01 Temmuz 2012, Pazar 09:47:01

THY'NİN SEÇİMİ NE OLACAK?

Akşam gazetesi havacılık yazarı Tolga Turgut bu hafta Türk Hava Yolları'nın uçak alımı konusunu köşesine taşıdı. İşte Turgut'un yazısı...
  • fuar bitti ses seda yok....
  • bence boeing 747-8i olsun a380 den daha tasarruflu bir ucak a380 in 320 ton boeing 747-8i nin 230 ton yakit deposu var boeing 747 hesapli
  • onumuzdeki hafta ingiltere'de fuar var.orda aciklarlar bence.agustosa kalmasin, malum oruclu bademler ac kafayla akli selim karar veremezler.380 i indirecek alanin yok, hadi Sabiha yi duzeltip pisti ayarla, ee yedek meydan ankara'mi olacak? sabihadan bu kadar yolcuyu nereye dagitacak, transfer yapamaz o zaman o ucak gereksiz.747 kesin bence.onemli olan guzel fiyat indirimi alirlar umarim.Bu arada dikkatinizi cekerim, malum sehit pilotumuz hakkindada haberler cikmisti, astronot adayi diye, kim gonderecek Turk astronotu uzaya, airbus degil herhalde, ruslar yapmayacagina gore, ee bilmem acik oldumu..
  • banko 747 tartışmak bile gerksiz. malesef beton kafalı mütahitlerimizin havalimanları tabi ki 380 için yetersizdir. ileride airbus için 350 olur belki. ayrıca thy boeing den sadece uçka almıyor ayrıca information ve managaement transferi de yaptığı için boeing kesin kaznır.
  • 747-8 intercontinental dir gercek adi heybetli ekonomik tek gecerim boeing akar
  • Bir zamanlar zarar ediyor dediğiniz şirkete şimdi havaalanları yetersiz kalıyor rekor kırılıyor o kadar insana is sağlanıyor ve evine ekmek götürüyor ve basarı üstüne basarı kazanıyor ben THY gurur duyuyorum çünkü bizim bizim bayrağımızı taşıyor bizim şirketimiz karalamayı bırakıp destek olalım neden bizde bir emirates veya singspore airlines olmayalım bizimde A380 miz olsun nekadar güzel olur beyazla kirmiziyla saygilarimla
  • kanat baglanti yeri sorunu nedeniyle A380 uretimi ayda 2 ucaga dustu.200 kusur siparis var. simdi siparis verseniz ne zaman gelecek siz hesaplayin? hangarlara sigmiyor filan tamam ama zaten gelene kadar yeni alan yapilir (+5 yil minimum.) esas supriz sivri zekali bademler rum kesimi baskanken avrupa konsorsiyumu sirketi Aibrusa 5 milyar dolarlik siparis verirse olur. 747-8 coktan anlasildi ingiltere de fuarda 1 haftaya aciklayacaklar. pahali mi evet pahali. siz gunde 3 kere NY'ye 4 kere londra'ya ucarsaniz 400+ yolcu ucagi kapasiteniz var demektir. supriz degil gec bile kalinmis bence.
  • Deve kesen yoneticiyi elestiren arkadas o yoneticinin background unu araştır sonra ahkam kes. O yonetici İngiltere gibi yerde havacılık sektöründe şirket kurmuş ve yurtdışında havayollarında üst düzey yöneticilik yapmış bir kisidir. Etrafına bak bakalım böyle kaç kisi göreceksin
  • Thy 747-8 alacak
  • benim anlamadığım 15 adetlik bir alımdan sözediliyordu.Neden sadece tek bir model üzerinde ittifak yapılmaya çalışılıyor acaba? THY nin bütün uçakları sadece Boeing yada sadece Airbus değil her iki şirketinde farklı modellerini kullanan bir firma sonuçta.15 Tane uçağın 10 tanesi Boeing 747 ,5 tanesi Airbus A380 şeklinde olamıyormu yani? :D Bu arada daha önce 2 sefer bahsetmiştim tekrar yazayım : AHL'nin pistleri bu uçaklar için uygun değil.Şu anda görünen projelerde sadece Sabiha Gökçen için yeni bir pist,Ankara Esenboğa için 3.Pist ve yakın gelecekte İstanbul'a yapılacak 3.Havalimanı bu uçaklara uygun olacak.En yakın tarihli projeler Sabiha Gökçen ve Esenboğa olarak görülüyor.Yani bu uçaklar yakın zamanda alınacaksa sadece bu havalimanlarında görebileceğiz bunları.

Yapım aşamasından itibaren sürekli çeşitli haberlere konu olan B787-Dreamliner, İngiltere'de bir havacılık fuarında gösteri uçuşu yapacak. Haber, sektörde ilgiyle karşılandı. Bakalım kaza riski nedeniyle tartışmalı olan 'fuar uçuşu', B787-Dreamliner'ın siparişini artırabilecek mi?

