25 Ekim 2008, Cumartesi 08:21:09

"THY'nin cesur kararları"

Posta Gazetesi yazarı Hakan Çelik, Türk Havayolları'nın aldığı kararları 'cesurca' diye nitelendirip, değerlendirmede bulunmuş...
  • Gerek Boeing olsun gerkese Airbus kriz başlangıcından önce sipariş defterlerini oldukça doldurmuşlardı. Ekonomik kriz nedeniyle bu siparişlerin bir kısmının boş sipariş olduğu söyleniyor. En son bir Hindistan şirketinin büyük bir siparişten vazgeçtiği söylendi. THY bu fırsatlardan yararlanabilir. Hem uçaklarını daha önce alabilir hem de alacağı uçakların fiyatlarını düşürebilir. Bu kez Avrupa Birliğini göz önüne almadan salt kendisi için en uygun olan uçakları seçmelidir. Bu uçakların gelecekte de dolu olarak uçup uçamıyacağını ise bize ancak zaman gösterecek. Önemli olan büyük olmak değil dolu uçup para kazanmaktır.

Türk Havayolları'nın (THY) yeni uçak alım kararı, gündemin çok yoğun olduğu bir sırada açıklandığı için çok dikkat çekmedi. Oysa THY yönetimi çok önemli bir karar aldı. Yeni planlara göre THY önümüzdeki dönemde 75 yeni uçağı filosuna katmak istiyor. Şirket en son uçak alımlarını 2004'te yapmış. THY bu kararı açıkladığında belki bir çok kişi "Bu kriz ortamında uçak mı alınır?" diye tepki göstermiş olabilir fakat THY'nin büyüme potansiyeli ve Türkiye'nin artan ihtiyaçları düşünülecek olursa geç bile kalındığı söylenebilir. Çünkü bugün uçak siparişi verdiğinizde üreticiler size bir iki ay içinde teslimat yapamıyor. Uçak tipine göre 4 ila 8 yıl beklemek gerekiyor. THY kısa dönemde ihtiyaçlarını karşılamak için 5 adet Boeing 777 kiralamak istiyor. Havacılığın en görkemli uçaklarından olan 777'ler çok rağbet gördüğü İçin temin edebilmek hayli güç. Türk Hava Yolları, batma noktasına gelen İtalyan ulusal havayolu Alitalia'nın 777'lerini almak istemişti fakat Alitalia yaşaması için gerekli finansmanı son anda bulduğu için bu uçaklar İtalyanların elinde kaldı. Avrupa'nın 7. büyük havayolu olan THY nin önümüzdeki dönemde satın almak istediği uçaklar arasında yeni nesil Boeing 787'ler, Airbus A320 ve Airbus A319'lar da var. Türkiye'nin hangi uçağı seçeceğini büyük oranda yapılacak pazarlıklar belirleyecek. Bir önceki uçak alım ihalesinde kıran kırana rekabet yaşanmıştı. O dönemde esen güçlü Avrupa Birliği rüzgarının da etkisiyle THY geniş gövdeli uçaklarda Airbus A330'ları tercih etmişti. Bizzat Fransa Cumhurbaşkanı Jacques Chirac ve Almanya Başbakanı Gerhard Schröder Türkiye'ye daha fazla Airbus satabilmek için seferber olmuştu. Türkiye, dar gövdeli orta menzilli uçaklarda ise yine Airbus A320 ve Boeing 737-800 serisini tercih etmişti. Yeni dönemde geniş gövdeli uçaklarda da Boeing'in seçilme ihtimali var. Eğer 777'ler konusunda anlaşma sağlanabilirse yakıt tüketimi yüksek Airbus A340'ların yerine ağırlıklı olarak motorlu Boeing 777'ler kullanılacak.

Bağdat uçuşu bu pazar
Başlıkta sözünü ettiğim cesur kararlardan bir diğeri ise bu pazar günü 17 yıl aradan sonra tekrar başlayacak olan Bağdat seferleri. Şimdilik İstanbul ve Bağdat arasında haftada üç gün sefer yapılacak. Talebe göre bu seferlerin artması söz konusu olabilecek. THY, Avrupa'da şu dönemde Bağdat'a sefer yapan tek milli havayolu kuruluşu. THY, dünyanın en büyük havacılık ittifakı Star Alliance'a ortak olduğu için bu hattaki uçaklar muhtemelen Avrupalı yolcularla da dolu olacak. Frankfurt ve diğer şehirler üzerinden İstanbul'a gelecek yabancı işadamı ve diplomatların lstanbul-Bağdat hattına çok rağbet göstermesi bekleniyor. Irak'ın 80 milyar dolarlık petrol gelirleri düşünülünce THY'nin Bağdat'a sefer düzenleme kararının ne kadar iyi bir fikir olduğu daha iyi anlaşılabilir. Eğer her şey yolunda giderse Türkiye'nin milli taşıyıcısı Irak pazanna hakim olabilir.

"THY'nin cesur kararları"

Yorumlar

Çağdaş ~ 16 yıl önce
Gerek Boeing olsun gerkese Airbus kriz başlangıcından önce sipariş defterlerini oldukça doldurmuşlardı. Ekonomik kriz nedeniyle bu siparişlerin bir kısmının boş sipariş olduğu söyleniyor. En son bir Hindistan şirketinin büyük bir siparişten vazgeçtiği söylendi. THY bu fırsatlardan yararlanabilir. Hem uçaklarını daha önce alabilir hem de alacağı uçakların fiyatlarını düşürebilir. Bu kez Avrupa Birliğini göz önüne almadan salt kendisi için en uygun olan uçakları seçmelidir. Bu uçakların gelecekte de dolu olarak uçup uçamıyacağını ise bize ancak zaman gösterecek. Önemli olan büyük olmak değil dolu uçup para kazanmaktır.

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000