24 Nisan 2013, Çarşamba 09:02:30

THY UÇUŞ KORKUSUNA SON VERİYOR

Uçuş fobisi olan 1.000 kişi kursla korkusunu yendi...
  • Böyle de palavra bi eğitim olamaz yahu. Hiç işe yarayacağını düşünmüyorum. Parayı harcayacak başka bir yer bulamıyor mu bu kursa giden insanlar :)
  • Kaz olursan yolan cok olur.
  • Amaç hizmet olsa maralı olmaz zaten.Kim hayrına bir iş yaparki bu memlekette.
  • 2 bini duydum korkum gitti =) yaw arkadaş 2 bin lira neyin bedeli acaba
  • Pistteki farelerin uçağın kablolarını kemirmesi korkusu mu :)))) aha aha aha :) kimler acaba bu korkuyu yaşayanlar.
  • Türk Hava Kurumu'nda paraşüt kursuna yazılırsın. Daha ucuz ve daha etkili. Ya kalp krizi geçirip tam gidersin, ya da sağ kurtulursan hem yükseklik korkunu yener hem de hatunlara gösterip hava atacağın bir paraşüt bröven olur. :-)

Uçuş fobisi (aerofobi) olan 1.000 kişi THY Havacılık Akademisi’ndeki kursla korkusunu yendi. 3 gün süren 2 bin 350 liralık kursa katılanlarda başarı oranı yüzde 90’ı geçti. Kursun son gününde gerçek uçuş ve şehir gezisi bile var

Yaklaşık 1.000 kişi Türk Hava Yolları (THY) bünyesindeki Havacılık Akademisi’nin eğitim programıyla, uçuş fobisini (aerofobi) yendi. THY, ilk olarak 2007 yılında Uçuş Korkusunu Yenme Programı adıyla kurs düzenlemeye başladı. Dünyada havacılık devlerinin verdiği eğitimin benzerini Türkiye’de başlatan THY, kursla yüzde 90’ın üzerinde başarıya ulaştı.

İnsanların otomobil, otobüs, tren, gemi ya da uçak gibi yürüme dışındaki tüm suni ulaşım araçlarından korktuğunu belirten uzmanlar, fobiye dönüşme sorununun en çok uçakta gerçekleştiğini söylüyor. Eğitime gelenler arasında havalimanına bile adım atamayan yolcular olduğunu anlatan yetkililer, en çok yanlış ya da eksik bilgiden kaynaklı korku oluştuğunu ifade ediyor.

Pencere yerine koridor

Uçuş fobisi çoğunlukla uçağa ilk binişte yaşanan türbülans ya da yaşanan başka bir sorundan sonra ortaya çıkıyor. İlk uçuşta travma yaşayan yolcu, tekrar uçağa binmek istemiyor. Uçak korkusu fobiye dönüşmek üzere olanlar genellikle pencere yerine koridor kısmında seyahat etmek istiyor.

Dergi okumuyorlar

Fobisi olanların uçakta TV ya da dergiyle ilgilenmek yerine gergin şekilde koltuklarında oturdukları gözleniyor. THY’nin programıyla 2007 yılından bu yana yaklaşık 1.000 kişi uçakla seyahat etmeye başladı. 3 gün süren kursun ilk iki gününde katılımcılara pilot, psikiyatrist ve uzmanlarla birlikte teorik ve teknik bilgiler veriliyor. Son gün ise gerçek bir uçuşla uçuş fobisi tamamen yeniliyor.

Önce simülatör sonra gerçek uçuş yapılıyor

1.GÜN: Pilot, teknik eğitmenler ve kabin eğitmenleri katılımcıya uçağın nasıl uçtuğunu, uçağın ve motorlarının güvenliğini, türbülans ve etkilerini anlatıyor. 10 kişilik gruplar halinde yapılan kursta grubu etkileyecek olanlar tek başına eğitime alınıyor. Psikiyatrist korkuyu duyarsızlaştırmaya yönelik uygulamalar yapıyor. İlk gün genel değerlendirme yapılıyor.

