07 Nisan 2009, Salı 11:22:29

"THY'YE RAKİP OLACAK ŞİRKET: PEGASUS!"

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın hazırlayıp sunduğu Kara Kutu programı bu hafta Türk Sivil Havacılığı’nı ticari açıdan masaya yatırdı.
  • Kabin Memuru gibi cevap vermen çok komik.Bence sus ve otur.Aksi halde bütün kamu oyuna açıklarım.Tabi ki GÜVENLİK 2.PLANDADIR diye bir talimat vermediniz ama yarattığınız angarya ile 2.değil hatta 3.sıraya attınız.Kabahat sizde değil size havacılık yaptıranda.Güvenli olma prensibi sadece kitabınızda ve Aydın Doğan destekli haberlerde mevcut.A.Sabancı Vuslat Hn'la boşuna mı evlendi ?Senin gibi birini Pegasus'un başına bu tür sahte yalanlamalar yapasın diye getirmedi mi?Güvenliğin temizlikle alakası çok basit:Sadece temizliğe vakit var.Dolayısıyla beni hiç aydınlatamadın onun yerine Türk Sivil Havacılığını kararttın.Dediğim gibi sus otur ve bana cevap verme, bütün pisliklerini açıklarım.Zaten vakti gelince açıklayacağım.
  • senin pegasus ile alıp veremediğin nedir çok merak ediyorum. pegasusta çalışan kabin memuru olarak verdiğin bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. Güvenlik-Emniyet Görevlerimizin 2. plana atılması icin talimat falan yok. ne dediginin farkında mısın sen. keşke her havayolu bizim kadar güvenli olsa. ikramın sayılması her havayolunda vardır ve bundan dogal bişey yoktur. ama güvenlik ilk görevimiz. ayrıca güvenligin temizlik ile ne alakası var merak ettim acıkcası. kemerleri düzeltip kabindeki çöpleri topluyoruz evet fakat tuvalet temizligi her bacak görevliler tarafından yapılmaktadır. umarım seni biraz olsun aydınlatabilmişimdir
  • PegasusTHY'ye hangi anlamda rakip olacak? Yer süresini kısaltmak ve ikram satışından para kazanmak amacıyla Kabin Ekibine yerdeki tüm Güvenlik-Emniyet Görevlerini 2.plana atmaları talimatı vermesiyle mi ? Size tavsiyem Pegasus uçuşlarına adımınızı dahi atmamanız.Kabindeki güvenlik ve emniyetle ilgili kontrollerin hepsi aksıyor, onun yerine bira-sandviç sayıp, tuvalet temizliği yapıyorlar.
  • Girdiğin her yere renk kattın, ışık saçtın, çalışırken mutlu olunabileceğini öğrettin bize, en sorunluları bile kucakladın takım yaptın seninle birlkte çalışmak büyük zevkti, yolun açık olsun, çok erken ayrıldın be abi..........
  • Sevgili Mudurum, Daha buyuk basarilar bekliyoruz senden.Allah yolunu acik etsin. sevilensin :-))
  • THY na rakip mi olacakmış ? Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış... Hele SAW a uçmaya devam ederse hiç şansı yok... Daha dün Ankarada yolcular konuşuyorlardı. Neden SAW a uçuyor bu şirket neden AHL değil diye. Mecburiyetten uçtuklarını belirttiler.
  • Yuvaya dönerse genel müdür yardımcılığı ister bu şimdi elimizde kalmadı ama orhan var olmazsa onu yeriz nasılsa bizden değil
  • Yuvadan ayrılış şartlarının bir an önce ortadan kalkıp dönmeni bekliyoruz.Bu ayrılış ileriye atlayabilmek için geriye adım atıştır.Fakat istimet hep aynı ileri.Anadolunun kurtuluşu nereden başlar bunu unutmadan.
  • Programda isimleri sayar tabi onlar sayesinde Oslo hattını acıp Stockholme Müdür oldu arkadas Stockholm müdürlüğünü bıraktıgı arkadas sayesınde de Bölge Müdürü oldu.Kankası Pzlm baskanı sayesinde de Yer İşletmeye Baskanı oldu.Ama Temel Bey gercekten insan sarrafı dogruyu görüp geregini en kısa zamanda yaptı
  • Server Abi sirketteyken de kaliteliydi, yine oyle. THY lilik boyle bisey. Biraksaniz da o hep gonlunuzde olur. Abicim kaliteni heryerde gosteriyorsun. Insallah, tekrar beraber calisiriz.

