12 Mayıs 2008, Pazartesi 08:08:31

THY'nin gözü yüksekte!

THY Genel Müdürü Kotil, “Uçtuğumuz her yerde en kaliteli ürün bizde. Bu sene dünyanın en kârlı hava yolu olacağız” dedi

Türk Hava Yolları A.O. (THY) Genel Müdürü Doç. Dr. Temel Kotil, 2008 yılında dünyanın en karlı hava yolu şirketi olmayı hedeflediklerini söyledi. Avrupa’da havacılığın yüzde 2 büyüdüğünü, Amerika’daki havayollarının küçülme moduna girdiğini, THY’deki büyümenin ise ilk çeyrekte yüzde 16’lara ulaştığını kaydeden Kotil, “Çok ciddi kâr ve ciro getiren transit ve business yolcu sayıları da ilk çeyrekte yüzde 50 gibi büyük oranda artış gösterdi. Tahminlerimiz 2007’deki 1 milyon transitin önümüzdeki birkaç yılda 3 milyona geleceğini gösteriyor. Bizim fiyatlarımız diğer hava yollarına göre daha iyi. En kalitelisi de biziz. Bu da krizde bize yardımcı oluyor. Bu yıl dünyadaki en kârlı şirket olmayı hedefliyoruz. Geçen yıl, yüzde 11.44 ile Avrupa’daki büyük havayolları içerisinde en büyük kârı yakalamıştık. THY’yi önümüzdeki 5 yıl sonunda bir kat daha büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

MÜHENDİS OLDU UÇAĞA BİNDİ
İlk defa uçağa, çok istediği uçak mühendisliği bölümünü bitirdikten sonra bindiğini anlatan Kotil, “70’lerde ‘Türkiye kendi uçağını yapacak’ propagandası yapılıyordu. Çok etkilendim. İlk tercihimdi uçak mühendisliği. Yurt dışı bursunu da kazandım. Garip gelecek ama uçak mühendisi olduktan sonra yurt dışına doktoraya giderken ilk defa uçağa bindim” dedi. Temel Kotil, bu konuda şunları söyledi: İlk uçuşum İstanbul’dan Brüksel’e idi. THY ile uçtuk. Tabii kamu adına gittiğim için burslu olarak THY ile uçmam gerekiyor. Ama Amerika’ya uçuş olmadığı için Brüksel’den Sabena ile Amerika’ya uçtuk. İstanbul’dan New York’a Atlantik üzerinden THY’nin uçuşu yoktu, çünkü büyük uçağı yoktu. Rahmetli Özal, 310’ların alınması talimatını verdi, 86 yılında artık THY New York’a uçabiliyordu. Ben 84’de Amerika’ya gitmiştim ve büyük bir üzüntü idi Sabena ile New York’a uçmak. Bugün onu tersine çeviriyoruz, çok daha tersine çevireceğiz. Yani rakibimiz Sabena’lar değil bizim. Rakibimiz Avrupa’nın küçük havayolları değil, dünyanın en büyük havayolları. Onlarla rekabet etmekten zevk duyuyoruz.”

75. YILINI KUTLUYOR
THY Genel Müdürü Temel Kotil, THY’nin 75. yılını kutlamanın heyecanını yaşıyor. Bu yıl Brezilya, Kanada, İskenderiye, Halep ile Rusya ve ABD’de yeni noktalar planlayan Kotil, “Uçulmayacak yer kalmayacak” dedi.

Kaynak: Türkiye Gazetesi

THY'nin gözü yüksekte!

Yorumlar

Bu haber için henüz yorum gönderilmedi.

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000