zamanları seviyorum"

ERDEM ELİTEZ (Gümrük müşaviri, 38)

Yaş itibariyle gerçekten pilot olma şansımı kaybettim. Bu hevesimi tatmin edebileceğim tek imkan buydu. Sanal alemde Türk Havayolları ve İvao Türkiye’nin yöneticisiyim. Günde yaklaşık 2 saat bilgisayar başındayım. En çok aynı anda bir bölgeye 40-50 uçak uçtuğumuz zamanları seviyorum. Sanal ortamda uçak uçurmak çok zor.

"Tek amacım pilot olmaktı, uçalım açılalım!"

LEVENT SIRAY (Emekli inşaat mühendisi, 50) Yeşilköy doğumluyum o yüzden ömrüm uçakların içinde geçti. Tek amacım pilot olmaktı ama gözlerimin rahatsızlığı yüzünden olamadım. Üç sene Yeşilköy Havalimanı’nda müdürlük yaptım. Kokpitte olamasam bile uçakların etrafındaydım. Yıllardır sanal ortamda uçuyorum. Online uçuşla geçen sene tanıştım. Onur Air’ın en çok uçan pilotuyum. 2007 Yılın Pilotu ödülünü aldım. Günde sekiz saat uçuyorum. Bir senede toplam 2500 saat uçmuşum. Evdekiler tabii isyan ediyor. Ama benim bir kulağımdan girip diğerinden çıkıyor. İnsanın uçtukça uçası geliyor. Ben buna uçalım açılalım diyorum.

"Öğrendiklerimle uçak kiraladım"

HAŞMET GÜNGÖR (Emekli ekonomist, 50) Çocukluğumdan beri içimde havacılık sevdası vardı. Makine Mühendisliği okudum. Uçuş hevesi içimde hep kalmıştı. 1999’da simülatörü bilgisayarıma kurdum. Hem hava kontrolü yapıyorum hem de pilotum. Sanal ortamda çok kişiyi de yetiştirdim. Gerçek pilotlarla birlikte uçak kiraladım. Oyunda öğrendiklerim sayesinde iniş kalkış yaptık.

Hürriyet

Türkiye'de kaç tane sanal pilot var?

Yorumlar Tüm Yorumlar (19)

sanalpilot ~ 15 yıl önce
ben 15 yaşındayım ve uçakları çok seviyorum bende bi sanal pilot olmak istiyorum bana yardımcı olursanız sevinirim

Yanıtla

Kalan karakter 1000
erkek ~ 15 yıl önce
ben 11 yaşındayım uçakları çok severim ve uçak oyunları oynuyorum bu yarışmada bende olabilirmiyi acaba ?

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kaptan ~ 16 yıl önce
nerden indiirip veya oynayabiliriz yardımcı olun

Yanıtla

Kalan karakter 1000
berat sevinç ~ 16 yıl önce
aslında bu siteyi arkadaşım tavsiye etti bende merakla atıldım. şimdi ben bir sanal pilot adayı olmak istiyorum ne yapmam lazım yada nereden başlamalıyım. şimdiden teşekürler..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
PIC ~ 16 yıl önce
Sevgili Kerem; havacılığa sevgi ve ilgisi olan herkes benimde gözümde havacıdır. Fakat bunu abartıp, ''ben gerçek bi uçağı indirebilirim'' diye iddia eden bazı sevgili sanal havacılar biz pilotları biraz rahatsız ediyor.Eminimki Rumuz arkadaşımın başına böyle bir olay gelmiştir. Ve çok uzun bir süre zorlu bir eğitim alıp pilot olmuş arkadaşlarımızın böyle bir benzetmeden hoşlanmamaları bence son derece normal ve haklı bir davranıştır. Saygı duymaktan bahsederken bu hususları da göz önüne alalım isterseniz. Sevgiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Kerem Kaygusuz ~ 16 yıl önce
Sayın rumuz . Ad soyad yazmak bu kadar mı zor ? Neden anlamak istemiyorsunuz yada neden bu kadar tepkilisiniz. Kim diyorki meslektaşız diye. Sizin mesleğiniz ayrı birimki ayrı. Siz bu güzide mesleği profesyonel olarak yapıyorsunuz biz ise hobi olarak yapıp sizler ile gurur duyuyoruz. Ancak siz gidip böyle saçma sapan bir yorumla ne olur kokpite gelip meslektaşız demeyin diyorsunuz . Sanal havacılık bir hobidir bu kadar basit. Ancak siz böyle yorum yaptığınız için gerçek havacı olamazsınız ve olmamalısınız. Çünkü havacılar birbirini kollar , hoşgörülüdür, ister gerçek uçak uçurun ister maket uçak ortak konu havacılık ise bu insanlar birbirine saygı duymak zorundadır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Rumuz ~ 16 yıl önce
iyi hoşsunuz da nolur kokpite gelip "ben de pilotum meslektaşız" demeyin olur mu??...

Yanıtla

Kalan karakter 1000
ilgi/alaka ~ 16 yıl önce
ucaklara ve ucmaya olan ılgım kucumsenmeyecek kadar buyuk ve bu oyuna nasıl sahıp olabılırım lutfen yardımcı olun saygılar sevgıler ///zamanında cok check'tım///

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sahin Öner / THY985 (2005) ~ 16 yıl önce
Hasmet abinin öğrencisiydim. Çok güzeldi. Bana bu deneyimi yaşatan kadroya tşkler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Fatih KOZ ~ 16 yıl önce
Haşmet Ağabey doğru söylemiş , Flight Simulator bir oyundur ancak yapılan eğitimler , kullanılan bilgiler , takip edilen yayınlar ve kurallar oyun değil bir olgudur . Bu hepimizin iyi bildiğini umduğum havacılık olgusudur , kültürüdür ... Simulator oyun değildir demenin yanlış olacağı kadar tüm dünyada kurulan sanal havacılık birlikteliklerine ve sanal havacılık olgusu içinde olanlara -oyuncular- denmesi de yanlış olacaktır ... Velhasıl bir oyun ile oyundan öteye gidebilen insanlar topluluğudur sanal havacılar ... Bu arada küçük bir bilgi olsun , haberde verilen rakam IVAO Türkiye'ye kayıtlı üyelerdir , işin içine VATSIM'i ve tamamen bağımsız bu olguyu yaşayanları katarsak sayı artacaktır .

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000