Airport TV ekranlarında her hafta pazartesi akşamlarına damgasını vuran Sefa İnan’la Kara Kutu bu hafta yine çok önemli bir konuyu masaya yatırdı. Türk sivil havacılığının ticari boyutlarının ele alındığı programa Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın ve Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan konuk olarak katıldı.

HEAŞ’I KUTLAMAK GEREKİR

Türkiye’nin sivil havacılık alanında büyük gelişmeler kaydettiğini belirten Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “Bizim bugün işletmesini üstlendiğimiz Sabiha Gökçen Havalimanı HEAŞ tarafından sıfırdan bugünlere getirilmiş. HEAŞ, Sabiha Gökçen’de gerçekten büyük işler yapmış. Tüm yöneticilerini tek tek takdir etmek gerekir. Sıfırdan aldıkları bir havalimanını 3,5 milyon yolcu kapasitesine ulaştırıp milyar dolara ihale edilmesini sağladılar” dedi.

Server AydınSAW ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJE

Sabiha Gökçen Havalimanı’nın İstanbul ve Türkiye için önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Aydın, “Sabiha Gökçen Havalimanı projesi 25 milyon yolcu/yıl olarak tasarlanmış. En büyük özelliği ise yekpare bir yapıya sahip olmasıdır” dedi. Server Aydın ayrıca, “Biz havalimanından çok destinasyonumuzu pazarlıyoruz. İstanbul’u pazarlamaya çalışıyoruz. 25 milyon yolcu kapasitesine 10-12 yıllık bir sürede ulaşmayı hedefliyoruz. İnanıyorum ki İstanbul’un geleceği burada” ifadelerini kullandı.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan ise “Havaalanımızın en önemli özelliklerinden biri de güvenlik seviyesinin en üst düzeyde olması. Tabiri caizse toplu iğnenin dahi tespit edilebileceği bir sistemle güvenlik sağlanıyor” şeklinde konuştu.

3’ÜNCÜ HAVALİMANI PROJESİ

Kara Kutu programını hazırlayıp sunan Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın sürekli gündeme gelen 3’üncü havalimanının gereksinimini sorması üzerine Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “Bu konuda sürekli dedikodular dönüyor ortada ancak net bir bilgimiz yok. Bana göre 3. havalimanına ihtiyaç da yok. Kaldı ki bu yönde resmi bir açıklamada bulmuyor. Bunun dışında Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı’nın kapasiteleri şuan için yeterlidir” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan de 3’üncü havalimanı hakkındaki görüşlerini şu şekilde açıkladı: “Her şehir havaalanı istiyor ama ne kadar kullanılıp kullanılmadığı konusunda net konuşmak mümkün değil. Tabi havaalanımızı önemli ama siyasi olarak bu meydanlar açılmamalı”

TÜRK SİVİL HAVACILIĞININ TİCARİ GELECEĞİ

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Türk Sivil Havacılığı’nın ticari geleceğini nasıl görüyorsunuz?” sorusuna Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “İnsanımızın sadece yüzde 40’ı uçaklarla tanıştı, yüzde 60’lık bir kesim daha var. Sabiha Gökçen’nin bu gelişmede bir hub olmasını bekliyoruz” dedi.

Avrupa’da low cost taşımacılığın yükselen bir trend yakaladığın belirten Aydın, “Avrupa’da Low Cost’a doğru bir kayma var. Son 10 yılda bu alanda büyük bir gelişme var. Çünkü uçaklar artık lüks değil bir ihtiyaç haline geldi. Onun dışında bağlantılı uçuşlar çok önemli bir noktaya geldi. Örneğin; THY önceden point-to-point uçuyordu. Şimdi ise bir Stockholm uçuşunda yüzde 67 oranında transit yolcu bulunuyor. Bu çok önemli bir gelişme. Pegasus da bu konuma gelmiş durumda” şeklinde konuştu.

THY KENDİ TERMİNALİNİ YAPMALI MI?

THY’nin byüyen filosuna rağmen kendine ait bir terminale ihtiyacını olmadığını ifade eden Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “EasyJet Luton’u buna benzer bir şekilde kullanıyor ama havaalanını işletmiyor. Sadece ortak hareket ediyorlar. TAV bu işi iyi yapıyor. Ben gerek olduğunu düşünmüyorum” ifadelerinde bulundu.