ABD'li uçak üreticisi Boeing, önümüzdeki haftalarda İngiltere'de düzenlenecek olan Farnborough Uluslararası Havacılık Fuarı'nda 1984 yılından sonra ilk kez ticari bir yolcu uçağıyla gösteri uçuşu gerçekleştirecek.

Paris Air Show ile dönüşümlü olarak düzenlenen bu geniş kapsamlı fuar havacılık sektörünün en büyük ticari arenası kabul ediliyor. En son 2010 yılında Farnborough'da düzenlenen fuar sırasında toplam 47 milyar dolar bedelinde uçak siparişi verilmişti.

Boeing, üç buçuk yılı aşkın bir gecikmeyle ticari uçuşlarına başlayan B787-Dreamliner modeliyle fuar esnasında yapacağı uçuştan sipariş adedini artırmayı hedefliyor.

Dünyada büyük bir bölümü karbon-fiber'den yapılmış ilk uçak olan 787 modeli daha önce 2010 Farnborough ve 2011 Paris Air Show'larına katılmış olsa da yapacağı gösteri uçuşu sektörde ilgiyle karşılandı. Boeing üst yönetimi, havacılık fuarlarında gösteri uçuşları yapılmasını riskli buldukları için 1984 yılından itibaren modellerin tanıtımını sadece havalimanlarında yerde gerçekleştiriyordu. Fuarlarda yapılan bu tarz tanıtım uçuşları düşük süratte alçak geçiş, iniş-kalkış ve alçak irtifada sert dönüşler içerdiği için riskli kabul ediliyor. 

1988 yılında Avrupalı üretici Airbus'ın Fransa'da daha küçük ölçekli bir havacılık fuarı esnasında A320-100 modeliyle yaptığı gösteri uçuşu, henüz kalkış esnasında uçağın ormanlık alana düşmesi ve 3 kişinin ölümüyle sonuçlanmış, bir trajediye dönüşmüştü. Söz konusu kazada uçakta toplam 139 kişi bulunuyordu.

Airbus'ın uçak modelleri Boeing'e oranla çok daha fazla elektronik yazılım ağırlıklı olduğu için (fly by wire) çok daha az ölçekte pilot komutuna hassas oluyor. Airbus yöneticileri bu sayede gösteri uçuşlarında, dünyanın en büyük yolcu uçağı olan iki katlı A380'in alçak irtifada ve düşük süratte daha emniyetli olduğunu iddia ediyorlar. Boeing yöneticileriyse pilotajın gerekli hallerde bilgisayar yazılım komutlarına müdahil olmasının daha emniyetli olduğu görüşündeler. Açıkçası ben bu hususta Boeing ile aynı görüşteyim. Katar Havayolları boyalı Boeing787 ile gerçekleştirecekleri gösteri uçuşu için 787 modelinin deneyimli şef test pilotu Kaptan Randy Neville bugünlerde ABD'nin Washington eyaletinde özel hazırlıklar yapıyor. Neville, ABD Hava Kuvvetleri kökenli, oldukça deneyimli ve eski bir F-22 Raptor test pilotu. Zira burada amaç emniyetli ve kusursuz bir gösteri uçuşu gerçekleştirerek negatif eleştiri almamak ve Boeing787 modeline olan ilgiyi arttırmak.

THY'DEN 4 MİLYARLIK SİPARİŞ
THY Yönetim Kurulu Başkanı Hamdi Topçu, geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamayla önümüzdeki günlerde gerçekleşecek Farnborough Uluslararası Fuarı'nda geniş gövdeli ve uzun menzilli uçak kategorisinde model seçimi hususunda resmi açıklama yapabilecekleri yönünde mesaj verdi. Zira mevcut filolarındaki en büyük uçakları Boeing 777 ve yeni siparişler için dünyanın en büyük yolcu uçağı Airbus380 ile Boeing747-800 arasında bir tercih yapmayı planlıyorlar. THY yönetimi tek üreticiye 15 uçak civarında bir sipariş vermeyi düşünüyor. Umuyorum ki nihai siparişleri öncesinde uçulacak hatlar, pazar araştırması, verimlilik, havalimanları alt yapı yeterliliği ve personel eğitim maliyeti gibi konularda da son derece hassas bir hazırlık yapılıyordur. Zira Airbus 380 dünya çapında sayılı havalimanında operasyon yapabildiği gibi Atatürk Havalimanı'nda da alt yapı sıkıntısı yaratabilir.

Hatırlanacağı üzere Airbus 380 siparişi vermiş tüm diğer havayolları uçacakları havalimanlarıyla uzun zaman önce bir araya gelerek gerekli hazırlıklar ve alt yapı yatırımları için ön çalışmalar yapmışlardı.