2.GÜN: Teknik eğitmen, kabin eğitmeni ve psikiyatrist eşliğinde THY’nin Florya’daki Havacılık Akademisi’ndeki simülatöründe sanal uçuş yapılıyor. Burada türbülansın düşük, orta ve yüksek seviyedeki şartları yaşatılıyor. Uçuştan sonra katılımcının düşünceleri öğreniliyor. 3. gün yapacağı gerçek uçuşa hazır olduğundan emin olunuyor.

3.GÜN: Kursun son gününde ekiple birlikte belirlenen herhangi bir destinasyona gerçek uçuş yapılıyor. Uçuştan 1 saat önce kursiyer, İstanbul Atatürk Havalimanı’na geliyor. Katılımcı İstanbul’dan kalkan uçakla gittiği herhangi bir noktada geri dönüş saatine kadar şehri gezip ekip olarak yemek yiyor. İstanbul’a dönünce kurs bitiyor.

Öğrenci ve 65 yaş üstü 1.700 liraya gidiyor

THY Uçuş Akademisi, Uçuş Korkusunu Yenme Programı için katılımcılardan 950 euro+KDV talep ediyor. Ancak hemen hemen herkes için yüzde 10 indirim yapılıyor. Bu indirimle birlikte rakam KDV dahil dünkü kurla yaklaşık 2 bin 350 liraya denk geliyor. THY, öğrenci ve 65 yaş üstü katılımcılara ise çok daha avantajlı bir fiyat veriyor. Öğrenci ve yaşlılar 600 euro+KDV (yaklaşık 1.700 TL) vererek kursa katılabiliyor. Toplamda 3 gün süren kursta başarı oranının ise yüzde 90’ın üzerinde olduğu belirtiliyor. Her ay düzenlenen kursta en yakın tarih 26 Nisan.

En büyük korku kabinde oksijensiz kalma

- Oksijensiz kalma.

- Kaçmanın mümkün olmadığı yerde panik atak geçirme korkusu.

- Yüksekten korkma.

- Kontrolü kaybetme.

- Uçağın kaçırılmasından korkma.

- Türbülans.

- Denize çakılmaktan korkma.

- Ölmek ya da sakat kalmaktan korkma.

- Motora kuş kaçmasından korkma.

- Pistteki farelerin uçağın kablolarını kemirmesi korkusu.

- Daha önce yaşanılan kötü deneyim ve travmalar.

- Medyadaki uçak kazası haberleri.

- Uçak ve uçuş hakkında yanlış bilgiler. 

(Gazetevatan)

THY UÇUŞ KORKUSUNA SON VERİYOR

Yorumlar Tüm Yorumlar (6)

Palavra ~ 11 yıl önce
Böyle de palavra bi eğitim olamaz yahu. Hiç işe yarayacağını düşünmüyorum. Parayı harcayacak başka bir yer bulamıyor mu bu kursa giden insanlar :)

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Hey yavrum hey ~ 11 yıl önce
Kaz olursan yolan cok olur.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
kemal kaan ~ 11 yıl önce
Amaç hizmet olsa maralı olmaz zaten.Kim hayrına bir iş yaparki bu memlekette.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
2binlira ~ 11 yıl önce
2 bini duydum korkum gitti =) yaw arkadaş 2 bin lira neyin bedeli acaba

Yanıtla

Kalan karakter 1000
:) ~ 11 yıl önce
Pistteki farelerin uçağın kablolarını kemirmesi korkusu mu :)))) aha aha aha :) kimler acaba bu korkuyu yaşayanlar.

Yanıtla

Kalan karakter 1000
Volvo ~ 11 yıl önce
Türk Hava Kurumu'nda paraşüt kursuna yazılırsın. Daha ucuz ve daha etkili. Ya kalp krizi geçirip tam gidersin, ya da sağ kurtulursan hem yükseklik korkunu yener hem de hatunlara gösterip hava atacağın bir paraşüt bröven olur. :-)

Yanıtla

Kalan karakter 1000

Yorum Gönder

Kalan karakter 1000