Nihat DemirkanAVRUPALI YOLCULAR

Türkiye’nin krize rağmen Avrupalı turist için biçilmiş kaftan olduğunu ifade eden Server Aydın, “Avrupalı, güneş ve doğayı çok seviyor. Türkiye de bunun için çok  uygun bir ülke. Özellikle İskandinav ülkelerinde yaşayanlar güneşe hasretler. Onun dışında ucuz ama kaliteli hizmet sunuyoruz. Kış turizmine de yatırım yapılması gerekir. Türkiye, pazarlanması gereken bir ülke... Henüz istenen seviyede değiliz” dedi.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan de Türkiye’de çok kaliteli bir hizmet anlayışı olduğunu belirtti ve bu hizmetin diğer ülkelere göre daha ucuza verildiğini söyledi.

25 MİLYON YOLCU HEDEFİ

Sefa İnan’la Kara Kutu programına SMS yollayarak katılan bir izleyicinin “Sabiha Gökçen Havalimanı 25 milyon yolcuyu hedefliyor. Bunu tek pistle nasıl yapacaklar?” şeklindeki sorusuna cevap veren Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “Güzel bir soru... Tabiî ki tek pist ile 25 milyon yolcuya ulaşmak mümkün değil ama 2012 yılında 2. pistin yapılacak ve zaten biz de o yıla kadar yaklaşık 10-12 milyon yolcuya ulaşmış olacağız. Kaldı ki bizim 25 milyon yolcu hedefimiz 12. yılımızın sonuna doğru ulaşılması beklenen bir hedeftir” dedi.

OPEN SKIES

Open Skies (Açık Semalar) anlaşması hakkında da konuşan konuklar her şeyden önce Türkiye’nin milli çıkarlarının şirketlerin çıkarlarından daha ön planda olduğunu belirttiler.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan, “Şuan için Türkiye tarafından kabul edilmiş bir şey değil. Ama yakın zamanda Open Skies konusunda bir anlaşma sağlanacağını düşünüyorum. Bu uygulama bizim için çok iyi olur tabi ama ondan önemlisi bizim insanımızın hakları da göz ardı edilmemeli. O yüzden hükümetin sergilemiş olduğu tavır çok da yanlış değil” şeklinde konuştu.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın ise “Open Skies konusunda bizim meydanımızdan önce gelen ülkemizin menfaatleridir. Avrupalı ‘sen bizim birliğimizi bir ülke olarak gör, biz de seni bir ülke olarak görelim’ diyor. Ama uluslar arası ilişkilerde vermeden alamazsınız. Avrupa vermeden almak istiyor. Bizi çok tatlı bir pasta olarak görüyorlar. Bu pastayı para vermeden yemek istiyorlar. Hükümetimizin bu konuda dik duruşunu sergiliyor “dedi.

TERMİNALLERDEKİ YÜKSEK FİYATLAR

Programda, havaalanlarında bulunan kafeteryalardaki yüksek fiyatlar da masaya yatırıldı. Havaalanlarında havacılık içi gelirlerin yanı sıra havacılık dışı gelirlerinde çok önemli olduğunu belirten Server Aydın şöyle konuştu: “Havacılık dışı gelirler de havacılık içi gelirler kadar önemlidir. Birçok meydanlarda bu oradan yüzde 50-50 şeklindedir. Artık meydanlar bir yaşam merkezi konumuna geldi. Kaldı ki Low Cost terminal diye bir şey yok. Sadece Low Cost havayolu vardır” ifadelerini kullandı.

Nihat Demirkan ise “Avrupada hemen her ülkede low cost mantığı var. Bu low cost şirketler de ucuz meydanlar istiyor. Ama siz herkesin isteğine göre bir meydan yapamazsınız mutlaka bir orta yol bulunmalı. Bugün yapılan şey de budur” dedi.

Nihat Demirkan - Server Aydın

2009 YILINDA SABİHA GÖKÇEN HAVALİMANI

2009 yılında çok büyük bir patlama olmayacağını ama buna rağmen yine de 3 Rus, 2 İran, 1 Gürcü ve 1 de Alman şirketinin 2009 yılı için Sabiha Gökçen Havalimanı’na uçuş yapmak için anlaşma yaptığını belirten Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan, “Bu şirketlerin dışında Başbakanımızın Davos’ta yaptığı çıkış özellikle Ortadoğu ve Arap ülkelerinde büyük yankı uyandırdı. Görüşmeye gittiğimiz Ortadoğulu birçok havayolu şirketi yöneticisi bunu söylüyor. “One Minute” çıkışı büyük bir patlama yapmış durumda. Özellikle Araplar bu çıkışın ardından Türkiye’ye olan talebin arttığını söylüyorlar” şeklinde konuştu.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın da “One Minute” çıkışının “Million Passenger”  olarak geri dönüş yapmasını istediklerini belirtti.