Diğer alternatif Boeing 747-800 ise havalimanları alt yapısı hususunda çok daha az ön hazırlık gerektirmektedir. Tabii ki en önemli husus seçim ne olursa olsun yüksek verimlilik, doluluk ve karlılıkla uçulacak hatların belirlenmesidir.

THY'NİN SEÇİMİ NE OLACAK?

Yorumlar Tüm Yorumlar (34)

yorum ~ 12 yıl önce
fuar bitti ses seda yok....

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
bence boeing 747-8i olsun a380 den daha tasarruflu bir ucak a380 in 320 ton boeing 747-8i nin 230 ton yakit deposu var boeing 747 hesapli

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
onumuzdeki hafta ingiltere'de fuar var.orda aciklarlar bence.agustosa kalmasin, malum oruclu bademler ac kafayla akli selim karar veremezler.380 i indirecek alanin yok, hadi Sabiha yi duzeltip pisti ayarla, ee yedek meydan ankara'mi olacak? sabihadan bu kadar yolcuyu nereye dagitacak, transfer yapamaz o zaman o ucak gereksiz.747 kesin bence.onemli olan guzel fiyat indirimi alirlar umarim.Bu arada dikkatinizi cekerim, malum sehit pilotumuz hakkindada haberler cikmisti, astronot adayi diye, kim gonderecek Turk astronotu uzaya, airbus degil herhalde, ruslar yapmayacagina gore, ee bilmem acik oldumu..

Yanıtla

Kalan karakter 1000
bateman ~ 12 yıl önce
banko 747 tartışmak bile gerksiz. malesef beton kafalı mütahitlerimizin havalimanları tabi ki 380 için yetersizdir. ileride airbus için 350 olur belki. ayrıca thy boeing den sadece uçka almıyor ayrıca information ve managaement transferi de yaptığı için boeing kesin kaznır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
747-8 intercontinental dir gercek adi heybetli ekonomik tek gecerim boeing akar

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Mmet ~ 12 yıl önce
Bir zamanlar zarar ediyor dediğiniz şirkete şimdi havaalanları yetersiz kalıyor rekor kırılıyor o kadar insana is sağlanıyor ve evine ekmek götürüyor ve basarı üstüne basarı kazanıyor ben THY gurur duyuyorum çünkü bizim bizim bayrağımızı taşıyor bizim şirketimiz karalamayı bırakıp destek olalım neden bizde bir emirates veya singspore airlines olmayalım bizimde A380 miz olsun nekadar güzel olur beyazla kirmiziyla saygilarimla

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
kanat baglanti yeri sorunu nedeniyle A380 uretimi ayda 2 ucaga dustu.200 kusur siparis var. simdi siparis verseniz ne zaman gelecek siz hesaplayin? hangarlara sigmiyor filan tamam ama zaten gelene kadar yeni alan yapilir (+5 yil minimum.) esas supriz sivri zekali bademler rum kesimi baskanken avrupa konsorsiyumu sirketi Aibrusa 5 milyar dolarlik siparis verirse olur. 747-8 coktan anlasildi ingiltere de fuarda 1 haftaya aciklayacaklar. pahali mi evet pahali. siz gunde 3 kere NY'ye 4 kere londra'ya ucarsaniz 400+ yolcu ucagi kapasiteniz var demektir. supriz degil gec bile kalinmis bence.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
İsim / Rumuz ~ 12 yıl önce
Deve kesen yoneticiyi elestiren arkadas o yoneticinin background unu araştır sonra ahkam kes. O yonetici İngiltere gibi yerde havacılık sektöründe şirket kurmuş ve yurtdışında havayollarında üst düzey yöneticilik yapmış bir kisidir. Etrafına bak bakalım böyle kaç kisi göreceksin

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Sağlam kaynak ~ 12 yıl önce
Thy 747-8 alacak

Yanıtla

Kalan karakter 1000
anatolia ~ 12 yıl önce
benim anlamadığım 15 adetlik bir alımdan sözediliyordu.Neden sadece tek bir model üzerinde ittifak yapılmaya çalışılıyor acaba? THY nin bütün uçakları sadece Boeing yada sadece Airbus değil her iki şirketinde farklı modellerini kullanan bir firma sonuçta.15 Tane uçağın 10 tanesi Boeing 747 ,5 tanesi Airbus A380 şeklinde olamıyormu yani? :D Bu arada daha önce 2 sefer bahsetmiştim tekrar yazayım : AHL'nin pistleri bu uçaklar için uygun değil.Şu anda görünen projelerde sadece Sabiha Gökçen için yeni bir pist,Ankara Esenboğa için 3.Pist ve yakın gelecekte İstanbul'a yapılacak 3.Havalimanı bu uçaklara uygun olacak.En yakın tarihli projeler Sabiha Gökçen ve Esenboğa olarak görülüyor.Yani bu uçaklar yakın zamanda alınacaksa sadece bu havalimanlarında görebileceğiz bunları.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000