KORUMACILIK KONUSU

Sektörde sürekli bir korumacılık yapıldığı iddiasının dönüp durduğunu belirten Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın “Siz böyle bir korumacılığın olduğuna inanıyor musunuz? Gerçekten böyle bir durum söz konusu mu?” sorusuna cevap veren Nihat Demirkan, “Ben böyle bir şey olduğuna inanmıyorum. Bugüne kadar sadece Rusya’da vardı ama diğer yerlerde olduğunu düşünmüyorum. Ortadoğu ve Kafkaslara uçuşlar konusunda bir sıkıntı yok. Keza Avrupa uçuşları da öyle. Bu alanda Open Skies’e kademeli geçiş yapılabilir” dedi.

3,5 HAVAYOLU ŞİRKETİ

Ali Sabancı’nın Türkiye’de 3,5 havayolu şirketi kalacağı açıklamalarının da değerlendirildiği programda Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın bu açıklamanın gerçeğe dönüşmediğini belirterek, “Ben bunu gerçekleşeceğini düşünmüyorum. Sayın Sabancı bunu yaklaşık 1 yıl kadar önce söyledi. Çok şükür batan bir Türk şirketi olmadı” şeklinde konuştu.

Kara Kutu

İSTANBUL HUB OLABİLİR Mİ?

İstanbul’un konumu itibariyle çok önemli bir noktada bulunduğunu belirten Server Aydın, “İstanbul bir hub olabilir. Ancak diğer meydanlara göre bir farkımız olmalı ki burası bir hub olsun. İstanbul dışında Ankara da hub olmalı diye düşünüyorum. Bunu yapmak için pazarlamaya çok ihtiyacımız var” ifadelerini kullandı.

Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari Havacılık Müdürü Nihat Demirkan da Türkiye’nin Ortadoğu ve Kafkaslarda gerekli atılımları yapması durumunda bir hub olabileceğini belirtti.

THY’NİN HIZLI BÜYÜMESİ

Türk Hava Yolları’nın hızlı büyümesine karşın planlı bir gidişat sergilediğini ifade eden Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “Türk Hava Yolları gerçekten hızlı büyüdü. Ama ciddi de bir planlama var. THY özellikle yurtdışı personelinin çalışma azmiyle, onların omuzlarında büyüdü. Herşey bir yana günün sonunda gelirlere bakıldığında da doğru bir büyüme olduğunu görüyoruz” dedi.

PEGASUS THY’YE RAKİP OLABİLİR Mİ?

Airport TV Yönetim Kurulu Başkanı Sefa İnan’ın Ali Sabancı’nın son olarak Air Berlin’e de ortak olduğunu belirterek “Pegasus, Türk Hava Yolları’na rakip olabilir mi?” şeklindeki sorusuna Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın şöyle cevap verdi: “Türk Hava Yolları için şuan en önemli rakip olarak Pegasus Havayolları’nı görüyorum. SunExpress de bu iki şirketin arkasından koşturarak geliyor. Onur Air ve Altasjet de var tabi ama onlar genelde uçaklarını charter seferlerde değerlendiriyorlar. Uçaklarının önemli bir kısmını yurtdışına kiralıyorlar”

Server Aydın

AHL VE SAW REKABETİ

Atatürk Havalimanı ve Sabiha Gökçen Havalimanı arasındaki rekabet hakkında da konuşan Sabiha Gökçen Havalimanı Ticari İşlerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Server Aydın, “Biz Sabiha Gökçen Havalimanı’nı anlatırken; 17,5 milyon insana hitap eden bir meydan olarak bahsediyoruz. Biz pazarlamamızı yaparken Anadolu Yakası’nın havalimanıyız diyoruz. Atatürk Havalimanı oturmuş bir havalimanı, biz ise daha yeniyiz ve yavaş yavaş büyüyoruz. Bunun dışında biz havayollarımıza müşteri dahi buluyoruz. Kaldı ki bu bir ilktir. Şirketlerimize yolcu bulmak için acente kurma kararı bile aldık” şeklinde konuştu.

Sefa İnan’la Kara Kutu programının tamamı ilerleyen saatlerde AirportHaber’de olacak.

"THY'YE RAKİP OLACAK ŞİRKET: PEGASUS!"

Yorumlar Tüm Yorumlar (13)

Misafir ~ 15 yıl önce
Kabin Memuru gibi cevap vermen çok komik.Bence sus ve otur.Aksi halde bütün kamu oyuna açıklarım.Tabi ki GÜVENLİK 2.PLANDADIR diye bir talimat vermediniz ama yarattığınız angarya ile 2.değil hatta 3.sıraya attınız.Kabahat sizde değil size havacılık yaptıranda.Güvenli olma prensibi sadece kitabınızda ve Aydın Doğan destekli haberlerde mevcut.A.Sabancı Vuslat Hn'la boşuna mı evlendi ?Senin gibi birini Pegasus'un başına bu tür sahte yalanlamalar yapasın diye getirmedi mi?Güvenliğin temizlikle alakası çok basit:Sadece temizliğe vakit var.Dolayısıyla beni hiç aydınlatamadın onun yerine Türk Sivil Havacılığını kararttın.Dediğim gibi sus otur ve bana cevap verme, bütün pisliklerini açıklarım.Zaten vakti gelince açıklayacağım.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
senin pegasus ile alıp veremediğin nedir çok merak ediyorum. pegasusta çalışan kabin memuru olarak verdiğin bilgilerin çoğunun yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. Güvenlik-Emniyet Görevlerimizin 2. plana atılması icin talimat falan yok. ne dediginin farkında mısın sen. keşke her havayolu bizim kadar güvenli olsa. ikramın sayılması her havayolunda vardır ve bundan dogal bişey yoktur. ama güvenlik ilk görevimiz. ayrıca güvenligin temizlik ile ne alakası var merak ettim acıkcası. kemerleri düzeltip kabindeki çöpleri topluyoruz evet fakat tuvalet temizligi her bacak görevliler tarafından yapılmaktadır. umarım seni biraz olsun aydınlatabilmişimdir

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
PegasusTHY'ye hangi anlamda rakip olacak? Yer süresini kısaltmak ve ikram satışından para kazanmak amacıyla Kabin Ekibine yerdeki tüm Güvenlik-Emniyet Görevlerini 2.plana atmaları talimatı vermesiyle mi ? Size tavsiyem Pegasus uçuşlarına adımınızı dahi atmamanız.Kabindeki güvenlik ve emniyetle ilgili kontrollerin hepsi aksıyor, onun yerine bira-sandviç sayıp, tuvalet temizliği yapıyorlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Girdiğin her yere renk kattın, ışık saçtın, çalışırken mutlu olunabileceğini öğrettin bize, en sorunluları bile kucakladın takım yaptın seninle birlkte çalışmak büyük zevkti, yolun açık olsun, çok erken ayrıldın be abi..........

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Sevgili Mudurum, Daha buyuk basarilar bekliyoruz senden.Allah yolunu acik etsin. sevilensin :-))

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
THY na rakip mi olacakmış ? Aç tavuk kendini buğday ambarında sanırmış... Hele SAW a uçmaya devam ederse hiç şansı yok... Daha dün Ankarada yolcular konuşuyorlardı. Neden SAW a uçuyor bu şirket neden AHL değil diye. Mecburiyetten uçtuklarını belirttiler.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yuvaya dönerse genel müdür yardımcılığı ister bu şimdi elimizde kalmadı ama orhan var olmazsa onu yeriz nasılsa bizden değil

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Yuvadan ayrılış şartlarının bir an önce ortadan kalkıp dönmeni bekliyoruz.Bu ayrılış ileriye atlayabilmek için geriye adım atıştır.Fakat istimet hep aynı ileri.Anadolunun kurtuluşu nereden başlar bunu unutmadan.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Programda isimleri sayar tabi onlar sayesinde Oslo hattını acıp Stockholme Müdür oldu arkadas Stockholm müdürlüğünü bıraktıgı arkadas sayesınde de Bölge Müdürü oldu.Kankası Pzlm baskanı sayesinde de Yer İşletmeye Baskanı oldu.Ama Temel Bey gercekten insan sarrafı dogruyu görüp geregini en kısa zamanda yaptı

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Misafir ~ 15 yıl önce
Server Abi sirketteyken de kaliteliydi, yine oyle. THY lilik boyle bisey. Biraksaniz da o hep gonlunuzde olur. Abicim kaliteni heryerde gosteriyorsun. Insallah, tekrar beraber calisiriz.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000